Isäni Erik A. Heino

Zion National Park Erik Heino

4.6.2007 tulee kuluneeksi 10 vuotta isäni kuolemasta.

Isäni ei ehtinyt kokea internetiä – mutta kerrattakoon joitakin hänen elämänsä vaiheita tässä kymmenen vuotta hänen kuolemansa jälkeen. Kertaaminen on melko helppoa, koska isäni piti päiväkirjaa lähes koko elämänsä ajan. Seuraavassa joitakin ajankuvia vuosikymmenien takaa:

1937 – 15-vuotiaan koululaisen päiväkirjassa on kokeita, linturetkiä Viikissä ja Seurasaaressa ja kavereiden kanssa pelaamista: tikkaa, bismarckia ja shakkia.
1947 – 25-vuotiaana opiskelijana sodan jälkeen Göteborgissa (Chalmers Tekniska Högskolan). Myös äitini oli töissä samassa kaupungissa, vaikka he avioituivatkin vasta 1948. Linturetkeilyä. Harva se viikko lähetettiin paketteja Suomeen, äidille.
1957 – 35-vuotiaana telakan toimitusjohtajana Turussa. Helsinki-Turku väliä matkustettiin ahkerasti. Liikuntaharrastukset täyttivät vapaa-aikaa: lenkkeily ja uiminen. Sunnuntailta löytyy usein merkintä: Pirkon kanssa ”kävelyllä”.
1967 – 45-vuotiaan toimitusjohtajan vapaa-ajan täytti kesäpaikan, Eerolan, rakentaminen. Lenkkeilyyn oli kasvanut uusi kaveri, poika Eero. Vanhin tytär pääsi oppikouluun.
1977 – 26 vuotta kestänyt ura Turun telakan toimitusjohtajana päättyi 1972 Suomen meriteollisuuden silloisessa kriisissä, mutta työt jatkuivat konsulttina ulkomailla, mm. Hollannissa, Sveitsissä, Portugalissa ja Ruotsissa. Isäni kirjoitti myös säännöllisesti artikkeleita mm. Aamulehteen ja Talouselämään. Eerolassa alkusyksyn ”Elokuun kisat” keräsivät ystäväperheet yhteen juoksukilpailun ja saunomisen merkeissä joka vuosi.
1987 – 65-vuotiaana nuoruuden luontoharrastus oli taas noussut keskeiseen asemaan. Naisystävän Marjatan (äitini oli kuollut jo 1981) kanssa retkeiltiin niin Kuhmossa kuin saaristossa. Pirkan Hiihto -treenit hiihdettiin usein Paloheinässä, kun isä oleskeli paljon Helsingissä Marjatan luona. Juhannus keräsi Eerolaan kaikki lapset puolisoineen.

Seuraavassa muutama isästäni aikoinaan julkaistu lehtijuttu:
50-vuotishaastattelu
60-vuotishaastattelu
HS muistokirjoitus
TS muistokirjoitus

Tags from the story
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.