Café Globen

Cafe Globen Copenhagen

Kävimme Kööpenhaminassa kylässä tanskalaisten maailmanmatkaajien klubilla. Jokin aika sitten kirjoitin Maailmanmatkaajien sivulle yhteenvedon erilaisista maa- ja aluelaskujärjestelmistä joita maabongarit ympäri maailmaa käyttävät ja siinä yhteydessä listasin myös muutamia kansallisia klubeja, mm. tämän tanskalaisten klubin. Olimme kuulleet tanskalaisten klubista – ja heidän klubitilastaan – jo aikaisemmin, mutta emme aikaisemmin olleet käyneet siellä.

Cafe Globen (katso sijainti tästä) on tanskalaisten maailmanmatkaajien oma tila, joka on auki arki-iltaisin ja jota pyöritetään vapaaehtoisten voimin. Tila hankittiin, kun klubilaiset eivät enää mahtuneet kokoontumaan kenenkään kotona. Café Globen on taustastaan huolimatta kaikille avoin kahvila/baari poislukien jäsenillat, joita on kerran kuussa. Me kävimme kahvilassa perjantaina alkuillasta, jolloin klubilla oli vielä melko autiota, mutta juttelimme pitkään baaria tuona iltana hoitavan Hellen kanssa.

Cafe Globen Copenhagen
Cafe Globen Copenhagen

De Berejstes Klubin säännöt

Siinä missä suomalainen Maailmanmatkaajat-klubi on alunperin Traveler’s Century Clubin sääntöjen ympärille syntynyt epävirallinen ryhmä tanskalaisten De Berejstes Klubilla on paitsi oma klubitila myös omat sääntönsä:

 • pääsyvaatimuksena klubiin on niin monta maata kuin henkilön ikä, kuitenkin vähintään 30
 • maiden on sijaittava vähintään neljällä eri mantereella
 • maassa on pitänyt viettää vähintään 24 tuntia (eivät laske Vatikaania maaksi) – ei välilaskuja, vaikka kentällä viettäisi vuorokaudenkin!
 • jäsenen on pitänyt ylittää päiväntasaaja
 • jäsenyys tarkistetaan vuosittain ja jäsenyyden säilyttämiseksi uusia maita on kerryttävä kaksi vuodessa siihen asti kuin 100 maata on saavutettu
 • klubi kerää vuosittaista 400 DKK:n (runsaat 50 euroa) jäsenmaksua – varsinaisia jäseniä on tätä nykyä n. 550.

En tullut Hellen kanssa keskustelleeksi tuosta 24 tunnin säännöstä risteilyjen osalta, mutta tarkistin myöhemmin heidän nettisivuiltaan, että ovat miettineet tätäkin: 24 tunnin laskemisen voi aloittaa siinä vaiheessa kun alus ylittää maan aluevesirajan, mutta jotta vierailu hyväksyttäisiin, on maassakin toki käytävä.

Suomalaisen Maailmanmatkaajat -klubin pääsyvaatimuksena on 100 TCC-aluetta (joita maailmassa on siis 327, siinä missä maita on 193-200 vähän laskutavasta riippuen) ja profiili Nomadmanian palvelussa. Jäsenmaksua ei kerätä, mutta silloin tällöin on kerätty kolehtia nettisivuihin liittyvien pienten maksujen kattamiseksi.

Globen-lehti

Monet Maailmanmatkaajat-klubin jäsenistä kertovat matkoistaan omissa matkablogeissaan ja lisäksi klubillamme on omat nettisivut, joilla julkaistaan juttuja kokouksistamme ja jonkin verran sellaisten jäsenten matkakertomuksia, jotka eivät ole innostuneet omasta blogista.

Tanskalaiset sen sijaan panostavat sen sijaan klubilehteen, joka ilmestyy kahdesti vuodessa. Lehden matkajutut ja -kuvat tulevat klubilaisilta. Lisäksi lehdessä on uusien jäsenten esittelyjä, yli 100 maassa käyneiden jäsenten ”ranking-lista”, tietoja klubilaisille tarjolla olevista alennuksista ja matkatoimistojen mainoksia. Toisin, kuin ainakin toistaiseksi Suomessa, myös matkatoimistoissa työskentelevät saavat olla aktiivisesti mukana klubin toiminnassa.

Lehdet ilmestyvät paitsi upeina, värikkäinä printtiversioina, myös netissä – ja hiukan vanhemmat lehdet ovat vapaasti kaikkien luettavissa, uusimmat vain jäsenten.
Kertoessani jo hetimmiten Café Globenissa käytyämme tästä kaikesta hiukan Maailmanmatkaaja-ystävillemme joku osasikin kertoa, että Tanskassa printtimediaa käytetään yleisemminkin vielä paljon enemmän kuin Suomessa, joten tämä saattaa osaltaan selittää tanskalaisten upeaa lehteä.

Tanska deberejstesklub
Kuvaa klikkaamalla Globen-lehtiarkistoon
Tanska deberejstesklub
Esimerkkejä uusien jäsenten esittelyistä ja jäsenalennuksista
Tanska deberejstesklub
Matkatarjouksia

Café Globen

Mutta takaisin Café Globeniin, jota olin esittelemässä! Baari on siis avoinna arki-iltaisin viidestä eteenpäin ja tarjolla on juomia – ei ruokaa. Ruokaa saa toki, tanskalaiseen tapaan liberaalisti, tuoda halutessaan mukaan ja baarista saa jopa ruokailuvälineet käyttöönsä.
Kesäisin tilaa on myös muutaman pöydän verran ulkona.

Baarissa järjestetään paitsi kuukausittainen klubikokous myös muita matkailuaiheisia iltoja: joko joku/jotkut jäsenistä kertovat tekemistään matkoista tai joku matkanjärjestäjä esittelee omaa tarjontaansa. Useamman kerran kuussa järjestetään myös tanssi-iltoja eri teemoilla.
Etenkin jos olet menossa Kööpenhaminaan, niin kannattaa ehkä tarkistaa klubin tulevia tapahtumia täältä. Iso osa esityksistä pidetään varmasti tanskaksi, mutta ruotsin kielen taidolla saattaa ymmärtää pääkohdat ja keskustelu osallistujien kanssa onnistuu varmasti hyvin englanniksikin.

Paikan sisustus on tietysti viimeistä yksityiskohtaa myöten matkailuhenkistä. Helle,  jonka kanssa enimmäkseen juttelimme, kertoi myös, että aikaisemmin jäsenillä oli tapana lähettää aina uudessa maassa vierailleessaan klubille postikortti, jotka sitten laitettiin esille, mutta nyttemmin postikorttien muututtua yhä harvinaisemmaksi luonnonvaraksi käytännöstä on luovuttu.

Cafe Globen CopenhagenCafe Globen Copenhagen
Cafe Globen Copenhagen
Cafe Globen Copenhagen
Cafe Globen Copenhagen
Cafe Globen Copenhagen

Mutta, tämä tanskalaisista tältä erää – tänään onkin taas suomalaisten maailmanmatkaajien kuukausikokous, joka pidetään heinä- ja elokuussa Oodissa. Omaa tilaa emme tanskalaisten tapaan ole harkinneet. Pääosa kokouksista on edelleen pidetty enemmän tai vähemmän puitteiltaan onnistuneesti Hotel Arthurin ravintolassa ja sen ollessa suljettuna tai muuten vaan vaihtelun vuoksi välillä vaikka Oodin toisen kerroksen ilmaiseksi varattavissa olevissa kokoustiloissa.

Tags from the story
, ,
Join the Conversation

14 Comments

 1. says: Piyya

  Vaikka en itse maabongausta harjoitakaan, niin näitä sinun postauksia aiheeseen ja klubiin liittyen on hyvin mielenkiintoista luettavaa. Tässä avartuu myös vähän muiden maiden käytäntöjä ja miten tosiaan maailmanlaajuista ja suunnitelmallista toiminta on ?
  Hyvä te !

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Harrastuksia, myös matkailuun liittyviä, on niin moneen lähtöön. Maa- tai aluebongaus on yksi niistä – jotkut taas kiertävät vaikka maailman golfkenttiä tai maratoneja, etsivät elokuvien kuvauspaikkoja tai haluavat sukeltaa mahdollisimman monessa kohteessa.

 2. En osannut edes ajatella että tällaisia matkailijoiden kokoontumispaikkoja ja kerhoja on olemassa! :) Itsellä tosin riittää vielä matkaa päästä mukaan tällaisiin klubeihin mukaan, mutta hauskaa tietää, että maabongareille on tällaisiakin olemassa.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Inka! Ei näitä kyllä montaa maailmalla taida olla, siis pysyvää tilaa maabongariklubilla. Ehkä muutamia tanskalaisten kahvilan lisäksi?

  1. says: Pirkko

   Kiitos Teija! Tuota mekin pohdimme tuolla käydessämme, että aika innokas ja sitoutunut ydinryhmä tuohon vaaditaan, että kahvilan pyörittäminen vapaaehtoisvoimin toimii vuodesta toiseen.

 3. Kiva kuulla tanskalaisten toiminnasta. Onko teillä Maailman matkaajissa jotain yhteistä toimintaa muiden maiden vastaavien kanssa? Muistaakseni olet joskus kertonut jostain isommasta konferenssista (?) jonne oli kokoontunut porukkaa ympäri maailmaa vai muistanko väärin? Mulla on vielä Kööpenhamina korkkaamatta, mutta kun sinne toivottavasti joskus päädyn, niin täytyy painaa tuo baari muistiin. Siellä olisi hauska käydä viinilasillinen juomassa.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Merja! Jonkin verran suomalaiset jäsenet maailmalla liikkuessaan saattavat vierailla kohdemaiden kokouksissa. Me olemme mukana myös kansainvälisen Travelers’ Century Clubin toiminnassa ja viimeksi olimme viime syksynä Barcelonassa heidän maailmanlaajuisessa kokouksessaan jossa oli ainakin sata ihmistä paikalla kaikkialta maailmasta.
   Jotkut ovat mukana Extreme Travel International Clubissa, joka tekee kimppamatkoja nimensä mukaisesti extremekohteiseen kuten vaikka Bagdadiin.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Iina! Kööpenhamina on kyllä mukava kaupunki, kävi sitten täällä tai ei. Muista kuitenkin tsekata majoituksen saatavuus ja hinta ennen lentojen ostamista, ettei tule yllätyksiä sen suhteen.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Sandra! Mukavaahan se on, kuten totesit, tietää sellaisistakin asioista, jotka eivät ole ainakaan juuri nyt itselle ajankohtaisia. Italiassa kävimme viimeksi toukokuussa ja kyllä sielläkin jonkun viikon viettää :-)

 4. Tämäpäs mielenkiintoinen konsepti. Emme törmänneet tähän paikkaan Kööpenhaminassa, mutta emme toki osanneet sitä etsiäkkään. Jäin miettimään, että saavatko he tarpeeksi tuloja kahvilalla kattaakseen vuokran. Ilmeisesti. Aika hienoa, että klubilla on oma tila.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Paula! Vaikka monesta asiasta kahvilassa keskustelinkin, niin talouspuolen yksityiskohtiin asti emme sentään päässeet. Kahvila on kyllä ollut toiminnassa jo pitempään, joten ilmeisesti se tavalla tai toisella myös taloudellisesti pysyy pinnalla.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.