Läntinen saaristoreitti

Läntinen saaristoreitti

Tutustuimme reittiin FRS Finlandin järjestämällä lehdistöristeilyllä

Kävin kuluneella viikolla paitsi Turussa myös kahdesti Helsingissä. Helsinki kuullosti kyllä ahdistavalta kohteelta metrokatkon takia, mutta onneksi Haukilahdesta pääsee sentään kulkemaan myös metrottomia reittejä. Otavan kirjailijatapaamiseen löytyi bussiyhdistelmä Haukilahdesta Lauttasaaren kautta Punavuoreen. Kalasatamaan puolestaan pääsi metron sijaan myös runkolinja 510:llä. Tänä kesänä metro-ongelmat voi myös ohittaa vesibussilla, sillä Läntinen saaristoreitti aloittaa tänään 8.6. Juhannukseen asti reittiä Nokkalanniemen ja Kalasataman välillä liikennöidään viikonloppuisin – juhannuksesta koulujen alkuun päivittäin.

Nokkala – Haukilahti – Lonna – Suomenlinna – Vallisaari – Kruunuvuorenranta – Kalasatama – monta kivaa kesäkohdetta saman reitin varrella. Suomenlinnasta, Vallisaaresta ja Lonnasta pääsee myös alusta vaihtamalla Kauppatorille. Kalasatamasta voi halutessaan jatkaa vielä kauemmas itään – ja tulla vaikka Vuosaaresta länteen. Itäinen saaristoreitti yhdistää Kalasataman Herttoniemeen, Laajasaloon, Vartiosaareen ja aina Vuosaareen asti.

Kävimme eilen tutustumassa uuteen reittiin välillä Kalasatama – Haukilahti. Reitin lehdistölle tarjottu kenraaliharjoitus poikkesi toteutukseltaan hiukan vakioreitistä ja sen aikataulusta, mutta hienot kesäkohteet reitin varrella olivat toki samat.

läntinen saaristoreitti
Kartta FRS Finlandin sivuilta

Kalasatamasta Suomenlinnaan

Kalasatama oli meille pitkään ihan tuntematonta seutua, mutta lopulta taisi olla vuosi sitten uskaltauduimme Rediin ja Kalasatamaan robottibussin houkuttelemana. Kyytiin emme lopulta päässeet, mutta tulipahan katsastettu hiukan Kalasatamaa.

Läntisen saaristoreitin itäinen päätepiste Kalasatamassa on Parrulaiturilla, Mustikkamaan ja Kalasataman yhdistävän Isoisänsillan Kalasataman puoleisessa päässä. Tällä kertaa Mustikkamaa ja Korkeasaari eivät olleet ohjelmassamme, mutta Läntisellä saaristoreitillä voisi hyvin yhdistää myös retken näihin kohteisiin. Mennen tullen vesibussilla päivästä tulee aika pitkä, mutta tokihan Kalasatamasta voi palata Espooseen myös maitse.

Ensimmäinen pysäkkimme oli tällä kertaa Suomenlinna, mutta vakioreitillä vesibussi poikkeaa myös Kruunuvuorenrannassa ja Vallisaaressa ennen Suomenlinnaa (tai toisinpäin). Kruunuvuoren sillan rakennustyömaa taitaa hallita tämän suunnan maisemaa myös mereltä päin vielä useamman vuoden.

Kalasatama
Kuukkelia ei sovi ohittaa Kalasatamassa käydessään
Kalasatama
Korkeasaaren sen sijaan tällä kertaa ohitimme

Kalasatama Kalasatama

Kalasatama
Kalasatama jää taakse
Kalasatama
Kruunuvuorenrannan silta edistyy pikkuhiljaa …

Suomenlinnassa ehdimme tällä kertaa pikaiselle lounaalle sopivasti juuri Tykistönlahden kupeessa sijaitsevaan Adlerfelt-ravintolaan. Taisikin olla ensimmäinen kerta tänä kesänä kun nautimme uusia perunoita – kotimaisia tai ruotsalaisia – mutta joka tapauksessa grillatun vihreän parsan ja cheddarkastikkeen kanssa oikein kesäisiä!

Myös Suomenlinnaan voi jäädä Haukilahdesta tai Kalasatamasta sinne tultuaan kivasti muutamaksi tunniksi tai pitempäänkin ja jatkaa sitten matkaa tai palata lähtöpisteeseensä seuraavalla vesibussilla. Päivälipulla (25 euroa) voit yhdistellä matkoja tietyin rajoituksin oman mielesi mukaan. Aikataulut kannattaa toki tarkistaa huolellisesti etukäteen, sillä ihan lähtöjä per päivä per suunta on vain kaksi.

Suomenlinna
Kuten Kuukkelia Kalasatamassa ei sukellusvene Vesikkoakaan sovi Suomenlinnassa ohittaa!

Suomenlinna

Adlerfelt
Adlerfeltin kesämenua voit halutessasi vilkaista tästä
Suomenlinna
Matkaa Suomenlinnasta voi halutessaan jatkaa FRS Finlandin toisella linjalla kauppatorille

Pitempään viivyimme viimeksi Suomenlinnassa pienen valokuvauskurssin merkeissä:

Tunnelmallinen kuvauspäivä Suomenlinnassa

Suomenlinnasta Vallisaareen

Suomenlinnassa nautitun lounaan jälkeen matkamme jatkui Tykistönlahdesta Vallisaaren Torpedolahteen. Vallisaaressa olemme käyneet Helsinki Biennaalissa vuosina 2021 ja 2023, jolloin, etenkin vuonna 2021, ensimmäinen Vallisaaressa järjestetty Helsinki Biennaali toi saareen niin paljon väkeä, että saari taisi olla kapasiteettinsa äärirajoilla. Tänä kesänä saaressa riittää taas luontoa, vihreyttä ja tilaa jokaiselle kävijälle. Kesä onkin kuulemma lähtenyt rivakasti käyntiin, erityisesti yritystapahtumia saarella on järjestetty ennätysmäärä.

Siinä missä Suomenlinna tarjoaa useampia fine dining -tyyppisiäkin ruokailuvaihtoehtoja, niin Torpedolahdella on useampikin kahvilatyyppinen ravintola rennompaan nautiskeluun. Jäätelökahvila Paja on tunnettu irtojäätelöistään – artesaanijäätelöitä on moneen makuun! Etenkin lonkerosorbetti maistui meistäkin monelle. Jäätelökahvilan maistuvan kylmät herkut löydät myös Kasarmitorilta ja Kallahdesta, jos et malta joka kerta lähteä Vallisaareen asti.

Vallisaari
FRS Finlandin toimitusjohtaja Tomi Ståhlberg kertoo meille hiukan Vallisaaresta
Vallisaari
… ja sitten jäätelölle!

Vallisaari

Vallisaaresta tuorein juttumme on viime kesältä – ja vaikkakin se keskittyy Helsinki Biennaaliin, niin se tarjoaa toki myös saaren maisemia vähintäänkin teosten “kehyksinä”:

Helsinki Biennaali 2023 – 10 tärppiä

Vallisaaresta Haukilahteen

Matka Helsingin saarista Espooseen on reitin pisin, vakio-aikataululla Haukilahti – Lonna -väliin kuluu tunti ja 10 minuuttia. Kahdesti päivässä kumpaankin suuntaan ajettava reitti jättää kivasti aikaa vaikka lounaalle tai varhaiselle illalliselle Ravintola Lonnassa. Tällä kertaa emme Lonnaan ehtineet, mutta myöhemmin kesällä poikkeamme siellä ehdottomasti, nyt kun sen voi tehdä helposti metroon astumatta :-) FRS Finlandin toimitusjohtaja Tomi Ståhlberg kertoi myös niin kiehtovasti ravintolan yhteydessä toimivasta demagnetisointi- museosta, että sekin jäi ehdottomasti uteloittamaan!

Haukilahti puolestaan on mielestäni jo lähellä Helsingin Sanomien jokin aika sitten peräänkuuluttamaa “kieziä”, eli yhteisöllistä kaupunkikeskusta. Haukilahden uimaranta (Mellsten) on Espoon parhaita rantoja ja sen ja Haukilahden sataman ympäristössä on kolmekin upeaa ravintolaa, Cafe Mellsten ja Haukilahden Helmen korvannut Stringberg by the Sea ja Skiffer. Jos mikään näistä ei nappaa, niin vähän eteenpäin Matinkylän suuntaan löytyy vielä kaksi ravintolaa, Cafe Merenneito ja Nokkalan majakka. Kaikki on tullut testattua! Tällä tarjonnalla ei tarvitse ihmetellä, miksei meitä juuri Helsingissä näy …

Mutta takaisin hetkeksi tuohon kaupunkikeskusta-ajatukseen. Haukilahden alue kerää ihmisiä paitsi ravintoloihin myös ihan vaan liikkumaan kivassa ympäristössä, seuraamaan elämää vilkkaassa satamassa. Melkein viikottain alueella on myös erilaisia tapahtumia ja jos haluat tavata vaikka EU-vaaliehdokkaita, niin tältä rannalta niitä näinä viikkoina on löytynyt. Ehkä se, että lähimmät isommat ostoskeskukset ovat Matinkylässä ja Tapiolassa pitävätkin alueen elävänä – ihmiset eivät etenkään kauniilla ilmalla halua sisälle. Yksi kesän suurimpia tapahtumia lienee Espoon viinijuhlat heinäkuussa.

hs kiez
Lue koko juttu Hesarista (vain tilaajille)

Myös Länsiväylä tarttui äskettäin tähän aiheeseen:

haukilahti lv
Lue koko juttu Länsiväylästä (vain tilaajille, mutta klikkaa toki linkki auki, sillä ensimmäisestä kuvasta näet jo Meriharakoidenkin kodin!)
Katajanokanluoto
Katajanokanluodolle ei tämä reitti poikkea, mutta Kauppatorin rannasta sinnekin toki pääsee
Lonna
Lonnankin ohitimme tällä kertaa
Länsisatama
Länsisatamasta voisi lähteä vaikka eteläiselle saaristoreitille, tosin sillä saaret ovat vähissä :-)
Haukilahti
Tällä kertaa lopetimme Haukilahden satamaan, mutta vakioreitillä pääsee halutessaan Nokkalan Majakallekin
Haukilahti
… ja Haukilahdenhan tunnistaa tietysti tyylikkäästä vesitornista
Join the Conversation

16 Comments

  1. Olisin mieluusti osallistunut samaiselle reissulle, mutta harmillisesti Kyproksen-matka osui samaan ajankohtaan :/ Vaikuttaa, että teillä oli mielenkiintoinen päivä! Ja ilmeisesti selvisitte ilman sadetta, vaikka pilvet näyttävätkin osissa kuvia todella tummilta?

    1. says: Pirkko

      Kiitos Eveliina! Hetkellisesti oli pilviä, mutta ei sadetta. Hiukan tuon reitin aloitus “myöhästyi” hellejaksosta, mutta eivätköhän ne lämpötilat taas täälläkin vielä tänä kesänä nouse, piti siitä tai ei.

  2. En ole tullut ajatelleeksi, että Helsingissä voisi risteillä muuallekin kuin vain Suomenlinnaan. Joskus vuosia sitten teimme jonkun reissun sukulaisten purjeveneellä tuolla Helsingin edustalla, mutta en enää muista missä kaikkialla kävimme. Valitettavasti tätini on jo kuollut, joten uusintareissu ei ole enää mahdollinen. Ehkäpä tuota julkista liikennettä saa joskus hyödynnettyä.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Cilla Maria! Espoon rannoilla vuosia asuneina, olemme joka kesä tehneet vähintään retken tuohon naapurisaareemme, Espoon Vasikkasaareen. Talvisin sinne monena talvena pääsee myös hiihtäen.

  3. says: Ne Tammelat

    Onpas kätevää, että näitä saaristoreittejä tulee lisää. Me olemme ystävän kanssa käyneet joka kesä vähintään jossain lähisaaressa geokätköilemässä, joten tätähän voisi myös harkita kyytivaihtoehdoksi. Hauskaa, että lonkerosorbetti on pitänyt pintansa :)

    1. says: Pirkko

      Kiitos kommentista! Aika kiva reittikokoelma tuntuu tämänkin reitin myötä olevan kasassa Vuosaari – Suvisaaristo välillä!

  4. Juuri tänään oli Helsingissä asuvan veljeni kanssa puhetta, että voisi joskus mennä näille saarille. Suunnitelmat ei ole vielä niin pitkällä, kunhan vaan tuli puheeksi mutta onhan tuolla vaikka mitä paikkoja mihin mennä! Ei Helsinkiä oikein ajattele “risteily kaupunkina” (muuta kuin Tallinnan risteilyjen osalta).

    1. says: Pirkko

      Kiitos Elina! No ehkei “risteilykaupunkina”, mutta ehdottomasti merellisenä. Toisaalta itselleni sana risteily on vieras myös Tallinnan ja Tukholman osalta, risteilyksi lasken laivamatkan vasta kun se on vähintään, hmm… kolmen yön mittainen!

  5. Näinkin tästä lehdistökutsun ja harmitti, ettei oltu vielä Suomessa. Ihan mahtavaa, että tällainen reitti on avattu ja olisi kyllä mielenkiintoista käydä kiertelemässä vähän. Itselle näistä ei ole muut tuttuja kuin Suomenlinna. Näitä kannattaisi kyllä kovasti markkinoida ulkomaalaisille kävijöille kun teidän kuvistakin näkee, että mereltä nähtynä pääkaupunkiseutu näyttää kyllä aika hienolle (ja ulkomaalaisen silmin varmasti aika eksoottiselle).

    1. says: Pirkko

      Kiitos Paula! Totta, noita vesibusseja kun näillä rannoilla on aika moneen lähtöön, hienoista illallisristeilyistä pistäytymiseen lähisaarissa ja sitten nämä vähän pitemmät reitit kuten tämä.

  6. Helsingin saaristo on upea, joten on hienoa, että sinne on tarjolla kohtuuhintaisia venereissuja. Tällainen toimisi itselle erinomaisesti, sillä joka kerta kun olen Helsingin edustalla veneellä ollut, niin olen nauttinut valtavasti. Aurinkoisella kelillä suorastaan upea tapa viettää aikaa maamme pääkaungissa.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Rami! Säälle altistahan merellä olo aina on, mutta kuten totesit, kivalla ilmalla ihan parhautta!

  7. says: Taina

    Tämäpä kätevä uutuus! En ole aiemmin kuullutkaan, mutta kuulostaa tosi kätevältä. Voisin kuvitella vieväni vaikka jonkun ulkopaikkakuntalaisen tai ulkomailta tulevan vieraani tällaiselle saarihyppelylle :)

    1. says: Pirkko

      Kiitos Taina! Juuri Sinulle pitäneekin muistuttaa, että myös tälle reitille saa tietysti pyöränkin mukaan!

    1. says: Pirkko

      Kiitos Mikko! Jos vaan kesäisiä kelejä on tarjolla, niin Helsingin ja Espoon edustan saaristo tarjoaa kyllä monta kivaa kesäkohdetta.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *