Liechtenstein

Liechtenstein

Vaihdoimme Suomen vapun Liechtensteinin vappuun. Ja vaikkakin luultavasti Iirislahdessakin olisi ollut melko rauhallista, niin ainakin Vaduzissa oli rauhallinen vappu. Tosin ei siellä vappua mitenkään nähnyt, vaikka perjantai vapaapäivä sielläkin oli.
Mutta ilman vappuakin (tai ehkä juuri siksi) pieni kaupunki oli kaunis – alppimaisemia, pankkeja ja taidetta. Kaupungin yllä on linna, jossa ruhtinas Hans Adam II perheineen asuu. Linna ei siis ole turisteille avoin museo. Alueen korkeuseroihin toki voi tutustua nousemalla kaupungista kiemurtelevaa polkua pitkin linnan taaksekin, mutta sisälle ei siis pääse.

Zürich – Sargans – Vaduz

Liechtensteiniin matkasimme Zürichistä junalla (Zürich – Sargans 60..80 minuuttia, lähtöjä n. tunnin välein) ja Sargansista Vaduziin bussilla (pikavuoro 12E alle 20 minuuttia, normaali 12 ehkä 30 minuuttia, lähtöjä sunnuntainakin ½ tunnin välein, arkisin useammin). Junamatka maksoi 2. luokassa 33 CHF (n. 22 euroa) ja bussi 3,60 CHF (n. 2,40 euroa) suuntaansa (per henki). Juna kulkee Zürich -järven rantaa ja näköalat niin järvelle kuin vuorille ovat huikaisevat: Zürichistä lähdettäessä paikka junasta kannattaa valita menosuuntaan vasemmalta puolelta ja paluumatkalla oikealta puolelta. (Dokumentoitakoon tämä tähän, koska ennen matkaa netistä Liechtensteinistä tietoa hakiessani satuin löytämään useitakin kysymyksiä siitä, että miten sinne pääsee – tämän vaihtoehdon neuvoivat Zürichissä asuvat ystävämme ja tämä toimi hyvin, luultavasti autonvuokrausta paremmin.)

Liechtensteinin hintataso on korkea – kuten Sveitsinkin – keskitasoisesta hotellihuoneesta maksoimme n. 170 euroa ja illallisesta parsasesongin aikaan (vain pääruoka, juomana olut/kivennäisvesi) n. 50 euroa – kyllä sitä tämän verran voikin maksaa siitä ilosta, että nyt on sitten 70 maata kasassa (Pirkolla) ja 77 (Lassella).

Liechtenstein ja H.R.H. -kirja

Vielä yksi Liechtensteiniin liittyvä hauska sattuma. Olin ostanut pokkarina Danielle Steelin kirjan H.R.H. ja kirjaan tarttuessani (kun olimme jo matkan Liechtensteiniin varanneet) huomasin, että tämän kirjan tarina sattuukin ankkuroitumaan Liechtensteiniin. Vaikka kirja romanttista hömppää varsinaisesti olikin, niin paikkoja ja historiaa kuvaavat kohdat varmaan enimmäkseen olivat ihan tosia, muutaman kohdan jopa tarkistin muista lähteistä ja tosia vaikuttivat olevan. Liechtensteinissa taru ja todellisuus sitten kivasti sekoittuvat kun kiipesimme kaupungista ylös linnalle ja matkalla luimme esillä olevia maata esitteleviä infotauluja ja samalla kerroin Lasselle kirjassa olevaa tarinaa. Suosittelen Liechtensteiniin menijöille!

Saattaisit olla kiinnostunut myös näistä:

Tags from the story
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.