Tavira, hetken aikaa kotimme

Tavira Ponta Romana

Vajaan kolmen viikon Algarveen ja Andalusiaan suuntautuneen reissumme viimeisinä päivinä Tavirassa alkoi jo vähän olla sellainen olo, että tännehän voisi vaikka kotiutua.
Ensimmäisellä viikolla Albufeirassa retkeilimme enemmän, olimme enemmän turisteja ja roadtripillä Cadiziin ja sieltä edelleen Ceutaan emme oikeastaan yrittäneetkään kotiutua: oli vaan päivä Cadizissa, toinen Ceutassa ja vielä yksi Cadizissa.

Tavira on pieni ja tammikuussa korostetun rauhallinen kaupunki. Asuntomme läheisillä kaduilla koirat saattoivat asettua makaamaan keskelle katua liikenteen häiritsemättä. Ravintolakaduilla oli hiukan elämää, tammikuussakin auki olevia ravintoloita oli riittävästi ja ulkoterassit lähes täyttyivät niiden kylpiessä auringonpaisteessa.

Tavira in JanuaryTavira in JanuaryToast in Tavira

Paria vain lähiseuduille suuntautunutta retkeä (Taviran saari and pyöräretki Saint Luziaan) lukuunottamatta teimme yleensä vain yhden aamupäiväretken keskustaan tai Gran Plaza -ostoskeskukseen ja auringonlaskun aikaa toisen, Gilao-joen rannalle. Aamuisin joka päivä yhtä häikäisevästi paistanut aurinko houkutteli ulos.

Laiskasti kiersimme myös muutamia Trip Advisorin listaamia Taviran nähtävyyksiä : Camera Obscura, linna, Santa Maria- ja Misericordia-kirkot, palatsin Galleria. Gilao -joen ylitse vievän vanhan sillan ylitimme aamuin illoin, joskus valiten toisen, viereisen kävelysillan nauttiaksemme näkymästä vanhalle sillalle päin (tai matkalla Pingo Doce -supermarkettiin, joka on lähempänä keskustaa kuin Gran Plazan ostoskeskus).

Tavira ponta antigo romana

Tavira ponta
Gilao-joen kävelysiltoja

Linnan puutarha on oikeasti kaunis – tai ainakin tässä vaiheessa vuotta kaikki  kevään vihreä tuntuu niin ihanalta!

Tavira in January Castle Tavira in January Castle

Santa Maria -kirkossa huomaamme maksaneemme pääsymaksun kirkollisen taiteen näyttelyyn: itse kirkkoon olisi varmaan päässyt ilmankin tuota 3 euroa (kahdelta), mutta ehkä budjettimme kesti tuonkin pienen kuluerän.
Misericordia-kirkossa Lasselle opetetaan heti ovella käytöstapoja: lakki pois päästä, mutta sen jälkeen kirkon kaakelikuvien esittely on ystävällistä ja innostunutta. Kirkon museon hauskin kohta on siellä jostain syystä esillä ollut pieni neulanreikäkameroiden kokoelma.

Tavira Santa Maria church

Tavira Santa Maria church
”Koneellistetut” kynttilät Santa Marian kirkossa”
Tavira Misericordia church
Misericordia -kirkon kaakelifreskoja

Tavira neulansilmäkameroita Tavira neulansilmäkameroita

Neulasilmäkamera Tavira
Neulansilmäkameroita ja neulansilmäkameralla tuotettu kuva

Palatsin Galleriassa innostuksemme herätti Fernando Ricardon, paikallisen Rauli Virtasen, fotojournalismia vuosien varrelta esittelevä näyttely. Sen myötä pääsimme sisään suolanvalmistuksen saloihin täällä Algarven rannikolla, näimme muutamia välähdyksiä Portugalin lähihistoriasta ja käväisimme niin Meksikossa kuin Angolassa. Etenkään Angolasta ei kovin usein kuvia näe, maahanhan ei niin vaan mennä käväisemään.

Fernando Ricardo in Tavira Palace Gallery Fernando Ricardo in Tavira Palace Gallery Fernando Ricardo in Tavira Palace Gallery

Opimme vanhan kaupungin pienillä ja hiukan sokkeloisilla kujilla lyhyimmän matkan mukulakivien peittämiä katuja pitkin asunnollemme, tutustuimme lähikujien kissoihin ja tulimme sinuiksi asuntomme, erityisesti sen kodinkoneiden: ilmalämpöpumppujen, astianpesu- ja pyykinpesukoneen kanssa. Opimme portugalilaiseen tavan sulkea ikkunoiden sisäpuolella olevat luukut illalla auringon laskiessa ja avaamaan ne aamulla herätessämme.

Tavira cat Tavira catTavira ironing

Kuulimme ohimennen jopa suomea Praca da Republicalla. Viimeisenä iltana pysähdyimme vanhalla kalatorilla juttelemaan Taviraan yhdeksi yöksi pysähtyneen suomalaispariskunnan kanssa: heillä oli vielä kaksi Algarven kuukautta jäljellä tätä talvena ja vuokra-asunto Vilamourassa odottamassa. Opimme, että talviasunnon pitäisi avautua etelään (ja kesäasunnon sitten varmaan pohjoiseen).
Opimme Facebook-keskusteluista, että suomalaisia talvehtii eniten Portimaossa ja Quarteirassa, joista kummassakaan emme tällä kertaa käyneet. Englantilaisia Algarven rannikolla on paljon, mutta myös saksalaisia ja ruotsalaisia.

Tavira Mercado
Mercado da Ribeira
Tavira Praca da Republica
Praca da Republica

Tavira Casa Suecia

Lasse, jota joskus joutuu hiukan houkuttelemaan uusilla matkaideoilla, alkoi puhua siitä, että pitäisikö tänne tulla joskus uudelleen, kesällä. Minkähänlaista täällä silloin olisi?
Tai ehkä tätä uinuvan pienen kaupungin idyllisen rauhallista kuvaa ei pitäisi rikkoa palaamalla sinne helteessä ja ruuhkassa.

Tavira saturday market Tavira saturday market Tavira january

Mondon vanha juttu 9 x Algarve väitti Taviraa Algarven romanttisimmaksi kaupungiksi – ehkä siksi siellä lopulta tuntui siltä, että tänne voisi vaikka kotiutua … mutta juuri silloin tuli sitten taas vastaan paluupäivä ja paluulento Monarchin koneella (uusi lentoyhtiö tämäkin meille, kuten menomatkan Aer Lingus) sumuiseen Gatwickiin ja sieltä edelleen Helsinkiin.

 

Tags from the story
, ,
Join the Conversation

38 Comments

  1. says: Pirkko

   Kiitos Merituuli! Monet keramiikkatyöt olivat Taviran lauantaimarkkinoilla hyvinkin kauniita ja taidokkaita.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Janni! Talvikaudella kaupunki oli kyllä rauhallisuuden perikuva :-)

 1. Kevään vihreä on tähän aikaan vuodesta ihan tosi ihanaa! Jotenkin tämä Helsingin vesisade ei houkuta, mutta kun aamulla linnut laulavat keväiseen tyyliin, niin se kyllä piristää kummasti. Sieltä se kevät tänne Suomeenkin pikkuhiljaa tulee :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Teija! Vähän turhan aikaisin tulimme kyllä takaisin, kun näiden päivien säätä pääkaupunkiseudulla joutuu kokemaan. Mutta kun oli noita velvollisuuksia helmikuulle :-(

 2. Tepolle käy hyvin usein niin, että hän marssii lakki päässä kirkkoon. Yritämme kyllä muistaa, että hattu tulee tietenkin poistaa päästä kirkossa, mutta koska Suomessa emme paljoa kirkoissa kulje, se vain unohtuu.

  Hupaisaa on se, kuinka poikani ovat heti oppineet kirkossa vierailujen tavat. Huppu tai lippalakki lähtee ilman kehoitusta pois, kännykkä napsautetaan hiljaiselle ja höpötys lakkaa. Kirkot ovat selkeästi pojista niin vaikuttavia ja jänniä paikkoja, että opetus on kerralla jäänyt kaaliin.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Anna! Noinhan se on, kun harvemmin Suomessa tulee, Lassen, lakki päässä kuljettua tai kirkossa käytyä, niin ei ole ihan rutiinia. Ihan ystävällisesti, vaikkakin jämäkästi, neuvoi, täti.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Monna! Jotain kodinomaista tuossa kaupungissa/kylässä kyllä oli.

 3. Ihastuttavan oloinen paikka, ainakin näin talvella. Varmaankin on sitten niin, että kesällä tuolla on ihan erilainen tunnelma lukuisten turistien ja kaiken hälinän keskellä. Mutta ei varmaan huono lomakohde silloinkaan :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Terhi! Ehkä vielä joskus päädymme tsekkaamaan tuon paikan kesälläkin, ei ihan mahdoton ajatus …

 4. Tavira vaikuttaa mukavalta kohteelta, mutta kyllä yksi asia hyppäsi pahasti silmään. Mielestäni ei ole kovin mukavaa, että kirkossa koneellistetaan muistokynttilät – iso iso miinus siitä :-(

  Toivottavasti itsellä Portugali osuu kohdalle tänä vuonna, alue on vielä hieman hakusessa. Upea maa, viidyn siellä hyvin! Välillä mietin sitä, miksi suomalaiset ovat kansoittaneet Costa del Solin eikä Algarvea, vaikka ei Costa del Solissa ole mitään vikaa. Algarve on vaan mun mielestä astetta parempi :-) Tosin Costa del Sol saattaa olla logistiikaltaan monelle helpompi ja kun keskittymä on sinne syntynyt, niin siellä se on helppo pitääkin.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Rami! Muistaakseni ensimmäinen kerta meillä, kun moiseen automaation ihmeeseen olemme törmänneet. Pitihän sitä sitten kokeilla …

   Fuengirola ja naapurikylät ovat tosiaan varmaan helpompia, niin logistiikaltaan kuin sikäli, että siellä pärjää vaikka suomen kielellä, mutta Algarven rannikko on kyllä minusta kauniimpaa seutua.

 5. Portugali on aivan ihana! Täytyykin tutkia Tavira ensi kerralla :-) Olen itse ollut töissä aikoinaan Albufeirassa joitakin kuukausia ja näin myöhemmin ollaan miehen kanssa reissattu Portugalissa, mutta Tavira on jäänyt näkemettä :-)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Johanna! Algarvehan on nauha näitä pieniä kyliä toinen toisensa vieressä ja meiltäkin moni jäi näkemättä.

 6. Portugali on vaan niin kaunis, joten ei ihme, että tekin aloitte sinne jo kotiutua. Keskitalvella on totisesti niin ihanaa nähdä ympärillään vihreyttä ja antaa auringon lämmittää, joten enpä ihmettele niitäkään, jotka sinne joka vuosi palaavat talvehtimaan. Mutta tosiaan, asunto on hyvä olla etelän suuntaan, muuten voi tulla vielä kylmemmät ja kosteammat oltavat!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Johanna! Auringon puolesta tammikuu Algarven rannikolla oli kyllä hieno, joka päivä oli häikäisevän kirkasta.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Sandra! Vähän pitempään tällaisessa kaupungissa oleskellessa oppii myös tuntemaan kissat, tai ainakin, että tällä kujalla näkee yleensä nämä katit :-)

 7. Nyt tuli ikävä talvenraukeaa Etelä-Eurooppaa :) Olen asunut Espanjassa monta vuotta, ja tuossa vuodenajassa on ihan oma, mukavan arkinen tunnelmansa. Itse olen ollut Algarvessa vain silloin, kun siellä on kuumaa ja täyttä, ei siis lainkaan tuollaista, mitä teillä.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Mira! Tuo on totta, että hiljaisessa kaupungissa arki tulee lähemmäs – vaikka ruokakaupassa käy ihan oikeita ihmisiä, ostamassa ihan oikeaa ruokaa perheelleen :-)

 8. says: Stacy

  Mielenkiintoinen alectoris koristelautanen ja laridistille silmäkarkkia. Eiköhän kuvassa ole mica kuitenkin. Alectorikset eivät ole oikein hallussa minulla, vuoripyy nähty eikä sitäkään westernillä. Mä voisin kuvitella, että viettäisin loman Portugalissa kuvaten lokkia ja sitten kotona selvittäisin, mitä on oikeasti tultu nähtyä.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Stacy! Valokuvaamalla voi tosiaan viivästää tunnistamistyötä :-)

 9. Kuulostaa viehättävältä paikalta. Varmasti mielenkiintoista, kun pääsee elämään arkea toisessa maassa. Lomalla sitä toimii eri tavalla, mutta kun on pidempään yhdessä kohteessa ei voikaan enää heittää likapyykkejä matkalaukkuun odottamaan kotimatkaa, vaan ne pitää pestä :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Merja! Pitempiä matkoja olemme aikaisemminkin tehneet, mutta aika harvoin sittenkään majoittuneet kohteissa, jossa ne pyykit itse voi pestä. Mekin yritämme yleensä matkustaa aika vähillä kamppeilla, mm. tällä kertaa mukana oli yksi yhteinen matkalaukku, joten jotain vaatteita on jo sitten pakko pestä/pesettää.

 10. says: Outi

  Ihanan keväistä! Tämä on kyllä varmasti hyvä aika matkustaa tuonne juurikin välttääkseen pahimmat ruuhkat kaupungilla. Todella vetävän näköisiä terasseja, ja voi kuinka mä tykkäänkään noista rakennuksien julkisivuista!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Outi! Tavira oli kyllä mielestämme monin verroin kauniimpi kaupunki kuin Albufeira. Tosin sitten Albufeirassa ranta- ja merinäkymät ja auringonlaskut olivat ihan toista luokkaa kuin Tavirassa.

 11. says: Lotta | Watia.fi

  Erikoinen ratkaisu nuo koneellistetut kynttilät. Kyllä mieluummin sytyttäisin ihan oikean, jos haluaisin sellaisen sytyttää. :-p

  1. says: Pirkko

   Kiitos Lotta! Hiukan nörtteinä innostuimme kyllä kokeilemaan tätä ratkaisua, vaikka oikeaa kynttilää tuskin olisimme sytyttäneet :-)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Laura! Näin on, valon ja vehreyden puolesta Algarvessa oli melkein jo kesä, tai ainakin kevät, vaikka ei ihan kuuma ollutkaan (päivälämpötilat 16-18 astetta useimmiten).

 12. Oi noita kissoja! Meidän naapurustossa Lontoossa asuu muutamakin ihan samannäköinen Karvis-lookalike :) Mitä tykkäsitte Monarchista? Meillä se on edelleen testaamatta, vaikka onkin tullut usein matkatarjouksia selaillessa vastaan.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Liza! Monarch ei mitenkään erityisesti jäänyt mieleen. Kaikki sujui ihan tavallisesti ja lento oli ajallaan. Ehkä vähän ahtaampi kuin Norwegian, jolla lennettiin Gatwick – Helsinki -väli, mutta tällaisilla kolmen tunnin lennoilla minusta ei silläkään ole kauheasti väliä.

 13. Onpas viihtyisän näköistä. Mulla on yhä Euroopan kokoinen aukko sivistyksessä, maitakin saisi helposti samalla reissulla bongattua useamman, mutta jotenkin veri vetää tuonne kaukomaille.

  No Portugali on listalla kuitenkin tulossa, mieli tekisi yhdistää reissu sinne samalla kun kävisi Espanjan puolella Santiago de Compostellan reittiä kävelemässä. Saas nähdä milloin siihen on mahdollisuuksia. Pärjääkö tuolla ihan englannilla vai onko mun nyt pakko opiskella sitä Portugaliakin?

 14. says: Pirkko

  Kiitos Tanja! Algarven rannikko ei ainakaan talvella ole hyvä alue portugalin opiskeluun: englantia, saksaa ja ruotsia siellä kyllä voi halutessaan kerrata :-)

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *