Yle Vega Lördag : Pirkko Schildt

Yle Vega
Yle Vega

Egentligen borde jag skriva det här inlägget på svenska, men eftersom detta nu är en finskspråkig blogg fortsätter jag på finska.

Olen vuosien mittaan esiintynyt joissakin televisio- ja radio-ohjelmissa ja minusta tai meistä on kirjoitettu yksi jos toinenkin lehtijuttu. Useimmiten toimittaja on löytänyt minut tai meidät blogimme kautta. Joissain tapauksissa toimittajakin on ollut myös matkabloggaaja ja olemme olleet tuttuja bloggaajakolleegoina.
Huomenna lauantaina 28.8. olen Kike Bertellin lauantaivieraana Yle Vega -kanavalla radiossa klo 11-12. Itse asiassa ohjelma nauhoitettiin jo tänään, eli ihan suorasta lähetyksestä ei tällä kertaa ole kyse. Miten sitten päädyin ruotsinkieliseen radio-ohjelmaan, minä, joka en edes puhu ruotsia äidinkielenäni? Tunnemme Kiken vanhemmat, ja Kiken isä oli tainnut ehdottaa, että matkailua ihan maabongaukseen asti harrastavina ja matkabloggaajina voisimme olla mielenkiintoisia haastateltavia. Lopulta idea jalostui siihen, että jutustelemme, Kike ja minä, tunnin verran aiheesta ja sen vierestä tosiaan huomenna Ylen ruotsinkielisellä radiokanavalla.

Ruotsin kieli on ollut osa elämääni aina lapsuudestani alkaen, molempien isovanhempieni äidinkieli oli ruotsi ja vietin lapsuuteni kesät ruotsinkielisessä ympäristössä Paraisilla. Kävin kuitenkin suomenkielisen koulun ja opiskelin suomeksi. Valmistuttuani työskentelin pari vuotta Tukholmassa ruotsinkielisessä ympäristössä ja selvisin ainakin omasta mielestäni kohtuullisesti suullisesti. Tärkeämmät laatimani dokumentit joku ruotsalainen kolleegani kuitenkin tapasi oikolukea kielen osalta vielä ennen kuin julkaistiin. Niin ruotsin kuin englannin kieltä pyrin pitämään yllä lukemalla näillä kielillä kirjoitettua kirjallisuutta alkuperäisellä kielellä ja tietysti seuraan jonkin verran myös ruotsinkielisiä televisio-ohjelmia. Englanninkielisiä ei tietysti erityisesti tarvitse etsiäkään.
Eli osaan jossain määrin ruotsia, kai. Jos päädyt kuuntelemaan ohjelmaa, niin voit itse arvioida missä määrin :-) Otin kuitenkin haasteen vastaan, sillä pitäähän sitä kaikkea kokeilla, vaikka esiintymistä ruotsinkielisessä radio-ohjelmassa! Palkinnoksi esiintymisestäsi sain tänään myös paitsi kivan kokemuksen myös yhden uuden sanan: hemester, siis ruotsin kielen vastine englannin sanalle staycation.

Jutustelumme lomassa ohjelmassa on tietysti musiikkia, josta osan sain valita itse, kuten tämän Havaijilla meitä ilahduttaneen laulun. Yksi Kiken valitsemista esiintyjistä on muuten Joss Stone, nainen, joka on esiintynyt kaikissa maailman maissa, Irania lukuunottamatta. Iranissa ajatus musiikista oli viranomaisille liikaa.

Yle vega
Klikkaa tästä tai kuvasta kuuntelemaan ohjelmaa

Tunnelmia Mediatalolta

Tornin luona Yle Vega Mediatalon edustalla
Yle Vega

Tags from the story
Join the Conversation

4 Comments

 1. says: Daniel

  Intressant program, roligt att lyssna! Nu ska vi hoppas att pandemin tar slut snart så att ni kommer till område nr. 200 och så att vi alla kan resa fritt igen!

  1. says: Pirkko

   Tack Daniel – och tack att du lyssnade! Det blir nu säkert bättre och kanse nr. 200 kan nås redan nu under hösten …

  1. says: Pirkko

   Tack Elina! Visst klarar jag mig också på svenska :-) – och om något ord saknas, går det ju för det mesta förklara det på något annat sätt eller använda ett engelsk eller finsk ord :-)

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.