Islanti – vastakohtia ja väärinkäsityksiä

Sanovat Islantia tulen ja jään maaksi – tulivuorenpurkauksia tai maan järistyksiä ei kohdallemme osunut, mutta jäätä ja lunta näimme kyllä. Yhtenä pakkasaamuna kävimme ulkoaltaassa (Laugadalur) uimassa – tuliperäisen maan lämpö riittää isonkin altaan lämmittämiseen vuoden ympäri. Samainen lämpö saa geysirit (Strokkur) sylkemään yli kymmenmetrisiä kiehuvan kuumia vesipatsaita muutaman minuutin välein.

Linkki Picasa-albumiin.

Video
Strokkurin purkauksista otimme pätkän videolle.
Klikkaa kuvaa niin näet sen (ääni päälle tietokoneessa!).

Matkamuistokaupoissa myydään neuleita ja mm. huovutettuja (!) tuotteita, joiden mallit ovat paikallisia ja vuosikymmenienkin takaa. Ostoskeskukset (Kringlan) eivät poikkea vaikka Espoon vastaavista, paitsi ehkä hintatasoltaan Islanti on kallis maa (2 hengen ateria Pizza Hutissa 3500 ISK = 50 euroa).
Kaverit olivat Lassea evästäneet, että Islannissa ei saa olutta – mutta tämä ei enää (vuoden 1989 jälkeen) pitänyt paikkaansa. Pirkolla taas oli jostain syystä käsitys, että lunnit eivät osaa lentää, mutta osaavat ne, kuulemma. Puitakin Islannissa kasvaa, muutamia, istutettuina.
Pidennetyn viikonloppumme Reykjavikissa päätimme illallisella pyörivässä näköalaravintola Perlanissa – tarjolla oli myös lunnia, savustettuna, muttei tällä kertaa valasta (vaikka islantilaiset saavat niitä vielä pyytääkin, tutkimustarkoituksiin).
Lunni

Artikkelin avainsanoja
, ,