Historia – satua ja tarinoita?

Satuin uutisista huomaamaan otsikon Stonehengen mysteeri selvisi, jossa todetaan uusimpien paikalla tehtyjen tutkimusten (kun ne vihdoin on sallittu!) osoittavan, että alue oli pikemminkin paikka, jossa parantajat ja vaivoihinsa parannusta hakevat kohtasivat, kuin palvontapaikka tai muinainen kalenteri.

Taas yksi esimerkki siitä, että kun turisteja kuljetetaan nähtävyydeltä toiselle ja heille kerrotaan totena kertomuksia siitä, että mikä tämä paikka, mitä täällä on joskus muinoin tapahtunut tai mitä tämän kirkon rakentamisen yhteydessä onkaan sattunut, että kyse on vain saduista ja tarinoista, joita kerrotaan turistien viihdyttämiseksi.

Ensi vuosikymmenellä tai ensi vuosisadalla kerrotaan sitten ehkä toisia satuja ja tarinoita. Omalta osaltani maailmalla liikkuessani painotan mielelläni nykyhetkeä, yritän kokea minkälaista arki olisi tässä paikassa, mitä täällä nykyisin elävät ihmiset tekevät, mitä ruokaa myydään ruokakaupoissa – mitä kohtaa vain kulkemalla ympäriinsä. Ja kun sitten johkaannun, kuitenkin, jollekin turistiretkelle, jossa käydään läpi yksituiskohtaista tarinaa jonkun kirkon rakentamisesta – joka luultavasti on osittain ainakin pelkkää satua – turhaudun ja yritän poistua takaovesta ulos vaikka viereiselle torille tai kauppahalliin!
Taidemuseot ovat asia erikseen – liittyi teoksiin sitten tarinoita tai ei, niin itse teoksen voi havainnoida tässä ja nyt ihan itsekin – ja pitää tai olla pitämättä siitä, ilman tarinaakin …

Tags from the story
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.