Brasilia, Rio de Janeiro

Matka Montevideosta Rio de Janeiroon Sao Paulon kautta oli pitkä ja olimme perillä myöhään illalla. Matkalla lentokentältä hotellille oppaat, suomalainen ja paikallinen (Brasiliaan vuosia sitten muuttanut suomalainen) varoittelivat Riosta: kaikki rahat, korut ja passi pidetään koko ajan kassakaapissa, kaupungille mukaan vain sen verran rahaa, kun juuri sillä retkellä tarvitaan. Rantakatua ei ylitetä pimeällä – silloin rannat ovat katulapsien, jotka eivät pyydä haluamaansa kauniisti. Pelottavaa …

Mutta seuraavina päivinä kirkkaassa auringonpaisteessa kaunis kaupunki kuitenkin enemmän houkutti kuin pelotti – eikä meitä kertaakaan yritetty ryöstää tai mitään. Mutta turvattomuus näkyi kyllä kaupungillakin mm. kaltereina ja oppaan kertomana, että omakotiasuminen ei ole suosittua, koska kerrostalossa on turvallisempaa.

Riossa katsastimme päänähtävyydet – nousimme Sokeritopalle (tässä kuvaus James Bond -leffasta Kuuraketti siihen liittyen) ja seuraavana päivänä Kristus-patsaalle, vaikka se olikin rakennustelineiden ympäröimä. Näköalat kummaltakin kukkulalta olivat upeat – eivätkä jonot itse asiassa kovin pahoja, syksyllä jonotimme pitempään Hongkongissa Peakille.

Kaupungin päänähtävyyksiin kuuluivat ehdottomasti myös rannat, Copacabana ja Ipanema. Siinä missä Chilessä kaikki oli yhtä maanjäristystä (maaliskuussa 2010), Argentiinassa kaikki oli yhtä tangoa niin Rio oli yhtä rantaa koko kaupunki. Yhtenä aamuna kävelimme rannat päästä päähän, Ipaneman ja Copacabanan ja näimme ranta-elämää laidasta laitaan: taivaanrannan maalareita, pienen pieniä bikineitä, lenkkeilijöitä, kookospähkinöitä, rannalla vaeltavia turisteja (kuten me). Jos olisimme tulleet kaupunkiin helmikuussa, Rio olisi varmaan ollut yhtä karnevaalia, mutta nyt kadunpätkä, jossa karnevaalikulkueet kulkevat oli vain tylsä katu, jota reunustivat tyhjät katsomorakennelmat. Slummejakin kaupungissa toki oli – mutta emme lähteneet katsomaan slummien asukkaita kuten eläimiä eläintarhassa.
Riosta palasimmekin sitten jo kotiin – Rio – Sao Paulo – Frankfurt – Helsinki. Luminen Helsinki.

Brasilia
Klikkaa tästä tai kuvasta Brasilian rantakuviin :-)
Tags from the story
,
Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.