Historiallinen Jedda

Historic Jeddah

Jeddan vanha kaupunki on lauantaina hiljainen. Paikallisilla taitaa olla muita kiireitä ja turisteja kaupungissa ei juuri ole.
Pyhiinvaellusturisteja käy Saudi-Arabiassa vuosittain 10 miljoonaa, mutta juuri nyt ei ole mikään erityinen pyhiinvaellusaika vaikka yksittäisiä pyhiinvaeltajia näimmekin froteepyyheasuissaan lennolla Riadista Jeddaan.
(En uskaltanut lentokentällä kuvata, mutta esimerkiksi tässä Daily Mailin artikkelissa on useita kuvia näistä pyyhkeisiin kietoutuneista pyhiinvaeltajista.)

Jeddan vanha kaupunki

Aloitamme vanhalta kaupunginportilta, jonka vierellä on jäljellä muutama pätkä vanhaa kaupunginmuuriakin ja kävelemme autioita katuja pitkin syvemmälle vanhaan kaupunkiin. Monet taloista ovat huonossa kunnossa, mutta oppaamme mukaan monia niistä myös kunnostetaan: ehkä näihin vuosisatoja vanhoihin rakennuksiin kohta ilmestyy Starbucks ja McDonalds.

Jeddan vanha kaupunki Jeddan vanha kaupunki Jeddan vanha kaupunki Historiallinen Jedda

Istahdamme hetkeksi talon nurkalla olevaan talonvartijan nurkkaukseen. Aikoinaan kaikissa taloissa on ollut tällainen ja joku talon asukkaista, ehkä vanhimmasta tai nuorimmasta päästä, on istunut tässä, vastaanottanut tavaroita ja kerännyt ja jakanut tietoa.

Jeddan vanha kaupunki Historiallinen Jedda

Täälläkään, yhdessä Saudi-Arabian Unescon maailmanperintökohteesta, ei ole juuri muita turisteja ja museot ja kaupungin ainoa matkamuistomyymälä avataan meitä varten.

Historiallinen Jedda Historiallinen Jedda

Historiallinen Jedda
Jeddan vino torni (talo), jota oppaamme muistaa verrata Pisan torniin

Historiallinen Jedda

Historiallinen Jedda
Al-Shafi’in moskeija, yksi Jeddan vanhimpia (kuva: Antti Härkönen)

Historiallinen Jedda

Kotimuseo avaa kivalla tavalla elämää ennen näissä kortteleissa: vieraiden vastaanottotila alakerrassa, naisten olohuone, keittiö ja makuuhuoneet yläkerrassa. Talon keskellä aukko, joka tarjoaa paitsi raikasta ilmaa myös mahdollisuuden keskustella huoneesta toiseen.

Historiallinen Jedda
Vanhan arabialaisen talon vastaanottotilat
Historiallinen Jedda
Vanhan arabialaisen talon keskikuilu (kuva: Pirkko Mäntysalo)

Historiallinen Jedda

Historiallinen Jedda
Yksi lukijoistamme pyysi kuvia Saudi-Arabian maailmanperintökohteista.Jeddasta löytyi yksi matkamuistokauppa ja tämä kortti lähti lukijallemme.

Vielä ryhmäkuva – matkaoppaamme rakastaa ryhmäkuvia!

Jeddan vanha kaupunki
Ryhmämme Nassif Housen edustalla Jeddassa

Perinteinen souk-alue

Vanhan kaupungin kupeessa on myös perinteinen soukkialue, jonne jäämme hetkeksi kiertelemään. Täälläkin, niin Riadissa kuin Jeddassa (ja luultavasti koko Saudi-Arabiassa), perinteiset soukit ovat  jäämässä lukuisten modernien isojen ostoskeskusten jalkoihin, mutta tänään tämä on vielä olemassa.

Kulta on valuuttaa arabinaisille ja erilaisia, isoja ja painaviakin, kultakoruja myydään monessa kaupassa. Kokeilen yhtä, kun myyjä kehottamalla kehottaa. Tämä (kuva alla) luultavasti edullisimmasta päästä oleva kevyehkö, mutta näyttävä koru olisi keventänyt matkakassaa noin 1 500 eurolla, mutten uskonut sitä Suomessa käyttäväni, joten kauppaan jäi.

Jeddan vanha kaupunki Jeddan vanha kaupunki

Kultakauppojen lisäksi alueella myydään paljon naisten vaatteita, siis abayoja, ja uteliaisuuttamme pysähdymme pariinkiin myymälään tarkastelemaan malleja ja hintoja. Halvemmalla sen täältä olisi saanut kuin Suomesta, mutta toisaalta oli kyllä stressittömämpää, että se oli mukana jo lennolla.

Vitsailen oppaalleemme, että mitenkähän hienosti syömme tänä iltana, pitäisikö minun investoida 20 euroa runsaasti erivärisillä paljeteilla koristeltuun abayaan, johon hän päätyi vastaamaan asiallisesti, että täysin mustia abayoita pidetään tyylikkäimpinä, eli paljettien lisääminen ei tee asusta hienompaa.

Pukeutuminen Jeddassa on kuitenkin vapaampaa kuin Riadissa: abayat ovat värikkäämpiä ja useimmiten edestä avattavia ja osa naisista näyttää käyttävän niitä kevyen takin tapaan, aukinaisina.

Historiallinen Jedda
Jeddan vanha kaupunki, Al Badad, on paitsi Unescon maailmanperintökohde, myös osa perinteistä pyhiinvaellusreittiä (Hajj) Jeddasta Mekkaan.

Kalatorilta kalaravintolaan

Vanhasta kaupungista jatkamme Jeddan rannalle, kalatorille.
Ajattelemme ensin, että näitä nyt on nähty, vihannes-, hedelmä-, tai kalatoreja, mutta tämä on sittenkin näkemisen arvoinen: en muista, että missään olisin nähnyt näin paljon näin värikkäitä kaloja!

Jedda kalatori Punaisenmeren rannalla Jedda kalatori Punaisenmeren rannalla Jedda kalatori Punaisenmeren rannalla Jedda kalatori Punaisenmeren rannalla Jedda kalatori Punaisenmeren rannalla

Kalatorin jälkeen vuorossa on, tietysti, lounas kalaravintolassa. Twina taitaa olla yksi Jeddan parhaista kalaravintoloista ja pöytäämme kannetaankin kalaruokalaji toisensa jälkeen. Neljännen tai viidennen lajin jälkeen useimmat meistä joutuvat luovuttamaan, mutta tarjoilijat eivät helposti luovuta. Täälläkin olisi tarvittu niitä punavihreitä kortteja, joita käytettiin Pride of America -aluksen churrascaria-ravintolassa.

Twina Jedda Twina Jedda

Ilta autiomaassa

Lisää ruokaa on tarjolla vielä illalla, sillä iltapäivän siestan jälkeen päivämme jatkuu Jeddan ulkopuolella, autiomaassa.

Kaikki seurueestamme ovat käyneet hiekkadyyneillä jo jossain muuallakin, Arabiemiraateissa tai Qatarissa, joten kokemus ei ole ihan ainutlaatuinen. Dyyneillä ajelu onkin täällä aika lyhyt, mutta oikeastaan pitkän päivän jälkeen hyvä niin.

Jeddah aavikolla

Yhteinen ateria hiukan hankalasti matolle katettujen herkkujen ympärillä istuen kirvoittaa kuitenkin seurueemme mielenkiintoisiin keskusteluihin vaellusretkistä oleskelulupiin Saudi-Arabiassa ja katsomme jopa lyhyen elokuvan melontaretkestä Bogskäriin.
Elokuvaa on näytetty syksyllä Suomessa Majakkaseuran tilaisuuksissa, mutta näin ainutlaatuista esityspaikkaa sillä ei taatusti ole ollut aikaisemmin ja tuskin tulee olemaan myöhemminkään!

Illan päätteeksi leiristä sammutetaan hetkeksi valot ja keskitytään tähtiin ja nousevaan täysikuuhun ennen paluuta hotellille ja sivistyksen pariin.

Jeddah aavikolla

Join the Conversation

2 Comments

  1. says: blogilukija

    Kyllä nää Saudi-Arabian postaukset ovat olleet huippumielenkiintoisia. Annan oman tiedonjulkistamispalkinnon Schildt´lle omakohtaisesti koetuista teksteistä ja kuvista. Mistäpä muualta saa näin aidosti ja luotettavasti jaettua tietoa itselle vieraammista kulttuureista. Tämän kaltaiset jutut auttavat ymmärtämään eri kansoja ja niiden toimintamallejaan paremmin, vaikkakin jotkut asiat jäävät vaille omaa hyväksyntää. Kiitos että jaksatte matkata ja blogata.

  2. says: Pirkko

    Voi kiitos blogilukija! Toki teemme tätä, niin matkustamista kuin blogijuttuja siksi, että pidämme molemmista aktiviteeteista, mutta aivan ihanaa on silti välillä tällaista palautetta!

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *