Makedonia ja Albania

Sveti Jovan Kaneon kirkko niemellä järven rannalla

Seikkailumme Golem Gradin saarella tulikin jo käsiteltyä – mutta muutama huomio muustakin Makedoniasta (ja Albaniasta).

Vietimme siis juhannusviikon Aurinkomatkojen uutuuskohteessa Ohridissa, Makedoniassa. Makedonia puuttui vielä maalistastamme ja Aurinkomatkojen matka tuntui helpolta tavalta päästä sinne – ja käydä myös naapurimaassa Albaniassa heidän järjestämällään päiväretkellä.
Hotelliksi valitsimme Bellevuen, joka sijaitsi n. 7 km kaupungista etelään. Hotelli sinänsä oli ihan ok, makedonialaiseen standardiin ainakin, mutta sijainti oli sikäli huono, että kävely/pyörätie kaupungista päättyi Inex Gorica –hotelliin ja jos toisen kerran jostain kumman syystä päätyisimme Ohridiin, niin asuisimme ehkä siinä. Olimme myös ottaneet puolihoidon, kun sen hinta oli naurettavan halpa ja hotelli oli jonkin matkaa keskustasta, mutta toiseen kertaan emme sitäkään kai tekisi – ruoka oli sen verran tylsää ja päivästä toiseen samanlaista. Kuten aamiainenkin, kyllä sillä toimeen tuli, etenkin jos kahvin tilasi baarista erikseen, mutta ei siinä mitään erityisen hyvää ollut! Lounaaksi söimme useimpina päivinä kreikkalaisen tai makedonialaisen salaatin (kuten kreikkalainen, mutta päällä raastettua juustoa feta-juuston sijaan) ja ne olivat hyviä. Kuten makedonialaiset viinitkin.

Aurinkomatkojen retkiäkin tuli testattua ihan reippaasti – kun toivomaamme retkeä Golem Gradille ei ensin tuntunut järjestyvän kävimme jokseenkin olemattomalla rakin maisteluretkellä Sveti Naumin luostarilla. Soutelu lähdealueella oli kuitenkin ihan ok – ja itseasiassa matkalla ollut paalukyläkin lähes mielenkiintoinen.

Päiväretkellä Albaniassa

Albanian retki oli rankka – karkeasti ottaen suuntaansa 6½ tuntia bussissa ja siinä välissä 3 tuntia Tiranassa. (Tosin tuohon 6½ tuntiin sisältyi taukoja rajalla ja ruokailu/ruokakauppapaikassa ja menomatkalla bunkkereiden ihmettelyä.) Albania oli itseasiassa oikeasti aika outo paikka. Nuo tienvarressa monessa kohdin näkyvät bunkkerit. Talojen ikkunoista pahan silmän karkoittamiseksi riippuvat hirtetyt teddykarhut. Tiranan liikenne, jossa ainakaan jalankulkijalla ei ollut mitään arvoa (onkohan tämäkin jotenkin sivistyksen mitta, päätellen esimerkiksi siitä, että Sveitsiä parempaa maata jalankulkijana saa hakea).

Ohridissakin kävimme kaupunkikierroksella – pienen kylän tärkeimmät nähtävyydet piti kiertää, kirkot, linnoitukset ja vanha kaupunki. Ja vihannes- ja hedelmämarkkinat. Miten se nyt oli, että jokaisessa kaupungissa on tori, kirkko ja näköalapaikka … nämä näimme siis Ohridissakin.

Yhdeksi päiväksi vuokrasimme pyörät, jotka tosin maksoivat 15 euroa per pyörä per päivä, siinä missä Aurinkomatkojen oppaassa sanottiin, että 10 MKD (=16 senttiä!) per päivä. Pyöräilimme n. 12 km suuntaansa Ohridista Strugan pieneen kylään ja takaisin – ja sitten vielä Ohridistä liikennettä uhmaten hotellillemme, ehkä luokkaa 30 km – ihan hyvä suoritus yli 30 asteen helteessä yhdelle päivälle.

Yhteenvetona Makedoniasta voisi todeta, että siinä missä aina joskus jostain paikasta sanotaan, että se on kuvankaunis, niin Ohridin osalta voisin vaikka sanoa, että tuo piti oikeasti paikkansa – maisemat olivat monessa paikkaa oikeasti kuvankauniit! Mutta gourmet –kohteeksi maasta ei vielä ole, eikä maa ole shoppailumaakaan. Hintatason tosin on todella edullinen, mutta välillä olisi voinut vaikka maksaa vähän enemmän, jos tarjontaa olisi ollut vähän enemmän!

Aurinkomatkoilla kohde oli siis tämän vuoden uutuus ja taisimme olla siellä neljännellä viikolla matkojen alusta, mikä näkyi jonkin verran vielä oppaiden osaamisessa (ja kirjallisen lomaoppaan tiedoissa). Mutta oli pakettimatkalla kuitenkin omatoimimatkaa helpompaa!

MakedoniaAlbania
Klikkaa tästä tai kuvasta Makedonian Ohridiin ja Albanian Tiranaan
Tags from the story
, , ,
Join the Conversation

2 Comments

  1. says: Marina

    Kiva matkakertomus. Pitänee taas ruveta selailemaan matkaoppaita;-) Sadanteen kohteeseen on vielä matkaa eikä taida toteutua, pitäisi joskus oikeasti laskea missä kaikkialla on tullut käytyä. Kiitos Pirkko kun jaat kertomuksesi kanssamme! T: Marina

  2. says: Sonja

    Tervehdys, olimme juhannuksen jälkeisen viikon Ohridissa ja kokemukset olivat jokseenkin samanlaiset. Hotelli oli sama bellevue. Mielestäni hotellin taso oli kohtalainen, aamiainen yksipuolinen ja lämmin ruoka välillä kylmää avonaisessa tarjoiluastiassa. Hotellilta tosiaan oli matkaa keskustaan ja se oli viikon aikana, jopa rasite, kun aina piti lähteä. Liikenne tiellä oli sellainen, että jalan ei sinne sekaan viitsinyt mennä. Kokonaisuudessaan Ohrid oli näkemisen arvoinen. Kävimme myös Albaniassa, oppaana oli Jari ja hän oli hyvin perehtynyt aiheeseen ja tietopaketti Albaaniasta oli loistava matkan aikana.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.