Kirjeitä nuorelle matemaatikolle

Luimme molemmat, Lassekin, joka ei kovin montaa kirjaa vuodessa yleensä lue, Ian Stewartin kirjan Kirjeitä nuorelle matemaatikolle. Kiinnostuin kirjasta HS:ien lyhyen esittelyn perusteella – etenkin kun koulussa matematiikka oli ehdottomasti vahvin aineeni. Alaluokilla laskimme kilpaa luokan toisen ”matemaatikon” kanssa vuoden matematiikan kirjan tehtävät yleensä ensimmäisten kuukausien aikana ja suoritin ensimmäisiä matematiikan kursseja Turun Yliopistossa jo lukioaikana. Jos tietokoneet eivät olisi ilmestyneet kuvaan 70-luvun alussa, niin olisin varmaan jatkanut yliopistolla ja päätynyt vaikka vakuutusmatemaatikoksi.

Sittemmin hiukankin haastavampi matematiikka on jäänyt, mutta ehkä joskus taas … kun muutama vuosi sitten suoritin Hankenilla Portfolio Management -kurssin ajattelin, että jos olisi enemmän aikaa, niin voisi olla kiva kuunnella/suorittaa lisääkin esimerkiksi tuon alueen kursseja, mutta ehkä palaankiin siis matematiikkaan.
Niitä ratkaisemattomia matemaattisia ongelmiakin kun on edelleen, esimerkiksi nämä.

Ja matematiikkaahan on kaikkialla – kuten kirjassa Kirjeitä nuorelle matemaatikolle vanhempi tieteenharjoittaja yrittää asiaa hauskasti kuvata: Jos kaikkeen matematiikkaa hyödyntävään kiinnitettäisiin punainen tarra: ”Sisältää matematiikkaa” olisi punainen tarra jokaisessa tietokoneessa, lentolipussa, puhelimessa, autossa, liikennevalossa, vihanneksessa jne.

Alkuun tosin pitää kerrata perusasioita – kuten jonain aamuna aamiaispöydässä aloitimme aiheesta, että mikä olikaan rationaaliluvun määritelmä?

Virittääkseni uudelleen matematiikkaharrastustani hankin myös jo kirjan 50 mathematical ideas you really need to know – saa sitten nähdä, että missä vaiheessa sille löytyy aikaa taloushallinnon kehittämisen useimmiten täysin epämatemaattisten haasteiden lomassa …

Ian Stewartin kirja näyttäisi muuten löytyvän jo kokonaan netistäkin Googlen teoshausta.

 

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *