Sousse – kotikaupunkimme Tunisiassa

Sousse feature

Tunisian matkamme toteutimme helpoimmalla mahdollisella tavalla, eli ostamalla sinne viikon pakettimatkan Deturilta. Deturin hotellit Tunisiassa sijoittuvat Monastiriin, Sousseen ja Port El Kantaouihin ja valintamme oli Sousse.
Sousse on näistä kaupungeista/kylistä suurin ja ajattelimme, että jos Deturin retkitarjonta ei vie meitä Tunisian maailmanperintökohteisiin, niin Soussesta löytyisi varmasti myös kansainvälisiä retkiä.

Tarjolla olevista hotelleista valitsimme  Deturin listoilla olevista hotelleista parhaan, eli Mövenpick Resort & Marine Span – asuisimmehan Soussessa kokonaisen viikon ja olimme matkalla myös yli vuoden vaihteen, eli matkassa oli vähän juhlaakin.

Suomalaiset tunnetaan Soussen medinassa

Mövenpick-hotelli sijoittuu Soussessa rannalle ja lähimmäs Soussen medinaa, joka sekin on Unescon maailmanperintökohde. Ensimmäisenä Tunisian päivänämme kävelimme medinaan rantabulevardia pitkin, mutta totesimme matkan kuitenkin vähän turhan pitkäksi ja tylsäksi kävellä, etenkin kaupungissa, jossa 2 dinaarilla (70 sentillä) ajaa tuon välin taksilla.

Sousse TunisiaSousse Tunisia

Soussen medina, jos sinne menee rannan puolelta, oli alkuun muutaman korttelin mittaan hiukan ruuhkainen ja muutama myyjäkin hätyytteli meitä kevyesti. Syvemmällä medinassa kujat olivat ainakin näin tammikuun ensimmäisellä viikolla melko tyhjiä ja myyjät lähinnä hyväntahtoisen uteliaita. Me taas olimme alkuun hiukan epäluuloisia ja yritimme ohittaa useimmat keskusteluyritykset, mutta päädyimme lopulta pariinkin otteeseen juttelemaan myyjien kanssa Terve! Terve! -aloituksen jälkeen ja he todellakin tyytyivät vaan juttelemaan ja kertomaan tapaamistaan suomalaisista.

Yksi kävi hakemassa meille suomalaisen Maarit Niskasen toteuttaman taidekuvarunokirjan Hiekkaenkeli näyttääkseen sitä meille ja toinen olisi halunnut näyttää kuvaa itsestään ja Heimo Haitosta.

Suomalaisilla on selvästi täällä jalanjälkensä. Paitsi näistä muutamista medinan kauppiaista ymmärsimme sen toki ennen matkaamme ja sen aikana lukijoitamme saamastamme palautteesta: moni oli käynyt Tunisiassa – tai hänen vanhempansa tai jopa isovanhempansa olivat käyneet – ennen vuoden 2015 tapahtumia. Ehkä Deturin uuden aloituksen myötä suomalaiset löytävät Tunisian taas uudelleen.

Sousse Tunisia Sousse Tunisia Sousse Tunisia Sousse Tunisia Sousse Tunisia Sousse TunisiaSousse Tunisia

Ribat ja Suuri moskeija

Soussen medinan nähtävyyksistä kävimme katsomassa Ribatin, linnoituksen.
Kiipeämällä linnoituksen torniin sieltä näkee hyvin myös ison moskeijan sisäpihan, joten ehkä voimme väittää käyneemme katsomassa myös tuon moskeijan.

Sousse Tunisia Sousse Tunisia Sousse Tunisia Sousse Tunisia

Medinan alueella on myös useampia museoita, tärkeimpänä arkeologinen museo, mutta emme olleet Soussessa juuri tuolloin museotuulella, joten röyhkeästi jätimme väliin kaupungin ykkösnähtävyyden (Tripadvisorin mukaan) – mutta joulun jälkeen ajatuksenamme oli ottaa Tunisia rennosti ja silloin on sallittua vaikka ohittaa joku museo.

Sousse Tunisia

Tripadvisorin nähtävyyksistä puheenollen, niin jos et jo lukenut juttuamme Dar Am Taiebin modernin taiteen kotimuseosta, niin voin lämpimästi suositella sitä, niin juttua, kuin museota.

Soussen ravintolat

Soussen medinan portin vieressä, rannan puolella, on pieni ostoskeskus, Soula Center -nimeltään. Ostoskeskuksena se tuskin tarjoaa kovin paljoa suomalaiselle, mutta sen katolla oleva kahvila/ravintola on kelpo vaihtoehto kahvi/teetauolle tai pienelle lounaalle. Tunisialainen musiikki soi toki kovaa ja viereisessä pöydässä saatetaan tupakoida, mutta maassa maan tavalla.

Sousse Tunisia Sousse Tunisia Sousse Tunisia

Muita ravintoloita, joita haluaisimme suositella, emme oikein Soussessa osuneet, jos Mövenpick-hotellin ravintoloita (ja huonepalvelua) ei lasketa.

Yhtenä iltana kokeilimme pizzaa hotelliamme vastapäätä olevan ostoskeskuksen italialaiseksi itseään mainostavassa kahvilassa, mutta unohdimme, että muslimimaassa ei kannata tilata pizzaa, jossa menun mukaan on kinkkua, sillä kinkun sijaan siihen laitettu kalkkunamakkara ei sitä pizzaa parantanut!
Ilmeisesti pääosa kelvollisemmista ravintoloista olisivat olleet hiukan pohjoisempana, missä pääosa Soussen hotelleistakin oli.

Tämä matka -blogia kirjoittavat Anna ja Teppo, jotka olivat samaan aikaan kanssamme Tunisiassa olivat löytäneet Soussesta jonkun suosittelemisen arvoisen libanonilaisen ravintolankin. Annan jutussa on myös enemmän medinan historiasta, jos haluat tietää siitä muutakin kuin että se on Unescon maailmanperintökohde ja ollut sitä vuodesta 1988.

 

Join the Conversation

18 Comments

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Ehkä ihan noin kauas ei medinan kujien myyjien muisti riittänyt – tosin kyllähän Heimo Haiton ajastakin on jo pari vuosikymmentä :-)

 1. Me löydettiin muuten toinenkin ihan mahti ruokapaikka Soussesta. Se oli Green Papaya, osoittessa Avenue Taïeb Mehiri. Ehkä kyseessä oli enemmän pikaruokapaikka kuin ravintola. No mutta, sieltä sai Baguette farsi nimistä sapuskaa. Se on siis taikinan (hieman kuin patongin) sisään leivottua jauheliha/sipuli/juusto/mauste-mössöä ja jestas miten hyvää!

  Nyt kotona etsittiin resepti ja tehtiin sitä. ”Patongit” vähän repesi, kun ei osattu rypyttää oikein, mutta seuraavalla kerralla onnistutaan jo paremmin. Maku on siis ah niin mahtava :D

  Kiitos linkkauksesta.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Anna ravintolavinkistä! Ehkä pitäisikin etsiä tuo resepti, nyt kun sain sille selkeän nimenkin. Muistan mehukkaan kuvauksesi ruuasta :-)
   Me söimme retkipäivinä reilut lounaat ja niinä päivinä emme iltaisin enää jaksaneet panostaa etsintää, etenkään kun hotellistamme sai helposti ruokaa. Ja useimmat päivät meilläkin olivat niitä retkipäiviä.

 2. says: -Mika-

  Moi ja kiitos jutusta! Voisikin olla vaihtoehtoinen talvilomakohde. Pari kysymystä heräsi:
  Mitä matka maksoi? Entä hintataso paikan päällä? Onko uimarantoja? Rauhallisuus/turvallisuus?

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi Mika! Matkan listahinnat löytyvät Deturin sivuilta – menee vielä hetki, että saan oman kustannusyhteenvetomme valmiiksi ja julkaistua. Hintataso paikan päällä on erittäin edullinen, 20 dinaarilla (vajaa 7 euroa) söi ainakin kevyen lounaan hyvin ja taksit kaupungin sisällä maksoivat tosiaan 2 dinaaria. Soussessa on pitkä valkoinen ranta, samoin muissa Deturin kohteissa (Monastir, Port El Kantaouin pää Soussea) ja monessa hotellissa tietysti uima-altaat. Meistä kohde oli ihan rauhallinen/turvallinen – eihän nykyisin missään päin maailmaa voi olla turvallisuudesta varma – tai sitten kannattaa mennä jonnekin todella harvaan asuttuun kohteeseen kuten vaikka Suomen tai Norjan saaristoon. Poliiseja näkyi kyllä etenkin kaupunkien välisillä teillä aika taajaan ja hotellien alueelle tulevat autot tarkastettiin alapuolelta ja hotelleissa ja ostoskeskuksessa (tuossa Soula Center) oli turvallisuustarkastukset ovilla.
   Toivottavasti näistä tiedoista oli apua !

 3. Ollaan viime vuosina lomailtu useammassa muslimimaassa (Turkissa pari kertaa, Egyptissä ja ja Arabiemiraateissa) ja siihen kulttuuriin ja maiden tapoihin on jotenkin tullut pieni ähky. Toki voisin Tunisiaankin lähteä vaikka tältä istumalta, jos löytyisi joku super halpa diili ja joku pyytäisi matkaan.. :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Jenna! Tunisia on muuten superhalpa kohde – lentosarja jatkuu 17.2. ja jatkuu toukokuulle, eli siitä vaan, Tunisiaan!

 4. Mekin asuimme Soussessa vaikkemme paljon siellä ehtineet olla. Hyvä jos sinne taas tehdään matkoja, ne Bardo-museon tapahtumat pelästyttivät varmaan monet ihmiset. Minä kyllä pidän arabimaista vaikka kaupankäynti on noissa maissa rasittavaa.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Terhi! Me emme tapaa kauppaa tehdä, niin se ei häiritse meitä :-) Jääkaappimagneetista maksoin kaksi dinaaria, tinkimällä olisi voinut saada yhdellä, mutta en jaksanut :-)

 5. Mä oon ollut Soussessa joskus viitisentoista vuotta sitten perheen kanssa, mutten muista koko reissusta juuri mitään. Tästä tuli fiilis, että täytyypä lähteä uudelleen joku päivä! :)

 6. Olen ollut täällä käymässä kerran joskus vuonna 2001 ehkä. Golfmatkalla Soussessa, ja en nyt voi käsittää että tästä on niin pitkä aika. Mutta on siitä. :D Oli helmikuu, ja hyvä ettei lunta satanut… pipolle oli tarvis, etenkin kun sen 4-5 tuntia vietti golfkentällä tuulessa.

  Tunisiaan tekisi mieli lähteä juuri tuollaiselle historialliselle matkalle myös – maassa on todella paljon nähtävää ja kuitenkin se sijaitsee aika lähellä fiksun lentomatkan päässä. Hyvän tarjouksen turvin sinne voi tosiaan päästä edullisestikin.

  1. Kiitos Lena! Meitä taisi sää suosia, sillä aurinko paistoi päivittäin ja vaikkei nyt helle ollut, niin ei kylmäkään.
   Suomesta suoria lentoja ei taida olla tarjolla kuin Nouvelairin viikottaiset, mutta muutama kommentoi minulle myös matkustaneensa Tunisiaan Frankfurtin kautta, eli Saksasta ainakin sinne pääsee suoraankin. Pariisista varmaan myös.

 7. Tunisia vaikuttaa kyllä kiinnostavalta kohteelta, ja nyt nuo edulliset pakettimatkat kyllä kovin houkuttaisivat. Täytyypä kahlata paremmalla ajalla läpi kaikki Tunisia-postauksesi, jos vaikka innostuisin vielä tälle keväälle sinne matkan nappaamaan. :)

  1. Kiitos Anna-Katri! Ajatellen sitä, että tässä välillä maa oli vähän vähemmän houkutteleva kohde, jos ei nyt siksi, että vuoden 2015 tapahtumat olisivat pelottaneet, mutta ainakin siksi, että siellä oli kaikkialla aika autiota turistien poistuttua maasta, niin nyt voisi olla hyvä aika käydä bongaamassa tuokin maapiste edullisesti. Jos vaikka tilanne taas kuitenkin sattuisi kääntymään huonompaan suuntaan …

 8. Ihania valokuvia! Itse kävin Soussessa joskus -80 luvun lopulla tai -90 luvun alussa. Mielessä se on aina säilynyt.
  Kiitos kun osallistuit Viikon Kuva Maailmalta – Link Up Partyyn!

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *