Yksi kaksoispassi, kiitos

Kaksoispassi

Lapista kotiuduttuamme kävimme taas kevään matkasuunnitelmien kimppuun.
Vuodenvaihteessa kehittelemäni kolmen matkan säännön mukaankin olimme jo yhtä matkaa paitsi – siis varattuna oli vain kaksi seuraavaa reissua.

Kolmen viisumin reitti

Alustavissa hahmotelmissamme seuraavana olisi ollut alkukesään kaavailemamme Mongolia reittiä Helsinki – Peking – Ulan Bator – Moskova – Helsinki. Muuten ehkä ihan hyväkin reitti, toivottavasti, mutta matka vaatisi kolme viisumia: Kiina, Mongolia ja Venäjä. Matkatoimistonkin kanssa oli jo aloitettu alustavat keskustelut yksityiskohdista, mutta pienoiseksi haasteeksi näytti muodostuvan Pirkon joulukuun alussa vanheneva passi. Passin pitäisi olla voimassa 6 kk matkan päättymisen jälkeen, joten jo kesäkuulle tarvitaan uusi passi, mutta vanhan passin tiedot oli jo annettu maaliskuussa alkavaa Karibian kierrosta varten ja vanhassa passissa on myös kätevästi samassa passissa Yhdysvaltain viisumi Atlantan kautta kulkevaa paluulentoa ajatellen.

mongolia reitti

Olemme matkoilla myös ison osan huhtikuuta ja kaiken, uuden passin ja kolmen viisumin anomisen jättäminen toukokuulle tuntui jo turhalta riskiltä, joten lähdin hakemaan kaksoispassia. Viisumianomusten vaatiman ajan lisäksi syynä oli myös matkan järjestäjän toivomus siitä, että heillä olisi uuden passin numero käytettävissä jo lentovarauksia tehtäessä: passin numeron vaihtaminen varauksiin kun on aina vähän haasteellista.

Kaksoispassi

Päivitys 11.11.2021:

Maailmanmatkaajaystävänikin olisi tarvinnut viisumien hankintaan liittyvistä syistä kaksoispassin. Helsingin poliisin mukaan niitä ei kuitenkaan nykyisin myönnetä kuin työmatkoihin liittyen. Tätä päätöstä on kuulemma myös jo ehditty testaamaan korkeimmassa hallinto-oikeudessa, jossa poliisin tekemä päätös säilyi.
Eli saattaa olla, että tällä hetkellä kaksoispassi ei irtoa pelkästään tavoitteelliseenkaan matkailuun perustuen.

Poliisin sivuilla todetaan kaksoispassista näin:

Uusi passi voidaan poikkeustapauksissa myöntää aiempaa passia peruuttamatta, jos esimerkiksi voimassa oleva passi on ulkomaan viranomaisen hallussa tai ulkomaan viranomaisen passiin tekemät merkinnät estävät matkustamisen toiseen maahan. Uuden passin täytyy kuitenkin tässä tapauksessa olla tarpeen työn tai muun erityisen painavan henkilökohtaisen syyn vuoksi. Syyt osoitetaan esimerkiksi työnantajan antamalla todistuksella tai muilla asiakirjoilla. 

Passianomus, myös kaksoispassia varten, tehdään normaaliin tapaan verkossa, mutta perustelut täytyy käydä henkilökohtaisesti esittämässä poliisilaitoksella, joten teinkin sitten tänä aamuna pienen retken Kilon poliisiasemalle (aikavarauksella tietysti).

Kilon poliisi

Perusteluina tarjosin sekä kevään ja alkukesän matkasuunnitelmaamme, listaten niin jo maalis- ja huhtikuulle varatut matkat kuin selittäen Mongolian matkaan liittyvät viisumihaasteet. Ja hyvin ne tuntuivat kelpaavan! Ehkä myös mukanani ollut nykyinen passini, jossa on yhdeksän maan viisumit ja vapaita sivuja vain muutama, edesauttoi asiaa.

Nuo yhdeksän maata muuten ovat, jos jotakuta sattuisi kiinnostamaan: Algeria, Iran, Itä-Afrikka (Kenia-Ruanda-Uganda), Kambodza, Kazakstan, Laos,  Nepal, Saudi-Arabia ja Yhdysvallat.

Mongolian matkajärjestelyt jäivät siis hetkeksi odottamaan uutta passia.

Cesky Krumlov ja Praha

Mutta löytyi se kolmas matka kuitenkin: varasimme nimittäin jo ensi viikon lopulle pidennetyn viikonlopun mittaisen matkan pieneen Cesky Krumlovin kaupunkiin Tsekissä!
Neljän yön mittaisesta matkasta vietämme kolme yötä Cesky  Krumlovissa ja jätämme Prahan kertaamiseen yhteen vuorokauteen.  Cesky Krumlovista olen, näköjään, ensimmäisen kerran kirjoittanut blogiimme jo 2014, jolloin sen varmaan lisäsin ToTravel -listallemme ja nyt ajankohta tuntui sille juuri sopivalta. Ilmeisesti tämä Unescon maailmanperintökohde on nykyisin kesäisin jo niin suosittu, että piipahtaminen siellä talvella voi olla hyväkin ajatus.

Cesky Krumlov
Talvinen Cesky Krumlov (kuva Flickr: Dimitri Spathis)

Lähipäivinä pitänee perehtyä vähän yksityiskohtaisemmin Cesky Krumlovn kaupunkiin – vinkit ja blogilinkit ovat tervetulleita vaikka kommentteihin!

Muina vaihtoehtoina esillä olivat Riika ja Gdansk. Adalmina’s Adventures -blogin juttu talvisen autiosta Riikasta ei kuitenkaan nostanut sen pisteitä ja vaikka Gdanskiin olisi päässyt edullisesti Turusta, niin sinne Turkuun olisi ensin pitänyt ajaa.

10 vuoden viisumi Yhdysvaltoihin

Passikuvioiden osalta minua jäi vielä kiinnostamana nykyisessä passissani oleva vuoteen 2027 voimassa oleva Yhdysvaltain viisumi: pitäisikö minun tehdä sen osalta jotain joulukuussa, kun nykyinen passini vanhenee?

Viisumi Yhdysvallat

Lähetystön sivuilta löysin tämän:

Lähetystön sivulta löytyikin sitten tällainen tieto:

K8: Passini on vanhentunut, mutta siinä oleva Yhdysvaltain viisumi on yhä voimassa. Täytyykö minun anoa uutta viisumia?

Ei. Jos viisumisi on edelleen voimassa, voit matkustaa Yhdysvaltoihin kahden passin kanssa (uuden ja vanhan) niin kauan, kuin viisumi on voimassa, ei ole vahingoittunut ja on oikean tyyppinen viisumi matkasi pääasiallista tarkoitusta varten.
Nimesi ja muiden henkilökohtaisten tietojesi on oltava samat molemmissa passeissa. Kansalaisuutesi on oltava uudessa passissa sama kuin viisumin sisältävässä passissa.

Hain vielä vahvistuksen asiaan kysymällä sitä suoraan lähetystäkin ja näin tosiaan kuulemma on. Joten hyvältä näyttää myös mahdollisten tulevien Yhdysvaltoihin suuntautuvien matkojen osalta. Tosin niitä ei ihan lähivuosille ainakaan tällä hetkellä ole suunnitelmissa.

Join the Conversation

22 Comments

 1. says: Pirjo

  Testattu on ja hommattu neljät kaksoispassit. Ne saa helposti. Ongelmaksi tulee, että pitää muistaa, että mitkä viisumit on haettu mihinkin passiin. Me on pelleilty kymmenen vuotta kaksien passien kanssa ja nyt riittää. Tosi vaarallista on olla liikkeessä kahden passin kanssa, joku oli Thaikuissa kaksi viikkoa putkassa niiden takia. En suoisttele tätä, ellei ole ihan pakko.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Pirjo kommentistasi! Meillä tämä on ensimmäinen kerta :-)
   Enpä myöskään usko, että kovin paljoa kahdella passilla liikumme, sillä tarkoitukseni on uudet viisumit kerätä tuohon uuteen passiin ja jättää vanha olemaan vaan tuon USA:n viisumin takia sitten jo vanhentuneenakin, eli jatkossakin pääasiallisesti yhdellä passilla per reissu on tarkoitus mennä.

 2. says: Reissu-Jani

  Itsekin harkitsin kahta passia, kun Etelä-Afrikan matka alkaa kohta – passi menee vanhaksi joulukuussa – ja kohta pitäisi hakea viisumia kesän matkoille. Päätin kumminkin hankkia uuden passin. En jaksanut lähteä varaamaan aikaa poliisille, kun eivät viikonloppuisin tarjoa palveluita ja arkisin en laitokselle ehdi.

  Cesky Krumlovista – talvella voi olla aika hiljainen ja kylmä paikka. Olin siellä elokuussa 2016 kun oli lämmintä (30 astetta) ja aurinkoa. Aivan mahtava kohde – kannattaa käydä linnassa katsomassa paikkoja. Kolme päivää voi olla hieman pitkä aika ko. kaupunkiin, jotenka suosittelen tutustumaan muihin Böömin alueen paikkoihin.

  https://reissujani.blogspot.fi/2016/08/cesky-krumlov.html

  1. says: Pirkko

   Kiitos Jani – myös tuosta linkistä. Olemme siis Cesky Krumlovissa vaan kaksi päivää, mikä kuullostaa ainakin vielä, sopivan rennolta lähestymistavalta. Yleensähän liikumme aika ripeästi paikasta toiseen, mutta kun seuraavakin reissu on sitten taas nopeasti etenevä kiertomatka, niin jos sitten tällä reissulla olisimme hetken paikallamme. Talvisessa pikkukaupungissa vaikka sitten mukavassa hotellihuoneessa, jos kelit eivät suosisi kumpanakin päivänä :-)

 3. Työn puolesta tuli aiemmin aika usein pyöriteltyä intialaisten passeja, joilla olikin niitä usein aikamoinen nippu mukana. Yhdessä oli jokin voimassa oleva viisumi ja toinen oli sitten taannoin haettu, uudempi passi. Kun seurueessa oli 8 matkustajaa ja kaikilla kaksi passia, niin siinä olikin aikamoinen kasa läpikäytävää. Onneksi passit oli yleensä niitattu yhteen :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi Anne! Ehkä en kuitenkaan niittaa passejani yhteen, jos tarkoituksenani on kuitenkin kesäkuun jälkeen ”häivyttää” tuo toinen passi pois käytöstä, mahdollisia USA:n matkoja lukuunottamatta, joille se sitten, myöhemminkin, vaikkakin jo muuten vanhentuneena, pitänee kuljettaa mukaan.

 4. Nuo passi ja viisumi hommat on kyllä joskus niin raivostuttavia. Onneksi kuitenki onnistuu saada tosiaan noita kaksoispasseja. Kuulostaa säätämiseltä jos on tosiaan montaa eri reissua ja eri viisumia:D

  1. says: Pirkko

   Kiitos Noora! Raivostuttavia tai työläitä, mutta toisaalta taidamme sittenkin haluta, ettei koko maailma pääse Suomeenkaan pelkällä passilla ja kun nuo viisumijutut useimmiten kuitenkin perustuvat vastavuoroisuuteen, niin ainakin osa näistä viisumivaatimuksista ovat hyvinkin ymmärrettäviä.

 5. En ole edes tiennyt että kahden passin anominen on mahdollista, kiitos infosta! Teidän matkasuunnitelmat kuulostaa mahtavilta ja siltä että kaksi passia on todella tarpeen. Odotan innolla että pääsen lukemaan teidän kokemuksista reissusta.

  1. Kiitos Karoliina! Kaksoispassi on mahdollinen, mutta siihen pitää siis olla perustelut. Monet työn puolesta paljon matkustavat myös tarvitsevat sitä, sillä passi ei voi olla oikein ”kiinni” viisumianomusten takia.

 6. Cesky Krumlov, enpä ole kuullutkaan mutta nyt on tutkittava paikka! Onkin todella harmillista, että Tsekeissä matkustelu jää vain Prahaan vaikka voisi olla muutakin. Ei voi todeta muuta kun reissusuunnitelmianne katselee, että onpa hienoa olla eläkeläinen ja kunnossa. Voi silloin matkata ja tehdä kaikkea sitä mistä nauttii!

  1. Kiitos Sari! Emme mekään aikaisemmin ole käyneet kuin Prahassa vaikka vaihtoehtoja tietysti olisi enemmänkin. Joku ehti jo ehdottaa meille Karlovy Varyakin, mutta nyt on tosiaan kyse vaan pidennetystä viikonlopusta, joten emme ala ahnehtia paikkoja, tällä kertaa …

 7. says: Anna

  Hyvä tietää tuollainen mahdollisuus kaksoispassiin, jos tulee joskus itsellekin eteen.

  Itse en ole käynyt Cesky Krumlovnissa enkä edes Prahassa joten ei ole valitettavasti vinkkehä antaa. Tykkään kyllä yleisesti ottaen matkustaa off seasoneina. Vähemmän turisteja, ei jonona, halvemmat hinnat.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Anna! Talvihan siellä vielä on, Tsekissä, mutta toisaalta siis varmaan rauhallista – ja voihan talvellakin olla hyvällä tuurilla aurinkoista ja kaunista. Peukut pystyyn!

 8. Tämä oli hyvä tieto, on tullut itsekin painittua näissä viisumiloukoissa kun yhdessä on passi menossa ja toiseen paikkaan tarvittaisiin passia asap. On tämä matkailijan elämä välillä niin haastavaa… ;)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Heidi! Haastavaa on, joskus … mutta useimmiten palkitsevaa :-)

 9. Minäkään en tiennyt, että kaksoispasseja on olemassakaan! Sinänsä aika helpon kuuloisesti irtosi toinen passi, kun käsittääkseni kuitenkin on vapaa-ajan reissuista kyse, eikä työmatkoista. Mutta hyvä näin, niin ei mennyt teillä matkojen suunnittelu uusiksi tai liian täpärälle viisumien hankkiminen :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Terhi! Vapaa-ajan tai työmatkoista … ehkä myös matkailuhistoriamme vaikutti hiukan ja viisumeja täynnä oleva passini, selailivat sitä myös perusteludokumenttini ohella, eli taisivat ymmärtää, että nyt on kyseessä tavallaan ”työkseen” matkailua harrastava henkilö.

 10. Törmäsin kaksoispassiin joskus, kun mietteissä oli mahdollinen matka Israeliin sekä johonkin maahan, johon ei pääse Israelin leima passissa. Israel taitaa tosin pyynnöstä olla leimaamatta, jos olet matkustamassa arabimaihin. Luulin kyllä, että kaksoispassin saaminen olisi paljon hankalampaa, mutta hyvä tietää jatkoa varten! Mies joutui hankkimaan uuden passin Singaporen työlupaa varten, vaikka passissa oli vielä voimassaoloaikaa. Sen täytyi olla voimassa koko sen ajan, jolle lupaa nyt aluksi haettiin. Jännä, ettei viisumeissa päde sama, vaan joudut kahden passin loukkuun!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Merja! Tuo USA:n viisumimme on voimassa 10 vuotta, joten kahden passin loukussa olen nyt sitten vielä melkein yhdeksän vuotta. Viisumin voisi anoa uudelleenkin, mutta se maksaisi yli 100 euroa, joten taidan yrittää tulla toimeen kahdella. Sitä toistahan sitten ensi vuodesta alkaen tarvitaan vaan, jos suuntaan Yhdysvaltoihin.

 11. says: Emma

  Mielenkiintoista tietoa, joskus on ollut itsellänikin mielessä, lähinnä niin että on ollut leimoja maasta x, joita ei ehkä katsota hyvällä maassa y, mutta ei ole vielä konkretisoitunut kaksoispassin tarve onneksi. Hyvä tietää että se kuitenkin onnistuu vähällä vaivalla. Minua kiinnostaa myös tuo Cesky Krumlov, jään odottamaan juttua sieltä!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Emma! Tuokin on vähän siinä ja siinä tuo leimoja passissa -kuvio. Meitä ainakin Iranin matkan jälkeen neuvottiin joka taholta hakemaan USA:n viisumia, ei passia, josta puuttuisi Iranin viisumi ja leimat, perusteluna, että lentotiedoista löytyisi kuitenkin tieto, että olemme lentäneet Teheraniin. Ja toisaalta kun ESTA-hakemusprosessissa ei katsota leimoja vaan kysytään oletko käynyt tietyissä maissa, niin kysymyksiin valehtelemalla vastaaminen voisi paljastuessaan osoittautua melko raskauttavaksi asianhaaraksi yleensä maahan pääsyn kannalta. Mutta olen tuosta Israelin leimojen välttelystä kyllä kuullut.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *