Matkoja moneksi vuodeksi

Edellisestä kunnon matkasuunnitelmajutusta näyttäisi olevan jokseenkin tasan puoli vuotta, joten miten olisi oikeiden matkajuttujen lomassa vaihteeksi hiukan pohdintaa tulevasta.

Usein päädyn myös toteutuneen matkan, kuten nyt Mongolian reissumme, jälkeen ideoimaan seuraavia kohteita.

Kolme matkaa meillä onkin jo varattuna:

 • Heinä-elokuun taitteessa lähdemme vaellusmatkalle Isle of Skyelle (ja muutenkin Skotlantiin). Skotlannin ”maaosuuden” ostimme Tema-matkoilta, sillä näillä seuduilla tuntui hyvältä ajatukselta päästä oikeasti luontoon ja polkujen etsiminen ja löytäminen omatoimisesti ei houkutellut. Sovimme Tema-matkojen kanssa vain kuitenkin vain maaosuudesta, sillä jatkamme Edinburghiin palattuamme vielä Belfastiin katsomaan sikäläistä Titanic-museota. Halifaxin Titanic-museo ja hautausmaa tulikin katsastettua jo pari vuotta sitten. Belfastista palaamme Dublinin kautta, sillä suhteellisen kovasta hinnasta huolimatta Finnairin suora lento kotiin 10 päivän reissun jälkeen tuntui jo hyvältä idealta.
  Isle of Skye Matkoja moneksi vuodeksi
  Isle of Skye, kuva Flickr: Rex Hammock
 • Syyskuussa tarkoituksena on kiertää Moskovan jälkeen vielä puuttuvat Euroopan pääkaupungit, eli Podgorica, Sarajevo ja Zagreb samalla reissulla. Lennämme Sarajevoon, käymme sieltä autolla Podgoricassa ja jatkamme lentäen Zagrebiin. Toki Balkanilla olisi varmaan voinut koko kierroksenkin tehdä autolla, mutta autoilu ei ole ihan meidän juttumme, ainakaan silloin, kun on vaihtoehtojakin. Zagrebista on tarkoitus tehdä vielä ainakin päiväretki Plitvicen luonnonpuistoon.
  Plitvice Matkoja moneksi vuodeksi
  Plitvice, kuva Flickr: Olivier Issaly
 • Tammikuulle on jo varattuna 7 Afrikan valtion kierros Aventuran kanssa: Benin, Togo, Ghana, Norsunluurannikko, Gabom, Sao Tomé ja Principe ja Angola. Toki tammikuu on vielä aika kaukana, mutta toivotaan että matka toteutuu ja esimerkiksi Kongon Ebola-ongelmat eivät leviä laajemmalle.
  Benin Matkoja moneksi vuodeksi
  Benin, kuva David Stanley

Syys- ja tammikuun väliin voisi mahtua vielä yksi matka. Tällä hetkellä vaihtoehtoina on esillä ollut mm. Myanmar ja Mauretania. Edellinen on jo jonkin aikaa ollut listoilla, joten se kiinnostavuudessaan, ihmisoikeuskysymyksistä huolimatta, voisi olla melko potentiaalinen vaihtoehto. Mauretaniaan voisi tehdä ”viikonloppureissun” Kanarialta, josta lennetään suoria lentoja Nouakchottiin. Kuulemma pääkaupunki olisi riittävän turvallista aluetta ja 300 eurolla saisi päiväksi kuljettajan ja englantiakin ehkä puhuvan oppaan YK:nkin käyttämästä autopoolista, joten voisi ehkä hiukan kierrellä muutenkin kaupunkia kuin vaan hotellin ympäristöä.
Mietitään … päätöksiä teemme aikaisintaan elokuussa, kun näistä kolmesta matkasta yksi on taas takanapäin.

Mandalay Matkoja moneksi vuodeksi
Mandalay, vanha kävelysilta, kuva Flick: Khun Hans

Pitemmän aikavälin mahdollisia kohteita listasin itselleni Tereljin luonnonpuiston illassa maanosittain:

Pohjois-Amerikka

 • Yellowstone!
 • Syvä Etelä jossain muodossa ja ehkä Miami ja Key West
Yellowstone Matkoja moneksi vuodeksi
Yellowstone, kuva Flickr: KrisNM

Väli-Amerikka

 • Väli-Amerikan valtioista Costa Rica, El Salvador, Guatemala ja Nicaragua ovat meiltä vielä näkemättä ja kätevintä voisi olla kiertää koko alue yhdellä vähän pitemmällä reissulla. Albatrosin Keski-Amerikka voisi olla hyvä vaihtoehto, vaikka Panamaa ja päivän verran Hondurasiakin olemme jo nähneet. Lähimmät lähtöpäivät niin marraskuussa kuin helmikuussa olemme kuitenkin ainakin toistaiseksi hylänneet, sillä käytännössä koko tammikuu Afrikassa vaatii mielestäni reilusti aikaa kotona niin ennen kuin jälkeen kyseisen matkan. Mutta ehkä niitä on tarjolla seuraavanakin syksynä …
 • Chichen Itzakin on vielä listalla, ainoana maailman seitsemästä uudesta ihmeestä, joka on vielä näkemättä. Ei olisi pitänyt viettää löhöpäivää aikoinaan Cozumelissa …
Albatros Keskiamerikka Matkoja moneksi vuodeksi
Albatrosin Keski-Amerikka

Myös Aventuran Suuri Keski-amerikan kiertomatka voisi olla varteenotettava vaihtoehto, sillä joustava Aventura varmaan sallisi Panaman ja Belizen osien skippaamisen ja Chichen Itzan lisäämisen Guatemalan perään.

Aikaisemmat kokemuksemme Albatrossin joustavuudesta eivät Chichen Itzan osalta lupaa hyvää.

Karibia

 • Dominikaaninen tasavalta ja sieltä käsin ainakin päiväretki Haitin puolelle. Valtiotasolla viimeiset Karibian valtiot, joissa emme ole vielä poikenneet. Mahdollinen ehdokas niin kevääseen kuin syksyyn 2019.
Haiti
Haiti, kuva Flickr: Blue Skyz Miami

Etelä-Amerikka

 • Kolumbia, Ranskan Guaina, Guyana, Suriname pohjoisessa ja Bolivia ja Paraguay keskellä mannerta. Näissä emme ole vielä käyneet (eikä Pirkko Venezuelassakaan, mutta siitä ei lähivuosina taida oikein turistikohteeksi olla). Etelä-Amerikka saanee kuitenkin vielä odottaa uutta matkaamme sille suunnalle.
Iguassu
Iguassun putoukset Argentiinan, Brasilian ja Paraguayn rajalla, kuva: Rising Fan

Afrikka

 • Suuren Guineanlahden kierroksen jälkeen Länsi-Afrikka tarjoaisi vielä helppoja uusia maita Gambian ja mahdollisesti myös Guinea-Bissaun muodossa. Valmismatka Gambiaan ja sieltä omatoimiretki auton ja kuljettajan muodossa tuonne.  Helppoutensa, ainakin Gambian osalta, tämän voisi toteuttaa koska tahansa, vaikka jo 2019, mutta katsotaan nyt, jos vaikka Guineanlahden kierroksen jälkeen Afrikka-kiintiö onkin vähäksi aikaa täynnä.
 • Malawi, Mosambik, Lesotho – tämä alue kiinnostaisi myös vielä Afrikassa ja olisi toteutettavissa samalla matkalla. Voisiko/pitäisikö samaan matkaan liittää vielä Okavangon suisto Botswanassa ja osia Namibiasta :-) Lentojen minimoimiseksi pitäisi, tietysti, mutta tuolle matkalle tulisi sitten kyllä jo taas pituutta.
lake malawi
Malawi-järvellä, kuva Flickr: Lars Plougmann

Aasia

 • Tajikistan, Turkmenistan, Uzbekistan. Tämäkin kokonaisuus on tavallaan ollut jo tarjolla useampanakin syksynä esimerkiksi Arial Travelilla (linkki poistettu matkatoimiston jäätyä ainakin tauolle koronan takia) helppona valmismatkana, muttemme ole siihen vielä tarttuneet. Kierrettyämme aikoinaan melko lyhyellä aikavälillä Kaukaasian maita, Kazakstania ja Kirgiisiaa alkoi tuntua siltä, että tämä alue saa, vaikka se suhteellisen lähellä onkin, olla ainakin hetken tauolla.
 • Jo mainitun Myanmarin lisäksi Kaakkois-Aasiassa olisi meille vielä koettavaa useammankin reissun verran: Sri Lanka, Filippiinit, Papua Uusi Guinea, Itä-Timor – ja Bali, vaikka se jo kohteena ilmeisesti pahasti turistien pilaama onkin.
 • Taiwan ja Tokio voisi sekin olla toimiva yhdistelmä
Turkmenistan
Darvazan kraatteri Turkmenistanissa, kuva Reissujani -blogista
Lue tästä juttu Janin blogista!

Eurooppa

Kaupunkeja

 • Euroopassa meillä ei ole enää kokonaisia maita kokematta, mutta jatkamme varmasti kaupunkikertausta lähivuosinakin. Listan kärjessä on tällä hetkellä Ateena, mutta kohta myös Lontoo, Rooma, Kööpenhamina ja Tukholma olisivat taas kerran päivityksen tarpeessa.
 • Luxemburg ja Strasburg eivät nyt varsinaisesti ole niitä merkittäviä Euroopan kaupunkeja, joissa olisi ”hyvä” ajoittain käydä, mutta etenkin Strasburgista minulle on jäänyt niin kiva mielikuva, että voisin hyvinkin kuvitella lähteväni sinne vielä joskus uudelleen.
 • Gdansk? Olisiko jotain muitakin syitä käydä Gdanskissa kuin erityisen halvat lennot?
 • Tel Aviv? Jostain syystä tämä on tullut vastaan vähän eri suunnilta, matkajuttuina tai lentotarjouksina – pitäisikö harkita?
strasbourg
Strasbourg, kuva Flickr: Marius Brede

Saaria

 • Helgoland, miksei Bornholmkin voisivat olla kivoja kesäretkikohteita. Vaikka saarilla hetken viipyillenkin, ei vaan päiväretkikohteena Hampurista tai Ystadista.
 • Rhodos!
 • Kreetan kertaus on edelleen listallani Spinalongan takia
 • Ibizalla emme ole käyneet ja Mallorca kestäisi kyllä kertauksenkin
Helgoland
Toukokuussa ystäviltämme saamamme postikortti Helgolandista

Italiaa ja Espanjaa

 • Cinque Terren aluetta emme ole vielä turisteina ”terrorisoineet”. Ehkä jonain low season -aikana sitäkin kehtaisi kuitenkin vielä tutkia
 • Pohjois-Italian järvialueet Como ja Garda ovat vielä kokematta. Venetsian kertaamisesta ei tätä nykyä kannattane haaveillakaan.
 • Vaikkakin olemme Espanjaa aika laajaltikin kierrelleet, niin ainakin Valencia, Sevilla ja Ronda ovat jääneet toistaiseksi vaan ”listalle”.
cinque terre
Cinque Terre, kuva Flickr: Fougerouse Arnaud

Risteilyjä?

Juuri tällä hetkellä en osaa kuvitella innostuvani mistään tarjolla olevista risteilyistä. Afrikan länsirannikolle ei oikein ole risteilyjä tarjolla, mutta jos sellainen olisi tarjolla olisi vaikka välillä Agadir – Monrovia, niin voisin sellaiseen tarttuakin.

Hurtigrutenkin ajatuksena houkuttelee hiukan, etenkin etelä-osiltaan sillä Lofootit olemme jo melko tarkkaan kolunneet ja samoin pohjoiset osat Nordkappin matkallamme.

Karibialla on toki monta saarta, joille emme ole poikenneet,  vielä senkin jälkeen kun olemme käyneet kaikissa Karibian valtioissa, mutta toisaalta Karibian saaret ovat kuitenkin aika samanlaisia, joten päätynemme Karibian risteilylle enää vaan siksi, että syystä tai toisesta joskus vielä tulisi fiilis, että moiselle voisi lähteä. Ja silloin ehkä lähtösatamana saisi olla San Juan, niin tulisi ainakin uutena kohteena koettua Puerto Rico, vaikka se ei muuten mitenkään tärkeältä tunnukaan.

Ne oikeat unelmat

Lähes koko ylläoleva lista on muotoutunut jollain tapaa järkevästi ajatellen maabongarin näkökulmasta. Uudet kohteet kiinnostavat ja nämä ovat vielä lähes kaikki helppoja sellaisia. Ihan huikeaa intohimoa juuri tiettyyn kohteeseen näistä minulla ei ole, mutta kaikki ne varmasti ovat matkan arvoisia.

Taaksepäin matkailuhistoriaamme tarkastellen tällaisia ”intohimo” -kohteita ovat olleet esimerkiksi Kalifornia, Serengetin luonnonpuisto, Botswana, Ruandan gorillat, Galapagos , Grönlanti, Havaiji  ja matka maailman ympäri.

Havaiji, Kauai, Na Pali Coast
Havaiji, Kauai, Na Pali Coast

Yellowstonen haluaisin vielä kokea, joten ehkä sitä pitäisikin harkita jo lähivuosille – ohi Väli-Amerikkaa ja Karibiaa koskevien maabongaustavoitteiden.

Antarktiskin ajatuksena houkuttelee ajoittain, mutta toisaalta ajatus Draken salmen ylittämisestä kahteen kertaan on sittenkin estänyt minua varaamasta matkaa sinne.

Ensi vuonna, ehkä?

Loppuvuosi 2018 on mahdollisesti yhtä marraskuun reissua lukuunottamatta jokseenkin täynnä. Mutta mitähän tästä monen vuoden listasta voisi mahtua ensi vuodelle? Suuren Guineanlahden kierroksen jälkeen?

Kevättalvelle ehkä Ateena ja jotain muuta Euroopassa? Tosin toukokuu voisi olla hyvä aika käydä Balillakin.

Kesällä olemme tavanneet, tämän kesän Mongolia-poikkeusta lukuunottamatta, pysytellä Pohjoismaissa, joten ehkä Tukholma ja/tai Kööpenhamina? Ehkä Helgoland tai Bornholm?

Jos emme keväällä päädy Eurooppaa kauemmas voisi syyskuulle harkita semi-kaukomatkaa, eli Tajikistan – Turkmenistan – Uzbekistan -yhdistelmää. Vai pitäisikö sittenkin lähteä Yellowstonen syksyyn?

Albatrosin Keski-Amerikkaa voisi yrittää syksyllä. Tai sitten Dominikaanista tasavaltaa, jonne aloitetaan syksyllä matkat marras-joulukuun vaihteessa.

Muita hienoja matkahaaveita

Jos mikään tämän listan kohteista ei innostanut Sinua, niin lue lisää upeita matkahaaveita Anna-Katrin tätäkin juttua osaltaan inspiroineesta Matkahaaveita – minne seuraavaksi? -jutusta. Ainakin osa Staneista ja Länsi-Afrikka näyttävät päätyneet hänenkin listalleen.

Anna-Katri muuten mainitsee tuossa jutussa kesäkuun alusta, että hänellä käytyjä maita on 108, nyttemmin niitä taitaa olla jo 111. Meillä päivän lukemat ovat Mongolian jälkeen 124 ja 125 (katso tarkemmin täältä).

Matkahaaveita – minne seuraavaksi?

Join the Conversation

22 Comments

 1. says: Christa

  Teillä on kyllä aivan huikea määrä matkoja plakkarissa. Kunpa sitä ehtisi itsekin. Kummasti pikkulapsivuodet verottivat uusien maiden kerryttämistä, kun lähinnä reissattiin vain sinne missä oli iso lastenallas. Nyt lapsetkin jaksavat jo vähän seikkailla, mutta kallistahan se on viiden porukalla lähteä kauemmas.
  Me olimme Ateenassa huhtikuun alussa ja se oli oikein loistavaa aikaa säiden ja turistien määrän suhteen. Nähtävyyksien katselun kannalta olisi kannattanut valita muu ajankohta kuin paikallinen pääsiäinen, mutta eipähän ollut mitään paineita suorittamisesta.

  1. Kiitos kommentistasi Christa! Hyvä pointti tuosta Ateenasta ja pääsiäisestä – tosin me tapaamme muutenkin yrittää välttää juhlapyhä- ja kesälomamatkailua nyt kun siihen on mahdollisuus. Nuo ajat kun ovat monissa kohteissa maailmalla ruuhkaisia ja nyt esimerkiksi heinäkuu täällä Espoon rannoilla ihanan hiljaista aikaa.

 2. says: Sini

  Ei hullumpia haaveita. Itsellä reissutaival on hyvinkin alkukengissä, mutta innostus on kova. Maailma on täynnä mielenkiintoisia paikkoja, joissa haluaisi käydä.

 3. says: Tuuli

  Aika hengästyttävää? Maapongaaminenhan käy näköjään melkein työstä. Hyvä keino kyllä pitää itsensä kunnossa tuo liikkeellä olo, matkoilla kun tulee liikuttua paljon enemmän kuin kotona netflixin äärellä.

  1. Kiitos Tuuli! Normaalirytmissämme yritämme kuitenkin suunnitella reissut siten, että väliin jää aina ainakin kuukausi kotona. Joskus tulee tietysti poikkeuksia syystä tai toisesta, mutta silloin se tuntuukin vähän hengästyttävältä!

 4. says: Susanna

  Hyvät suunnitelmat! minuakin kiinnostisi Florida ja erityisesti talvella kun Euroopassa on viileää. Myös toki karibian risteily kelpaisi ja villieläimiä Afrikassa olisi myös kiva nähdä

  1. says: Pirkko

   Kiitos Susanna! Talvi onkin hyvää aikaa kaukomatkoihin ja kevät ja kesä Eurooppaan.

 5. Miten houkutteleva lista!

  Gdanskiin muuten pääsee nyt myös Norwegianilla Helsingistä. Siihen voi yhdistää Sopotin (jos jazzia yhtään kestää, lokakuun alussa on huikeat festarit!) ja kolmantena Gdynian. Gdansk on kaunis, Puolan viinit herkullisia ja kotiruokamaista sapuskaa saattaa löytää mukavasti. Ihmiset ystävällisiä ja lämpimiä… Gdanskin vanhassakaupungissa on kiva yleinen kirjasto, missä voi selata saksan- ja englanninkielisiä valokuvateoksia kaupungin historiasta.

  1. says: Pirkko

   Kiitos! Tässä olikin muutama lisäsyy mahdolliseen Gdanskin reissuun – ajaminen Turkuun, vaikka lennot sieltä halpoja joskus olivatkin, ei tuntunut järkevältä, etenkään kun ei ollut mitään erityistä syytä käydä Gdanskissa.

 6. Johan tässä hengästyi pelkästään tuon listan lukemisesta. Varsinkin tuo Afrikan 7 maan kiertomatka kuulostaa todella kiinnostavalta, kävin itse tänä vuonna ensimmäistä kertaa Afrikassa ja ei varmasti jäänyt viimeikseksi.
  Luulin tuntevani kaikki Euroopan pääkaupungit nyt nimeltä ainakin, mutta niin vaan piti googlettaa Podgorica! Taas tuli opittua jotain! :D

  1. says: Pirkko

   Kiitos Anni! Tämän listan toteuttamiseen mennee ainakin kolme, luultavasti viisikin vuotta ja vielä jotain jäänee jäljelle, joten ei se sitten enää toteutusvaiheessa sen hengästyttävämpää ole kuin muutenkaan matkailu, kun siitä pitää. Tuo Podgorica taitaakin yllä olla vaikeimmasta päästä :-)

 7. Hienoja matkahaaveita ja jo usealle vuodelle. Toisaalta nuo on sellaisia matkoja, että varmastkikin kaipaavatkin monen vuoden suunnittelua toteutuakseen. Itsellä vaikka ei mitään ihmeellisiä reissuja tehdäkään on tapana laittaa ulos paikkoja ja kohteita ja sitten kun matka tulee ajankohtaiseksi niitä on kiva kaivella. Mukavia reissuja!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Sari! Osa vaatii pitempääkin suunnittelua, osa on helpompia – ja osa Euroopassa sellaisia, että lähteä voisi tuosta vaan, kunhan ei nyt pahimpaan turistiaikaan ja ruuhkaan päädy.

 8. says: Ne Tammelat

  Huikeita suunnitelmia teillä! Hauskaa, että Bornholmin saari on listallanne. Meillähän on broholminkoira, joka on Tanskasta lähtöisin oleva rotu ja sen myötä bongasin joskus tuon Bornholmin sieltä, kun ovat niin samankaltaisia sanoja/nimiä. Saari on meillä vielä käymättä, mutta muutamalla muulla saarella Tanskassa olemme käyneet ja ne ovat ihastuttavia. Sekä tietysti Broholmissa vierailemme vuosittain elokuussa, se löytyy Fynin saaren eteläosasta.

  1. Kiitos kommentistasi! Gotlanti on ollut ihan lempparimme, joten sitä ajatellen Bornholmkin voisi olla kiinnostava. Broholmin sijainti piti uteliaisuuttaa googlata :-) – eli ei ollut entuudestaan tuttu.

 9. Heti alkoi sormet syyhytä. Rakastan näitä listauksia!
  Meillä mies oli töissä Skotlannissa puolisen vuotta ennen asettumista Espanjaan ja mekin siellä kävimme; Glasgow on täysin aliarvostettu ja Skotlannin rannikko tosiaan upeaa!
  Väli-Amerikassa olen asunut puoli vuotta ja Dominikaanisessa tasavallassa vuoden; Guatemala on ehdottomasti yksi upeimpia paikkoja missä olen eläissäni matkustanut (etenkin Antigua ja Lago Panajachel alue), kulttuuri ja luonto värikästä, vielä melko koskematonta. Dommarit taas on itselle niin läpikoluttu, että aina hämmästelen paikan suosiota, vaikka rannat ovat toki upeita ja esim. kauniita vesiputouksia löytyy. Samanan alueella olevat valaat helmikuussa, samoin kuin samoihin aikoihin osuvat karnevaalit, ovat hauska elämys!

  Ja niin, terveiset täältä Andalusiasta: sydän sykkii Sevillalle ja Rondalle (jossa viimeksi käytiin viime viikolla :) ). Mielettömiä kohteita – ja ihanaa, että näin paljon on vielä nähtävää konkarimatkaajan listalla!

  1. Kiitos kommentistasi! Koska kaikki matkat eivät oikein voi olla kaukomatkoja, niin mielellämme käymme aina välillä Euroopassakin, niin keskeisiä kaupunkeja kerraten kuin nykyisin enenevässä määrin myös muualla, isojen kaupunkien ulkopuolella.

 10. Näitä matkasuunnitelmapostauksia on aina kiva lukea! :) tästä tuli monta uutta kiinnostavaa kohdetta taas omallekin listalle. Gdansk ei jostain syystä sytyttänyt minua ollenkaan, aika perustylsä kohde. Sevilla sen sijaan kannattaa ehdottomasti käydä katsastamassa, se on mielestäni yksi Euroopan kauneimpia kaupunkeja! :)

  1. Kiitos Emilia! Minustakin on ollut vähän jopa luotaantyöntävää se, että monet tarjoavat Gdanskia matkakohteeksi vain siksi, että sinne on halpoja lentoja. Toki lennot saavat johonkin kohtaan olla vaikka halpoja, mutta ei sen pitäisi koskaan olla ainoa syy mennä mihinkään.

 11. Huikeita matkahaaveita usealle vuodelle ja kiinnostavia kohteita. Itsellänikin on jonkinlainen listaus mielessä paikoista/maista joissa haluaisin käydä, mutta ei mitään näin tarkkaa hahmotelmaa.
  Valtava määrä teillä myös käytyjä maita.

  1. Kiitos Virpi! Uskon vakaasti siihen, että suunnitelmien hahmottaminen kirjoitetuksi listaksi lisää niiden toteutumisen todennäköisyyttä. Kirjoitin vastaavan listan ehkä kolmisen vuotta sitten ja useimmat siihen listaamani reissut on tullut tehtyä.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.