Risteilylle Norjaan!

seadream feature

Kaupallinen yhteistyö Aktiv-Resor

Never say never saattaa sittenkin olla hyvä elämänohje.

Koronakevään matkaunelmia -jutuissamme totesin, etten ehkä hetimmiten lähtisi risteilylle, mutta niin vaan ensimmäinen ulkomaan matkamme jokseenkin tasan viiden kuukauden tauon jälkeen tulee olemaan risteily.

Olemme matkustajina tässä tilanteessa varovaisia, niin itsemme kuin muidenkin takia, ja pitäydymme tautitilanteeltaan rauhallisissa maissa matkustussuosituksia noudattaen. Tätä kirjoitettaessa suositus on välttää edelleen tarpeetonta matkustamista, poikkeuksena Norja, Tanska, Islanti, Viro, Latvia ja Liettua. Näistä maista Euroopan unelmiemme kärkipäässä on ollut Norjan länsirannikko Bergenin ja Trondheimin välillä. Oslossa olemme käyneet useammankin kerran, samoin Lofooteilla ja Nordkappissa, mutta tuolla suunta on jäänyt kokematta.

Euroopan unelmat

Alkuperäinen ajatuksemme oli lentää Bergenin tai Trondheimiin ja matkata Hurtigrutenilla kaupunkien väli, mutta ennen kuin olin päässyt asiassa eteenpäin sähköpostiini tupsahti Aktiv-Resorin ehdotus ainutlaatuisesta risteilystä Norjan rannikolla.

Seadream-varustamon laivat, tai jahdit, kuten varustamo niitä kutsuu, ovat pieniä. Boutique-sarjan risteilijän maksimikapasiteetti on 112 matkustajaa, joista huolehtii 95 hengen miehistö. Samaa suuruusluokkaa ovat niin kooltaan kuin miehistö-matkustajasuhteeltaan Sea Cloud-varustamon purjelaivat, jos joku on niillä vaikka Karibialla risteillyt. Normaalisti Seadream I ja II alukset kiertävät kesäisin Välimerellä ja talvisin Karibialla, mutta tänä poikkeuskesänä laivat on tuotu loppukesäksi ja alkusyksyksi Norjaan. Norjan risteilyjä myydään toistaiseksi ainakin vain pohjoismaalaisille, poislukien ruotsalaiset, Norjan voimassaolevien turisteja koskevien säädösten mukaisesti.

Risteillen Bergenistä Osloon

Valitsimme viikon risteilyn Bergenistä Osloon ja lennämme Bergeniin pari päivää ennen risteilyn alkua, jotta ehdimme tutustua hiukan tähänkin kaupunkiin. Lennot ovatkin tänä kesänä oma lukunsa, sillä suoria lentoja esimerkiksi Bergeniin ei juuri nyt ole, mutta yhdistelmällä Finnair + SAS löytyi lopulta sopivat lennot Oslon kautta. Arlandaa halusimme välttää jopa kauttakulkupaikkana.

Reittimme Bergenistä Osloon elokuussa näyttää tältä:

bergen oslo Seadream risteily Norja

Bergenistä suuntaamme ensin pohjoiseen mm. Geirangerinvuonolle ja Ålesundiin ja sen jälkeen etelään hiukan toisiin vuonoihin ja mm. Flåmiin. Niin Ålesund kuin Flåm ovat ilmeisesti normaalikesinä erinomaisin suosittuja (ja ruuhkaisia) kohteita, mutta ehkä nekin ovat tänä kesänä erilaisia. Ennen Osloa tarkoitus on vielä rantautua Tanskan puolella Skageniin, mutta sen osalta on olemassa vielä pieni epävarmuus siitä, että saako varustamo sovittua asiasta Tanskan kanssa. Olemme käyneet autolomalla Skagenissa vuosikymmeniä sitten ja mukavaahan sekin olisi nähdä vielä kerran, eli toivotaan parasta!

Bergen
Värikkäästä Bergenistä …
Geirangerinvuono Seadream risteily Norja
… Geirangerinvuonolle …
Oslo
… ja Osloon. Tämän kuvan otimme Åkerbryggen alueelta keväällä 2012.

Luksusta merellä

Useimmiten olemme valinneet risteilyn vain ja ainoastaan mielenkiintoisen reitin takia, kuten esimerkiksi Intian valtamerelle, Alaskaan tai Havaijille – varustamolla ei ole ollut meille kovin suurta merkitystä. Tällä kertaa kuitenkin Seadream-varustamonakin tuntui tutustumisen arvoiselta, etenkin kun viikon luksusristeilyn hinta tällaisella pienellä aluksella tänä kesänä Norjassa on alle puolet samaisen varustamon viikon normaalin Välimeren risteilyn hinnasta. Myöskään ajatus siitä, että risteilyn hintaan kuuluvat mm. kaikki ateriat juomia myöten ei tunnu huonolta idealta, sillä omatoimisesti Norjassa saisi kyllä helposti kulutettua ihan reippaasti rahaa ravintoloissa syömiseen ja juomiseen.

Henkilökohtaiset valinnat, kuten vaikka spa-palvelut ja retket kohteissa eivät tälläkään risteilyllä kuulu hintaan. Spa-palveluita tuskin viikon risteilyllä, joka ei sisällä meripäiviä, ehtisimmekään käyttämään, mutta joillekin retkille saatamme satamissa hyvinkin osallistua.

Huonona puolena tällaisella risteilyllä voi tietysti olla, että yhden Seadreamin pienellä jahdilla vietetyn viikon jälkeen emme jatkossa enää tyydykään matkustamaan vain kohteesta toiseen vaikka Costan tai Norwegian Cruise Linen isoilla laivoilla …

Seadream-laivan pääset ”kiertämään” tästä:

Hyttimme saattaa näyttää vaikka tältä:

Seadream hytti Seadream risteily Norja

Seadream ruoka
Ruuan luvataan olevan gourmet-tasoa – ainakaan buffeteissa ei tarvitse jonotella!

Uusi tuttavuus Aktiv-Resor

Risteilyn ja lennot varasimme Aktiv-Resorilta, sillä tänä kesänä emme todellakaan halunneet ottaa riskiä siitä, että syystä tai toisesta jotain peruuntuu tai muuttuu ja tilanteen selvittäminen olisi ollut omalla vastuullamme.

Aktiv-Resor oli meille entuudestaan tuttu vain nimenä, mutta kriittisen kuluttajan tapaan otimme tietysti hiukan selvää heistä ennen matkan varaamista ja opimme, että tässähän olisi selvästikin yksi vaihtoehto jo meille jossain määrin tutuiksi tulleiden Aventuran ja Starlight Toursin rinnalle tilanteissa, joissa kaavailemaamme kohteeseen tai reitille ei valmiita vaihtoehtoja löydy. 1986 perustettu Aktiv-Resor räätälöi matkoja vaikka minne ja kunhan tästä pandemiasta selvitään, niin 140 maan jälkeen seuraavat kaukokohteemme saattavat hyvinkin olla sellaisia, että valmiita ratkaisuja niihin ei helposti löydy. Mitä eksoottisempi kaukokohde, niin sitä todennäköisemmin olemme tavanneet käyttää matkanjärjestäjää apuna järjestelyissä ja yksityiskohtien selvittämisessä ja pandemian jälkeisessä maailmassa omatoimisuus saattaa vielä pitkään olla huono idea ainakin Euroopan ulkopuolelle lähdettäessä.

Risteilyjen osalta Aktiv-Resor on panostanut viiden tähden varustamoihin kuten esimerkiksi Sea Cloud, Cunard ja Silversea. Tämän kesän Seadream-risteilyt Norjassa ovat uusi tuote Aktiv-Resorille, mutta niinhän ne ovat Seadream-varustamollekin! Cunardin valikoimissa on myös Queen Mary 2:n reitti Southamptonista New Yorkiin (tai päinvastoin), mutta New Yorkin osalta saanemme vielä hetken jos toisenkin odottaa koronaviruksen väistymistä kaupungista.

Jos  kiinnostuit Seadreamin risteilyistä Norjassa, niin löydät perustiedot niistä hintoineen Aktiv-Resorin sivuilta. Toki voit myös fiilistellä vuonomaisemissa (suppeahkolla, norjaksi) Seadreamin Norjan risteilyjen erikoissivustolla – Seadreamin pääsivuilta Norjan risteilyjä ei löydy, luultavasti siksi, että niitä myydään vain muutaman maan kansalaisille.

Me löysimme risteilyn puhtaasti Aktiv-Resorin uutiskirjeen perusteella – ehkä Sinäkin haluaisit liittyä sen postituslistalle? Aktiv-Resor

Seadream risteily Norja
Norjan risteilyjä mainostetaan myös valoisilla kesäöillä – toivotaan siis parasta säiden suhteen!

Oslon kuvaa lukuunottamatta kuvat ovat Seadreamin tai Aktiv-Resorin sivuilta.

Tags from the story
Join the Conversation

22 Comments

 1. Voi kuinka näyttää upealta tuleva reissunne! <3

  Norja on yksi (niistä monista) jonka haluaisin kokea, mutta on vielä käymättä.

  Mekin varovaisia matkailijoita oltu. Tosin oltiin juuri Baltian kierroksella, mutta siellä tilanne on ollut koko ajan hyvä. Riiassa oltiin myös juuri silloin, kun koronarajoitukset tulivat/olivat tulossa voimaan.

  Jään innolla odottamaan sitten kokemuksiasi tuosta reissusta! <3

  1. says: Pirkko

   Kiitos Katri! Myös Norjassa tilanne on melko sama kuin Suomessa, mutta nämähän voivat, valitettavasti, muuttua nopeastikin. Islanti esimerkiksi taisi jo julistaa selättäneensä koronan ja nyt siellä on taas tapauksia moninkertaisesti (asukasmäärään suhteutettuna) verrattuna vaikka Suomeen tai Norjaan.

 2. says: Laura Linnea

  Enpä ole osannut ajatella, että maan sisälläkin (tai no, ulkoreittiä pitkin) voisi tehdä tuollaisia risteilyjä. Olisipa hauskaa Suomessakin mennä vaikka Vaasa-Helsinki väli laivalla. Toisaalta kyllähän täälläkin Ahvenanmaalle risteillään, mutta se ei tunnu samalla tavalla Suomen sisäiseltä matkalta. Mulle laiva on enemmän kulkuväline kuin nauttimisen aihe itsessään, osittain myös pahoinvoinnin vuoksi, mutta tuo teidän laiva vaikuttaa siltä, että siinä voisin oikeasti viihtyä! Kivaa matkaa teille :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Saattaa toki olla, että Norjan vuonoilla on enemmän nähtävää kuin Vaasa-Helsinki -välillä. Vaikka toisaalta, onhan tuollakin välillä monen monta kaunista rantakaupunkia, eli miksei. Entisinä purjehtijoina emme pienestä merellä säikähdä, mutta toivotaan parasta, että kelitkin suosisivat niin auringon kuin tuulten suhteen.

 3. Upean näköinen kohde! Norjan risteily on itse asiassa itselläkin ollut haaveissa – salaisena toiveena tietenkin valaiden bongailu :) Ja ehkä myös komeiden norjalaiskalastajien…

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Voi olla, että ne valaat ovat hiukan pohjoisempana, eli ehkei tällä risteilyllä. Olisiko sama juttu kalastajien kanssa :-)

 4. says: Ne Tammelat

  Vau, kuulostaa tosi kivalta ja sopivan intiimiltä risteilyltä tähän ajan hetkeen. Mekin olemme käyneet Skagenissa, joten jään innolla odottamaan, miltä se näyttää risteilijältä käsin. Mukavaa reissua teille!

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentista! Toivotaan tosiaan, nyt siis teidänkin takia :-) että pääsisimme myös Skageniin.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Sari! Juuri tuossa laskimme, että nyt on kuukausi tämän reissun alkuun. Toivotaan, että ainakin siihen asti koronatilanne pysyy hyvänä niin meillä kuin Norjassa, peukut pystyyn!

 5. says: Annemaria/Samppanjaa muovimukista

  Onpa teille tulossa aivan mahtava matka. Boutiquelaiva ja Norjan vuonojen upeutta. Innolla odotan kokemuksia.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Annemaria! Toivotaan näin – ja toivotaan, ettei tilanne nyt turhan nopeasti muutu taas toisenlaiseksi.

 6. says: Reeta / Tarinoita valoisista maisemista

  Kuulostaa upelta! Itseä Norjassa kiinnostavat nikenomaan Bergen kaupunkina ja joku risteilykokemus. Jään odottamaan insta&blogipostauksia aiheesta!

 7. says: Reissu-Jani

  Kolmetoista vuotta sitten (!!) tuli ajettua Norja päästä-päähän, ja käytimme siihen koko kuukauden. Flåm oli upea paikka, ja sieltä pääsi Nærøyfjorden risteilylle, tai toinen kohde oli joku höyryjuna läheiselle vuoristokylälle. Suosittelen, jos aikataulut ja erityisesti säät sallivat. Geirangerinvuono vaikutti aika turistirysältä, kun isot laivat kuljettivat väkeä pieneen kylään — mutta maisemat olivat upea, varsinkin ylhäältä vuorelta itse vuonolle.

  Aktiv-Resoria olen käyttänyt kerran – kolmen kuukauden reissu Kaakkois-Aasiaan ja Oseaniin. Ostin heiltä lennot, joita taisi olla yli 25 legiä sillä reitillä minkä halusimme matkustaa sekä Australian punaisen keskustan retkipaketit. Jäi ihan hyvä kokemus – varsinkin kun toimistossa päästiin suunnittelemaan ja vahvistamaan lentoreitit ja kuuluimme missä kannattaa käydä erityisesti Uuden-Seelanin osalta, jossa olimmekin sitten kolme viikkoa.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Jani! Meillä tämä on ensimmäinen kokemus Aktiv-Resorista – palataan sitten elokuun lopulla aiheeseen, että miten kaikki sujui …

 8. Norjan risteily kuulostaa kivalle. Aika moni tuttu on tänä kesänä reissannut Norjassa, lähinnä Lofooteilla. Omat Norjan kokemukset rajoittuvat monen vuoden takaiseen Oslon työmatkaan. Joskus olisi mukava tutustua itsekin paremmin tuohon vuonojen maahan. Aktiv-Resor on tutumpi, koska siskoni oli siellä aikoinaan töissä. Sitä en tiennyt, että he nykyään myyvät myös risteilyjä. Siihen aikaan heidät tunnettiin lähinnä Australian ja lähiseutujen matkoista. Toki nyt kun ihmiset ei sinne päin matkusta, niin tämän tyyppiset risteilyvaihtoehdot ovat ymmärrettäviä.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Merja! Lofooteilla kävimme jo joitakin vuosia sitten, mutta eteläisempi Norja on jäänyt vähemmälle, joten nyt sitten sinne. Hyviä vaihtoehtojahan tänä kesänä on vähemmän, jos Baltia ei oikein ole toiveiden Top 10 -listalla ja Välimeren helteet eivät houkuta. Aktiv-Resor myy ihan ”vakiostikin” mm. Cunardia, mutta tämä Seadream on uusi juttu – kuten sekin, että Seadream risteilei Norjassa.

 9. Olipas mukava ja mielenkiintoinen uusi tuttavuus tämä Aktiv-Resor. En ole aiemmin kuullut siitä, mutta tarjonta vaikuttaa houkuttelevalta. Nuo risteilijän hytitkin näyttävät olevan aikas ihania! :) Tällä hetkellä reissaamme myös Norjassa, Lofoottien suunnalla ja Senjalla. Upeaa maisemaa! Norja on yllättänyt positiivisesti!

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Lofooteilla taitaakin olla ruuhkaa tänä kesänä – vaikka taitaa siellä olla joka kesä, ainakin keskikesällä!

 10. Ompa ihanan kuuloinen reissu teillä tulossa!
  Ja tosiaan tuollaisella pienellä aluksella ehkä vähän paremmin uskaltaakin jo seilata.
  Tosi viehättävän oloinen paatti, odotan innolla sun postausta millainen oli.
  On kyllä melkoisen jylhän näköisiä nuo vuonot, ainakin verrattuna noihin Pohjois-Norjan maisemiin missä itse käytiin pari viikkoa sitten :D

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *