Euroopan unelmat

Station Europe

Ennen kuin korona muutti maailman, etenkin matkailijan maailman, meillä tapasi olla Lista matkaideoita seuraaville 3-5 vuodelle, jaettuna kahteen osaan Eurooppa ja kaukomatkat, käytännössä siis uudet maat. Tapasimme matkustaa Euroopassa keväisin ja syksyisin. Pohjoismaissa ja vähän Suomessakin kesällä ja kaukomailla talvikaudella, loka/marraskuusta maalis/huhtikuuhun.

Nyt on ainakin jonkin aikaa kaikki toisin. Tulevana kesänä ei ehkä matkusteta kuin Suomessa.

Osaltamme matkailukelpoisia vuosia ei enää ole kymmeniä, luultavasti ei kymmentäkään, joten koronan aiheuttama pysähdys ja sen lähivuosiinkin ehkä ulottuvat vaikutukset matkailuun tarkoittaa osaltamme, että tulevia matkoja on vähemmän ja näin ollen niiden kohteet kannattaa jo valita tarkasti.

Aika vaihtaa tarjoukset unelmiin

Lännen median lehdissä ilmestyi vapun aikaan Juho Paavolan kolumni Aika vaihtaa tarjoukset unelmiin ja kaivaa ankkaklassikot esiin. Juttua ei valitettavasti ole netissä vapaasti luettavissa, mutta sen pointtina oli, että nyt olisi taas syytä palata matkailussa niiden oikeiden unelmien toteuttamiseen, hinnasta huolimatta, eikä antaa verkon matkarobottien ja halpojen hintojen ohjata valintoja. Paavolan lapsuudenunelmana oli Sveitsin Zermatt, vuori, jonka rinteelle Roope Ankka oli perustanut megalomaanisen juustotehtaan. Matka ei ollut halpa ja siitä tuli vielä kalliimmpi, kun paluuta piti aikaistaa esikoisen syntyessä ennen aikojaan. Finnairin yhdensuuntainen lippu seuraavalle mahdolliselle lennolle ei ollut halpa. Mutta ei senkään ollut väliä, lapsuuden unelmakin oli toteutunut.

Roope - Euroopan unelmat

Minulle matkailu on jo pitkään ollut jossain määrin suunnitelmallista, uusia maita, vähän riippuen siitä, että miten sopivia kiertomatkoja on ollut tarjolla ja siitä, että mihin suuntaan seuraavaksi haluamme suunnata, länteen, etelään vai itään. Euroopassa suunnitelmina on ollut niiden keskeisten kaupunkien kertausta, joissa emme ole pitkään aikaan käyneet ja samalla niihin liittäen uusia kohteita näiden lähiseuduilla. Tarjoukset tai halvat hinnat eivät ole kohdevalintaamme ohjanneet. Mutta olemme edelleen lähestyneet maailmaa melko lavealla listalla ajatellen, että vaikkakin listalla on myös ollut kohteita, joissa ehdottomasti vielä haluaisimme käydä, niin emme ole niitä nostaneet listan kärkeen. Onhan tässä vielä aikaa. Nyt saatamme olla tilanteessa, jossa aika käy vähiin, joten nyt on aika tunnistaa ne tärkeimmät kohteet ja nostaa ne listan kärkeen.

Lontoo (ja Stonehenge), ehkä Roomakin

Tältä keväältä peruuntunut Lontooseen ja Stonehengeen suunnitteilla olleen matkan toteuttaisimme edelleen tosi mielellämme. Olemme käyneet Lontoossa lukuisia kertoja, mutta edellisestä kerrasta tulee tänä vuonna kuluneeksi jo kymmenen vuotta ja haluaisimme käydä Lontoossa (ainakin) vielä kerran.

Lontoo 2009 - Euroopan unelmat
Southbankillä keväällä 2009 seuraavana vuonna menehtyneen ystäväni seurassa
stonehenge
Tänä vuonna Stonehenge striimaa kesäpäiväntasauksen reaaliajassa!

Kun kävimme lyhyen keskustelun näistä Euroopan kohteista Pirkon toiveissa oli myös Rooma. Roomassakin kävimme edellisen kerran vuonna 2010 ja silloinkin vain päiväseltään risteilyltä, joten olisi kiva viettää kaupungissa vaikka viikko. Viikon aikana ehtisi myös tekemään vaikka  päiväretken Napoliinkin. Lasse ei Roomasta ole koskaan ollut kovin innostunut, joten katsotaan miten tämän kanssa käy.

Hiukan Hurtigruteniakin

Tulevalle kesälle olimme jo suunnitelleet lyhyttä matkaa Norjaan. Ajatuksena oli yhdistää muutama päivän niin Bergenissä kuin Trondheimissa ja matkata väli Hurtigrutenilla. Matkaa ei vielä oltu ehditty varata, mutta tähän, kuten Lontooseenkin, olimme jo henkisesti sen verran kiinnittyneet, että eiköhän tämäkin matka tule vielä lähivuosina tehtyä.

Norja
Edellisen kerran kävimme Norjassa kesällä 2016, tuolloin Lofooteilla

Ranska, Champagne

Yksi Maailmanmatkaajaystävämme kehui jokin aika sitten Albatrosin kanssa tekemäänsä matkaa Champagnen ja Bourgognen seudulle . Etenkin Champagnen alueelta on myös yksi jos toinen matkabloggaajakin kirjoittanut houkuttelevan jutun jos toisenkin. Kuohuviinin ja sopivan tilaisuuden tullen shampanjankin ystävänä ajatus matkasta juoman syntysijoille kieltämättä houkuttaa. Ehkä juurikin näin järjestettynä matkana, ettei tarvitse miettiä autoilun ja siemailun yhdistämistä. Vaikka pidänkin kuohuviinistä ja shampanjasta en ole asian tiimoilta hifistelijä, jolla olisi oma lempishamppanjansa ja halu vierailla kymmenillä tiloilla, mutta olisihan se kiva vierailla juoman syntysijoilla.

Meillä taitaa olla Albatrosilla rahaa sisälläkin 2 x 100 euroa viime syksynä peruuntuneen Kreikan matkan jäljiltä.
Muitakin melko valmiitakin vaihtoehtoja näyttäisi löytyvän, esimerkiksi Pamplemousselta.

Shampanjaa Helsinki-Vantaalla - Euroopan unelmat
Shampanjaa Helsinki-Vantaan loungessa tammikuussa 2020 – hetki ennen koronaa

Albatrosilla näyttäisikin olevan myynnissä tästä matkasta yksi lähtö elokuun lopulla … pitäisiköhän jo varata?
Luultavastihan kaikki nyt varatut matkat saisi tarvittaessa melko joustavasti siirrettyä tai peruutettuakin.

Vielä Espanjaa

Siinä missä Italia ei ole koskaan ollut Lassen suosikkimaita, niin Espanja sen sijaan on ”kelvannut” kohteeksi aina helpommin. Ennen koronaan olimme keskustelleet blogiyhteistyöstä Costa Blancan suunnalla (Torrevieja) ja siinä yhteydessä mietimme, että ainakin Alicantessa, Murciassa ja ehkä Valenciassakin voisi käydä samalla matkalla. Samalla voisi ehkä jatkaa matkaa jopa Sevillaan ja käydä Rondassakin, molemmat kohteita eteläisessä Espanjassa, joihin emme toistaiseksi ole päätyneet.

Ainakin Valenciasta pääsisi myös lyhyellä lennolla Ibizallekin … Mitäs jos varaisikin kerralla Espanjalle pari kolme viikkoa vielä joskus …

Espanjaa

Pienen pieniä saaria Saksassa ja Kreikassa?

Pirkon listan kärjessä oli vielä pari pientä saarta, joiden ”tärkeyttä” Lasse ei ihan vielä ole ymmärtänyt, mutta ehkä ainakin Saksan Helgolandista Lassekin voisi kesäretkenä innostua. Laivat Helgolandiin lähtevät Hampurista Landungsbrückeniltä, joten Hampurissa kannattaisi sitten tietysti yöpyä aika lähellä sitä.Samalla voisi käydä Hampurin Merimieskirkolla siinä vieressä moikkaamassa siellä asuvaa papukaijaa toisenkin kerran! Kesäretkenä Helgolandissa olisi kiva yöpyäkin ainakin muutaman yön verran – kuten teimme Bornholmissa viime kesänä.

Helgoland
Helgoland kesällä 2018 (Kuva: Pirkko Mäntysalo, lue matkakertomus tästä)

Pirkon listalla on myös roikkunut jo monta vuotta pieni Spinalongan saari Kreetassa Plakan lähellä. Tietysti Victoria Hislopin Saari-kirjan ja siitä tehdyn televisiosarjan innoittamana. Sain jo kerran yhdeltä siellä käyneeltä Maailmanmatkaaja-ystävältämme 17-sivuisen oppaan saaresta ja se on edelleen hyvässä tallessa!
Jos Kreetalle vielä toisen kerran päätyisimme – Rethymnonissa vietimme viikon alkukesästä 2008 – niin ehkä samalla matkalla voisi yrittää pistäytyä Rhodoksellakin, sekin kun on vielä näkemättä.

Spinalonga

Monta muutakin kohdetta Euroopassa

Yritimme nyt, yhdessä, terävöittää Listamme Eurooppa-osuuden kärkeä, mutta jos nämä vaihtoehdot eivät syystä tai toisesta ole toteutuskelpoisia matkailun taas ollessa mahdollista – tai tulemme ne kuluttaneeksi loppuun, niin toki listallemme jäi vielä muitakin sinne syystä tai toisesta aikoinaan päätyneitä vaihtoehtoja, kuten esimerkiksi Gdansk, Nevan siltojen avautuminen kesäyönä, kesäinen viikko Sandhamnissa tai Tanskan Ærøskøbingissa. Luxembourgin ja Ljubljanankin voisi vielä joskus kerrata, ehkä, ja liittää molempiin muitakin kohteita niiden lähistöllä. Mallorcallakin viihdyimme niin hyvin, että pidimme aikoinaan paluuta saarellekin ihan mahdollisena.

Mallorca - Euroopan unelmat
Mallorcalla kesällä 2015 – melkein harmittaa, että nämä asut jäivät hankkimatta!

Jo syksyllä – vai vasta vuonna 2021?

Kun matkustaminen, edes Euroopassa, taas on mahdollista, niin voi olla, että silloinkaan kaikki nämä kohteet eivät ole mahdollisia, mutta ehkä jotkut niistä kuitenkin.

Aikataulutettuja suunnitelmia Euroopan osalta meillä on tällä hetkellä vain yhden matkan verran, Malta toukokuussa 2021, edellyttäen, että Traveler’s Century Clubin kansainvälinen tapaaminen siellä pystytään silloin järjestämään  ja että Suomesta pystyy sinne silloin matkustamaan.

Tags from the story
Join the Conversation

30 Comments

  1. says: Pirkko

   Kiitos Mikko! Tässä vaiheessa ”matkailu-uraamme” Euroopan listamme alkaa olla melko vaatimaton, mutta ainahan Euroopassa kohteita ”tarvittaessa” riittää.

  2. Melkoisen samankaltaisia haaveita teillä. Meidän pitäisi lähteä kesäkuussa Norjaan, vielä ei olla peruutettu varauksia me vaikka pitäisi. Kevään Wienin matka jo jäi. Vaihtoehtona kesälle on jo kotimaan reissu lähistölle.

  3. says: Pirkko

   Kiitos Sari! Jossain kohtaa elättelin jo toiveita Norjasta vielä tänä kesänä, mutta Ruotsin tilanne taitaa viivyttää asioita Suomen ja Norjankin välillä.

 1. says: Susanna

  Stonehenge kuulostaa mielenkiintoiselta, suosittelisin myös Walesia siellä on upeita vihreitä vuoristomaisemia mutta myös rantamaisemia. Myös Valenciaa voisin suositella, etenkin trooppisen puiston ja nähtävyyksien läheltä se oli kyllä oikeen mieleinen alue ehkä parasta Espanjaa jota olen tähän mennessä nähnyt, tosin saattaisin tykätä vielä enemmän saarista. Tykkäsin yhtenä kesänä tosi paljon kävellä city of Arts & Sciences alueella, siellä oli paikallisten suosima trooppinen puisto jossa käyminen ei edes maksanut ainakaan vielä silloin. Tosin sää oli oikea grillihelle, mutta talvella tai keväällä sää voisi yhä olla hyvä. Torreviejassa olisi nähtävänä myös se pinkki järvi, minulla jäi käymättä tuollapäin kun en tiennyt oliko bussissa ilmastointia ja meninkin junalla Valenciaan. Minua kiinnostaisi jälleen Italian, Kreikan ja miksei myös Espanjan saaret. Roomakin kiehtoo, sieltä voisi mennä junalla rannikolle tai Toskanaan asti. Pitää yrittää myös löytää Suomesta nähtävää, tästä tilanteesta kun ei tiedä

  1. says: Pirkko

   Kiitos Susanna! Walesissä(kin) olemme joskus käyneet, tosin vaan junalla Lontoosta Cardiffissa, mutta kyllä siinäkin näki ihan kivasti jonkun verran maisemia. Ja tietysti Cardiffin puistoissa ja rannoilla. Italiassa reissasimme jonkun verran junalla viime keväänä Cinque Terressä käydessämme (emme asuneet ihan siellä) ja siitä jäi tosiaan sellainen käsitys, että junaretkiä juurikin vaikka Roomasta voisi varmaan tehdä aika helposti.

 2. says: Tuuli

  Tuo lähtökohta on kyllä niin oikea, sitä kohti pitäisi mennä. Siksi en välttämättä ymmärrä tätä matkailutunneli-intoilua- mitä iloa siitä on, että pääsee vaan ”johonkin”? Itselläni on Englannista Cornwall ollut paikka, jossa haluaisin käydä, Espanjassa olisi varmaan montakin sellaista, mm. Cadiz, Etelä-Ranskassa Marseille ja lukuisat siinä lähellä olevat pikkukaupungit ovat jääneet käymättä. Ruska-aika Kioton temppeleitä ihaillen, vapaat peurat Narassa ja Okinawa, jos nyt joskus Aasiaan asti päästään….

  1. says: Pirkko

   Kiitos Tuuli! Ehkä matkailu olikin jo liikaa mennyt siihen suuntaan, ettei kohteella ollut oikein väliä, tosiaan, mennään vaan ”jonnekin”.
   Cornwallissa vietimme yhden pääsiäisen ja se on tosiaan reissun arvoinen, siitäkin varmaan blogistamme hakutoiminnolla löytyy juttu tai parikin.

 3. says: Minna M

  Mainitsemistasi kohteista olen käynyt Spinalongalla ja toki muuallakin Kreetalla ja muutamilla lähisaarilla. Olin Kreetalla vaihdossa 3 kuukautta viime vuosituhannen lopussa. Torrevieja on vielä tutumpi. Äitini asuu siellä talvet miehensä kanssa ja toki käymme heitä erittäin mielellämme moikkaamassa. Ehdin käydä Torrevirjassa yhden lapsen kanssa helmikuun lopussa.
  Korona tosiaan muutti ajatuksiani matkustamisesta. Ei ole enää itsestään selvää, että lomilla reissataan. Itse en ole vielä oikein edes uskaltanut haaveilla uusista matkoista.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Minna! Juuri nyt, ensimmäisen korona-aallon vaimentuessa, tuntuu, että monessa kanavassa ollaan jo toivekkaita matkailun osalta, ainakin joidenkin maiden osalta.

 4. says: tuulanneli

  Todella mielenkiintoisia Euroopan kohteita. Minulle tutuin noista on Torreviejan seutu ja Roomakin on tullut koluttua muutaman kerran ja samoin Lontoo. Onneksi meiltä löytyy Euroopastakin loistavia matkakohteita kotimaata unohtamatta. Mielenkiinnolla seuraan minne te päädytte sitten kun matkustaminen on mahdollista!

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Eurooppa on täynnä edelleen ”löydettäviä” asioita, vaikka sen kaikki maat ja pääkaupungitkin olisi jo kertaalleen nähnyt. Suomen osalta oikeasti innostavat kohteet ovat vielä vähän hakusessa, siis sellaiset, jotka ovat oikeasti erilaisia kuin lähimetsät ja oman kodin viereiset rannat ja rantakalliot.

 5. says: Laura

  Spinalonga on kyl käymisen arvoinen. Kipeitä muistoja tuo vaan mieleen tuo paikka, isäni kanssa viimeinen retki ennen kuin kuoli Agios Nikolaoksessa

  1. says: Pirkko

   Kiitos Laura! Katsotaan miten retken käy, siippa ei ihan vieläkään ole idealla lämmennyt …

 6. Aina pitäisi todellakin jahdata niitä unelmia eikä tarjouksia. Toki itselläni on myös aina ollut niin paljon niitä unelmia, että niistä on voinut valita sitten sen, minne on milläkin hetkellä ollut edullisinta matkata.

  Champagne on myös tosi kaunista seutua, ja ne viinikellarit on mielenkiintoisia. Eli tosi paljon siellä saa matkasta irti, ja samppanjan siemailu sitten vaan kruunaa kokemuksen :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Teija! Vähän tuossa tietysti oli osaltanikin kärjistystä, unelmien ja tarjousten asettamisessa vastakkain. Aikakin Euroopan osalta voi hyvinkin vielä joskus olla, että näistä muutamasta kohteesta poimitaan toteutukseen joku juuri siksi, että sinne juuri silloin löytyy hyvät lennot tai matka. Kaukomatkoilla on sitten jo vähän enemmän keskityttävä, jos haluaa juuri tiettyyn kohteeseen.

 7. Matkailua voi katsoa monesta näkökulmasta, meistä ihmisistä kun on moneksi. Todelliset unelmat mulla on Pacific Trail – 4000 km Meksikosta Kanadaan – ehkä kuitenkin vain osan siitä vaeltaisin, mutta ihan aidosti useamman kuukauden. Lähempänä oleva maata pitkin kohde voisi olla Trans Siperia Mongoliaan ja siellä vaeltaminen. Yleisestikin haluan kaikkialla vaeltaa ja luontoa on kaikkialla – ehkä poikkeus erittäin kuivat ja kuumat alueet. Ehkä tämä korona tuo mukanaan sen, että tehdään lähivuosina perheenä automatkustamista. Tälle kesälle oli Norja suunnitteilla, mutta sen sijaan ollaan suunniteltu Saimaan pyöräilyä ja pääkaupunkiseutua (jos siis ei Norja onnistu). Parin viikon autoreissua Pohjoismaihin ja Baltiaan/Keski-Eurooppaan voisi sitten lähikesinä suunnitella.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Mari! Odotas kun pääsen tässä pienessä juttusarjassa kaukomaihin asti! Mutta eipä silti, ei niissäkään ole mitään Pacific Trail -tyyppisiä ja Trans Siperiastakin meille riitti hyvin 36 tuntia junassa Pekingistä Ulan Batoriin, sellainen maistiainen vaan Trans Siperiasta. Autoreissutkaan eivät oikein ole meidän juttumme, mutta ehkä tänä kesänä joihinkin sellaisiin on pakko päätyä/tyytyä.

 8. says: Ne Tammelat

  Toivottavasti saatte edes osan huikeista suunnitelmistanne toteutettua. Meillä olisi elokuussa kohteena Tanskan Ærøskøbing, jos vaan matkustaminen on mahdollista. Jos sinne joskus eksytte, niin meiltä saa vinkkejä mukaan. Ollaan käyty tuolla lähes joka kesä viimeisen yhdeksän vuoden ajan, koska meidän koiran kasvattaja asuu siellä. Ihan mielettömän hieno saari, blogistamme löytyy siitä juttukin.

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentista! Taisikin olla teidän bloginne takia kun tuon Ærøskøbingin saaren joskus Listalleni lisäsin, Bornholmissa käynnin jälkeen. Näytti samalla tapaa idylliseltä kesäkohteelta kuin juurikin vaikka Bornholm tai Gotlanti.

 9. Mulle on auennut tilaisuus laajempaan matkusteluun vasta tällein aikuisena, mutta en oo siltikään matkustellu vaan matkustelun iloks ja ottanu just mitään halpoja lentoja sinne tänne summa mutikassa. Suurin osa matkoista on ollu oikeesti sellasia, että oon halunnu jo pidempään käydä siellä kohteessa. En oo myöskään valinnu niitä kohteita, mitkä on ns. klassisia ja joissa pitäis vaan yleissivistyksen vuoks käydä. Tämän takia esimerkiks Rooma, Pariisi, Barcelona, Venetsia, Ateena jne. on näkemättä, eikä mulla ole mitään suuren suurta paloa ehkä koskaan käydä niissä. Oon valinnut noissa maissa (paitsi Italiassa, missä en oo käyny ollenkaan) jonkun muun kohteen ja ollu siihen ihan tyytyväinen.

  Jossain vaiheessa aattelin, että kerään mahdollisimman paljon uusia maita, ja että samaan maahan palaaminen olis jotenkin ”turhaa”, mutta silti löydän itteni palaamasta aina uudelleen Meksikoon, vaikka silläkin matkan hinnalla pääsis kokemaan monta muuta uutta maata. Minusta onkin hienoa, että tuota matkailun merkityksellisyyttä nostetaan esiin, eikä vaan lennellä sokeasti halpojen tarjousten perässä arvostamatta pintaa syvemmältä sitä matkakohdetta tai sen historiaa ja kulttuuria.

  Toivottavasti pääsette vielä toteuttamaan ne teidän suuret unelmat ja matkailuvuosia olis mahdollisimman paljon :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Cilla Maria! Tuo uusia maita vs. palaaminen on vähän haastava juttu! Useimmiten meillä vielä ainakin uudet maat ovat voittaneet eikä kyllä yhdenkään maan kohdalla ole kaduttanut.

 10. Sevilla on ihana, se on yksi mun maailman lempikaupunkeja (itse asiassa olin sinne karkaamassa tänäkesänä, eilen melkein varasin liput kunnes tajusin että en kotiin tultua voi olla kahta viikkoa karanteenissa – se siitä sitten).
  Toivottavasti saatte ruksittua monta unelmaa listalta yli!

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Tuo karanteeni Suomessa on ainakin toistaiseksi aika kevyt juttu, jos se sallii töissä-, kaupassa ja apteekissa käynnin. Tosin tuohon töissä käyntiin saattaa työnantajallakin olla mielipide.

 11. Mielenkiintoinen ja kivasti kirjoitettu juttu! Varmaan Euroopan matkailu mahdollistuu jo nyt kesällä osittain, mitä on uutisia lukenut. Täällä Meksikossa on rajat auki yhä ja lentoja kulkee Eurooppaan, mutta hinnat ovat ihan pilvissä. Saa nähdä miten matkailu alkaa elämään pikkuhiljaa. Toivottavasti pääsemme kaikki turvallisesti nauttimaan matkustamisesta pian :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Johanna! Lentojahan maailmalla tosiaan alkaa jo olla kait ihan kelvollisestikin, mutta täyttöasteet ovat alhaalla ja sen myötä hinnat pilvissä. Ja tietysti ovat, sillä lennon olemassaolohan ei mitenkään takaa sitä, että kohdemaahan ulkomaalainen pääsisi Euroopassa.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Veera! Lontoo on valitettavasti toistaiseksi yksi näitä pahiten koronan kurittamia kaupunkeja, joten ihan heti emme taida sinne suunnata.

 12. Lontoo ja Stonehenge olivat omallakin listallani tälle vuodelle (lukuisten muiden Englannin ja Walesin kohteiden lisäksi), enkä ole vieläkään saanut aikaiseksi perua tämän heinä-elokuulle suunnitellun reissun varauksia, mutta henkisesti olen jo varautunut siihen ettei matka tänä kesänä toteudu. Saa nähdä, koska koronatilanne on siellä suunnalla sellainen, että sinne on mielekästä taas matkustaa. Tältä listalta myös Champagnen kierros on omalla matkalistallani, edellisestä Ranskan reissusta kun on aikaa jo useampia vuosia ja jotenkin maa tuntuu vetävän taas puoleensa.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Noora! Emme, ainakaan näiltä näkymin, vielä kesä-elokuun osalta oikein luottaisi matkailun sujuvuuteen ja turvallisuuteen Lontoon tai Pariisin tienoilla.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.