Helsinki Biennaali 2023 – 10 tärppiä

biennale feature

Helsinki Biennaali 2023 esittelee lähes 30 kansainvälistä taiteilijaa ja taiteilijaryhmää nykytaiteen saralta. Pääosin Vallisaareen sijoittuva tapahtuma käsittelee aikamme ajankohtaisia kysymyksiä kuten luonnon monimuotoisuuden vähenemistä, poliittisia ristiriitoja ja uusien teknologioiden vaikutuksia.
Installaatioista, veistoksista, videoteoksista, performansseista ja teoskokonaisuuksista noin puolet ovat uusia ja vartavasten Vallisaareen suunniteltuja.

Teokset ovat esillä Vallisaaressa 17.9. ja HAMissa olevat teokset aina 22.10. asti.
Vallisaareen pääsee Kauppatorilta ja Kalasatamasta. Lauttalippujen hintoja Helsingin Sanomat ehtikin jo kommentoimaan – 19,89 euroa per aikuinen (m/p), 9,95 euroa opiskelijoilta ja eläkeläisiltä. Erikoisryhmiin kuulumattomilta näyttelyn hinnaksi tulee pariskunnalta siis 40 Vallisaaren osalta ja 2 x 16 euroa HAMin osalta, mutta kaikkihan on viime aikoina kallistunut, myös siis taide.

Tutustuimme Helsinki Biennaali 2023 lehdistölle järjestetyssä tilaisuudessa jo pari päivää ennen näyttelyn avautumista – yleisöllehän näyttely avautuu sunnuntaina 11.6. Kävimme sekä HAMissa, Helsingin taidemuseossa (Eteläinen Rautatiekatu 8) että Vallisaaressa.
Kävimme tutustumassa myös Helsinki Biennaali 2021 runsaaseen kattaukseen Vallisaaressa pari vuotta sitten. Siihen verrattuna tämän vuoden biennaali jäi mielestämme vähän vaisuksi. Teoksia on tänä vuonna 23 (vuonna 2021 44) ja etenkin Vallisaarta kiertäessämme odotimme vähän teos teokselta sen wau-jutun löytymistä, mutta sitä ei tullut. Vuoden 2021 teoksissa niitä oli mielestäni useampiakin ja yleensäkin teokset olivat pari vuotta sitten isokokoisempia, näyttävämpiä, värikkäämpiä …

Mutta toki, tämä on vaan meidän mielipiteemme, eli poikkea toki Vallisaaressa tänä kesänä ja muodosta itse oma mielipiteesi!
Sitäpaitsi, jos vaikka taide pettäisikin odotuksesi, niin Vallisaari ei tapaa pettää – se on aina yhtä ihana kesäsaari.

HAM

Vallisaari Vallisaari

1 Diana Policarpo – Ciguatera

Biennaalin vaikuttavimmat teokset ovat tänä vuonna mielestäni HAMissa. Ensireaktioni näihin kahteen isoon ruskeaan kiveen/kallioon oli, että mikähän idea nämäkin möhkäleet on ollut raahata tänne, mutta kun niitä vähän aikaa kiertelin innostuin oikeasti ideasta. Pienten ja vähän isompienkin ”videoikkunoiden” kautta kokonaisuudesta syntyy hetkittäin oikeasti vaikutelma siitä, että olet merellisen saaren rantakallioilla tai rannalla. Yhdessä pienessä ruudussa saattaa uiskennella pieni kala, toinen ruutu kukkii värikkäitä merieläimiä.

Teos kartoittaa Pohjois-Atlantilla Portugalin hallinnoimilla Selvagenssaarilla kolonialistista historiaa niin valloituksen kuin luonnon kautta. Kolonialistisen historian osuus ei teoksesta helposti auennut, mutta luonto kylläkin!

1 ciguatera Helsinki Biennaali 2023 1 ciguatera 1 ciguatera

2 Tabita Rezaire – Syvyyksien vuorovesi

Ensireaktioni tähänkin HAMissa sijaitsevaan työhön oli ainakin aavistuksen negatiivinen. Harvoin pidän videoteoksista, sitä harvemmin, mitä pitempiä ne ovat. Poikkeuksiakin on ollut, esimerkiksi Tampereella Sara Hildenin museossa aikoinaan näkemämme Silmäräpäyksessä tai Didrichsenillä keväällä esillä olleet Elina Brotheruksen työt.

Tällä kertaa meillä oli HAMissa riittävästi aikaa pysähtyä 19 minuuttia pitkän videon äärelle, joka yhdisti niin visuaalista kauneutta kuin faktoja. Minusta ne faktat olivat niin mielenkiintoisia, että välillä tuskastuin niiden välissä oleviin tanssiesityksiin, vaikka kauniitahan ne tietysti olivat. Mutta, että iso osa tiedonsiirtokaapeleista kulkee meren pohjissa vanhoja laivaväyliä seuraillen ja että nämä kaapelit ovat haiden hyökkäysten kohteena siinä missä ehkä laivatkin aikoinaan!

2 deepdowntidal Helsinki Biennaali 2023
© HAM/Helsinki Biennial/Kirsi Halkola

2 deepdowntidal Helsinki Biennaali 2023

3 Tuula Närhinen – Deep Time Deposits

Tuula Närhiseltä biennaalissa on kaksikin työtä, toinen HAMissa, toinen Vallisaaressa. Molemmat Närhisen teokset perustuvat roskiin. Tämä teos syntyi Närhisen vietettyä kuukauden verran residenssissä Lontoossa koluten Thamesin rantoja etsien pohjamutiin hautautuneita ”aarteita”.  Työ esittelee niin löydettyjä esineitä kuin työssä käytettyjä menetelmiä. Seinää kiertäville levyille tarkkaan asetellut löydökset muodostavat yllättäviä asetelmia. Myös löytöjen värikkyys on yllättävää – jotenkin ajattelisin, että jos keräilisin Espoon rannoilta sinne päätyneitä pikkuesineitä, niin värikirjo ei olisi ihan nois suurta. Itse asiassa joskus Espoon rantaraitin varrella taisikin olla jonkun/joidenkin koululaisten keräämiä roskia lasipurkkiin koottuna esille ripustettuina muistuttamassa siitä, että kaikkea tätäkään ei pitäisi näiltä rannoilta löytyä. Jokin tässä kaikessa roskassa sittenkin kiehtoo, niin tässä teoksessa kuin toisessa, 17 The Plastic Horizon, ja saa miettimään, että mitäs jos minäkin … roskien keräämisestä kun voisi olla jotain hyötyäkin siinä missä pienten kivien tai simpukoiden vieminen pois rannoilta voi isommassa mittakaavassa olla vaikka haitallista.

Narhinen Deep Helsinki Biennaali 2023
© HAM/Helsinki Biennial/Sonja Hyytiäinen

Narhinen Deep

9 Adrian Villar Rojas – The End of Imagination

Adrian Villar Rojasin From the Series The End of Imagination teokset vaativat tarkkaavaisuutta. Ne ovat levittäytyneet ympäri Vallisaarta ja vaikka teoskarttaan onkin merkitty numero 9 pariin kohtaan, niin niitä saattaa löytyä muualtakin – eli silmät auki kaikkialla! Tästä en onnistunut löytämään biennaalin esitteistä teosten lukumäärää, mutta ilmeisesti saarella on niitä ainakin neljä – tai kolme. Tuo neljäs löytämämme on sen verran erilainen kuin muut, että voihan se olla jotain ihan muutakin …

Näyttelyesite kertoo näistä teoksista, että ne ovat orgaanisten ja epäorgaanisten sekä ihmisen että koneen valmistamien aineiden kerroksellisia yhdistelmiä – ehkä ne esittävät jotain, ehkä eivät. Minusta useammassa niissä oli kuitenkin jotain lintumaista.

Adrian Villar Rojas 2 Helsinki Biennaali 2023Adrian Villar Rojas Adrian Villar Rojas 1 Helsinki Biennaali 2023

11 Labat & Niskanen – PHOSfate

Vallisaaren saarikierroksen alkupäässä, riippuen nyt vähän tietysti miten saaren haluaa kiertää, polkujen risteyksessä on muutama isompi viljelyslaatikko. Mohammed Sleiman Labatin ja Pekka Niskasen installaatio pohtii fosforia ja sen vaikutusta sahraweihin, Saharan länsiosassa asuvaan kansaan. Länsi-Saharasta louhitusta fosfaatista tehdyt lannoitteet vaikuttavat myös Itämereen, lopulta mereen valuessaan.
Satunnainen katsoja miettii basilikantaimien elinikää saarella, mutta taitaa tuon hiekan alla olla multaakin. Pitäisikö poiketa uudelleen Vallisaaressa syyskuussa (Biennaali on auki 17.9. asti) nähdäkseen basilikat silloin?

11 PHOSfate Helsinki Biennaali 2023 11 PHOSfate 11 PHOSfate

12 Huber & Saarikko – Rohdot

Aikaisemmilta käynneiltämme Vallisaaressa minulle oli jäänyt mielikuva, että kävijöitä ei rohkaistu menemään saaren lammen rannalle, mutta voi olla, että muistan väärinkin. Nyt kuitenkin lammen rannalle johtaa parikin polkua ja teos Rohdot, Turvapaikka, utu, on toteutettu juuri lammelle. Hiukan ennen lampea polun varressa on ehkä vähän yliampuva varoitus siitä, että savua ei kannata pelästyä, se on osa teosta.

Lampi on kaunis ja nyt kaunista lampinäkymää voi katsella vielä pitempään seuratessaan lammella olevan usvan vaiheita. Oikein hyvällä tuurilla lampi saattaisi ihan luonnostaankin peittyä usvaan, mutta tämä koneusva tarjoaa sen jollakin varmuudella jokaiselle kävijälle.

12 Sanctuary Helsinki Biennaali 2023 12 Sanctuary Helsinki Biennaali 2023

16 Danielle Brathwaite-Shirley – Sinun ei pidä olettaman

Vallisaaren Suomenlinnan puoleisten rantakallioiden kupeessa on näyttelyluettelon mukaan veistoshahmoja viidessä eri kohdassa. Emme onnistuneet näkemään kuin neljä ja niistäkin yksi oli vähän piilossa, mutta koska me kuljimme ihan rannassa kallioiden päällä loikkien, niin ehkä se viides sitten olisi ollut ylhäällä polun varrella – eli jos olet näistä kiinnostunut, älä lähde ihan rantaan vaikka sinne vievät portaat sinne tavallaan houkuttelevatkin.

Hahmoihin liittyy myös verkko-osuus mustien transihmisten tarinoita.
Emme kuitenkaan innostuneet tuulisessa säässä pysähtymään kauniissa luonnossa katselemaan/kuuntelemaan jotain puhelimen näytöltä.

Muutenkin juuri tämä valintanamme yhdeksi kymmenestä tärpistä oli vähän kiistanalainen: Lasse piti tästä, minä olisin nostanut kymmenen mielenkiintoisimman mukaan jonkun jutun loppuun otsikon Nämäkin kannattaa katsoa alla olevista teoksista :-)

Sinun ei pidä olettaman Helsinki Biennaali 2023
Sinun ei pidä olettaman Sinun ei pidä olettaman Helsinki Biennaali 2023

17 Tuula Närhinen – The Plastic Horizon

Paitsi Thames-joen rantoja taiteilija on siivonnut Helsingin rantoja vuodesta 2006 alkaen. Tänne, Vallisaaren rakennuksen pimeyteen, hänen löytämiään kirkasvärisiä pieniä esineitä on järjestetty väreittäin ja lopputuloksena on hienosti kaikkia sateenkaaren värejä hohtava nauha – roskia. Ei kuitenkaan kannata liikaa lumoutua kauniista väreistä, sillä merieläimienkin niistä lumoutuessa ja ne nielaistessaan seuraukset voivat olla kohtalokkaita.
Tuula Närhisen työhuone sijaitsee kuulemma Harakan saarella, joten onkin luontevaa, että hänen työnsä liittyvät meriluontoon.

The Plastic Horizon Helsinki Biennaali 2023

The Plastic Horizon
© HAM/Helsinki Biennial/Sonja Hyytiäinen

The Plastic Horizon Helsinki Biennaali 2023

21 Petronella & Tallberg & Nau – Saarten Materia Medica

Lotta Petronellan yhdessä Sami Tallbergin ja Laura Naukkarisen (Lau Nau) kanssa toteuttama installaatio koostkuu apteekista, performansseista ja live-esityksistä, tarinan keskiössä yöperhoset. Performansseja emme saarella vieraillessamme nähneet eikä juuri silloin ollut tarjolla ennustamista tarot-korteistakaan, mutta pääsimme sentään tutustumaan jälkimmäisiin näyttelytilan, apteekin, takana olevalla mäellä olevalla pöydällä.
Tähän teokseen liittyy sen verran paljon ulottovuuksia, että kannattaa lukea teoksen koko kuvaus tästä.

Lotta Petronella asuu Ruissalossa, Turussa, ja on työskennellyt saariaiheiden parissa jo vuosikymmeniä, viimeisimpänä mm. Seiliin liittyen (elokuva Själö – Island of Souls, 2020). Hän on myös kiinnostunut mm. lääkekasveista ja -kukista sekä tarot-korteista.

haluaisin kertoa sinulle yöperhosista
haluaisin kertoa sinulle saaresta
sisäänsä kaiken sulkevasta
mahdottomasta mitata

Medica Helsinki Biennaali 2023
© HAM/Helsinki Biennial/Sonja Hyytiäinen
Medica
© HAM/Helsinki Biennial/Sonja Hyytiäinen

Medica Helsinki Biennaali 2023

22 Suzanne Treister – Technoshamanic Systems

Vallisaareen toteutetuissa teoksissa oli, tietysti, hyödynnetty Vallisaarea ympäristönä. Tänäkin vuonna monet teoksista sijoittuvat hienosti vanhojen kivisten rakennusten luolamaisiin uumeniin. Sen lisäksi muutama teos asettuu mielestäni luostavasti osaksi saaren kesäisen vihreää luontoa. Kuten vaikka tämä pieni puinen vaja, jonka seinät ovat täynnä akvarelleja, jotka voisivat olla kesäänsä perheen kesämökillä viettävän nuoren taiteilijan tuotoksia.

Oikeasti työt esittelevät uusia kosmologisia eloonjäämisen malleja, vaihtoehtoisia kolonialismin vastaisia näkyjä tulevaisuuksista, jossa elämme rinta rinnan maapallon ulkopuolisten olioiden kanssa. Tähänkin työhon liittyy myös lisätyn todellisuuden osuus, johon seniori-ikäiset perinteisemmän taiteen ystävät eivät saarella jaksaneet paneutua.

22 Technoshamanic 22 Technoshamanic Helsinki Biennaali 2023 22 Technoshamanic

Nämäkin kannattaa katsoa

6 Zheng Mahler – Soilspace

Teimme, harvinaista kyllä meille, kierroksen HAM ja Vallisaari julkisella liikenteellä. Ensin pyörällä Niittykumpuun liityntäbussiliikennettä vältellen, sitten Niittykummusta eteenpäin Kamppiin 121-bussilla. Kyllä, vihdoinkin, sen myötä, että Länsimetro on valmistunut Kivenlahteen asti, olemme myös saaneet joitakin bussivuoroja takaisin Länsiväylälle. Matka bussilla Niittykummusta Kamppiin on ajallisesti reilusti lyhyempi kuin metromatka, joka kiertää Otaniemen ja Keilaniemen kautta ja tarjoaa lisäksi ne paljon kaivatut näkymät Länsiväylän varrella.

Hiukan ennen Kamppia näimme myös biennaalin ensimmäisen teoksen, eli Baanan seinällä olevan ison teoksen, jonka keskeltä kurkistava otus kiinnitti ensimmäisenä huomioi. Teos onkin kuulemma omistettu niille lukuisille maaperän hengille, jotka muokkaavat asuttamiamme paikkoja.

Soilspace Helsinki Biennaali 2023
HAM/Helsinki Biennial/Sonja Hyytiäinen

13 Asuncion Molinos Gordo – Cuanto rio alla arriba

Kokoelma perinteisiä vesiruukkuja on ainakin tässä ympäristössä kaunis kokonaisuus.

13 Biennale

14 Sepideh Rahaa – Songs to Earth, Songs to Seeds

Riisinviljelyn vuodenkierrosta Pohjois-Iranissa kertova teos koosktuu videosta ja riisistä tehdystä installaatiosta. Näistä minun huomioni vei kaunis installaatio, vaikka asia lienee tuossa videossa. Viime vuosina tekemillämme parillakin Aasian matkalla, niin Balilla kuin Filippiineillä olemme mekin oppineet paljon riisin viljelystä – yllättävän työvaltaistahan se on, tämän monelle niin tärkeän ruoka-aineen kasvatus.

13 Biennale Helsinki Biennaali 2023

20 Alma Heikkilä – sopeutua yhdessä

Siinä missä innostuin Suzanne Treister teoksesta (22), niin samalla tavalla Alma Heikkilänkin teos sopii minusta upeasti osaksi Vallisaaren luontoa. Ajatuksena on, että kesän kuluessa teos, joka on toteutettu paitsi kankaista myös kipsistä, musteesta, silikonista, pellavansiemenöljystä ja maapigmenteistä muuttaa muotoaan kesäsateissa. Jos mielessäni oli teoksen 11 PHOSfate kohdalla, että pitäisi syyskuussa käydä katsomassa miten sen kävi, niin samalla pitäisi sitten vilkaista tämä teos uudelleen!

20 Biennale Helsinki Biennaali 2023

23 Keiken

Vallisaaren ja Kuninkaansaaren väliselle kannakselle sijoittui kesällä 2021 Alicja Kwaden teos Big Be-Hide, josta pidin erityisesti ja josta ajattelin, että sinne kannattaa ehdottomasti kävellä vielä kierroksen päätteeksi, vaikka Torpedolahden satamasta sinne onkin vähän matkaa (joka pitää vielä kävellä takaisinkin). Big Be-Hide on muuten pysyvästi nähtävissä Helsingin Kalasatamassa, jonne se sijoitettiin vuoden 2021 biennaalin jälkeen.

Tänäkin vuonna kannaksella, samassa paikassa, on yksi biennaalin teoksista, mutta Keiken, portaali kuvitteelliseen enkelien ja henkien asuttamaan todellisuuteen ei innostanut meitä samalla tavalla kuin Big Be-Hide. Thaimaalaisen henkien talon inspiroimaan työhön kuuluu osuus myös Stoan galleriassa Itäkeskuksessa ja online-osuus.

Helsinki Biennaali 2023

Tiesitkö muuten, että Vallisaaressa voi nykyisin majoittua paitsi omassa veneessä myös Aurora Hutin kelluvassa iglussa? Testasimme moisen muutama kesä sitten Ranualla – toimii, ainakin juuri kesämajoituksena!

vallisaari aurora hut

(Kuvista muutama on Helsinki Biennaalin lehdistökuvia. Niihin on merkitty valokuvaaja. Muut kuvat ovat omiamme.)

Join the Conversation

8 Comments

  1. Vallisaari on itseltäni vielä kokonaan käymättä. Biennaali olisi tietysti mitä mainioin ajankohta siihen, vaikka olisi vähän vaatimattomampikin tänä vuonna. Ja kyllähän tuossa paljon kiinnostavaakin oli. Harmi vain, että meillä on niin paljon kaikkea puuhaa, niin saa nähdä, ehdimmekö sittenkään. No ehkäpä ainakin syyskuussa.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Mikko! Vallisaari on kyllä retken arvoinen, mutta siihen tosiaan helposti menee pääosa päivästä venekuljetuksineen. Jos päädytte sinne syyskuussa, niin muista sitten kertoa mitä kuuluu sille basilikaviljelmälle ja miten se kangasteltta on ”kasvanut” (pinnoiltaan) kesän mittaan – siltä varalta, ettemme päätyisi saarelle enää toista kertaa tänä kesänä.

  2. Piti oikein jäädä miettimään, olenko koskaan käynyt Vallisaaressa. Mutta en kyllä muistaakseni!

    Tosi mielenkiintoisen oloinen tuo biennaali. Tosin nyt se tuli ”käytyä” tämän kattavan postauksen kautta!

    1. says: Pirkko

      Kiitos Eveliina! Kannattaa kuitenkin muistaa, että jutussa mainittujen teosten lisäksi niitä on vielä lähes saman verran, joita en tullut juttuun sisällyttäneeksi. Meitä eivät esimerkiksi videoesitykset ja AR-osiot oikein innostaneet, joten ne puuttuvat tästä, mutta kyllä muutama muukin, kun päätin nyt kuitenkin vähän rajata tätä.

  3. says: Annemaria/Samppanjaa muovimukista

    Onpa mielenkiintoinen ja monipuolinen kokonaisuus. Alkoi nyt kiinnostamaan kovasti. Toivottavasti ehtisin kokemaan tämän vielä syyskuuhun mennessä. Näkemättä on myös tuo Vallisaari.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Annemaria! Onhan tuossa koko kesä ja vähän ylikin aikaa, eli siitä vaan, etenkin jos Vallisaarikin käy vielä ”uudesta kohteesta”.

  4. Pari vuotta sitten ensimmäinen yritys Vallisaareen tyssäsi jäätäviin jonoihin. Nyt ajattelin olla vähän viisaampi ja yrittää mennä käymään, kun suurimmat massa ovat jo käyneet, eli myöhemmin syksyllä.

    Hienolta näyttää. Eli kyllä tuohon se yksi päivä kannattaa hyvinkin käyttää.

    Tuon baanan vierellä olevan ison työn näinkin viime Helsingin käynnillä.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Anna! Tälle vuodelle järjestäjät odottavat vielä enemmän kävijöitä kuin pari vuotta sitten koronakesänä, mutta toisaalta lauttaliput ovat tuplahintaisia edelliseen kesään nähden, joten voipi olla, ettei tuo tavoite täytykään.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *