Liechtenstein

Liechtenstein

Liechtensteinin kuviin Liechtenstein Sveitsin ja Itävallan välissä Vaduz

Vaihdoimme Suomen vapun Liechtensteinin vappuun. Ja vaikkakin luultavasti Iirislahdessakin olisi ollut melko rauhallista, niin ainakin Vaduzissa oli rauhallinen vappu (tai siis vappua ei siellä mitenkään nähnyt, vaikka perjantai vapaapäivä sielläkin oli).
Mutta ilman vappuakin (tai ehkä juuri siksi) pieni kaupunki oli kaunis – alppimaisemia, pankkeja ja taidetta. Ja kaupungin yllä linna, jossa ruhtinas Hans Adam II perheineen asuu – linna ei siis ole turisteille avoin museo. Alueen korkeuseroihin toki voi tutustua nousemalla kaupungista kiemurtelevaa polkua pitkin linnan taaksekin, mutta sisälle ei siis pääse.

Liechtensteiniin matkasimme Zürichistä junalla (Zürich – Sargans 60..80 minuuttia, lähtöjä n. tunnin välein) ja Sargansista Vaduziin bussilla (pikavuoro 12E alle 20 minuuttia, normaali 12 ehkä 30 minuuttia, lähtöjä sunnuntainakin ½ tunnin välein, arkisin useammin). Junamatka maksoi 2. luokassa 33 CHF (n. 22 euroa) ja bussi 3,60 CHF (n. 2,40 euroa) suuntaansa (per henki). Juna kulkee Zürich -järven rantaa ja näköalat niin järvelle kuin vuorille ovat huikaisevat: Zürichistä lähdettäessä paikka junasta kannattaa valita menosuuntaan vasemmalta puolelta ja paluumatkalla oikealta puolelta. (Dokumentoitakoon tämä tähän, koska ennen matkaa netistä Liechtensteinistä tietoa hakiessani satuin löytämään useitakin kysymyksiä siitä, että miten sinne pääsee – tämän vaihtoehdon neuvoivat Zürichissä asuvat ystävämme ja tämä toimi hyvin, luultavasti autonvuokrausta paremmin.)

Liechtensteinin hintataso on korkea – kuten Sveitsinkin – keskitasoisesta hotellihuoneesta maksoimme n. 170 euroa ja illallisesta parsasesongin aikaan (vain pääruoka, juomana olut/kivennäisvesi) n. 50 euroa – kyllä sitä tämän verran voikin maksaa siitä ilosta, että nyt on sitten 70 maata kasassa (Pirkolla) ja 77 (Lassella).

Artikkelin avainsanoja