Roof Walk Tampereen kattojen yllä

Roof Walk feature

Kaupallinen yhteistyö Visit Tampere

Tampereen viikonloppua suunnitellessamme ensimmäinen ehdotus, jonka saimme, oli lähteä kattokävelylle Finlaysonin alueen katoille. Pieni googlaus kertoi, että tarjolla on kaksi vaihtoehtoa, kesympi Panorama Walk ja City Walk, jossa oikeasti kävellään kattojen reunoilla, valjaat päällä ja kattoja kiertävään turvavaijeriin visusti kiinnitettynä.

Harkitsimme hetken ja melkein toisenkin, että onkohan tuo, valjaat ja vaijerit, oikeasti meille, jo seniori-ikäiselle pariskunnalle, mutta päätimme heittäytyä ja uskaltaa!

Ensimmäisen pienen haasteen, ainakin satunnaiselle turistille, tarjosi katon löytäminen. Ohjeet neuvoivat etsimään hissiä joko Siperian reunalta tai Media 54:n sisäänkäynniltä. Siperia osoittautui liian laajaksi kohteeksi, mutta Media 54:n sisäänkäynti löytyi Satakunnankatu 18:n kohdalta Kaarina Kaikkosen takkien alta. Ylös korkeuksiin siis!

Kaarina Kaikkonen Tampere Roof Walk Tampere

Valjaat yllä City Walkille

Pujottauduimme oransseihin valjaisiin ja pääsimme pian harjoittelemaan kiinnitysvaijerin ulkoiluttamista. Ohje oli, että talutat sitä kuin koiraa, niin kyllä se siitä. Haasteenahan on siis, että seinän vierustaa kulkevan vaijerin kiinnityskohdissa kiinnitysvaijeria joutuu vähän nykimään, ettei eteneminen pysähdy siihen. Mutta opimme tämänkin.

City Walkilla kuljetaan oppaan kanssa pienessä ryhmässä peräkkäin kattojen laitoja seuraillen, välillä pysähdellen kuuntelemaan nauhalta tarinoita Tampereesta. Kuuntelemista – ja tarvittaessa keskustelua varten – valjaiden lisäksi kullakin osallistujalla on korvanappi ja mikrofoni.

Roof Walk Tampere Roof Walk Tampere Roof Walk TampereVaijeri kattokävely

Näkymät Tampellan suuntaan, Tuomiokirkolle ja Tampereen vanhalle paloasemalle ovat jo näkyminä vaikuttavat. Grand Hotel Tammer saattaa olla Tampereen kaunein hotelli, mutta yläilmoista punainen rakennus ei nyt ihan häikäise. Tarinat sen sijaan ovat kivoja: kieltolain aikaan tuossa hotellissa tarjoiltiin alkoholia melko julkisesti ja tarjoilun hoitivat alaikäiset, joita ei olisi voitu rangaista.

Jos alailmoihin katsominen hetkellisesti hirvittää voi antaa katseen levätä kattopuutarhojen vehreydessä. Viljelylaatikoissa kasvatetaan vihreää katolla sijaitsevan kahvilan Cafe Katon tarpeisiin ja kukkaniitty tarjoaa katon mehiläispesän mehiläisille lähiruokaa. Mehiläispesäänkin pääsee kurkistamaan niin halutessaan kierroksen jälkeen, Cafe Katon sisätiloissa: rullaverho vaan ylös ja lasin takaa paljastuu mehiläinen jos toinenkin.
Juuri näitä mehiläisiä voi muuten seurata myös ihan livenä Ylen Pörriäislivestä!

Tampella Tampere Finlaysonin kattoTampere Finlaysonin katto
Kattopuutarha Finlayson Kattopuutarha Finlayson

Yle Pörriäislive

Tammerkosken sillat kimaltelevat auringonpaisteessa, mutta ryhmämme siirtyy jo eteenpäin. Frenckellin entisen paperitehtaan puolitorni on kiinnostava. Eipä olisi ensimmäiseksi tullut mieleen, että kannattaa rakentaa torni tällaisena puolikkaana, jolloin sen korottaminen myöhemmin tarvittaessa olisi helpompaa, mutta enpähän olekaan arkkitehti.

Plevnan kohdalla opimme hiukan alueen nimien historiasta:  Plevna sai nimensä samaan aikaan rakennustyön kanssa Bulgarian Plevnassa käydystä taistelusta. Siperia taas liittyy siihen, että samaan aikaan työläiset Siperiassa rakensivat maailman pisintä rautatietä. Saimme myös pienen kertauksen Finlaysonin ja pumpulin tyttöjen historiasta.

Frenckell puolikas torniRoof Walk Tampere

Käännös, ympäri ja takaisin!

Kierros päättyy Plevnan toiseen laitaan – kiinnitysvaijerit irti, käännös ympäri ja vaijerit takaisin kiinni ja paluumatka voi alkaa. Paluumatkalla voi halutessaan pysähdellä vapaammin vaikka kuvia ottamaan, tosin muukin ryhmä joutuu silloin pysähtymään, mutta eihän kellään nyt niin kiire ole. Sitäpaitsi koko ryhmä pysähtyy vielä Finlayson-kyltin alla kuvausta varten, halutuissa kokoonpanoissa, yksin, kaksin tai isommassa ryhmässä. Kuvaamista varten on katolle rakennettu pienet portaat ja niille kiivettäessä vaihdetaan kiinnitysvaijeri toiseen, mutta turvallisesti, koko ajan katolla ollaan kiinni jossain.

Roof Walk Tampere

Kierroksen jälkeen myös City Walkille osallistuneet voivat vielä halutessaan käydä, ilman valjaita ja vaijereita, kävelemässä Panorama Walkin, joka tarjoaa näkymiä Näsijärven suuntaan. Täällä puinen kävelytie kulkee sen verran sisemmällä kattojen reunojen sisällä, ettei vaaraa putoamisesta ole ilman valjaitakaan.  Vedellä täytetyt isot ”linssit” tarjoavat vielä erilaisen näkymän Tampereen maisemiin.

Kerran poistuin kotoa -blogissa on muuten enemmän juurikin tuohon Panorama Walkiin keskittyvä juttu Finlaysonin katoilta, eli jos olet erityisesti siitä kiinnostunut, niin kannattaa lukea sekin.

Viimeistään tässä vaiheessa, City Walkin ja Panorama Walkin jälkeen, lasillinen juotavaa ja ehkä vähän syötävääkin on paikallaan ja sehän hoituu Cafe Katossa. Jos kuohuviinin nauttiminen ennen kattokävelyä ei ehkä ole hyvä idea, niin sen jälkeen loistavaa suoritusta voi toki juhlia vaikka lasillisella.

Panorama Walk Finlayson Panorama Walk Finlayson

City View -kierros (29 euroa tätä kirjoitettaessa) kannattaa varata etukäteen, Panorama Deckille pääsee aukioloaikoina (11-21) myös erillisellä lipulla (4 euroa). Katso myös: roofwalk.fi

Saattaisit olla kiinnostunut myös näistä:

Tags from the story
Join the Conversation

12 Comments

  1. says: Pirkko

   Kiitos Mikko! Roof Walk ja/tai Visit Tampere ovat tainneet ymmärtää vaikuttajamarkkinoinnin arvon :-)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Teija! Siis suunta Tampereelle ja katolle. Kahvilaan ja Panorama Walkille lapsetkin ovat tervetulleita.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Sandra! Kivat näkymät ja hienoisesti sitä itsensä ylittämisen fiilistäkin, joka on aina kiva, jälkikäteen ainakin.

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Kannattaa tsekata ikärajoja, senioripariskuntana emme niitä erityisesti painaneet mieleemme, mutta veikkaisin, että jotain rajoja on jo valjaiden säätömahdollisuuksienkin takia.

 1. Mulle tuli tästä ehdotus myös. Tampere on vaan harmittavan kaukana lähteä yhden kattokävelyn (vaikkakin tosi kiinnostavan) takia Oulusta matkaan. Yritin sovittaa tätä jo aikaisemmin, ja nyt myös ensi viikosta ohjelmaan (kun ajan Helsinkiin), mutta ei vaan sovi. Kaksi poikaa ja x määrä sukulaisia sotkee pakkaa hyvin :D

  Hyvä lukea ja kokea näin virtuaalisesti. Tuo voisi toimi pakkaspäivänäkin?

  1. says: Pirkko

   Kiitos Anna! No ehkei tuo kyllä ihan pitkän matkan arvoinen ole, mutta saattaahan tuo, Tampere, joskus vielä osua Sinullekin sopivasti kohdalle.

 2. Jos näistä Tampereen kattokävelyistä on kirjoitettu paljon, niin ei ehkä vielä tarpeeksi, koska minä en ainakaan ollut ennen tätä tekstiä kuullut moisesta! ? Kuulostaa todella erikoiselta ja hauskalta tavalta tutustua kaupunkiin. Täytyy ehkä lähteä Tampereelle ihan vain tämän kokemuksen perässä.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Annuliina! Kattokävelyitä on jo ennen Tamperetta ollut monessa paikassa maailmalla, mutta tämä taitaa olla Suomen ensimmäinen toteutus. Kyllä se ainakin päivämatkan arvoinen kokemus on!

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.