Rahat takaisin peruutetuista lennoista

Rahat takaisin lennoista

Olemme viime vuosina tehneet keskimäärin yhden ulkomaan matkan kuukaudessa – välillä kaksikin reissua samassa kuussa, mutta sitten taas välillä olemme olleet kotimaassa parikin kuukautta. Monta matkaa vuodessa tarkoittaa myös, että varattuja ja maksettuja matkoja voi helposti olla useita kerralla, vaikka olenkin pyrkinyt rajaamaan kulloinkin varattujen olevien matkojen määrän kolmeen.

Matkavaraustemme osalta hetki, jolloin korona sulki maailman, osui onnelllisesti kohtaan, jolloin meillä oli vain kaksi matkaa varauksessa ja niistäkin vain toisesta maksettuja lentoja ja varauksia. Suunnitelmamme oli matkustaa Pakistaniin ja Bangladeshiin toukokuussa. Tätä kirjoittaessani toukokuun puolivälissä olisimme juuri nyt alkuperäisen suunnitelman mukaan olleet Pakistanissa. Olimme varanneet matkan, ilman lentoja, Travellerilta, ja maksaneet siitä heille varausmaksuja 2 x 350 euroa. Lennot olimme varanneet erikseen, sillä tarkoituksemme oli jatkaa matkaa Pakistanista vielä Bangladeshiin ennen kotiinpaluuta.

Menomatkalle olimme varanneet samat lennot Turkish Airlinesilta Istanbulin kautta Lahoreen kuin Traveller oli varannut muulle ryhmälle. Näistä olimme maksaneet 851,52 euroa. Jatkolennoista olimme vasta ehtineet varata Thai Airwaysin lennon Bangkokin kautta Dhakaan ja maksaneet niistä 763 euroa – kummatkin summat kahdelta. Lennot Dhakasta Suomeen oli tarkoitus varata Karibialta palattuamme.

Kun maailma kääntyi ihan toiseen asentoon jäimme odottamaan Pakistanin matkan ja lentojen peruutuksia. Tiesimme, että jos alkaisimme itse peruuttaa osallistumistamme tai lentojamme, niin emme olisi saaneet niistä rahoja takaisin. Näin asiat etenivät:

Traveller

Pakistanin matkamme maaosuuden olimme varanneet Travellerilta ja se on näiltä näkymin siirretty lokakuulle. Varausmaksuja on siltä osin sisällä 2 x 350 euroa.
Loppukesästä saanemme tietää toteutuuko tuo matka lokakuussa vai siirtyykö se vaikka ensi vuoteen.

Varausmaksun uskomme, ainakin vielä tässä vaiheessa, saavamme takaisin, jos matka peruuntuu kokonaan. Sekin on maksettu luottokortilla ja suomalaisena matkanjärjestäjänä Traveller on myös Kuluttajaviraston vakuusrahaston jäsen.

Transmongolia - Rahat takaisin peruutetuista lennoista
Traveller järjesti kesällä 2018 matkamme Pekingin kautta junalla Mongoliaan ja edelleen Moskovan kautta takaisin Helsinkiin

Thai Airways

Thai Airwaysin lento Bangkokin ja Dhakan välillä peruuntui ensimmäisenä jo 25. maaliskuuta, jonka jälkeen aloitin prosessin rahojen takaisin saamiseksi lentoyhtiöltä. Thai Airwaysin viesteistä löytyi sentään muutama käyttökelpoinen sähköpostiosoite, joten en joutunut etsimään heidän nettisivuilleen luultavasti hyvin piilotettua kohtaa tähän tarkoitukseen.

Ensimmäinen viestini heille kuitenkin hylkääntyi sen takia, että koska lento olisi lähtenyt Islamabadista, pitää anomus tehdä Islamabadin toimistolle, jonne sain sähköpostiosoitteen. Siis uusi yritys kehiin.

Islamabadista sainkin melko nopeasti (25.3.) lupauksen rahojen palauttamisesta 35-45 päivän kuluessa:

Acknowledge your email for below mentioned e tickets and we are now forwarding the request to our Head Office to process the tickets as full refund. The amount will be credit back into the same card within the due course time 35-45 days by our Head Office.

Kysellessäni asiaa noin kuukauden päästä hyvityksen maksamiselle ei enää luvattu mitään aikaikkunaa:
We are processing your refund request but we are not sure for the time frame. It may be longer than we expect because of huge refund requests.

Kun samoihin aikoihin Turkish Airlinesilta tuli tieto, että mahdollista rahojen palautusta voisi anoakin (uudelleen) vasta lentojen aloittamisen jälkeen, päätin samalla lakata odottamasta rahoja Thai Airwaysiltäkään ja sisällyttää tämänkin summan anomukseemme luottokorttiyhtiölle.

Bangkok - Rahat takaisin peruutetuista lennoista
Katuruokaa Bangkokissa syksyllä 2018

Turkish Airlines

Menolentomme Istanbulin kautta Lahoreen olisi ollut 8. toukokuuta. Huhtikuun alkupuolella saimme lentoyhtiöltä viestin lentomme peruuttamisesta, jonka jälkeen teimme pyynnön rahojen palauttamisesta. Kuten näinä aikoina ilmeisesti monen lentoyhtiön nettisivuilla palautuksen ottaminen pisteinä oli tehty helpoksi, mutta kohtaa, josta saattoi pyytää rahoja takaisin, joutui hetken etsimään.

Pyyntööni vastattiinkin melko pian: neuvomalla miten Miles & Smiles -järjestelmään voi liittyä, jotta voisivat hyvittää meille lentomme pisteinä.

Tein uuden pyynnön, jossa toistin vaatimukseni palautuksesta rahana, ei pisteinä. Tähän sain jo jutussa viimeisestä lennostamme julkaisemani vastauksen:

In line with your feedback, pursuant to the additional regulations added to the Civil Aviation Passenger Rights Regulation, it has been decided to refund the tickets of the flights canceled by the airline companies due to the Coronavirus, two months after lifting of the flight ban. 
 
Therefore, we have to inform you that we cannot process your request at the moment. After the abovementioned period is over, you can contact us again or, if you prefer our suggestion in our previous reply.

Joku jo tähän ehtikin pohtia, että miten tuo ”lifting the flight ban” ajankohta mahtaa määräytyä, sillä useimmat yhtiöthän ovat kuitenkin lentäneet yksittäisiä palautus- tai muita lentoja.

Laitoin vielä yhden viestin Turkish Airlinesille, jossa totesin, että mielestämme tämä ei oli EU-säädösten mukaista toimintaa ja olemme tyytymättömiä heidän päätökseensä ja haemme palautusta luottokorttiyhtiön kautta.

Vastauksena sain, jälleen kerran, tyytyväisyyskyselyn, josta en todellakaan valinnut vaihtoehtoa hymyilevä naama!

Istanbul - Rahat takaisin peruutetuista lennoista
Elämää Istanbulissa tammikuussa 2010

Nordea

Turkish Airlines ilmoituksen jälkeen päätimme unohtaa lentoyhtiöt ja teimme Nordealle anomuksen rahojen palautuksesta Mastercardille, jolla ne oli maksettu. Lennot olimme luonnollisesti maksaneet luottokortilla, jo siksikin, että saimme kerrytettyä niidenkin hinnalla Finnairin pisteitä, jos vaikka niille olisi joskus jotain käyttöä, mutta myös siksi, että aina on korostettu, että mahdollisissa konkurssitilanteissa luottokortilla suoritetut maksut ovat turvassa.

Anomus Nordealle piti tehdä, hiukan yllättäen, lomakkeelle, joka piti tulostaa, allekirjoittaa ja lähettää heille ihan perinteisenä paperipostina. Lomakkeen saattoi sentään täyttää netissä ennen tulostamista. Liitteeksi laitoin ohjeiden mukaisesti paperikopiot kummankin lentoyhtiön kanssa käymistämme keskusteluista. Anomuksen Nordealle teimme 23.4. Heti seuraavalla viikolla sain viestin, että anomuksemme on vastaanotettu, mutta ruuhkasta johtuen ilmoittavat vielä erikseen kun aloittavat sen käsittelyn. Tiistaina 12.5. laitoin Nordealle viestiä, että mitähän asialle kuuluu, kun en ollut asiasta mitään jo lähes kolmeen viikkoon kuullut ja siihen vastasivat sitten torstaina 14.5. Vastasivat viestiini ja hyvittivät molempien lentojen hinnan luottokortilleni.

Asia on siis ehkä loppuunkäsitelty. Ehkä, sillä hyvityksen myötä saimme myös viestin, jossa todettiin myös:

Toimimme Mastercardin ja Visan kansainvälisten korttisääntöjen mukaisesti. Tästä johtuen asianne selvittely vie aikaa noin kaksi (2) kuukautta. Mikäli selvittelyssä ilmenee jotain erityistä yllä mainittuna aikana, otamme teihin yhteyttä.

Hyvitämme reklamoimanne 1614,52 EUR selvittelyn ajaksi. 

Pankki ilmoittaa erikseen reklamaatiokäsittelyn päättymisestä ja vastuunjakopäätöksestä. Mikäli reklamaatiosumman katsotaan jäävän asiakkaan vastattavaksi, pankki pidättää oikeuden veloittaa käsittelyn ajaksi tehdyn hyvityksen takaisin.

Uskomme kuitenkin, että EU:n säädökset, jonka mukaan lentomatkustajalla on aina oikeus saada peruutetuista lennoista rahansa takaisin, ovat puolellamme.

Senaatintori
Asiakkuutemme Nordeassa alkoi asuntolainasta Senaatintorin konttorissa joskus 70-luvun lopulla

Hiukan jäin kuitenkin miettimään tätä kuviota, että nythän siis luottokorttiyhtiö on puolestamme velkomassa summia näiltä lentoyhtiöiltä, joista kumpikaan ei ole vielä konkurssissa. Mutta jos lentoyhtiö menisi konkurssiin, niin jäisikö tappio siinä tilanteessa luottokorttiyhtiölle? Onko luottokorttiyhtiön asema velkojana kuluttajaa merkittävästi vahvempi vai onkohan luottokorttiyhtiölle näitä tilanteita varten jonkinlaiset vakuudet lentoyhtiöltä? Ei selvinnyt kevyesti googlettamalla. Jos tunnet tätä puolta kuviosta, niin kerro – olisi kiva ymmärtää tämä ketju loppuun asti.

Jutun otsikkokuva on Travellerin kesällä 2018 meille järjestämältä matkalta Moskovan kentältä.

Luottokorttiyhtiö ja lentoyhtiö (lisätty 17.5.2020)

Some tietää nykyisin kaiken ja sainkin yhden Facebook-ryhmän kautta vastauksen tuohon minulle hiukan epäselväksi jääneeseen kuvioon veloista ja saatavista luottokorttiyhtiön ja lentoyhtiön välillä, eli:

 • Luottokorttiyhtiö pidättää tai perii rahat lentoyhtiöltä, jolla kuitenkin on mahdollisuus vastustaa reklamaatiota, jolloin asia menee sovitteluun. Sovittelun ajan kiistan kohteena oleva rahasumma on selvittelytilillä, eli tässä tapauksessa pankki perisi rahat meiltä sen ajaksi takaisin. Näiden peruutettujen lentojen osalta sovittelu päättynee kuitenkin asiakkaan eduksi, sillä lentoahan ei ole lennetty.
 • Lentoyhtiön konkurssissa luottokorttiyhtiö jää maksajaksi. Yhtiöillä on kuitenkin isot vakuutukset näiden tilanteiden varalle ja yhtiöt ovat isoja ja vakavaraisia, joten yhden lentoyhtiön tai matkatoimiston kaatuminen ei niitä vielä heilauta. Ne jäävät myös velkojiksi konkurssipesään ja saattavat saada varoja takaisin sitä kautta. Lentoyhtiöllä saattaa myös ennen lopullista konkurssia olla vielä saatavia luottokorttiyhtiöltä, joka se luonnollisesti siinä tilanteessa pidättää. Riskialttiiden yhtiöiden osalta luottokorttiyhtiö käyttävät myös pitempää tilitysviivettä.

Saimme myös samassa yhteydessä kommentin siitä, että matkanjärjestäjien tulevaisuuden kannalta olisi vastuullista hyväksyä pisteet tai voucher. Toki mekin toivomme ainakin suosikkimatkanjärjestäjiemme olevan käytettävissä vielä koronan jälkeenkin, mutta juuri näiden lentojen osalta tilanne oli sellainen, että arvelimme, että kannaltamme on sittenkin parempi aloittaa puhtaalta pöydältä. Suorat lennot esimerkiksi johonkin Euroopan kaupunkiin, johon varmasti matkustaisimme vielä koronan jälkeenkin, olisimme luultavasti epäröimättä vaihtaneet pisteisiin, maileihin tai voucheriin.

Join the Conversation

30 Comments

 1. Meillä on ollut yksi luottokorttiin liittyvä hyvitys tilillä 5 kuukautta, vaikka lopullinen vastaus on edelleen tulematta. Tuo (korkeintaan) noin kaksi kuukautta sanottiin meilläkin käsittelyajaksi. Tuo 2 kuukautta meni jo ennen koronatilanteen eskaloitumista, mutta nyt sielläkin on varmaan aikamoinen ruuhka.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Mikko! Viisi kuukautta … tai siis enemmänkin tämäkin voisi siis kestää ennen lopullista valmistumista. No toisaalta onhan meillä tekemättä jääneen Gabonin retkenkin jäljiltä Kuluttajariitalautakunnassa yksi tapaus käsiteltävänä jo helmikuusta 2019 alkaen eikä ratkaisusta ole vieläkään tietoakaan. Mutta kestäkööt, sillä tällä hetkellä rahat lennoista ovat palautuneet meille – ja tuo riidanalainen lasku Aventuralle on maksamatta, eli senkin osalta rahat ovat edelleen meillä.

 2. Mielenkiintoinen postaus. Teillä kun on monta matkaa aina odottamassa, niin siinä on selvittelemistä, miten maksetut matkat hoituvat, kun tilanne on, mikä on. Tilanne näyttää kohdallanne hyvältä. Ja en tunne noita lentoyhtiöiden vakuuksia, mutta kiinnostaa. Jään kuulolle.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Tuula! Tilanne oli kuitenkin meidän mittapuullamme hyvä, kun hävittävää per nuppi oli korkeintaan luokkaa 1 000 euroa. Huonommalla tuurilla summa olisi voinut olla 10 000 euroa!

 3. Omat keväälle ja kesälle suunnitellut reissut olivat onneksi autolla toteutettavia, joten en ole joutunut ”taistelemaan” saadakseni lennoista rahoja takaisin. Mielenkiinnolla jään kuitenkin seurailemaan postauksen kommentteja – kiinnostaa nimittäin itseänikin tuo luottokorttiyhtiö-lentoyhtiö-kuvio!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Eveliina! Sainkin tuohon jo Facebookin puolella yhdessä ryhmässä selitystä, nyt pitäisi vaan ehtiä muotoilemaan se blogijuttuun, mutta eiköhän tässä, kohta …

 4. says: Melissa

  Finnairin kanssa oli hiukan ongelmia, mutta se varmaan tässä selviää. Muutoin ollut helppo saada kaikki rahat palautettua.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Melissa! Aika harva tänä keväänä on käyttänyt tässä yhteydessä sanaa helppo, mutta ilmeisesti ainakin valtio-omisteiset (Finnair, Aurinkomatkat) ovat olleet likviditeetiltään hyvässä asemassa ja siksi homma on enimmäkseen hoitunut. Osa lentoyhtiöistä joutuu varmaan tasapainoilemaan lain ja likviditeetin kanssa.

 5. says: Reissu-Jani

  Päätin vaihtaa Qatar Airwaysin lennot Iraniin voucheriin vaikka niitä ei oltu maaliskuun lopussa vielä peruttu (tosin Shirazin lennot olivat peruttuna), koska tällöin oli aika selvää että kohteeseen ei ole turvallista enää matkustaa vai virus levisi vauhdilla Europpaan. Olisin voinut perua lennot, mutta tällöin verot olisivat jääneet saamatta eli palautussumma oli olisi ollut noin 25% pienempi lentolippujen hintaan nähden. Kyse oli economyn restricted luokan lipuista. Huhtikuun alussa kävi ilmi että heinäkuussa vaimo johtuu olemaan töissä kun pakkolomat ja lomautukset alkoivat heti toukokuun alussa — emme olisi yhdessä Iraniin edes päässeet heinäkuussa. Niinpä lennot vaihtuivat voucheriin, jonka summa on 10% korkeampi kuin alkuperäiset liput ja voucherit pitää käyttää vuoden sisällä – eli teknisesti lennot pitää olla ennen huhtikuuta 2022 tehtynä. Toki voi käydä niin että Qatar Airways menee konkurssiin, jolloin voucherit mitätöityvät – se riski olemassa. Niinpä ajattelin varata uudet lennot nyt kesällä, niin on teknisesti liput olemassa, jos firma kaatuu tai lentoja myöhemmin perutaan. Mihin lennot varaan on vielä hieman auki – joko Iraniin tai Namibiaan.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Jani! Monestakin syystä nyt lähikuukausina (toivottavasti ei sentään vuosina) näyttää näitä muutoksia matkasuunnitelmiin tulevan, tautitilanteen, lentotilanteen ja vielä tietysti ihmisten työtilanteenkin takia.

 6. says: tuulanneli

  Todella mielenkiintoinen postaus ja opin paljon näistä lentolippujen palautuksista. Olen aina tiennyt sen, että kannattaa maksaa luottokortilla niin sillloin saa rahansa takaisin.

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Näinhän aina on opetettu, että matkamenot, muutkin kuin lennot, kannattaa maksaa luottokortilla jos vain mahdollista. Meilläkin tämä oli yllä ensimmäinen kerta, että siitä oli luvattua hyötyä.

 7. says: Siiri

  Hyvä pointti kyllä, että tässä tilanteessa voi tukea matkanjärjestäjiä hyväksymällä palautukset pisteinä. Ison työn jouduit tekemään palautusten kanssa.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Siiri! Omalta osaltamme juuri nämä lennot eivät ehkä toteudu tulevaisuudessa riittävän samankaltaisina, joten tuo työ oli tarpeen, mielestäni.

 8. Meillä täällä Kaliforniassa ei ole tilanne mennyt ihan yhtä jouhevasti. Meillä oli useampia varauksia joista vain Southwest Airlines on antanut mukisematta rahat takaisin lähes viikossa. Suomen lentomme oli Finnairilla mutta varattu American Airlinesin kautta. Jotta asia olisi oikein mutkikas, olimme varanneet miehelle lennot suoraan AA:lta ja minulle ja lapsille luottokortin pisteillä + rahalla. Luottoyhtiö palautti sekä pisteet, että rahat, mutta AA:lta on tullut jo kaksi kielteistä päätöstä. Samaan aikaan kuitenkin useat suomalaiset ovat saaneet vastaavassa tilanteessa rahat takaisin. Vähän hassua. Huomasinkin juuri, että täällä on nostettu oikeuskanne AA:ta vastaan ja valtio on antanut heille huomautuksen, että lentoyhtiön peruessa asiakkaalle on annettava rahat takaisin. Pitänee ehkä sekin laittaa luottokorttiyhtiön ratkaistavaksi.

  Olen toisaalta samaa mieltä tuossa, että pieniä yrittäjiä tulisi kannattaa pitämällä varaukset voimassa siirtämällä vain ajankohtaa. Se on kuitenkin hiukan kaksi piippuinen juttu. Meillä on esimerkiksi viikon majoitus varattuna VRBO:n kautta. Toisin kuin AirBnb, VRBO on antanut vuokraisäntien itse ratkaista antaako rahoja takaisin. Meidän host ei halua palauttaa rahoja ja kyseessä on kuitenkin useampi tonni. Nyt kun emme tiedä milloin tämä matka toteutuu, niin mistä tiedämme, että tämä asunto on edes listattuna enää VRBO:lle kun pääsemme reissuun? Rahat hän on kuitenkin jo saanut. Ja mehän emme tätä matkaa itse peruneet, vaan sen teki lentoyhtiö. Luin jostain, että monet vuokraajat ovat kadonneet nyt kuin tuhka tuuleen. Sitten pitää muistaa myös se, että monet matkustajat ovat menettäneet työnsä, eivätkä ehkä voi matkustaa vielä moneen vuoteen. Eli pitääkö työttömäksi juuri jääneen perheellisen ihmisen esimerkiksi vain kannatuksen vuoksi antaa rahat matkanjärjestäjälle. Eli asioilla on taas monta puolta. No, joka tapauksessa kaikillehan tämä on vaikea tilanne. Opin ainakin, että luen peruutusehdot tarkemmin enkä enää käytä VRBO:ta koskaan. Olemme riitauttaneet tämän luottokorttiyhtiön kautta, joten katsotaan miten käy.

  Vielä muuten, täällä menee ilmeisesti erilailla tuo luottokortilla riitauttaminen. Rahat palautuvat heti omalle kortille. Sen jälkeen yhtiö pyytää matkanjärjestäjältä selvitystä ja tutkii asiaa. Kun päätös tulee, jos se on kielteinen, rahat veloitetaan uudelleen kortilta.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Paula! Jostain luinkin äskettäin jutun noista ”hotellien vaihtoehdoista”, että niissä ehdot ovat olleet kirjavammat kuin hotelleilla ja että jatkossa saattaa ainakin hetken aikaa olla, että hotellit vetävät pitemmän korren, mikä ainakin joidenkin kaupunkien osalta lienee erinomainen juttu – palautuvat asunnot asukkaille.
   Suomessa näistä peruutetuista lennoista ja korvauksista käydyissä keskusteluissa on usein ollut esillä Supersaverin tai Ticketin tai muun välittäjän käyttäminen ja siitä johtuvat haasteet. Ehkä ainakin osa oppii tästä sen, että kannattaa vaikka maksaa muutama kymppi enemmän siitä, että varaa lennon suoraan lentoyhtiöltä, niin eri tilanteissa on ainakin selvää kenen kanssa pitää asioida.

 9. Olipa koko myyssääminen palautusten kanssa! Sama tilanne minulla: hain rahat takaisin SASlta (asia kuulemma ruuhkautuneessa käsittelyssä) ja pitöisi keksiä mitä teen Qatar-lentoyhtiön lipuille. Tekisi mieli ottaa voucher jotta firmat eivät joudu vaikeuksiin ja koska kuitenkin aion matkustaa. Mutta toisaalta rahan palautus tarjoaa puhtaan pöydän uusille suunnitelmille uudessa tilanteessa. Hankalaa!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Riitta! Juurikin tuo, kun tulevaisuuden reissuista ei vielä voi kovin varmaksi tietää, niin rahalla on helpompi tehdä mitä tahansa valintoja.

 10. Sain juuri Laudamotion lentoyhtiöltä viestin, jossa oli ekana vaihtoehtoja full refund. Jes!! Wizz air palautti myös, mutta oli mutkikkaampi. Mut Supersaverin ja MyTripin kautta ostetut lennot käsittelemättömät ja luottokorttiyhtiökään ei vastaa.. Hotelli Krakovassa ei koskaan vastannut mitään, Pietariin meillä on vuoden loppuun 3 ilmaists yöpymispäivää odottamassa ja bussimatkat voucherilla myös. On tää tätä..

  1. says: Pirkko

   Kiitos Mari! Luottokorttiyhtiöilläkin on tietysti jonoja tässä tilanteessa. Jos olisi jotenkin varmasti selvillä, että saman matkan voi toistaa jokseenkin sellaisenaan jonain nyt jo päätettävissä olevana ajankohtana, niin nuo piste-, maili-, voucher-palautukset olisi helpompi ottaa vastaan, mutta nyt kaikki on niin auki vielä.

 11. says: Juhani Koivumäki

  Hei. Minä tässä asioin LOL-travels-matkatoimiston kanssa perutun lennon palautusta. Turkish Airlinesin lennot on kyseessä ja koronan takia peruuntunut. Tyrkytti Voucheria, johon vastasin, että EU-lainsäädännön mukaan heidän pitäisi maksaa rahana. He vaikuttavat väittävän, että lainsäädännön mukaan asiakkaan ei tarvitse edes hyväksyä voucheria. Alla heidän viesti. Hankala päästä väittään vastaan noin tarkkoja väitteitä. Viestin lopussa vaikuttaa kuitenkin ristiriitaisesti vihjaavan, että nappaisi käsittelymaksua palautuksesta. Otan luottokorttiyhtiöön yhteyttä heti huomenna, mutta olisin kiinnostunut tietämään, että mitä mieltä olet/te sen suhteen, että mitä tuohon kannattaisi vastata.

  Dear Customer,

  we inform you that the DECREE-LAW 2 March 2020, n. 9; Art. 28, defines the possibility of refunding by voucher.

  LAW 24 April 2020, n. 27, in particular article 88-bis with its paragraphs 10 and 12, defines the legitimacy of the refund by voucher.

  ”12. The issue of the vouchers provided for in this article fulfills the related reimbursement obligations and does not require any form of acceptance by the recipient.”

  Lol.travel has chosen the refund via voucher, in compliance with the law.

  The voucher is not registered and will be valid for 12 months from its issue.

  Management fees are expected and applied to refunds as per our terms and conditions of use.

  Best regards

  Pietra

  1. says: Pirkko

   Kiitos Juhani!

   Piti tsekata tuo LOL-travels ja näyttäisi olevan Italiaan rekisteröity nettimatkatoimisto.
   ”lol.travel. Internetissä toimiva matkatoimisto, omistaja yhden osakkeenomistajan julkinen osakeyhtiö Easy Market Spa Unipersonale, rekisteröity toimipaikka osoitteessa via Consolare 51/C, 47900 Rimini (IT)”

   Olen ymmärtänyt, että Euroopassa on laajalti hyväksytty poikkeusajan lainsäädäntöä, olisi Suomea ja Sloveniaa lukuunottamatta, että matkatoimistoilla on oikeus kieltäytyä rahapalautuksista ja tarjota vouchereita tilalle. Luottokorttiyhtiöltä rahojen takaisin saaminen voi olla vähän kinkkisempää matkatoimistojen kanssa toimittaessa kuin suoraan lentoyhtöiden kanssa. Suomalaisten matkatoimistojen osaltahan tähän väliin tulee ainakin konkurssitilanteessa erilaiset vakuusrahastot.

   Mutta en osaa, tietenkään, juuri tästä sanoa.

 12. says: Johanna V.

  Huh, sekavaa settiä näiden lentoyhtiöiden ja luottokorttiyhtiöiden kanssa, onneksi saitte sentään hyvityksen luottokortin kautta ja toivottavasti mitään lisärumbaa ei tule. Selvensi myös minulle näitä käytäntöjä, jos/kun samanlaiseen tilanteeseen joutuu.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Johanna! Ainakin sen olemme viimeistään nyt oppineet, että lennot kannattaa varata suoraan lentoyhtiöltä, jos välissä olisi ollut vielä joku välittäjä, niin vielä sekavammaksi olisi mennyt. Joskus, menneisyydessä, meilläkin on ollut muutamia lentoja Supersaverin kautta, mutta tuskin enää. Parinkympin lisähinta on näin jälkikäteen tässä tilanteessa ollut todella hyvin perusteltu kulu.

 13. Meillä odotellaan kanssa palautuksia Finnairilta, Norwegianilta sekä Ryan Airilta. Saa nähdä koska palautukset saapuvat, Finnairilta olemme odottaneet jo 8 viikkoa rahoja. Onneksi kuitenkin kaikki varatut lennot ovat peruuntuneen lentoyhtiöiden toimesta ja korvausten hakeminen on ollut helppo prosessi (ainakin toistaiseksi). Se on vaan tämä rahojen odottelu vähän pidempi prosessi. Seuraavaksi katsotaan sitten vuoden vaihteen Miamin lentojen tilanne. Saa nähdä missä vaiheessa syksyä American Airlines peruuttaa lennot. Sillä epäilen että pääsisimme vielä puolen vuoden päästä matkustamaan Amerikkaan. Mutta aika näyttää..

  1. says: Pirkko

   Kiitos Suvi! Taitaa rahojen saaminen suoraan lentoyhtiöiltä kestää pitkään. Me valitsimme tuon luottokorttivaihtoehdon, kun kyllästyimme odotteluun – saadaan asia omalta osaltamme pois päiväjärjestyksestä.

 14. says: Heli

  Hei !
  Täällä vähän matti myöhäiset liikkeellä. Emme ole vieläkään saaneet tehtyä hakemuksia ja kun luin viestisi, tuli fiilis nyt tee ja heti.
  Mutta ongelma, Nordean viidakko on valtava. Voitko kertoa millä hakusanoilla löysin tarvittavan kaavakkeen ?

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! En nyt muista ihan tarkkaan miten tiedon löysin, mutta lopputulos oli tosiaan sikäli vähän yllättävä, että täytetty kaavake ja tarvittavat liitteet piti lähettää Nordeaan ihan perinteisessä postissa. Maksoivat sentään postikulut!

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.