Hampurin rannoilla

Hamburg Elbphilharmonie

Toukokuisesta Hampurista haluaisin vielä kertoa retkistämme kaupungin satama-alueilla.

Elbphilharmonie

Yksi tämän alueen ”isoista” nähtävyyksistä olisi ollut Elbphilharmonie.
Valitsimme kuitenkin lopulta lyhyellä matkalla toisin, emmekä käyneet itse rakennuksessa lainkaan, mutta näimme sen tietysti useampaan otteeseen eri suunnilta, niin maalta kuin mereltä. Mutta siis rakennukseen pääsee kyllä ihan vaan rakennukseen tutustumaan ja tietysti hyvällä tuurilla (tai ajoissa varaamalla) esityksiinkin.

Elbphilharmonie Hamburg Hampuri satama alueElbphilmarmonie Hamburg Hampuri satama alue

Speicherstadt ja Chilehaus

Satama-alueen vanhat punatiiliset rakennukset, Speicherstadt, on osa Hampurin Unescon maailmanperintöä, johon kuuluu myös Chilehaus hiukan toisella suunnalla.
Chilehausin kävimme katsastamassa kävellen keskustasta – matka sinne Raatihuoneen torilta ei ole pitkä ja jos energiavaje yllättää, niin alueella on paitsi ravintoloita myös suklaan valmistusta esittelevä museo, jossa voi nauttia suklaata museokierroksella tai ostaa sitä museon kaupasta.

Ison laivanmuotoisen konttorirakennuksen nimi Chilehaus tulee siitä, että talon rakennutti 1920-luvulla laivanvarustaja, joka oli tehnyt omaisuutensa käymällä kauppaa Chilesta tuomallaan salpietarilla.

Chilehaus Hamburg Chilehaus Hamburg

Speicherstadtia pääsee myös näkemään satamaristeilyillä, joita on tarjolla niin päivä- kuin iltaversioina. Me valitsimme iltaristeilyn, vaikka näin jälkikäteen arvioiden se lähti ainakin toukokuussa vähän liiankin myöhään: olisimme mieluiten olleet liikkeellä vähän ennen auringonlaskua kuin vasta sen jälkeen.

Speicherstadt Hamburg
Hampuri satama alue

Miniatur Wunderland

Speicherstadtiin palasimme vielä toisena iltana, sillä halusimme käydä Miniatur Wunderlandissa, joka sijaitsee yhdessä näistä punaisista tiilirakennuksista.

Speicherstadt Hamburg

Miniatur Wunderland on rakennuksen useampaan kerrokseen levittäytyvä pienoismaailma: valtava pienoisrautatiemaailma, mutta mielenkiintoinen myös esitellessään monta tunnettua paikkaa maailmalla. Kaikkein hauskin oli mielestämme toimiva pienoislentokenttä, jossa koneet nousivat ja laskivat ”oikeasti”!

Miniatur Wunderland Hamburg Hampuri satama alueMiniatur Wunderland Hamburg Miniatur Wunderland Hamburg

Tässä vielä videolla DHL:n koneen lähtö pienoismaailman lentokentältä :-)

Pienoismaailman vuorokaudet olivat myös pieniä: vartin välein kohteet näkyivät päivänvalossa ja sitten taas kohta yövalaistuksessa.

Miniatur Wunderland Hamburg Hampuri satama alue

Näkemisen arvoinen oli myös pienen maailman iso valvomo!

Miniatur Wunderland Hamburg

Merimieskirkko

Satama-alueella poikkesimme myös Hampurin merimieskirkossa. Lasse muisteli käyneensä siellä edellisen kerran joskus 70-luvun alussa. Monelle Hampurissa asuvalla suomalaiselle merimieskirkko ja sen suomalaisia tuotteista myyvät kauppa ja kahvila ovat nykyisinkin tärkeä linkki Suomeen. Suomea osasi myös merimieskirkon Tseki-papukaija: siinä se isossa häkissään toisteli sanoja terve ja huomenta!

Merimieskirkko Hampuri satama alue Merimieskirkko Hampuri satama alue Merimieskirkko Hampuri satama alue

Samalla alueella on myös muiden pohjoismaiden merimieskirkot, eli näiden muutaman korttelin alueella Pohjoismaat ovat näkyvästi läsnä Hampurissa.

Der König Der Löwen

Siinä missä emme käyneet Elbphilharmonien rakennuksessa, emme lopulta myöskään päätyneet katsomaan Leijonakuningasta, Der König Der Löwen, Elben rannalla sijaitsevaan teatteriin: aika vaan loppui kesken. Teatteri ja sinne ihmisiä kuljettava keltainen alus olivat kyllä kivan näköisiä, niin oikeasti kuin Miniatur Wunderlandissa!

Der König Der Löwen Hamburg Der König Der Löwen Hamburg Der König Der Löwen Hamburg

Kaikki jutut ja kohteet Hampurista

Muut mainitsemisen arvoiset retkikohteemme Hampurissa olivat

Yhden iltapäivän käytimme myös

jonne alunperin lähdimme MTP-pisteen takia, mutta jonka totesimme kyllä Schwerinin linnan nähtyämme kyllä kaupungiksi, joka ansaitsisi päiväretken ihan pisteistä riippumattakin.

Hampurin matkan kustannusyhteenvedon  julkaisimme vaihteeksi jo melkein heti matkalta palattuamme, siinä missä usein se on jäänyt viimeiseksi yhteenvetojutuksemme jostain maasta, mutta olkoon tällä kertaa nyt sitten tämä se viimeinen yhteenvetojuttumme tämänkertaisesta vierailustamme Hampurissa.

Sekalaisia pienempiä huomioita reissultamme voit vielä halutessasi katsoa Hampurin Instagram-päiväkirjastamme, jos et jo seurannut Instagram-tiliämme matkamme aikana.

Mitään Hampurin ”must see” -listaa en halunnut tälläkään kertaa kirjoittaa – etenkin kansainvälisiä matkablogeja seuratessani takerrun usein tuohon must-verbiin tulkiten sitä liian voimakkaasti käskeväksi ja huomaan ajattelevani, että ei minun tarvitse tätä tai mitään muutakaan listaan noudattaa, ellen halua ja melkein päädyn välttelemään listan kohteita.

Tripadvisorin listaa sen sijaan – epäloogista ehkä – käytän itse usein kohteita valitessani. Hampurissakin tulimme käyneeksi Top 20 -listan kohteissa 1-5, katsastimme Raatihuoneen torin useampaan kertaan (kohde 6) ja lisäksi kävimme Blankenesessa (Treppenviertelin korttelit, kohde 14). Tällä kertaa puolet kohteista päätyivät kyllä listallemme Hampurissa asuneiden ystäviemme suosituksesta ja satama-alue Unesco-kohteena.

Tripadvisor Hampuri satama alue

Join the Conversation

2 Comments

  1. says: Sateenmuru

    Onkohan 1970-luvun Hampuri eronnut paljonkin nykypäivän Hampurista? Minuun tämä kaupunki ei ehtinyt talvisessa koleudessaan tehdä vaikutusta, lukuun ottamatta paria korttelistoa, ja tuota punatiilitalojen reunustamaa kanaalialuetta. Sen uuden rakennuksen edessä oli hirvittävä jono, mutta näytti kyllä hienolta, kun putkahti esiin kokonaisuudessaan kulman takaa. Olisin kyllä halunnut paremmin perehtyä kaupungin historiallisiin kohteisiin – ehkä pitäisi seuraavaa reissua varten noudattaa sitten jotani must-listaa!

  2. says: Pirkko

    Kiitos kommentistasi! Meilläkin oli Hampurista vanha mielikuva, että se on harmaa teollisuuskaupunki, joka pyörii sataman ympärillä, mutta nyt kesäisenä kevään viikonloppuna kaupunki näytti kyllä parastaan – etenkin vihreys ja puistot vakuuttivat, mutta toki myös ”siisti saksalaisuus”. Luultavasti palaammekin vielä kaupunkiin lähivuosina tehdäksemme sieltä retken Helgolandiin.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *