Maailmanpolitiikan keskiössä

I Love Beirut (Merja Lunkka)

Otteita viime sunnuntain Helsingin Sanomista:

”Syttyykö Libanonissa uusi sota? Saudi-Arabia ja Hizbollah syyttävät toisiaan sodan­julistuksesta, eikä kukaan tiedä, mitä tapahtuu seuraavaksi.”

”Torstaina Saudi-Arabia kehotti kansalaisiaan poistumaan Libanonista.”

”Asiantuntijat eivät pidä uutta sotaa Libanonissa kovin todennäköisenä.”

Emme ole sotaturisteja, mieluummin olisimme vierailleet niin Saudi-Arabiassa kuin Libanonissa rauhallisissa merkeissä. Mutta niin vaan kävi, että vuorokausi Riadin lentokentältä lähdettyämme Jemen ampuu sinne ohjuksen, jonka Saudi-Arabia kuitenkin torjuu ilmassa.

Libanoniin

Olemme maanantaina lähdössä Libanoniin. Päätös lähteä tai olla lähtemättä ei ole enää meidän vaan ulkoministeriön, sillä olemme lähdössä pienen ryhmän kanssa Arial Travelin järjestämälle valmismatkalle, josta saisimme rahat takaisin vaan jos matkanjärjestäjä peruuttaa matkan tai ulkoministeriö ottaa kannan, ettei maahan pitäisi matkustaa.

Uskomme kuitenkin, ettei maa vielä ensi viikollakaan ole meille oikeasti vaarallinen.
Ja koska haluamme nähdä Beirutin ja muutakin Libanonia, niin ehkä tämä matka juuri nyt on mahdollisuus ja pahimmillaan muutaman kuukauden jälkeen tilanne on vielä nykyistäkin huonompi.

Brittien Libanonia koskeva matkustustiedote jakaa Libanonin erivärisiin vyöhykkeisiin. Matkareittimme pysyttelee pääosin vihreällä alueella, tosin pohjoisessa Tripoli ja idässä Baalbek sijoittuvat keltaiselle alueelle. Etelässä Tyren kohdalla vihreä kaistale on aika kapea.

Reitti lentokentältä Beirutin keskustaan on kartassa väritetty kapeaa käytävää lukuunottamatta punaiseksi.

Lebanon UK
Brittien matkustustiedote Libanoniin marraskuun alussa 2017

Kunnon kiertomatkan tapaan viikosta on tulossa rankka, eli kokopäiväretkiä aamusta iltaan tiistaista lauantaihin. Näin siis pienen ryhmämme muiden jäsenten osalta.
Me joudumme jättämään matkan kesken torstain jälkeen, sillä lennämme jo torstain ja perjantaina välisenä yönä Tukholman kautta Turkuun osallistuaksemme siellä perjantaina hautajaisiin.  Tämä vuosi näyttää osaltamme olevan vuosi, jolloin matkat peruuntuvat tai matkasuunnitelmat muuttuvat – mutta elämää tai kuolemaa ei voi suunnitella.

Libanonin Arial Travelin matkassa
Kolmessa päivässä ehdimme kuitenkin näkemään hiukan Beirutia, Tyren ja Baalbekin. Tripoli ja Byblos jäävät toiseen kertaan – ehkä sitten joskus kun Damaskokseen voi taas matkustaa.

Retkiä etelästä pohjoiseen

Unescon maailmanperintökohteita Libanonissa riittää. Nämä neljä ovat suunnitelmissamme:

 • Hippodromi ja foinikialaisen kaupungin rauniot etelässä, Tyren kaupungissa
 • Baalbekin muinaisroomalainen temppelikaupunki
 • Anjarin kaupungin rauniot
 • muinaisen Bybloksen rauniot

Pohjoisen seetrimetsät, maan viides Unescon maailmanperintökohde ei taida mahtua mukaan niilläkään ryhmämme jäsenillä, jotka käyvät myös Tripolissa, mutta toisaalta tarkoitus on jo torstaina vierailla Sufa-vuorten seetrimetsässä lähempänä Beirutia.

Tällä kertaa majoitumme kuitenkin Beirutissa koko viikoksi samaan hotelliin (Lancaster Hotel Raouche), joten pääsemme myös sikäli helpolla, että matkalaukkua ei tarvitse purkaa ja pakata kuin kerran.

Muiden kokemuksia Libanonista

Libanoniin olemme perehtyneet paitsi Arial Travelin matkakuvauksen avulla myös Archie Gone Lebanon -blogin Libanon-juttuja lukemalla, muun muassa näitä:

http://archiegonelebanon.pallontallaajat.net/2016/06/08/millainen-libanon-matkailijan-silmissa/

http://archiegonelebanon.pallontallaajat.net/2016/05/25/libanonilainen-ruoka/

Libanonissa kävi myös maailmanmatkaajaystävämme Merja muutama vuosi sitten, joten hänenkin matkakertomustamme kertaamme vielä ennen matkaa, vaikka ihan noin omatoimisesti emme maassa aiokaan liikkua.

Pigeons Rock Beirut (kuva: Merja Lunkka)

Libanonilaista ruokaa

Josen meze -kirjaLibanonin matka on ollut mielessämme jo muutaman vuoden ja sen innoittamana osallistuimme jo  yli vuosi sitten julkaistun kirjan Josen Meze – Libanonin herkut kirjan herkulliseen julkistustilaisuuteen. Kirjan reseptit eivät varsinaisesti ole meillä, laiskoilla ruuanlaittajille, kuluneet käytössä, mutta eiköhän nyt viimeistään tällä matkalla tule muutama mezekin syötyä.

Äskettäin tekemällämme Saudi-Arabian matkalla söimme jo muutaman aterian libanonilaisissa ravintoloissa, joten tuli jo ensi viikon ruokiinkin tutustuttua!

Josen Meze -kirja käy kyllä paitsi keittokirjasta myös matkakirjasta, sillä reseptien lomassa se esittelee myös maata monelta laidalta.

(Jutun otsikkokuvakin on maailmanmatkaajaystävämme Merja Lunkan ottama.)

 

Saattaisit olla kiinnostunut myös näistä:

Tags from the story
, ,
Join the Conversation

10 Comments

 1. Olimme lähes samassa tilanteessa toukokuussa 2013. Meidät oli kuorona kutsuttu Suomen Lähi-idän instituutin vieraiksi vajaan viikon ajaksi. Matkan suunnittelu oli alkanut jo edeltävänä syksynä ja päätös ryhmän mukana lähtemisestä piti tehdä alkukeväästä. Lähi-idässä oli levotonta ja mm. Tripolissa oli räjähdellyt, myös Beirutin laitamilla oli kahakoitu, eikä ulkoministeriö suositellut matkustamista. Uskoimme kuitenkin, että olemme turvassa, kutsuja kyllä tietäisi onko maassa turvallista vai ei. Jotkut ryhmästä eivät halunneet ottaa riskiä ja ilmoittivat jäävänsä pois matkasta.

  Kävimme Beirutin lisäksi Baalbekissa, Tripolissa, seetrimetsissä sekä suomalaisten rauhanturvaajien vieraana UN-tukikohdassa lähellä Israelin rajaa. Kaikki meni hyvin, lukuunottamatta ministereille ja muille merkkihenkilöille esiintymistä, jonka aikana kirkon sakastista tyhjennettiin koko 30-henkisen ryhmän lompakot. Kolme päivää reissumme jälkeen Tripolissa räjähti jälleen. Paikalliset eivät kuitenkaan suostuneet pelkäämään, eikä kriisi näkynyt mitenkään Beirutin päivittäisessä arjessa.

  Reissu oli todella ikimuistoinen ja harmitti ihan vietävästi niiden puolesta, jotka eivät uskaltaneet lähteä mukaan. Antoisaa matkaa teille, innolla odotan kokemuksianne!

  1. Kiitos Pia! Pikareissumme on nyt jo takana ja kaikki Unesco-kohteet tuli ongelmitta kierrettyä: Tyyros, Anjar, Baalbeck ja Byblos. Byblosta lukuunottamatta nuo paikat olivat alueilla, joilla kehotettiin ainakin jonkinlaiseen varovaisuuteen, mutta emme tosiaan kokeneet mitään yllättävää. Sotilaita toki oli tiesuluilla ja Beirutissa runsaasti, etenkin kun olimme maassa itsenäisyyspäivänkin ajan.

 2. Mukavaa, että pääsitte lähtemään vaikka palaattekin etuajassa. Me ostimme kerran jo liput Beirutiin, mutta jostain syystä lentoyhtiö peruutti paluulippumme. Se tarjosi tilalle Ammania tai Tel Avivia. Lensimme sitten Tel Aviviin sillä kertaa. Olisimme kyllä mieluusti käyneet Libanonissa varsinkin kun siellä jälleen näyttää olevan rauhatonta.

  1. Kiitos Terhi! Me emme kokeneet maata rauhattomaksi, ainakaan pienellä ryhmällä ja paikallisen oppaan ja kuljettajan kanssa liikuttaessa. Arial Travel järjestää seuraavan matkan tuonne huhtikuussa, jos maa kiinnostaa, eikä ehkä kuitenkaan ihan itse halua etenkään Beirutin ulkopuolisiin kohteisiin lähteä.

 3. says: Susanna

  Hyvää matkaa, kohdetta on ainakin aikaisemmin mainostettu rauhallisena kohteena. Tosin eihän sitä koskaan tiedä, muutama vuosi sitten oli vallankaappausyritys Turkissa jota on yleisesti pidetty melko rauhallisena kohteena

  1. Kiitos Susanna! Tilanne Lähi-idän maissa (ja vaikka Turkissakin) vaihtelee nopeasti, mutta ainakaan nyt kuluneelle viikolle ajoittuneella matkallamme (20-24.11.2017) ongelmia ei ollut.

 4. says: Katariina

  Hienoa kuulla, että matkanne meni hyvin! Ja hatunnosto rohkeudesta, sillä minusta ei taitaisi olla lähtijäksi maahan, jota matkustustiedotteet suosittelevat välttämään. Epäilemättä hieno maa tuo Libanon kyllä :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Katariina! Jos ollaan ihan tarkkoja, niin kaikki matkustustiedotteet (siis muiden maiden kuin Suomen) eivät kehota välttämään koko maata, vaan lähinnä raja-alueita. Tavallaan kyllä sääli, että ihmiset eivät vieläkään uskalla matkustaa maahan, sillä se on niin täynnä Välimeren alueen historiaa.

 5. says: Pirkko

  Matka oli viime vuoden (2017) lokakuun lopulla. Tapaan kirjoittaa jutut jokseenkin tuoreeltaan ja jos kertoisin (joskus harvoin) jostain monta vuotta sitten tekemästäni matkasta, niin silloin toki mainitsisin jutussa selkeästi matkan ajankohdan. Ehkä se pitäisi ihan tuoreista reissuistakin kertovissa jutuissa mainita, sillä tietysti satunnaiselle lukijalle asia ei välttämättä ole heti selvää – pahoittelen!

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *