Kirjallisia matkoja

afrikan poikki

Seuraavaa matkaa odotellessa olen tullut lukeneeksi useammankin kirjan, jotka ovat vieneet minut maihin, jossa en vielä ole vieraillut – enkä kaikissa varmasti tule koskaan vierailemaankaan.

Juha Vakkurin kirjassa Afrikan poikki matkustetaan puskatakseilla Afrikan poikki lännestä itään, hiekassa ja pölyssä ja välillä teltassa yöpyen. Tämä kirja tarjoaa myös (turhankin laajan) tietopaketin matkan varrella olevien maiden mm. Malin, Nigerin ja Tsadin historiasta, joten lisää tietoa ei juuri tarvitse hakea. Välillä tuntuu siltä, että olisin mieluummin lukenut ”vain” matkakuvausta ja skipannut ”pakollisen” historiaosuuden. Mutta ehkä jos se olisi kokonaan puuttunut, niin olisin sitten ”joutunut” hakemaan vähän tietoa siitä netistä.

Tehtaan tytöt kertoo eteläisen Kiinan kaupunkien tehtaisiin (myös Nokian tehdas Dongguanissa mainitaan) tulevista siirtotyöläisistä. Kirja kertoo muutaman tytön siirtotyöläiselämän ensimmäisistä vuosista – ja näiden muutaman tarinan perusteella ei voi muuta sanoa kun että yritteliäisyydessä löytyy kun tavoitteena on parempi elämä. Kirja avaa hyvin nuorten naisten elämää nyky-Kiinassa heidän näkökulmastaan. Pienen vilahduksen tämän kirjan maisemista näimmekin syksyisellä vierailullamme Shenzheniin.

Tuhat loistavaa aurinkoa (jonka luin vasta nyt) pakottaa etsimään netistä lisää tietoa Afganistanin vaiheista. Ja päästää (tai pakottaa?) Sinut naisten elämään Afganistanissa sen muuttuessa Taliban-hallinnon myötä.

Lukemisen lisäksi matkailemaan näinä viikkoina pääsee taas myös Michael Palinin seurassa – Teemalla on torstaisin tarjolla Palinin Halki suuren Saharan – sopii hyvin Vakkurin kirjan jatkoksi!

Saattaisit olla kiinnostunut myös näistä:

Tags from the story
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.