Argentiina – viiniä ja tangoa

Argentiinassa vietimme ensimmäisen vuorokauden Mendozassa, joka oli sopivan pieni viinitilojen ympäröimä kaupunki ”opetella” uutta maata. Argentiinasta ensimmäinen asia, jonka matkanjohtaja meille opetti oli oikeiden setelien erottaminen vääristä – ilmeisesti vääriä on sen verran paljon liikkeellä, että kannattaa olla epäluuloinen. Opimme myös, että kolikoita voi tässä maassa olla vaikea kerätä, sillä niistä on pulaa, koska niitä kannattaa kuljettaa rajan yli Paraguayhin sulatettavaksi metalliksi – niiden arvo siten on suurempi kuin kolikoina. Myös Argentiinan talouden romahtaminen pariin kertaan, viimeksi vuonna 2001, näkyy katukuvassa – argentiinalainen kuluttaa, sillä rahaksi muutettu tavara säilyttää ainakin jotain arvostaan, raha ei välttämättä … Mutta rahasta miellyttävämpiin asioihin, viiniin.

Vierailimme Mendozan lähellä Ruca Malen -viinitilalla, jossa saimme tutustua viinin valmistukseen ja nauttia niistä pitkähkön kaavan mukaan nautitun lounaan jokaisen ruokalajin yhteydessä. Oli muuten hyvä lounas! Tilan viinejä ei vielä valitettavasti tuoda Suomeen. Muuten Mendozasta jäi lähinnä mieleen muutama puisto ja vapaustaistelija José Francisco de San Martin, jolla ilmeisesti on ollut merkittävä osuus niin Argentina, Chilen kuin Perunkin vapautumisessa Espanjan siirtomaavallasta. San Martin -nimisiin aukioihin, katuihin, teihin ja puistoihin törmää näissä maissa taajaan ja lisäksi aukioilla ja kirkoissa on kyseisen herran patsaita siellä täällä.

Mendozasta jatkoimme lentäen Buenos Airesiin – etäisyydet Argentiinassakin ovat pitkiä. Buenos Airesissa mieleen jäi La Bocan alue värikkäinen taloineen, La Bocan jalkapallostadion, jossa on Coca-Cola logo mustavalkoisena, koska punavalkoinen olisi edustanut kilpailevaa joukkuetta ja Evita Peron, jonka haudallakin sitten retkellä kävimme. Plaza de Mayolla vaadittiin edelleen Falkland -saaria Argentiinalle ja merkit aukiolla muistuttivat kadonneita lapsenlapsiaan etsivistä isoäideistä.
Omatoimisesti kävimme katsastamassa paikallisen pursiseuran, jonka laiturista löytyi suomalainenkin vene, kävelimme kauniin Puente de las Mujeresin yli ja nautimme jäätelöannoksen Cafe Tortonissa (vrt. Cafe New York Budapestissa). Iltaohjelmassa oli ½ kilon pihvejä ja tangoa. Yleensäkin voisi todeta Buenos Airesista, että yhtä tangoa koko kaupunki, sillä paitsi ihan oikeita tangoesityksiä iltaisin ravintoloissa niitä oli myös useimmilla aukioilla ja kävelykaduilla koko ajan – tanssiva pari, musiikkisoitin ja hattu rahan keruuta varten. Kivoja esityksiä ja ihan hienoja asuja kadullakin monella näistä!

Argentiinasta matkamme jatkui sitten laivalla Uruguayn puolelle – vähän kuin Helsingistä laivalla menisi Tallinnaan, Rio de la Plata -joen ylittäminen Coloniaan kesti n. tunnin (joki on siis LEVEÄ).

Argentiina
Klikkaa tästä tai kuvasta Argentiinan kuviin
Tags from the story
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *