Kolmas miehitysmuseo

Tallinna 2008

Vierailtuamme keväällä 2007 Riikan ja Vilnan miehitysmuseoissa jäi uteloittamaan, että onko Tallinnassakin miehitysmuseo – ja onhan siellä sellainen ollut vuodesta 2003 alkaen. Joten päätimme käyttää yhden kesälomapäivän Tallinnassa pistäytymiseen, lähinnä juuri käydäksemme tuossa museossa.

Museo on pieni ja Viron miehityskausien kuvaus perustuu pitkälti videoelokuviin, jotka kävivät läpi eri vaiheita: Neuvostoliiton miehitys 1940-41, Saksan miehitys 1941-33 ja toinen Neuvostoliiton miehitys 1944 – 1991, tämä lähes 50-vuotinen miehitys jaettuna vielä useisiin n. 10 vuoden jaksoihin. Elokuvamateriaalia olisi varmaan ollut yhteensä tarjolla 3 tunnin verran, mutta ihan kaikkea emme katsoneet, mutta monta pientä asiaa kuitenkin opimme/tuli kerrattua. Kuten esimerkiksi, että 1941 kansalaiset odottivat saksalaisten vapauttavan Viron, että neuvostovallan aikana piti puhua venäjää, jos paikalla oli yksikin ei-virolainen ja näimme miten Kekkonen vieraili Tallinnassa Finnairin koneella.

Museo on kävelyetäisyydellä Vanhasta kaupungista ja sisäänpääsymaksu ei huimaa (20 EEK) – joten kannattaa käydä sekin katsastamassa Tallinnassa käydessään. Kannattaa myös käydä wc:ssä – sen läheisyyteen on nimittäin sijoitettu isot neuvostovallan aikaiset patsaat arvoiseensa paikkaan :-)

Museon lisäksi kiertelimme hiukan Vanhassa kaupungissa, löysimme iloksemme nyt myös Virukeskuksesta Double Coffeen, joihin ihastuimme keväällä 2007 Latviassa ja Liettuassa – ja hankimme loppukesän siiderit ja viinit edullisesti (joskin kädet kyllä venyivät kantaessamme n. 25 litraa nesteitä laivaan ja laivasta).

Tallinna 2008 Tallinna miehitysmuseo Tallinna 2008 Tallinna miehitysmuseo
Tallinna 2008 Tallinna 2008 Tallinna 2008 Tallinna 2008 Tallinna miehitysmuseo

Tags from the story
,
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *