Kiinnostava Ikaalisten kylpylä

Ikaalisten kylpylä

Varasimme Rovaniemeltä takaisin Iirislahteen -kesäreissumme viimeisen yöpymisen Ikaalisten kylpylästä, joka avattiin uudelleen uuden omistajan ja remontin jälkeen juuri ennen juhannusta. Scandic luopui kylpylästä kohta vuosi sitten marraskuussa ja maaliskuussa se siirtyi uusille omistajille, jotka halusivat tuoda kylpylähotellin uuteen aikaan. Ennen Ikaalista olimme yöpyneet leirintäalueen mökissä Merenkurkussa, Sokos-hotellissa Seinäjoella ja ”hostellissa” Karvialla ja ennen Ikaalisiin saapumistamme rehjunneet kolmen kansallispuiston useammalla luontopolulla, joten matkan päätös vähän hienommissa puitteissa ja kylpylässä tuntui hyvältä idealta.

Tosin kylpylään saapuessamme usko oli hetken koetuksella. Olimme myös ajatelleet, että yritämme olla ajoissa perillä, niin, että meille oikeasti jää aikaa niin kylpylälle kuin ravintolaillalliselle muutaman vähän pitemmäksi venähtäneen päivän ja pitkälti omien eväiden varassa elettyjen päivien jälkeen ja olimmekin perillä jo kolmen maissa. Virhe! Emme olleet uskoa silmiämme, kun tajusimme kylpylän ulkopuolellekin venyneen jonon olevan sisääntsekkaukseen! Osa jonottajista taisi kyllä olla kylpylän päiväkävijöitä ja jonossa seisoskellessamme ehdimme jo paheksua sitä, ettei hotellivieraille ollut omaa jonoa. Minusta se olisi ollut ihan reilua, että käynnistään reilusti päiväkävijöitä enemmän maksavat, ehkä kaukaakin tulevat, olisivat päässeet asettumaan taloksi kohtuullisella jonottamisella. No, lopulta, ehkä puolen tunnin jonottamisen jälkeen tuli meidän vuoromme ja selitykseksi jonoa hiukan ihmetellessämme saimme henkilöstöpulan. Tätä se siis tarkoittaa, että hotelli- ja ravintola-ala menetti koronasulkujen aikaan työntekijöitä, jotka eivät sitten enää palanneetkaan alalle.

Sisäänkirjoittautumisen yhteydessä kyselimme myös hetimmiten illallisesta ja saimme kuulla, että oikeastaan suosittelivat buffet-illallista, mutta että a la carte -puolikin löytyy, eikä sinne tarvita pöytävarausta, tilaakin kuulemma on, mutta ruuan saaminen voi kestää, siksi suositus buffet-illalliselle.

Saimme kuitenkin lopulta huoneemme, päärakennuksesta, ihan varauksemme mukaisesti. Superior-huone oli kauniisti sisustettu, riittävän tilava ja siinä oli pieni parvekekin, jonka auki oleva ovi sai yöllä toimittaa ilmastoinnin virkaa – haittapuolena kuitenkin alkuun ravintolasta kantautuva meteli.

Ikaalisten kylpylä

Ikaalisten kylpylä
Hotellien pitkiä käytäviä yritetään usein elävöittää värikkäillä matoilla – Ikaalisten kylpylä menee pitemmälle ja tuo metsän hotellin käytäville!

Ikaalisten kylpylä

Ikaalisten kylpylä
Näkymä pieneltä parvekkeelta kylpylän pienelle ulkoaltaalle

Kylpylä ylitti odotukseni

Sitten kylpylään! Superior-huoneen varustuksiin kuului kylpytakki, joten vaatteet saattoi vaihtaa jo omassa huoneessa. Päärakennuksessa olevasta huoneesta käynti kylpylään tapahtui suoraan hissillä alakertaan, tosin hitaalla hissillä, mutta eihän tässä nyt enää ollut niin kiire.

Tarkkaan ottaen en ole mikään varsinainen kylpyläfani, Lasse ehkä vielä vähemmän, mutta Ikaalisten kylpylä oli kyllä kivan iso ja monipuolinen. Iso siten, että siellä mahtui jopa hiukan uimaan ja monipuolinen poreineen ja vesiputouksineen, jotka houkuttelivat testaamaan ja sen myötä vähän kiertelemään allasalueella. Pientä ulkoallastakin kävimme kokeilemassa, mutta vesiliukumäen jätimme sentään väliin!

Ikaalisten kylpylä
Ikaalisten kylpylä Ikaalisten kylpyläIkaalisten kylpylä

Ikaalisten kylpylä

La Rambla -ravintola

Kylpyläreissulta kotiuduttuamme lähdimme tutkimaan illallisvaihtoehtoja hyläten buffet-vaihtoehdon hetimmiten. Sen menu ei oikein innostanut, eikä ajatus siitä, että isossa salissa ihmiset kulkevat enemmän tai vähemmän koko ajan edestakaisin ruokia hakemassa. La Ramblaan siis. Pöytä tosiaan järjestyi puolityhjästä ravintolasta helposti, mutta sen jälkeen tilanne menikin melkein huvittavaksi: ruuan saaminen kestää kuulemma tunnin tai ylikin! Emme kuitenkaan halunneet luovuttaa, joten sovimme, että teemme tilauksen ja palaamme huoneeseemme odottamaan ja tulemme takaisin tunnin päästä. Tarjoilija otti myös puhelinnumeromme siltä varalta, että tilauksemme valmistuisikin nopeammin.
Ravintolan osalta kylpylällä oli siis ainakin vielä heinäkuussa sama ongelma kuin vastaanotossa, henkilökuntaa oli liian vähän, ja siis ilmeisesti tosiaan siksi, että henkilökuntaa ei vaan ole, ei siksi, etteikö sitä olisi palkattu, jos se olisi ollut mahdollista.

Ei valmistunut, mutta olihan siinä välissä sitten hyvin aikaa vaikka purkaa päivän mittaan Seitsemisen luonnonpuistossa ja muutenkin matkan varrella otettuja valokuvia tietokoneelle.

Ikaalisten kylpylä
Plussaa työpöydäksikin kelpaavasta pöydästä, jääkaapista ja vedenkeittimestä. Televisiollakin oli kokoa! Työasento voisi olla parempikin …

Tunnin päästä palasimme ravintolaan, aloitimme salaattipöydästä ja kyllä ne tilaamamme pizza ja salaattikin lopulta tulivat – ja olivat ihan hyviä. Olimme molemmat valinneet ruokaamme vuohenjuustoa. Sallad me upissa oli lisäksi rapeaa pekonia, tuoretta ananasta ja punasipulia ja Piece of Chevre -pizzassa päärynää, ilmakuivattua kinkkua, rucolaa ja rouhittua pähkinää.

La Rambla Ikaalinen La Rambla Ikaalinen

Igluja uimarannalla

Illallisen jälkeen kiertelimme vielä hetken rannalla katsellen menoa uimarannalla ja huomasimme jopa rannalla pari tuttua Aurora Hut -igluakin. Ikaalisissakin olisimme siis voineet majoittua kelluvissa igluissakin ja lähteä niillä vaikka pienelle veneretkelle kuten Ranualla.

Yön nukuimme hyvin, tai ainakin kohtuullisesti, ilmastoinnin puuttumisesta ja alun hienoisesta metelistä huolimatta. Aamulla nautimme vielä runsaan buffet-aamiaisen alakerran isossa ravintolassa. Ulostsekkauksen teimme jo aamiaiselta palatessamme ennakoiden mahdollisia lähtöruuhkia, joten sen osalta aamu oli jo parempi kokemus kuin edellinen iltapäivä.

Kylpylän päärakennus

Kylpylän päärakennus
Monessa ravintolassa on myös hyvin hellekesään sopivia ulkotiloja
Ikaalisten kylpylä
Luonnonläheisempi vaihtoehto hotellihuoneelle

Ikaalisten kylpylä

Kylpylän aamiainen
11. hotelliaamiainen putkeen ei enää innosta kovin eksoottisiin valintoihin – noin kaikkea toki olisi ollut tarjolla, vaikka lautaselleni päätyikin vaan pari nakkia, juustovoileipää ja pieni donitsi.

Menisinkö uudelleen? Ehkä en, mutta vain siksi, että todennäköisyys sille, että tarvitsisimme majoitusta juuri tuolla suunnalla on pieni. Lisäksi tosiaan vain harvoin innostumme kylpylöistä, joten miksi maksaa kylpylähotellilisää, jos ei aio kylpylää käyttää. Yö Ikaalisten kylpylässä oli Rovaniemi – Iirislahti reissumme kallein, 178 euroa sisältäen aamiaisen (ja kylpylän käytön). Vertailun vuoksi yö Lokkilinnassa Kalajoella, merinäköalalla, maksoi 165 euroa yö, paikassa, jossa kaikki majoitukset taidettiin myydä heinäkuussa loppuun, eli kysyntä ylitti reilusti tarjonnan tai Original Sokos Vaakunassa Seinäjoella 101 euroa.

Osaksemme tulleet henkilökunnan vähyydestä johtuvat ongelmat uskon hotellin saavan vielä kuntoon – olihan Ikaalisten kylpylän uudelleen avaamisesta heinäkuussa 2021 siellä vierailessamme kulunut vasta kolmisen viikkoa.

Onko Sinun kohdallesi tänä kesänä jo osunut näitä tilanteita, joissa hotellissa tai ravintolassa henkilökunnan niukkuus olisi näkynyt palvelussa?

Tags from the story
,
Join the Conversation

20 Comments

 1. Olen seuraillut Ikaalisten Kylpylän kuulumisia, sillä useampi vuosi sitten sain perinnöksi Ikaalisten kylpylästä huoneiston. Koska kylpylälomat eivät ole oma juttuni, ajattelin heti laittaa huoneiston myyntiin. Kun kävin paikan päällä tutustumassa huoneistoon (eli hotellihuoneeseen) ja kylpylähotelliin, päätökseni vain vahvistui. Silloin viitisen vuotta sitten kylpylähotelli oli aika nukkavieru ja ulkoasultaan 90-luvulle jämähtänyt. Löysin onneksi vähän onnenkaupalla ostajan huoneistolle.

  Nyt hotellin uusi pyörittäjä näyttää raikastaneen hotellia, mutta yöpymisen hinta on minunkin mielestäni melko suolainen. Mukava kuitenkin, että viihdyitte.

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi Tuuli! Itsekään en tosiaan tapaa kylpylälomia varsinaisesti etsiä, mutta joskus sellainen osuus sopivasti kohdalle ja Ikaalisissa tosiaan voisi melkein vaikka uidakin, ei vaan lillua. Samoin lomaosakkeen omistamiseen en usko yhtään – paljon mukavampi valita majoituspaikka aina koko tarjonnasta kuin palata aina samaan kohteeseen tai sumplia vuotta ennen jotain vaihtoviikkovarauksia.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Mikko! Eipä meilläkään näitä tilanteita, siis henkilökunnan selkeää puuttumista, montaa näkynyt heinäkuun reissullamme, mutta tämä oli kyllä aika äärimmäinen. Mietimme juuri tuolla La Rambla -ravintolassa lopulta annoksia syödessämme, että olisiko tilanne parannettavissa palkkoja nostamalla. Me ainakin olisimme voineet maksaa annoksistamme vähän enemmänkin, jos niiden rinnalla palvelu olisi toiminut.

 2. says: Daniel

  Kyllä Ikaalisiinkin saisi (kausi)työntekijöitä, jos järjestäisi heille asunnon kävelymatkan päässä työpaikalta ja sellaisen palkan, josta jää riittävästi rahaa käteen. Menee tietysti politiikan puolelle, mutta jos pk-seudulla asuvan asumiskulut maksaa Kela ja käteen jää vielä 500 € käyttörahaa toimeentulotuen muodossa, niin onhan se kynnys lähteä 1700 € kuukaustuloilla jonnekin maaseudulle aika korkealla. Reaalituntiansioksi jää pari euroa tunnissa. Se ei kovasti houkuttele, enkä ihmettele ettei.

  Jos taas kylpylä päättäisi maksaa työntekijälle houkuttelevaa palkkaa, niin huonehinnat nousisivat aivan pilviin. Siinä on hallitukselle pähkinä purtavaksi (tai sitten vaan seuraavalle hallitukselle sysättäväksi).

  Allasalue näyttää onneksi aika rauhalliselta verrattuna tuloruuhkaan.

  1. says: Pirkko

   Kiitos ajatuksistasi Daniel! Huonehinta oli mielestäni jo nyt aika kova, mutta ravintolaruuan hintaa olisi kyllä minun puolestani voinut nostaakin, jos sen olisi sen myötä saanut kohtuullisella odotusajalla. Ehkä tosiaan Ikaalinenkin on jo sen verran syrjässä, että työntekijöiden kanssa on samaa ongelmaa kuin Lapissa, että jos heitä tulisi muualta, niin myös asuminen pitäisi järjestyä jotenkin kohtuullisesti. Allasalue oli välillä väljempi, välillä ihmisiä oli vähemmän ja taisimme osua sinne ainakin osittain sopivaan aikaan.

 3. No onpa kallis hinta.. Vertailun vuoksi, että kylpylän alueelta saa vuokralle rivitalokaksion 40€/yö. Vaikka tuohon lisäisi kylpyläkäynnin hinnan ja aamupalatarpeet, niin ei lähellekään noin paljon…

  1. says: Pirkko

   Kiitos Mari! Yhden yön vierailuilla en ole innostunut säätämään vuokrattavien asuntojen kanssa – hotelliasumisen helppous vie voiton, vaikka se enemmän maksaisikin. Kylpylässäkin kävimme vierailumme aikana kahdesti ja kaupassa emme olisi halunneet käydä kertaakaan, ravintolaruoka, kunhan sen lopulta sai, oli meille sopiva vaihtoehto. Mutta hyvä, että on vaihtoehtoja!

 4. says: Terhi

  Olen käynyt Ikaalisissa muutamia kertoja, kylpyläosasto on ihan ok, sen sijaan majoitustilat ovat olleet taattua neukkutyyliä. Tosin päärakennus on ollut paremmassa kunnossa kuin esim. tornitalo johon on majoitettu koiranomistajat ja josta on liian pitkä matka päärakennukseen.
  Taidanpa käydä tutustumassa uusittuihin tiloihin.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Terhi! Valitsimme tosiaan päärakennuksen, ei niin, että olisimme ajatelleet huoneiden tasoa, mutta kylpylähotelleissa on mielestämme kiva asua juuri siten kuin Ikaalisissa asuimme, hissimatkan päässä kylpylästä. Ja tosiaan, minusta päärakennuksen remontoitu huone oli ihan tyylikäs, kylpyhuonetta myöten, eli ei tullut neukkutyyli mieleen.

 5. says: INDIVUE

  Sattuipas sopivasti ja kiva kuulla, että kylpylä on uudistunut, sillä suunnitelmissani on ollut käydä siellä. Hyvä tietää yllättävä seikka ilmastoinnin uupuminen eli kiitos hyödyllisestä postauksesta.

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Pääosa vuodestahan Suomessa menee kyllä oikein hyvin ilman ilmastointiakin :-)

 6. says: Eila Lokka

  Kiitos postauksesta! Olen itse menossa kylpylään yrittäjäporukalla ihan vain illaksi kylpemään ja syömään nyt syyskuussa, joten oli kivaa saada hieman esimakua, mitä odottaa. Onko siellä myös jotain iltaelämään viikonloppuisin, kun oli kuulemma jotain meteliä?

  1. says: Pirkko

   Kiitos Eila! Kesäiltana ihmiset istuivat ulkona, erityisesti näin korona-aikaan, joten äänet kantautuivat sieltä. Taisi siellä olla jotain musiikkiakin sinä iltana. Mutta aika aikaisin lopettivat kuitenkin – ehkä sekin koronarajoitusten takia.

 7. Onpas aikamoista tuo henkilökunnan vähyys. Ei ole omalle kohdalle sattunut, mutta enpä ole tänä kesänä oikein missään reissannutkaan. Mäkään en ole mikään suuri kylpylöiden tai vesiaktiviteettien ystävä, mutta kyllähän sitä joskus tekis mieli lähteä rentoutumaan johonkin spahan, missä sais samalla vaikka hieronnan ja muita hoitoja.

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Viime päivinä tästä työvoimapulasta on ollut uutisissa aika paljonkin. Osaltamme tuo vierailu Ikaalisissa toi sen ensimmäisen kerran todella näkyväksi. Sen jälkeen on ollut muitakin tilanteita, esimerkiksi kotikulmillemme avatussa uudessa ravintolassa, johon ihmiset jonottavat syömään, mutta henkilökuntaa on tuskin nimeksi.

 8. says: Paula

  Ikaalisten kylpylä on itselleni ihan outo, vain nimi on tuttu. Omaan silmään näyttää hyvin paljon uimahallilta, eli juuri siltä mitä kylpylältä en halua. Mutta lapset nauttisivat varmaan tästäkin.

  Valitettavaa, että henkilökunnan vähyys on nyt näkyvää myös Suomessa. Se on tullut täällä Kaliforniassa vastaan monessa paikassa. Olimme pitkän viikonlopun Lake Tahoella ja siellä monessa ravintolassa oli kyltti, että toimivat puoliteholla kun tarjoilijoita ei vaan ole. Lentoyhtiöt täällä ovat olleet todellisessa kaaoksessa samasta syystä. Jos jonnekin lentää, on valittava tarkoin millä yhtiöllä koska lentoja perutaan ihan koko ajan. Ihmiset jäävät kentälle oman onnensa nojaan, ilman korvaavia lentoja tai mitään apua. On melkosta hommaa. Eurooppalaiset yhtiöt toimivat vielä onneksi aika hyvin.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Paula! Minä taas toivoisin, että kylpylöissä olisi ainakin yksi sellainen allas, että siinä voisi halutessaan uida vaikka ihan matkaakin :-)
   Kurjaa tuo, jos lentoja edelleen perutaan koko ajan. Meilläkin alkaa jo olla ensimmäiset syksyn lentomatkat hahmottumassa ja kieltämättä niiden osalta vielä vähän häiritsee tuo ajatus, että sen lisäksi, että pitäisi pysyä kartalla muuttuvista koronasäädöksistä rajoilla ja kohteessa, niin riskinä on vielä, että lennot peruuntuvat tai muuttuvat viime hetkellä, siis täälläkin – Yhdysvaltoihinhan emme vielä edes pääsisi paitsi viipymällä ensin pari viikkoa jossain Schengen-alueen ulkopuolella, aika hullua!

 9. says: Ville

  Minäkään en voi kehua kylpylän ravintolapuolta., muut ok.
  Nyt pitkänä vkl su 5.12 kaikki ruokapaikat olivat kiinni jo klo21 eli mitään ruoka ei ollut enään tarjolla. ??

  Jouduin jopa esittämään kolmeen kertaan koronapassini kun ostin kahvin ja pullan ip käytävän kahvilasta ??

  1. says: Pirkko

   Kiitos Ville! Ei taida sitten olla henkilöstöpula tuolla hellittänyt sitten kesän :-( Täällä pääkaupunkiseudulla joku juuri aamun lehden yleisönosastossa kaipaili koronapassin tarkastuksia myös kahviloihin, joten tuo kommentti koronapassin vaatimisesta pitänee ottaa positiivisena asiana! Tosin luulisi yhdenkin tarkistuskerran riittävän, ainakin jos samalla tarkistetaan henkilöllisyys.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *