Kolmen matkan sääntö

201801 feature

Välipäivinä on tapana muistella kulunutta tai arvailla tulevaa vuotta.
Vuoden 2017 matkailun vuosiyhteenvetomme julkaisimme jo viime viikolla, joten ehkä nyt olisi matkasuunnitelmien vuoro.

Syyskuussa kirjoittelin bucket-listastamme seuraavalla kolmelle vuodelle ja vaikka todella harvoin, jos koskaan, hylkäämme kokonaan jonkun suunnitelmissamme olleen kohteen, niin kohteiden järjestys vaihtuu useinkin tilanteiden syystä tai toisesta eläessä.

Syyskuussa ajattelin alkavalle vuodelle seuraavia kohteita:

 • Ghana + Togo + Benin -yhdistelmää tai Gambia + Senegal + Guinea-Bissau
 • Mongolia
 • Myanmar ja ehkä siihen liitettynä Bangkok ja Bali
 • kaupunkikertauslistalta Amsterdam ja Berliini
 • Isle of Skye
 • Cinque Terre

Varatut matkat

Tällä hetkellä listaa näyttää (loppuviikosta alkavan Tunisian viikon jälkeen) tältä:

 • Kakslauttanen tammikuun lopulla
 • Amsterdam, Keukenhof, Bryssel ja Brugge huhtikuussa

Kahden yön matka Saariselälle on varattu ja maksettu. Kakslauttanen saattaa olla kalleimmasta päästä käydä Lapissa, mutta jos miljardi ihmistä on nähnyt tämän kuvan
niin haluan suomalaisena nähdä kyseisen paikan – ja yöpyä lasi-iglussa.
Grönlannissa aikoinaan käydessämme kävimme tutustumassa siellä meren rannalla oleviin igluihin, mutta nyt sitten lopulta yövymme sellaisessa Suomessa.

Kakslauttanen - Matkasuunnitelmat 2018 alkuvuodelle
Kuva: Tarja Mitrovic (Flickr: Rovaniemi – Igloo village) [CC BY 2.0], Wikimedia Commons
Revontuliahan ei kukaan voi taata, mutta onhan sekin mahdollista, että kahdessa yössä onnistumme näkemään niitä. Saariselällä olen edellisen kerran käynyt töiden merkeissä joskus 90-luvulla ja silloinkin onnistuimme niitä näkemään. Tosin silloin ei vielä tavattu kuvata koko ajan kaikkea, eli kuvia tuosta yöstä ei ole – työmatkalla tuskin oli edes kameraa mukana.

Kuva: Tämä matka -blogin Keukenhof -jutusta (luvalla)

Huhtikuun osalta vasta lennot Amsterdamiin ja takaisin on ostettu. Tarkemman ajoituksen Amsterdamin ja Brysselin välillä teemme vasta kun Keukenhofin aikataulu tälle keväälle hiukan tarkentuu, mutta ajatuksemme on jakaa 10 päivää Hollannin ja Belgian välillä ja matkustaa Thalys-junalla pääkaupungista toiseen.

Tunisia, Kakslauttanen, Amsterdam … kolme matkaa siis tällä hetkellä varattuna, ja ajattelin, että jos vaikka tänä vuonna yrittäisimmekin sääntöä, että kolmea matkaa enempää ei saa kerralla olla varattuna. Yrittäisimme, sillä voihan olla, että jossain kohtaa tulee vastaan se poikkeus, joka pakottaa rikkomaan säännön.

Hopper

Tutustuin jokin aika sitten Hopper -nimiseen sovellukseen, joka väittää osaavansa neuvoa, koska lennot kannattaa varata, kunhan sille kertoo päivämäärät ja lentovälin.

Kun sovellus jokin aika sitten päätyi väittämään, että huhtikuun lennot Amsterdamiin kannattaa varata nyt, niin teimme sen. Hintaa toki tuli jo vähän enemmän kuin sovelluksen löytämät halvimmat suorat lennot, sillä jos tarjolla on muitakin lentoaikoja kuin lähtö aamukuudelta ja paluu puoliltaöin, niin maksamme mielellämme niistä muutaman kympin lisää.

Etelä-Karibialle ja Mongoliaan?

Maaliskuulle olisi ehdolla Aventuran Eteläisen Karibian saarikierros.
Syyskuisella listallamme oli Etelä-Karibian risteily ajateltuna alustavasti vasta vuodelle 2019 sillä ajatus taas yhdestä risteilystä  ei tuolloin juuri päättyneiden Alaskan ja Havaijin risteilyn jälkeen oikein innostanut, mutta tällainen saarihyppely, joka toteutetaankin lentäen saarten välit houkuttelee juuri nyt kovasti!

Aventura Eteläisen Karibian saarikierros - Matkasuunnitelmat 2018 alkuvuodelle

Aventura Eteläisen Karibian saarikierros
Kuvat Aventura-matkatoimiston sivuilta

Mongolian reissua olemme Travellerin kanssa kehitelleet sen verran, että ideana olisi lentää Pekingiin, matkustaa Trans-Siperia -junalla sieltä Ulan Batoriin ja lentää takaisin Moskovan kautta. Näin pääsisimme vuorokauden verran aistimaan tuon kuuluisan junareitin tunnelmaa, mutta emme kuitenkaan vuorokautta pitempään joutuisi tinkimään suihkusta ja muista mukavuuksista. Moskovaan voisimme pysähtyä muutamiksi päiviksi, sillä emme ole Venäjän pääkaupungissa ennen käyneet.
Matkan ajankohta voisi olla kesäkuu.

Traveller Transsiperia - Matkasuunnitelmat 2018 alkuvuodelle
Kuva Traveller-matkatoimiston sivuilta

Niin Karibian kuin Mongolian matkan varaukset odottavat Tunisian matkan päättymistä, sillä ainakin ajoittain yritän pitää kiinni ”säännöstä”, että matkoja saa olla eteenpäin varattuna vain kolme.

Länsi-Afrikka saa vielä odottaa

Ghana + Togo + Benin -yhdistelmääkään emme ole unohtaneet, päinvastoin olemme alustavasti hahmotelleet, että sen voisi toteuttaa ”maailmanmatkaaja-matkana” kevättalvella 2019. Halukkaita tuolle suunnalle voisi hyvinkin löytyä pienen ryhmän verran. ja matkaan voisi ehkä vielä liittää vaikka Gabonin ja Sao Tome ja Principen.
Gambia voi vielä odottaa – niin kauan kuin se on pakettimatkakohde, niin sinnehän voi lähteä koska tahansa. (Tosin näin ajattelemalla lähdemme Tunisiaan vasta nyt, sillä suorilla lennoilla maan tavoittavat pakettimatkathan olivat tässä välillä jäissä parikin vuotta.)

Syksyllä Aasiaan?

Aasiaan suuntautuva matkaa olimme joka tapauksessa ajatelleet vasta syksyyn, ehkä marraskuulle, joten Myanmarin eteen emme ole vielä tehneet mitään.

Vaellusmatkalle Skotlantiin?

Isle of Skyetakaan emme ole unohtaneet vaan pohtineet hiukan, että olisiko meistä osallistumaan Tema-matkojen sinne tekemälle vaellusmatkalle. Pisin päivä näyttäisi olevan 18 kilometriä, mutta muut vaan 6-8 kilometriä, minkä kyllä kävelemme kotimaassa useamman kerran viikossa. Samaan matkaan voisi yrittää liittää käynnin Belfastissa, sillä Halifaxin jälkeen haluaisin nähdä Titanic-museon myös Belfastissa.
Mutta pitänee palata näihin sitten Kakslauttasen jälkeen, kolmen matkan sääntö …

Tema vaellusmatka

… mutta ensin Matkamessuille!

Ja kuka sitä tietää, jos vaikka Matkamessuilta tarttuisi mukaan jotain ihan uusia ideoita!
Muistathan muuten lippuarvontamme, tarjolla on 2 x 2 lippua, kunhan kommentoit tätä juttua viimeistään 12.1.2018.

Join the Conversation

30 Comments

 1. says: Liisanen

  Oi, kyllä on taas hienoja matkoja suunnitteilla:). Itselläni varattuna ensi vuodelle tässä vaiheessa Osloon tutustuminen ja Hurtigruten syksymmällä lahjaksi saatuna.

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentista! Oslo on mukava kaupunki ja Hurtigrutenille mekin ehkä vielä joskus … Lofooteilla käydessämme näimme jo laivoja monessa kohtaa.

 2. Mielenkiintoisia suunnitelmia teillä taas kerran! Tunisia toki kiinnostaa ja paljon, myös kokemukset igluista ja siitä onko rahanarvoista. Toivon myös että saatte Mongolian ja junan suunniteltua. Joku päivä haluaisin itse tehdä tuon junamatkan pysähdellen milloin missäkin Siperian kaupungissa…

  Tämä vuosi oli itselleni sellainen menovuosi, että saa nähdä mitä sitä seuraavalle keksii. Ainakaan yhtä riehakas se ei tule olemaan jo ihan siitäkin syystä, että lokaatio on Oulu. Ainakin kesään asti… Starttaan kuitenkin reissuvuoteni heti parin viikon päästä suuntaamalla Singaporeen eli tänäkään vuonna en pääse messuilemaan Helsinkiin.

 3. says: Jenni

  Kuulostaapa ihanilta reissuilta! Itselläkin kamala matkakuume, ja yleensä onkin pari seuraavaa reissua tiedossa, mutta tällä hetkellä niin uudet työkuviot ettei ole yhtään uskaltanut suunnitella seuraavia reissuja vielä. Toivottavasti pian pääsee suunnittelemaan ja toteuttamaan ensi vuoden reissuja!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Jenni! Vähän tuo ”kolmen matkan sääntöni” tuleekin siitä, että kovin pitkälle elämää ei voi ihan varmaksi koskaan tietää – viime vuonna jouduimme yhden pienen operaation ja keuhkoveritulppani takia pari pientä matkaa perumaan (siirtämään), mutta onneksi oli vakuutukset kunnossa.

 4. Ihania matkoja suunnitelmissa. Varmasti mukavaa nukkua lasi-iglussa tähtitaivaan alla. Varmasti on revontulia tähän aikaan vuodesta. Amsterdam huhtikuussa! Vau.
  Afrikkaa!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Marja! Lasi-iglu kokemuksena on meillekin ihan uusi – malttaakohan sitä nukkuakaan :-)

 5. says: Minna M

  Mahtavia matkoja teillä suunnitteilla! Me ollaan matkailtu viime vuodet perheen kanssa kahdessa tutussa kohteessa: Espanja ja Pärnu. Niistä kun löytyy asunnot valmiina. Ensi vuonna ehkä matkustamme jonnekin muualle, mutta se vaatii 6 henkiseltä perheeltä hieman enemmän säästämistä.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Minna! Kertolasku on ihmeellinen asia, eli tuo miten hinta kasvaa kummasti matkalle osallistujien määrän kasvaessa, joten isomman perheen ratkaisutkin ovat sitten luonnollisesti vähän erilaisia. Pärnu(kin) on meiltä vielä näkemättä!

 6. says: tuulanneli

  Upeita matkoja teillä on suunnitelmissa.

  Tuo lasi-iglu kuulostaa mahtavalta ja toivottavasti näette myös revontulet.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Tuulanneli! Kuten juuri tuossa yllä Marjalle vastasin, niin saa nähdä tuleeko sen lasikaton alla sitten lainkaan nukuttua :-)

 7. says: Tiina

  Ensimmäistä kertaa ”eksyin” blogiisi ja luettavaahan oli vaikka kuinka paljon! Mahtavia reissuja olette päässeet tekemään ja ihania matkoja luvassakin. Itselläkin jatkuva matkakuume, mutta työt ja lapset rajoittaa reissailua valitettavan paljon. Se kuitenkin mennään mitä pystytään, ja toivottavasti mahdollisuudet lisääntyy jatkossa ?

  1. says: Pirkko

   Kiitos Tiina! Erityisesti tuosta, että luettavaa blogistamme tuntuisi löytyvän enemmänkin – toivottavasti palaat vielä toistekin lukemaan jonkun toisenkin jutun :-)

 8. says: Mari

  Täällä sitä kateellisena luetaan ihania matkasuunnitelmianne :D Ihan mahtavaa, että pystytte tuollaisia suunnitelmia ja unelmia toteuttamaan, iso peukku täältä! Meilläkin on ollut tapana vähintään kerran vuodessa reissata, mutta ensi vuonna se reissu taitaa suuntautua vaan Suomen Lappiin.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Mari! Tuo kateus menee aina vähän suuntaan ja toiseen. Välillä meilläkin on syystä tai toisesta ollut kuukausia, ettei ole reissattu vaan luettu muiden juttuja, vähän kateellisina … tai joskus joku kohde on sellainen, ettei juuri nyt olla sinne menossa ja sitten katsellaan jonkun toisen upeita kuvia sieltä.
   Ja tietysti paljon reissaavat jäävät taas toisaalta jostain muusta koti-Suomessa ehkä paitsi, eli kukin omalla tavallaan :-)

 9. Hyvässä balanssissa erityyppistä reissua! Itsellä Amsterdam maaliskuussa Hollannin ”tourilla”, Keukenhof jää siihen aikaan valitettavasti näkemättä, mutta muuten varmasti mukava matka tiedossa. Outo olo iskee, jos ei ole Müncheniin varattuna lentoja työ- tai lomareissulle, tämän ”korjasin” onneksi tuossa pari viikkoa sitten ja huhtikuussa tuokin suunta. Vaellusmatka kuulostaa tuolla ohjelmalla kyllä mielenkiintoiselta myös! Ja mielenkiinnolla odottelen Saariselän kokemuksianne.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Heidi! Keukenhofin ajankohta vaikuttaa olevan vähän sellainen, ettei sitä ihan kovin kauaa etukäteen voi tietää, parasta aikaa ainakaan. Vähän siksikin olemme ajatelleet, että ollaan nyt tuolla seudulla vähän pitempään, joten voimme sitten valita, että aloitammeko vai lopetammeko Keukenhofiin.

 10. says: Leena

  Keukenhofin puiston lisäksi ihan must nähtävää,
  jos vain aikataulut sopii on kukkaparaati. Itse seurasin sitä muutama vuos sitten Haarlemissa.
  (The bloemencorso Flower parade for 2018 is held at Saturday the 21th of April 2018)

  1. says: Pirkko

   Kiitos! Teoriassa tuo päivämäärä on sillä välillä kun suunnittelemme tuolla seudulla olevamme, eli yritetään pitää mielessä!

 11. Upeita kohteita teillä edessäpäin! Eniten kuitenkin tällä hetkellä kiinnostaa tuo Saariselkä ja iglut. Niistä olen haaveillut jo pitkään, mutta kuten sanoit, aika kallista lystiä! Ja kiitos tuosta sovellusvinkistä!

  1. Kiitos Outi! Me olemme jo vähän sen ikäisiä, että täytyy ruveta toteuttamaan noita ”kerran eläessä” juttuja, vaikka kalliiksi tulisivatkin, sillä tuo eläessä loppuu viimeistään seuraavan 40 vuoden mittaan :-) – ja voi olla, että matkustuskyky jo vähän sitä ennenkin.

 12. says: Repolainen

  Mitähän matkailuun liittyvää netin ihmeellisestä maailmasta hainkaan,
  niin MeriHarakka.net pomppasi useampaan otteeseen…
  pakko laittaa tippumaan jo toiseen kertaan aamukaffe, että isäntäkin saa herättyään….
  Upeita/runsaita suunnitelmia ja jo toteutuneista seikkailuistanne silmäilin vain murto-osan; Wau!!! Palaan kyllä….
  Oma matkabloggi kaatui joskus kuvien katoamiseen…
  Nyt ”bloggaan” seikkailumme vanhanaikaisiin albumeihin… niissä säilyneet onneksi vuosikymmeniä!

  1. says: Pirkko

   Kiitos hauskasta kommentistasi! Ja tervetuloa mukaan matkoillemme, toivottavasti kohteidemme joukosta löytyy Sinuakin kiinnostavia!

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Saa nähdä pääseekö tuo Skotlannin vaellus juuri tuollaisena toteutukseen, mutta sille suunnalle kylle varmaan ennemmin tai myöhemmin jossain muodossa palaamme.

 13. says: Sandra

  Teillä on vaihtelee reissua tiedossa. Oikein kateeksi käy!

  Itseäni kiinnostaa kuulla kokemuksia lasi-iglusta ja siitä, oliko se suomalaiselle yhtä rahanarvoinen ja eksoottinen kokemus kuin ulkomaalaiselle. Kiinnostuneena odotan analyysia matkailun konkarilta.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Sandra! Lasi-iglu on suomalaiselle varmaan vähän erilainen kokemus, kun lumi ja talvi ovat jo tuttuja, mutta käymme nyt kuitenkin tsekkaamassa tuonkin :-)

 14. Kiinnostavia kohteita suunnitteilla! :) Toivotaan, että Kakslauttasen öille osuu kirkas taivas ja revontulia! Keukenhof olisi myös upea joskus nähdä. Kävin Amsterdamissa ensimmäistä kertaa pari vuotta sitten, mutta se oli sen verran aikaisin keväällä, ettei tulppaanikausi ollut vielä kunnolla alkanut. Noista muista tuo Länsi-Afrikan kolmikko kiinnostaisi kovasti, enkä pistäisi pahakseni uutta kierrosta Trans-Mongolian radalla, vaikka ihan koko radan pituudelta :) Kiva nähdä, millaiseksi teidän vuosi lopulta muotoutuu!

 15. says: Pirkko

  Kiitos Henna! Katsotaan miten näiden suunnitelmien käy. Juuri palasimme Tunisiasta, joten ehkä jo loppuviikosta ehdimme varaamaan seuraavaa matkaa, sillä varattujen matkojen määrähän putosi meillä paluumme myötä vain kahteen :-)

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.