Matka Andalusiaan

juna feature

Korona-aika, tai pikemminkin koronan jälkeinen aika, opetti meidätkin lopulta ex tempore -matkailuun. Joulukuussa varasimme lennot Kööpenhaminaan noin viikkoa ennen lähtöä ja suunnilleen samalla suunnittelujänteellä varasimme loppiaisena Turusta palattuamme lennot Malagaan. Pistelennot ovat siitä kivoja, että vaikka ne varaa viime tipassa, niin ”hinta” on useimmiten vakio kunhan matkasuunnitelmissa on joustonvaraa edes muutama päivä. Etelä-Suomen talvi nyt vaan osoittautui tänäkin vuonna ulkoilusäiltään sen verran kurjaksi, että kaipasimme taukoa jäisistä kaduista ja vesisateista. Viime tammikuussa päädyimme Alicanteen, tänä vuonna Andalusiaan. Ehkä ensi vuonna sitten jo jonnekin muualle kuin Espanjaan!

Monet ystävistämme ovat viettäneet osan talvesta Kanarialla, mutta sen suunnan kohteita ei ”listallamme” ollut, mutta Sevilla ja Ronda sen sijaan olivat siellä roikkuneet jo jonkin aikaa, joten päätimme vihdoinkin käydä tutustumassa niihin. 10 päivän säätiedotus lupasi riittävän lämmintä ja sateetonta tuolle suunnalle – toisin kuin esimerkiksi Roomaan tai Tel Aviviin, joita myös hetken harkitsin.

Matkasuunnitelma-juttuna tämä on tietysti jo myöhässä, sillä olemme jo Sevillassa ja matkastamme on jo kolmasosa takana päin, mutta koska varsinaiset kohdejutut jäänevät vielä joksikin aikaa työjonooni, niin kerronpa nyt kuitenkin suunnitelmistamme.

Sevilla

Algarven rannikolle ja Cadiziin suuntautuneen ”talvipakomme” yhtenä osana ajelimme Cadizista Tarifaan ja poikkesimme tuolloin Jerez de la Fronterassa. Sevillan osalta totesimme, että sitä ei kannata yrittääkään muutaman tunnin pysähdyksellä, joten päätimme palata kaupunkiin myöhemmin, siis nyt. Sevillahan on Espanjan neljänneksi suurin kaupunki (asukasluvultaan) Madridin, Barcelonan ja Valencian jälkeen.

Sevillalle varasimme melkein koko viikon. Matka Malagan lentokentältä taittui perille helposti ensin lentokenttäjunalla Málaga-María Zambranon asemalle ja sieltä edelleen junalla Sevillan Santa Justan asemalle alle kahdessa tunnissa (siis tuo juna Sevillaan). Liput junaan olimme ostaneet etukäteen ajatellen, että jos lento Helsingistä on Malagassa 11:30 niin ehdimme varmasti 14:15 junaan. No, lento Helsingistä oli vastatuulen takia 45 minuuttia myöhässä, mutta ehdimme silti, sillä olemme, kuten yleensä Euroopassa, liikkeellä vain käsimatkatavaroilla. Sevillan rautatieasema on vähän keskustan, ainakin vanhan kaupungin, ulkopuolella, mutta Uber kuljettaa.

Sevilla - Matka Andalusiaan
Perillä Sevillan vanhan kaupungin ytimessä – sen verran talveen varauduimme, että hienoisena vilukissana takkivalintani tälle matkalle oli kevyttoppa.

Sevillasta olimme varanneet huoneiston Booking.comin kautta – luultavasti samainen huoneisto löytyisi AirBnB:stä, mutten ole pitänyt siellä tunnuksia sen jälkeen kun se oli otsikoissa tietovuotojen takia jokunen vuosi sitten, etenkään kun pääosin asumme hotelleissa. Tällä kertaa päädyimme huoneistoon, koska ajattelimme, että vähän pitempään kaupungissa oleillessamme voi olla kivampi, että tilaa on vähän enemmän ja osan aterioista voi tehdä itse.

Varovaisina yksityisten majoitusten osalta varasimme ensimmäisen asuntomme vanhan kaupungin sydämestä vain 3 yöksi, ajatuksena, että varataan loput 3 yötä vasta sitten kun olemme nähneet asunnon. Vähän naivisti taisimme ajatella, ettei täällä nyt tammikuussa niin paljon ihmisiä ole, etteikö asunto olisi vapaa loppuviikonkin! Väärässä olimme. Samalla vuokraajalla oli kuitenkin tarjolla toinen vastaava asunto Trianan kaupunginosassa ja oikeastaan ajatus siitä, että jaamme viikon kahteen eri osoitteeseen kaupungissa tuntui sekin kivalta, vaikka muutosta pieni vaiva onkin.

Calle Hernando Colónin asuntomme sijainti oli kyllä mitä mahtavin, aivan Sevillan katedraalin ja Real Alcazarin läheisyydessä, mutta voihan olla, että viihdymme hyvin Trianassakin. Ja olemmehan jo tätä kirjoittaessani tutustuneet niin katedraaliin kuin Real Alcazariin.

Tässä jo ensimmäinen Facebookin puolella julkaisemamme, runsaasti kommentteja kerännyt, kuvakokoelma Sevillasta:

Trianassa viihtyi muuten äskettäin hyvin ainakin Lähtöportti -blogia kirjoittava Mika.

Ronda

Sevillasta jatkamme matkaa, bussilla, Rondaan. Rondassa vaihdamme majoitustyylin ihan toiseen, sillä aikaisemmilta Espanjan matkoiltamme oli jäänyt itämään myös ajatus yöpyä joskus jossain Espanjan Paradores -hotelleista. Paradores-hotellithan ovat ovat rakennuksiltaan kulttuurellisesti merkittäviä, ja ne ovat Espanjan valtion omistamia. Rondasta olemmekin varanneet pari yötä Parador de Ronda -hotellista. Juuri tästä hotellista on kirjoittanut ainakin Tämä matka -blogin Anna joitakin vuosia sitten. Juttuja Parador -hotelleista löytyy Samppaajaa muovimukista, niin Rondasta kuin ihan tuoreeltaan Gomeran saarelta Kanarialla.

Ronda kannattaa kokea yöpymällä rotkon reunalla

Malaga

Rondasta palaamme Malagaan, suunnitelmissa on matkata tämäkin väli bussilla, vaikka seuraajamme Facebookin puolella ovat vihjanneet myös junasta. Malagaa kiertelimme jo jonkin verran aikoinaan pääosin Fuengirolassa viettämämme viikon aikana, mutta koska helpoin tapa matkustaa Andalusiaan ovat suorat lennot Malagaan ja Malagasta, niin palaamme vielä joksikin aikaa Malagaan ennen kotiinpaluuta.

Malagan osalta suunnitelmia ei vielä juuri ole. Viimeksi kävimme Picasso-museossa, joten ehkä nyt voisi käydä Lasi- ja kristallimuseossa, jota kaupungissa äskeittäin käyneet (ei-bloggaavat) ystävämme suosittelivat. Tai sitten nautimme vaan kävelyistä kuivilla kaduilla! Malagan hotellin osalta teimme myös nopean päätöksen ja valitsimme hotellin, johon samaiset ystävämme olivat olleet tyytyväisiä. Mistähän tuo skandimerkkejä sisältä hotellin nimi Brö tulee? No, ehkä se vielä selviää.

Fuengirolassa noin 10 vuotta sitten viettämämme viikko oli sateinen – mutta toistaiseksi nyt on näyttänyt paremmalta, sadetta olemme toistaiseksi saaneet yhtenä päivänä noin 5 minuutin verran.

Costa del Sol

 

 

 

Tags from the story
, , , ,
Join the Conversation

26 Comments

  1. Ihan ex tempore ei reissuun tule lähdettyä. Toki aika lentojen varaamisesta ja matkalle lähtemisen välillä on toki lyhentynyt meilläkin. Nämä ovat itselläni vielä käymättä. Malagaa harkitsimme jokin aika sitten kohteeksi, mutta päädyimme tällä kertaa Krakovaan.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Mikko! Tietysti elämä ilman työhön tai enää edes opiskeluun liittyviä sitoumuksia mahdollistaa nopeatkin liikkeet toisin kuin työvuosina. Etteköhän tekin vielä joskus päädy Malagaankin, jos hakee melko lämmintä talvikohdetta melko lähellä, niin se kuitenkin on vahva ehdokas siihen.

  2. Sevilla on upea kaupunki, jossa viihdyin todellakin hyvin. Sevillan monipuolisuus, kauneus sekä tunnelma ihastuttivat poikkeuksellisen paljon ja siitä tuli yksi suosikkikaupungeistani. Pidän kyllä myös Rondasta ja Malagasta. Kiitos linkkauksesta ja mukavaa reissun jatkoa sinne Andalusiaan!

    1. says: Pirkko

      Kiitos Mika! Myös jutuistasi – ne auttoivat meitäkin päättämään, että Sevillassa kannattaa viipyä!

    1. says: Pirkko

      Kiitos kommentistasi! Toteutimme tämän reissun nopealla aikataululla, mutta kohteet olivat kyllä tarkkaan harkittuja ja pitkään suunnitelmissa olleita, eli siinä mielessä eivät ”löytöjä” tai ”päätymistä sattumanvaraisesti jonnekin”. Meillä on edelleen pitkähkö lista kohteista, joissa olisi joskus vielä kiva käydä ja niistä sitten valitaan kohteen säätilan, matkan ajankohtaan sopivan pituuden ja muutaman muun kriteerin mukaan mitä kulloinkin otetaan toteutusvuoroon.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Nadine! Ilmeisesti eivät, päädyimme mekin lopulta antamaan kummallekin Sevillan kämpällemme Booking.comiin vähintään 9 arviot. Harvemmin vuokraamme asuntoja ja niissä kun mahdollisuus ”huoneen vaihtoon” on melko olematon siinä tilanteessa, että kämpässä on joku ongelma, niin olimme sitten ehkä vähän ylivarovaisia näiden suhteen. No, nyt loppumatka menee taas hotelleissa, joissa kyllä herkästikin pyydämme toisen huoneen, jos ensimmäisessä on jotain häikkää.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Sari! Tämä on espanjalainen ilmiö, mutta ympäri Espanjaa näitä on ellei nyt satoja niin varmaan yli 100. Kannattaa ehkä tsekata ja käydä testaamassa ainakin yksi jo ihan konseptiin tutustumisen takia.

  3. says: Anna Koskela

    Kiitos linkityksestä.
    Todellakin Ronda on aina kokemisen arvoinen. Olen tuossa hotellissa majoittunut kahdesti. Jos tuo ei ns. ”nappaa”, niin toinen suositeltava on Catalonia Reina Victoria. Hieman kauempana toki sillasta, mutta muuten erittäin suositeltava.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Anna! Ronda on kuitenkin hyvinkin kompakti, joten melkein hotelli kuin hotelli on sijanniltaan ihan kelvollinen :-)

  4. says: Jael

    Mukavaa oli lukea paikoista joissa on ollut, tosin jo aikoja sitten, joten postaus toi mieleen matkani tuolla alueella

    1. says: Pirkko

      Kiitos Jael! Niinhän se vähän on, että sitä lukee mielellään juttuja paikoista, joissa on joko itsekin ollut – tai joihin itse kuvittelee vielä joskus, ehkä jopa lähiaikoina, menevänsä.

  5. Nopeat liikkeet on näyttäviä. ?

    Meillä ei ole koskaan ollut tapana tehdä matkasuunnitelmia (tai oikeastaan varauksia) kovin pitkän ajan päähän. 2 kk ennen matkan ajankohtaa varatut lennot tuntuvat jo tosi ajoissa varatuilta, useimmiten taidetaan varata 1-1,5 kk ennen matkaa. Majoituksia ei välttämättä varata ennen reissua ensimmäistä yötä lukuun ottamatta ollenkaan.

    Kiinnostavia paikkoja tietysti kertyy plakkariin jatkuvasti, vaikka konkreettisia suunnitelmia siitä milloin ja minne mennään ei olisikaan. ?

    1. says: Pirkko

      Kiitos Kati! Tämä suunnittelujänteen aikaistuminen taitaa olla monella tapahtunut koronavuosien jälkeen ja saattaa kestää, että noin keskimäärin palataan vanhaan normaaliin, jos palataan. Matkanjärjestäjien kannalta tilanne on vähän hankala, sillä parin kuukauden aikajänne ei ole riittävä ryhmämatkojen järjestämiseen ja jos ihmiset eivät palaa tekemään varauksia edes 4-6 kuukautta ennen reissua, niin saattaa tuo matkustusmuoto kärsiä pysyvämminkin.

  6. says: Mari/Kodinvaihtaja

    Ihanaa tuo, että viime hetken matkakohteen voi valita sääennusteiden mukaan. Itse asiasss meilläkin Norjan roadtrip viime kesältä vaihtui Viron roadtrippiin samasta syystä

    1. says: Pirkko

      Kiitos Mari! Mitä sitä nyt ehdoin tahdoin sateeseen lähtisi … kylmäkin on vielä ok kaupunkilomalla, mutta sade haittaa jo enemmän turistin elämää.

  7. Joo, tosiaan nuo asunnot menee nopeasti. Koettu monta kertaa Krakovan reissulla, että asuntoa ei saa vuokrattua koko reissuksi, vaan pitää siirtyä muualle. Vaikka olisikin hyvissä ajoin liikkeellä.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Melissa! Ilmeisesti näin on, jopa talvikaudella Euroopassa. Mutta tuleepahan sitten tutustuttua kaupunkiin useammasta ”lähtöpisteestä”!

  8. says: Martina

    Hauska huomio tuo että korona-ajan jälkeen on joutunut opetella ex tempore -lähtöjä. Olen nimittäin huomannut ihan saman ja se on toisaalta ollut ihan tervetullut muutos liialliseen suunnitteluun ja valmistautumiseen taipuvaiselle luonteelleni. Pidän edelelen matkojen suunnittelusta ja odottamisesta, mutta välillä on ihan paikallaan tehdä päinvastoin ja lähteä reissuun lyhyellä varoitusajalla.

    Olemme harrastaneet toisinaan myös tuota, että vaihdamme majoitusta kohteen sisällä kesken reissun. Se on tosiaan kivaa piristystä kun ”kotikulmat” vaihtuvat edes hieman. Vaikka muutto pienen lisävaivan aiheuttaakin, saa kokea kaksi kertaa uuteen majapaikkaan tutustumisen riemun. Tätä ei tosin kannata harrastaa lyhyemmillä reissuilla vaan silloin kun kohteessa ollaan vähintään viikko.

    Paradores-hotellit oli mulle uusi juttu. Ehdottoman kiinnostava sellainen!

    1. says: Pirkko

      Kiitos Martina! Euroopan osalta äkkilähdöt ovat monella tapaa ihan ok, sillä perillä tietää, että kaikki järjestyy kyllä tavalla tai toisella. Kaukomatkojen osalta, etenkin vähänkin eksoottisempiin kohteisiin läntisen maailman ulkopuolella haluan mieluummin, että koko ketju on mieluiten kasassa jo ennen matkalle lähtöä. Pitkien lentojen varaamistakaan ei oikein kannata jättää viimeiselle viikolle :-)

    1. says: Pirkko

      Kiitos Laura! Espanjassa(kin) on aika monta kivaa aluetta – ihan kaikkia emme mekään ole vielä kolunneet, ja saattaa olla, ettemme koluakaan, sillä melkein olemme viime vuosina sattuneista syistä käyneet turhankin monta kertaa juuri Espanjassa.

  9. Tällaiset ex tempore matkat on usein juuri parhaita kun ei ole hirveästi odotuksia tai suunnitelmia. Tuosta Airbnb:stä tuli mieleen, että siitä on ollut aika paljon täällä Yhdysvalloissa juttua että niiden kautta on tosi paljon huijauksia. Ja muutenkin se on nykyään usein kalliimpaa kuin olla hotellissa joka on kuitenkin yleensä luotettava vaihtoehto. En ole suuri fani mutta jouluna meillä oli kyllä Airbnb ja katsoin, että oli kolmas kerta kun ollaan sellainen varattu.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Paula! Huoneistoja olemme käyttäneet vain muutaman kerran, tällä reissulla nämä kaksi ja joitakin vuosia sitten pitemmällä reissulla Portugalin etelärannikolla (ja Cadizissa) asuimme muistaakseni kolmessa eri huoneistossa, tuolloinkin siksi, että viivyimme niissä vähän pitempään. Mutta silloinkin kävi kyllä välillä mielessä mm. niiden olemattomien lämmitysten kanssa tapellessa, etenkin Algarven rannikolla, että hotellillakin olisi ollut puolensa. Mutta nämä kaikki siis Booking.comin kautta, vaikka eihän se, mitä kautta nämä varaa kait kohteesta mitään muuta. Toistaiseksi ongelmia ei ole ollut … (koputtaa puuta).

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *