Bornholmin pyöreät kirkot ja saaren majakat

Bornholm kirkot majakat

Pidän saarista, uusista kohteista ja pohjoisen kesästä.
Jo nämä syyt olisivat riittäneet siihen, että olisin valinnut Bornholmin yhdeksi tämän kesän kohteeksi.

Oikeasti Bornholm päätyi Eurooppa-listalleni näiden kuvien takia. Veljeni perheineen poikkesi saarella viime kesänä purjeveneellään.

Bornholm Instagram

Vasemmanpuoleinen on Christiansöltä, oikeanpuoleinen Allingesta, molemmat kälyni Instagram-tililtä.

Etenkin lähikohteissa, joksi Bornholminkin lasken, tarkemmat suunnitelmamme muotoutuvat usein vasta kohteessa, jopa vasta kunkin päivän aamuna.
Bornholmiin tutustuimme Tripadvisorin, Google Tripsin ja muutaman hotelliin sisäänkirjoittautuessamme saamamme esitteen avulla.
Tosin jo sitä ennen olimme käyneet katsomassa tanskalaista juhannuskokkoa, lukijamme vinkkaamana ja hotellin respan ohjeilla.

Bornholmin pyöreät kirkot

Päädyimme nopeasti hahmottelemaan kolmelle päivälle kaksi saarikierrosta, läntisen ja itäisen, ja pääkaupunkiin Rönneen tutustumisen. Palataan kaikkiin näihin vähän myöhemmin ja aloitetaan pyöreistä kirkoista, jotka selvästikin olivat yksi saaren erikoisuuksista.

Pohjoismaiset pyöreät kirkot suunniteltiin todennäköisesti huomioiden paitsi kirkon myös puolustuksen tarpeet. Kirkot symboloivat myös voimaa ja toimivat varastoina ja turvallisena paikkana yhteisön arvoesineille alueellisten konfliktien aikana.
Kirkkorakennus vahvistettiin voimakkailla palkeilla ja niissä oli usein tiloja, joiden avulla ovia saatettiin puolustaa ylhäältä. Lisäksi pyöreä muoto antoi puolustajille paremman kuvan ympäristöstä eikä jättänyt hyökkääjille paikkoja lähestyä kirkkoa huomaamattomasti. Näissä kirkoissa yhdistyy siis puolustuslinnan ja kirkon toiminnot.

Bornholmilla näitä pyöreitä kirkkoja on neljä. Päiväretkemme muotoutuivat lopulta mukavasti sellaisiksi, että kävimme katsomassa yhden kirkon päivässä. Vain Olsker jäi uupumaan – mutta jäihän sitten jotain seuraavaankin kertaan!

Österlarsin kirkko

Ensimmäiselle pyöreälle kirkollemme saapuessamme harmittelimme ensin hetken, että taisimme tulla liian myöhään, tämähän on muurilla ympäröity ja portit ovat kiinni. Vähän aikaa muuria kierreltyämme huomasimme kuitenkin, että portithan voi avata, eli pääsimme kiertelemään kuitenkin kirkkoa ja sitä ympäröivää hyvin hoidettua hautausmaata. Täkäläiset hautausmaat olivatkin aika erilaisia kuin vaikka Hietaniemen hautausmaa Helsingissä – reunakivien sijaan haudat on erotettu toisistaan pienillä tai isommilla pensasaidoilla.

Österlarsin pyöreä kirkko on suurin Tanskan pyöreistä kivikirkoista ja Bornholmin suosituin nähtävyys. 1150-luvulla rakennettuna se on myös Bornholmin kirkoista vanhin.

Österlars Chuch Bornholm kirkot ja majakat
Hautojen ympärillä on matalampia ja korkeampia pensasaitoja

Österlars kyrka
Österlars Church Bornholm kirkot ja majakat

Nykerin kirkko

Ensimmäisenä päivänä päädyimme Österlarsin kirkolle päivän päätteeksi sattumalta. Toisena päivänäkin Nyker oli reittimme loppupuolella siten, että vitsailimme jo keskenämme, että tämänkin päivän saarikierroksen päätämme siis pyöreälle kirkolle.

Nyker on kirkoista uusin, 1200-luvun alusta, ja pienin.

Nyker Church Bornholm kirkot ja majakatNyker Church

Nylarsin kirkko

Olimme jättäneet viimeiselle kokonaiselle päivällemme tutustumisen Rönnen vanhaan kaupunkiin, johon kävellen kuluikin aamupäivä ja vähän enemmänkin. Pienen tauon jälkeen päätimme vielä tehdä pienen lähikierroksen muutamaan jonkinlaiseksi nähtävyydeksi luokiteltavaan paikkaan, eli Kræmmerhusetin puutarhassa ja Green Solution House (GSH) -hotellilla, joka on ainakin Tanskan tasolla edelläkävijä ympäristöystävällisestä hotellista. Tähän kierrokseen lisäsimme jo ihan tarkoituksella Nylarsin kirkonkin, eli nyt olimme jo päätyneet kirkkobongareiksikin!

Nylars on Bornholmin kivikirkoista ehkä parhaiten säilynyt ja sen keskimmäisen sarakkeen ympärillä olevat seinämaalaukset kertovat Aadamista ja Eevan luomuksesta, kaatumisesta ja karkottamisesta Paratiisista.

Nylars Church Bornholm kirkot ja majakat

Nyker Church interior
Nykerin keskipylvään frescon kertoo Aatamin ja Eevan tarinaa (Kuva Wikimedia: Wikimalte)
Nylars Church
Kærlighed Farfar – Rakkaudella isoisä

Nylarsissakin hautausmaa oli melkein yhtä hyvä nähtävyys kuin kirkko, vai mitä pidätte vaikka tuosta pienillä valkoisilla kivillä koristellusta haudasta!

Bornholmin majakat

Bornholm, kuten saaret yleensäkin, on myös hyvä kohde käydä katsomassa muutama, tai vähän useampikin, majakka. Saaren majakoita (tässä ne kaikki ovat, kartalla) emme, sen enempää kuin kirkkojakaan, olleet listanneet etukäteen, vaan valitsimme ne reittimme varrelta fiiliksen mukaan. Vasta tätä kirjoittaessa saatan todeta, että aika hyvinhän nekin tuli katettua!

Rönnen majakka

Rönnen majakka on ihan kaupungin keskustassa, kirkon vierellä. Etenkin jos saavut Bornholmille laivalla, niin se on suunnilleen ensimmäinen asia, mitä Bornholmin saarella näet.

Majakan valo sammutettiin 1989, mutta majakkarakennus ohjaa edelleen ylväänä laivoilla saarelle tulevien katsetta

Ronne Lighthouse Bornholm kirkot ja majakat

Hammeren majakka

Bornholmin pohjoiskärjessä lähellä Allingen kylää on itse asiassa kolme majakkaa: Hammerhavnen Öst, Hammeren ja Hammerodde. Näistä kävimme katsomassa vain yhden: Hammeren. Vaikka kaikki nämä kolme majakkaa sijaitsivat hyvin lähellä toisiaan, niin tie tälle ensimmäiselle oli niin kapea, kiemurainen ja paikoitellen vielä jyrkkäkin, ettemme ”uskaltaneet” (tai sanotaan nyt vaikka halunneet) lähteä katsomaan minkälaisten teiden päässä ne muut olisivat olleet. Kapealla tiellä kun oli vielä lähellä tilanne, että sitä olisi joutunut välillä peruuttamaankin autojen kohtaamistilanteessa!

Paremmalla valmistautumisella ja juuri näihin majakoihin keskittyen Hammerenin majakalta olisi ilmeisesti voinut käydä kävellenkin katsomassa niin Hammerhavnin kuin Hammeroddenkin majakat  – ensi kerralla sitten!

Hammeren lighthouse

Svaneken majakka

Matka Svanekeninkin majakalle osoittautui jossain määrin kiinnostavaksi. Yritimme seurata maps.me -sovelluksen ohjeita, mutta ihan viime metreillä päädyimme pienelle leirintäalueelle, josta majakkaa ei näkynytkään. Leirintäalueen isäntä katseli meitä kysyvät näköisenä ja kysyimme tietä majakalle ja saimmekin ajo-ohjeita, mutta kysyin sitten kuitenkin vielä, että voisikohan sinne mennä kävellen – ja kuulemma voisi, matkaa ei olisi tuota rantaa pitkin kuin parisataa metriä. Vielä hetki neuvottelua siitä, että voisiko automme seistä pienen leirintäalueen parkkipaikalla hetken ja sekin sitten sopi!

Majakalta oli myös kiva näkymä Svanekenin kylään ja leirintäalueen yhteydessä oleva uimarantakin hyppytorneineen oli hauskan näköinen.

Svaneke LighthouseSvaneke Lighthouse Bornholm kirkot ja majakatSvaneke

Svaneke Bornholm kirkot ja majakat
Svanekenin tämä ranta oli kallioranta, mutta Dueoddenin ranta on mitä hienointa valkoista hiekkaa
Svaneke Camping Hullehavn
Tervetuloa Hullehavnin leirintäalueelle – suomalaisten tiedetään jo etukäteen olevan tyytyväisiä :-)

Dueodden majakat

Myös saaren eteläisessä kärjessä on oikeastaan kolme majakkaa: Dueodden Nord, Dueodden Syd ja Dueodden.
Näistä Dueodden Nordin näimme vieraillessamme näköalatornilla – aikoinaan puolustustarkoituksiin rakennettu saaren korkein torni, joka on nyttemmin auki turisteille. Vanha majakka on samassa pihapiirissä kuin torni.

Dueodden Nord Lighthouse

Varsinainen Dueodden majakka on saaren komeimmalla hiekkarannalla ja käytännössä sen vieressä on Dueodden Sydin majakka, jota emme paikan päällä majakaksi tunnistaneetkaan: se näyttää vaan omakotitalon seinustalle rakennetulta vähän oudommalta tornilta.

Dueoddenin majakkaan olisi halutessaan (ja oikeaan aikaan paikalle osuessaan) voinut kiivetä 196 askelmaa ja ihailla Itämerta korkeuksista, mutta päädyimme katsomaan lähes samaa näkymää näköalatornilta, jonne pääsi hissillä ylös.

Myös näköalatornin vieressä olevaan vanhaan Dueoddenin majakkaan olisi saanut kiivetä ylös, mutta sieltä ei kuulemma olisi edes nähnyt ulos, joten emme kiinnostuneet siitäkään porrastreenistä tällä kertaa.

Dueodden Lighthouse Dueodden Lighthouse

Christiansö

Bornholm on toisin kuin vaikka Turun saaristo ”vain” yksi iso saari, eli sen ympärillä ei ole saaristoa. Saaren pohjoispuolella on kuitenkin Christiansön saari, jonne veneetönkin pääsee Gudhjemistä lähtevillä laivoilla.

Kolmesta päivästämme Bornholmilla emme kuitenkaan halunneet käyttää käytännössä yhtä päivää Christiansön retkeen, joten majakoidenkin osalta jäi jotain seuraavaankin kertaan! Etenkin kun Christiansö selvästikin kuvien perusteella viehättävän saarena tarjoaisi toki muutakin kuin majakan.

Tuo niin kirkkojen kuin majakoiden osalta sanomani ”jäi jotain seuraavaankin kertaan” ei ole ehkä ihan katteeton heitto, sillä toisella Itämeren saarella, Gotlannilla, olemme käyneet jo viisi kertaa, joten hyvinkin voisimme vielä jonain toisenakin kesänä päätyä Bornholmille.

Christianso lighthouse
Christiansön majakka (Kuva Wikimedia: Arnoldius)

Pyöreiden kirkkojen ja majakoiden lisäksi Bornholmilla voi halutessaan kiertää myös vanhoja tuulimyllyjä – niitä saarella on 16.
Pysähdyimme aina kun vaan mahdollista sellaisen kohdalla, mutta palataan niihin tulevissa Bornholm-jutuissamme!

Tags from the story
,
Join the Conversation

24 Comments

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentista! Bornholm on kyllä kiva kohde Itämerellä – mutta ainakin Suomessa ehkä (vielä) vähemmän tunnettu.

 1. Vaikuttaapa tuo kesäinen Tanska saarineen ihanalta lomanviettopaikalta! Pyöreät kirkot ja majakat kyllä puhuttelevat, noille rannoille olisi ihana päästä käyskentelemään joku kesä.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Iida! Suosittelen lämpimästi Bornholmia kesäkohteeksi. Vähän kaikkea löytyy ja kuitenkin saari on pieni ja siellä liikkuminen helppoa.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Susanna! Kunhan ehdin kirjoittamaan lisää Bornholmista, niin ainakin pienimuotoisesti kerron myös rannikon kalliomuodostelmistakin.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Sari! Itämerellähän nuo molemmat ovat, Bornholm ja Ahvenanmaa, selittänee joitain mahdollisista yhtäläisyyksistä.

 2. Pyöreät kirkot voittivat majakat kiinnostavuudessaan. Varsinkin Österlarsin pyöreä kirkko vaikutti ulkoapäin todella upealta. Tuo puolustuksellinen näkökulma oli mielenkiintoinen, mutta varmasti totuudenmukainen. Bornholm kiinnostaa kohteena kyllä itseänikin.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Rami! Bornholm on lentäen helppo kohde Köpiksestä – tai jos Ruotsissa on autolla liikkeellä, niin Ystadista lautalla.

 3. says: Reissu-Jani

  Nyt alkoi kiinnostamaan. Upeita kuvia – erityisesti nuo kirkkojen muodot. Vähän kuin Romaniassa olevat ”linnoituskirkot”, tosin pienempiä. Lisäksi tuosta paikasta saisi yhden Nomadian pisteen!

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentista Jani! Usko tai älä, niin ideamme lähteä Bornholmiin syntyi ennen Nomadmanian aluelistan lukemista Tanskan osalta, mutta olihan se kiva yllätys!

 4. Bornholm on kyllä mukava kohde. Tuli käytyä siellä viime kesänä risteilyllä. Rentoa saaristolaistunnelmaa ja kauniita rakennuksia.

  Ihanaa kesää!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Roope! Opimme tuon, että Bornholmissa olisi ilmeisesit myös voinut käydä risteilyllä vasta siellä ollessamme, mutta toisaalta ei harmita, neljä vuorokauttakin saarella tuntui olevan vähän liian vähän :-)

  2. says: Pirkko

   Kiitos Maarit! Kesäsaarena Bornholm on kyllä kiva – vaikka voisihan olla mielenkiintoista kokea tuo keskitalvellakin!

 5. says: Emma

  Tää olisi kyllä aivan huikea kohde, mutta ei varmaan oikein toteutettavissa ilman autoa? Pyöreät kirkot näyttää todella hauskoilta – ja majakat nyt on aina varmoja matkakohteita minullekin!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Emma! Ihan perille asti majakoille tarvitsee kyllä auton tai polkupyörän tai valmiuden suuntaansa ehkä 5 kilometrin kävelyyn. Kylien välillä kulkee kyllä hyvin bussejakin, eli lähelle pääsee autotonkin.

 6. says: Terhi

  Ihastuin noihin pyöreisiin kirkkoihin kun vietimme pari päivää saarella purjehdusreissullamme vuonna -11. Rönnessä oli kyllä mukava tunnelma vaikkakin vilinääkin löytyi kun risteilyalus rantautui Rönnen satamaan. Hautausmaat olivat myös erikoisia, useimmat kivet sisälsivät vain etunimen. Majakoille asti emme lähteneet koskei ollut autoa, sääli sinänsä ja syy käydä uudestaan.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Terhi! Ilmeisesti valtaosa suomalaisista, jotka tuolla saarella ovat käyneet, ovat käyneet siellä purjeveneellä. Meilläkin matkan idea syntyi yhdestä purjehdusreissusta, ei tosin omastamme vaan veljeni perheen poikkeamisesta saarella.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Anu! Pohjois-Eurooppa, Suomi mukaanlukien, ovat kyllä ehdottomia kesäkohteita, ei vähiten valoisien iltojen takia.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.