Casablanca ja Rabat

Casablanca feature

Casablancassa TSS:n turkkilainen opas ylitti itsensä.
Lisäretkipakettiin kuuluu Casablancaan saapuessamme myös Casablanca by night -kierros ja opas kysyi meiltä retkelle lähtijöiltä (noin puolet ryhmästä), että haluaisimmeko lähteä sen verran aikaisin, että ehtisimme katsomaan auringonlaskua! Tietysti halusimme ja ensimmäinen Casablancasta mieleemme piirtyvä maisema olikin sitten auringonlasku Atlantin aaltoihin. Kierreltyämme sisämaassa muutaman päivän jo pelkästään tämän näkymän takia olisi voinut tulla Casablancaan. Takanamme aukeava The Corniche -rantabulevardi oli tässä vaiheessa huomattavasti vähemmän mielenkiintoinen.

Casablanca sunset Casablanca sunset

Rick’s Cafe

Samaisella iltaretkellä pysähdyimme Rick’s Cafe -nimisen kahvilan eteen. Nimenä tuttu Casablanca -elokuvan tapahtumapaikkana, vaikka elokuvaa ei täällä kuvattukaan. Kahvilan perusti amerikkalainen Marokossa vaikuttanut diplomaatti eläkkeelle jäätyää ja se avattiin vuonna 2004, joten sillä ei todellakaan ole oikeasti mitään tekemistä vuonna 1942 valmistuneen elokuvan kanssa, mutta silti nyttemmin monet turistit pysähtyvät kahvilan edustalle ottaakseen siitä kuvia. Kuten mekin.

Rick's Cafe Casablanca

Hassan II:n moskeija

Iltaretken pääkohde taisi kuitenkin olla Hassan II:n moskeija iltavalaistuksessa, joka – sekin meren rannalla, osittain meren päällä – toki oli näkemisen arvoinen. Ja etenkin iltavalaistuksessa.

Hassan II mosque Casablanca

Kävimme moskeijassa myös sisällä, seuraavana aamuna, mutta ei se mielestämme ollut mitenkään erityisen kaunis tai näyttävä. Paitsi ehkä alakerrassa olevat pesutilat, joita tietysti oli paljon, ison moskeijan tarpeisiin.
Moskeijan osalta oppaamme ei enää loistanut. Hän väitti sinnikkäästi moskeijaa maailman kolmanneksi suurimmaksi, vaikka yhdellä nettihaulla tätä suurempia moskeijoita löytyy Saudi-Arabiasta, Iranista ja Pakistanista varmaan kymmenen. Mutta Afrikan mantereen suurimmaksi moskeijaksi tätä voinee väittää.

Hassan II mosque Casablanca Hassan II mosque CasablancaHassan II mosque Casablanca Hassan II mosque Casablanca

Kala- ja oliivitorit, Notre Dame ja Machama du Pacha

Rannan ja moskeijan lisäksi ehdimme vajaassa vuorokaudessa kokemaan Casablancan kala- ja oliivitorit, poikkeamaan Notre Dame de Lourdes -nimisessä kirkossa  ja Machama du Pachan kauniissa rakennuksessa.

Kalatorilla rohkeimmat nauttivat tuoreista ostereista, mutta me tyydyimme kiertelemään toria muuten. Ja oli sen reunoilla muutakin kuin kalaa – esimerkiksi hunajaa, johon liittyen myytiin myös kennoja. Enpä ole ennen tätä onnistunut näkemään.

Casablanca fish market
Casablanca fish market Casablanca fish market Casablanca fish market Casablanca olive market Casablanca fish market Casablanca fish market

Notre Damessa oli hienoja lasimaalauksia, etenkin oikean seinustan pienemmät ja vähemmän uskonnolliset aiheet viehättivät minua. Kirkko ei kuitenkaan ole ihan hirmuisen erityinen, mutta pihapiirissä oleva luola oli taas jotain vähän valtavirrasta poikkeavaa.

Notre Dame de Lourdes Casablanca Notre Dame de Lourdes Casablanca Notre Dame de Lourdes Casablanca

Kävimme myös katsomassa Machama du Pacha -rakennuksen kaunista arkkitehtuuria ja sisäpihoja. Tämä siirtomaa-ajalta oleva rakennus on edelleen viranomaiskäytössä, siellä toimii mm. perheoikeus, mutta ilmeisesti pyytämällä kauniisti rakennukseen pääsee kurkistamaan.

Makhama du Pacha Makhama du Pacha

Soukkeja emme Casablancassa varsinaisesti käyneet katsomassa, mutta Machama du Pacha -rakennuksen ja oliivitorin välisen kadun reunoilla oli paljon pieniä kauppoja ja jotenkin alue oli minusta melkein kauneinta ”shoppailumaisemaa” Marokossa.

Makhama du Pacha Makhama du Pacha

Mohammed V -aukio, jota ehkä kaupungin keskusaukioksi voisi väittää, oli osittain remontissa, joten sen reunalla olevien hallintorakennusten arkkitehtuuria emme sen enempää jääneet ihmettelemään, kuten emme aukiota hallitsevia pulujakaan.

Casablancaan, joka on Marokon suurin kaupunki, väkiluvultaan jo yli 5 miljoonaa, saavuimme pääkaupungista Rabatista.

Rabat

Marokon kaupungeista neljä on kuninkaallisia kaupunkeja, jotka kaikki ovat aikoinaan olleet maan pääkaupunkeja, Fes useammankin kerran.
Jokaisessa näistä: Fes, Marrakesh ja Meknes ja Rabat, on kuninkaan palatsi ja sanotaan, että kullakin kaupungilla on oma värinsä. Fesiä kuvataan sinikseksi medinan sinisen portin takia, Marrakeshissa vallitseva väri on punaisen hiekan väri, viljavalla Meknesin alueella vihreä ja pääkaupungissa Rabatissa valkoinen.

Rabat on ollut Marokon pääkaupunki vasta vuodesta 1912.

Rabatkin on meren rannalla, mutta täällä emme ehtineet lyhyellä pistäytymisellä näkemään merestä kuin vilauksen pienvenesatamasta Mohammed V:n mausoleumin edustan valtavalta aukiolta.

Rabat

Mausoleumi on suhteellisen uusi, 1970-luvulta, ja sen sisällä on entisen kuninkaan Mohammed V:n ja kahden hänen poikansa haudat. Mausoleumi oli toki hieno sekin, mutta melkein vaikuttavampi oli sen ja rannalla sijainneen Hassan-tornin väliin jäävä iso aukio, jolle oli tuotu antiikkisia pylväitä Volubiliksestä (Unesco-kohde Fesin ja Meknesin lähestöllä, johon palaan toki blogijutun muodossa vielä vähän myöhemmin). Aukio oli vaikuttava, mutta jäin miettimään, että mitähän arkeologiasta oikeasti jotain tietävät ja välittävät ajattelevat siitä, että pylväät on siirretty pois Volubiliksen alueelta tänne. Faktaa, että pylväät todella olisivat Volubiliksesta en onnistunut tarkistamaan muista lähteistä, mutta näin turkkilainen TSS:n oppaamme väitti – tosin monet muut(kin) hänen väittämistään eivät osoittautuneet ihan tosiksi.

Mohammed V mausoleumi RabatHassan II mosque Casablanca Mohammed V mausoleumi RabatMohammed V mausoleumi Rabat Mohammed V mausoleumi Rabat
rabat casablanca marrakesh

Join the Conversation

21 Comments

 1. Haluaisin niin käydä Casablancassa. Olen joskus lapsena käynyt Agadirissä, ja uskon, että minulla on ihan turhaan ihan kamala mielikuva Marokosta kokonaisuudessaan. Olisi mukavaa päästä näkemään muutakin Marokkoa.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Teija! Me emme käyneet lainkaan Agadirissa – ja valintaan vaikutti kyllä osittain se, että kaikki siellä käyneet sanoivat, ettei kannata :-)

 2. Ihan jo Afrikan tähti pelin vuoksi Marokon kaupungit kiinnostavat! No kyllä ihan kulttuurin ja historiankin vuoksi. Mielenkiintoinen opas teillä! Me olimme Turkissa aikanaan halpamatkalla ja uskomattomia juttuja sekin opas kertoi. Naurussa oli pitelemistä, kun hänen mielestään turkkilaiset olivat keksineet kaiken. Lokakuun marokon matkalla me emme ehdi näihin kaupunkeihin, harmi. No saa niistä lukea nyt tässä.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Sari! Täällä toinen Afrikan tähteä Marokon yhteydessä ajatellut – emme käyneet Tangerissa, mutta melkein oikeasti kyllä ajattelen, että kun seuraavan kerran päädymme eteläiseen Espanjaan, niin ehkä sielläkin vielä voisi käydä.

 3. Nämä teidän Marokko-postaukset lisää hurjasti minun halua matkustaa Marokkoon! Etenkin Casablanca kiinnostaa, ehkä juurikin sen elokuvan vuoksi. Nerokas idea tuolta herralta, joka perusti Rick’s Cafen – ainakin siinä tapauksessa, että turistit käyvät myös sisällä ja ostavat jotain :)

 4. says: Pirkko

  Kiitos Terhi! Rick’s Cafeen perusti naispuolinen diplomaatti, Kathy Kruger – mutta tietysti tuoltakin suunnalta maailmasta helposti tulee mieleen, että miehiähän niiden on täytynyt olla :-) – niin ja taitaa kahvila/ravintola ihan kannattaakin, sillä turistit ovat ulkopuolella siksi, että ex tempore sisään ei mahdu, pitäisi olla jo etukäteen tehty pöytävaraus.

 5. Marokko on mun mielessä muutamastakin syystä, on vaan ajan kysymys milloin matkustan maahan. ;) Millainen sää tuolla oli huhtikuussa? Aika moni kaupunki tuolla kiinnostaa ja tämä on musta niin kiehtova juttu:
  ”Jokaisessa näistä: Fes, Marrakesh ja Meknes ja Rabat, on kuninkaan palatsi ja sanotaan, että kullakin kaupungilla on oma värinsä. Fesiä kuvataan siniseksi medinan sinisen portin takia, Marrakeshissa vallitseva väri on punaisen hiekan väri, viljavalla Meknesin alueella vihreä ja pääkaupungissa Rabatissa valkoinen.”

  1. says: Pirkko

   Kiitos Tiia! Huhtikuu on melkein parasta aikaa – tosi kesäistä, muttei vielä paahtavan kuumaa. Kesällä lämpötilat voivat nousta 40 asteeseen ja ylikin sisämaassa, rannikolla selvinnee hengissä myöhemminkin keväällä, jopa kesällä. Ihan keskitalvella taitaa olla pieni riski sateelle.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Emma! Ruokatorit vähänkin eksoottisemmissa paikoissa ovat aina kivoja kokemuksia, nekin.

 6. Casablanca kyllä kiinnostaisi, jo sen elokuvan vuoksikin. Vaikka eiköhän suurin osa leffan kuvauksista ole lopulta tehty elokuvastudiossa. Nostalgista kyllä!
  Mielenkiintoista nähtävää tuolla taitaisi olla, Agadiriin verrattuna.
  Machama du Pacha -rakennus oli varmasti vierailun arvoinen kohde.

 7. says: Pirkko

  Kiitos Heidi! Elokuvaa ei ole taidettu yhtään kuvata Casablancassa, mutta toki se on tuonut kaupungin koko maailman tietoisuuteen siitä huolimatta! Agadir lienee tosiaan (siellä käymättä) lähinnä hotelleja, ravintoloita ja rantaa.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Sandra! Aika massiivisia rakennelmia ne ainakin on – iso piha mukaanlukien tuon Casablancan moskeijan alueelle taisi mahtua 100 000 ihmistä.

 8. Olin juuri tammikuussa itse Tangerissa, ja Marokko teki kyllä vaikutuksen. Myös Fes ja Marrakech olivat suunnitelmissa, mutta jouduimme lopulta typistämään reissun vain viikonloppumatkaksi Madridista. Nyt myös Casablanca korvamerkattu tämän jutun myötä! :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Emilia! Tangerissa emme olekaan vielä tästä matkasta huolimattakaan käyneet. Ehkä vielä joskus, jonkun Espanjan matkan yhteydessä.

 9. Melko kiehtovia juttuja tuolla ”valkoisessa talossa” ja sellaista tuhannen ja yhden yön fiilistä. Marokko kiinnostaa muutenkin, ja koska Casablancaan pääsee edullisesti Iberian niemimaalta, niin jossain vaiheessa tulee varmasti käytyä. Täytyy silloin palata näihin matkajuttuihinne :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Johanna! Helpoiten tietysti Iberian niemimaalta pääsee Tangeriin, mutta osa Marokkoa sekin on. Tosin kuulemma länsimaalaisin osa.

 10. Aijai, paikat missä liikuitte olisi kyllä sellaisia, että olisi mahtava käydä katsomassa nuo omin silmin! Kerrassaan mukavan näköistä ja ennen kaikkea elämän erilaisia värejä kuvissa ja tarinoissa. Mikä parasta, kun opas on ylittänyt itsensä, niin aina parempi :-)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Rami! Nopeasti maata kiertämällä ehtii näkemään paljon – vaikka se ajoittain hiukan rankkaa onkin.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *