Volubilis ja Marokon muut maailmanperintökohteet

Välimeren etelärannikon maissa Unescon maailmanperintökohteista ei ole pulaa: Marokossa niitä on yhdeksän, joista kahden viikon aikana onnistuimme näkemään seitsemän.  Useimpien Marokon kaupunkien vanhat medinat ovat maailmanperintökohteita: Essaouira, Fes, Marrakesh, Meknes ja Rabat. Näiden kaupunkien elävien keskustojen lisäksi Ait-Ben-Haddoun jo pääosin hylätty linnoituskaupunki ja Volubiliksen rauniot ovat osa Marokon perintöä.
(Jutut Fesista ja Meknesistä ja Ait-Ben-Haddousta ovat tulossa lähiviikkoina, samoin Marrakeshin vanhaa keskustaa laajemmin käsittelevä juttu.)

Volubilis basilika
Volubilis: Basilika

Niin Algerian Tipasan rauniot, jotka näimme vuosi sitten keväällä, kuin Volubiliksen kaupungin rauniot juontavat aina muinaiseen Roomaan asti. Välimerihän oli aikoinaan kokonaan Rooman valtakunnan ympäröimä.

Volubilis sijaitsee lähellä Meknesin kaupunkia ja me poikkesimme siellä matkalla Fesistä Meknesiin. Keväällä alueella kukkivat niin siniset elämänlangat (ranskaksi Volubilis) kuin kaikki muutkin kevätkukat ja lämpötilakin paahtavan auringon alla on vielä siedettävä.

Volubilis, elämänlanka
Elämänlanka, Volubilis

Mauretanian pääkaupungista unohduksiin

Volubilistä pidetään muinaisen Mauretanian pääkaupunkina. Suurimmillaan linnoitettu kaupungin alue oli runsaat 40 hehtaaria ja käsitti paitsi kaupunkilaisten asumuksia myös useita julkisia rakennuksia. Alue oli viljavaa ja monen oliivinviljelijän talot olivat suuria ja koristeellisia. Monet mosaiikkilattioista ovat säilyneet hyvin aina tähän päivään asti.

Volubilis asunnot Volubilis asunnot Volubilis oliivinviljely Volubilis asunnot

Rooman valtakunnan heiketessä berberit valloittivat Volubiliksen ja asuttivat kaupunkia satoja vuosia aina 1000-luvulle asti, jolloin Fesin nousu jätti Volubiliksen varjoonsa ja asukkaat hylkäsivät sen siinä missä vallanpitäjätkin. 1700-luvulla kaupunki tuhoutui jossain määrin maanjäristyksessä ja sen kiviainesta käytettiin Meknesin rakentamiseen. Vasta 1800-luvulla alue tunnistettiin varmasti muinaiseksi Volubiliksen kaupungiksi ja Ranskan vallan aikana (1912-1956) aloitettiin kaivaukset alueella. Unescon maailmanperintökohde alueesta tuli 1997.

Kokonainen kaupunki

Aluetta kierrellessä vertailin sitä mielessäni niin Tipasaan kuin Deloksen saareen Kreikassa. Roomalaisissa pylväissä Välimeren rannalla on tietysti jotain samaa olivat ne sitten Algeriassa tai Marokossa. Mosaiikkilattiat puolestaan olivat samanlaisia olivat ne sitten Kreikassa tai Marokossa.

Selkeimmin säilyneet julkiset rakennukset ovat basilika, temppeli ja riemukaari.

Volubilis basilika Volubilis temppeliVolubilis riemukaari

Kaupungin varakkaimpien asukkaiden talojen rauniot eivät jää toiseksi näille julkisille rakennuksille.

VolubilisVolubilisVolubilis

Pienempiä yllättävämpiä yksityiskohtia edustavat kylpylä, jossa jokaiselle perheenjäsenelle oli oma kolonsa ja hedelmällisyyskivi asiaankuuluvine fallossymboleineen. Bhutan tai Marokko, ihminen on ihminen eri puolella maailmaa.

Volubilis kylpylä Volubilis hedelmällisyys

Näin keväällä alueella jaksoi vielä kierrelläkin, kunhan mukana oli vettä ja vähintään huivi suojaamaan päätä auringolta. Keskikesän helteissä retki saattaa jo olla vaativa.

Volubilis turisti

Keväinen yksityiskohta oli myös alueella pesivä haikara. Haikaroita näimme Marokossa kaikkialla, parhaimmillaan pesiä oli kymmeniä samassa isommassa sähkötolpassa, mutta pesä roomalaisen pylvään päällä, vanhassa roomalaisessa basilikassa: tässä haikarassa oli jotain majesteetillista!

Volubilis haikara Volubilis haikara

Volubilis

 

Join the Conversation

10 Comments

  1. says: Pirkko

   Kiitos Teea! Volubilis on ”helppo” kohde, jos Fes on matkaohjelmassa ja useinhan se Marokon matkaohjelmaan tärkeimpänä kuninkaallisena kaupunkina sisällytetään. Ait-Ben-Haddoun juttukin on jo blogista luettavissa, eli ei tarvitse enää odottaa :-)

 1. Rakastan raunioita ja tottakai myös fallossymboleita! Blogien yksi hyvä puoli on se, että näiden avulla pääsee matkalle paikkoihin, mihin ei ehkä konkreettisesti matkuistaisi. Kaikkialle kun ei ehdi. Ihania keväisiä kuvia.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Katja! Näinhän se on – Marokko tosin on melko helpostikin saavutettava kohde.

 2. Hienon pesäpaikan on haikara valinnut!
  Unescon listalle päätyminen ei tarkoita aina sitä, että se olisi maallikolle erityinen paikka, mutta tämä vaikuttaa todella mielenkiintoiselta ja käymisen arvoiselta paikalta, etenkin kun isojakin raunioita on mukavasti jäljellä.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Terhi! Mehän emme Unescon maailmanperintökohteita ihan oikeasti keräile – poikkeamme, jos niitä sattuu kohdalle, ja ne vaikuttavat mielenkiintoisilta, mutta olemme myös esimerkiksi Iranissa jättäneet muutaman väliin, vaikka olimme jo jonkun palatsin portilla ja valinneet vaikka läheisen puutarhan tai soukin – enemmän elämää :-)

 3. Marokko on suht helposti tavoitettavissa, pitäisi kyllä lähteä mahdollisimman pian sinne reissaamaan :) Mielenkiintoinen majapaikka linnulla! Aikamoisen kotipaikan valinnut. Mahtava matka taas itselle käymättömään kohteeseen. Vielä joskus, vielä joskus.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Miraorvokki! Mekin saimme aika monelta sen tyylisiä kommentteja, että ettekö te todellakaan ole aikaisemmin olleet Marokossa, sillä se on kuitenkin jo pitkään ollut suomalaisille helppo kohde, ainakin rantalomakohteena. No nyt on käyty – ja ehkä Sinäkin vielä joskus :-)

 4. says: Hannele Vahtera

  Hei Pirkko, juuri Marokosta palanneina meitä askarruttaa kovin, missä tämä hedelmällisyyskivi sijaitsee Volubiliksessa. Teimme siellä kierroksen oppaan kanssa, mutta hän ei sitä meille näyttänyt ja sekös hieman harmittaa.
  Muuten olemme ihan tyytyväisiä reissuun. Viisi maailmanperintökohdetta viikossa on tietysti aika paljon, mutta hienoja paikkoja olivat! Ja näiden blogijuttujen ahkera lukeminen Marokko-kuumeen nostatti. :)

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *