Perusnähtävyydet jokaisessa kaupungissa

Perusnähtävyydet

Ohridin kaupunkikierros pani muistelemaan muutaman vuoden takaista Hesarin juttua kaupunkien nähtävyyksistä. Niinhän se on, että joka kaupungissa on samat nähtävyydet – joita oikeastaan ei kannattaisi kiertää katsomassa, koska ei niitä kuitenkaan jälkeenpäin muista.

Tätä listaa Ohridiin soveltaen:

Kirkot

Joo näitä nähtiin, kuten yleensä, turhankin monta. Tosin Makedonian soveltama 100 MD:n sisäänpääsymaksu per kirkko auttoi tekemään oikeita päätöksiä olla menemättä joihinkin niistä. Eikä käyty moskeijassa Albaniassakaan. Pietarinkirkko Vatikaanissa on nähty – Hesarin jutun mukaan se nyt ehkä on katsomisen arvoinen. Ehkä joku Istanbulin moskeijoistakin.

Patsaat

Joo, joku miehennäköinen oli torilla, Ohridissa. Ei siitä tosiaankaan sen enempää.

Kansallismuseot

Jäi väliin, niin Ohridissa kuin Albaniassa. Vaikka niissä ehkä olisi ollut Hesarin jutun mainitsemat pyöreä ja teräväreunainen kivi, kankaanpala ja muutama vanha kolikko. Mutta Makedonian 5 MKD:n raha ihan poikkeuksellisesti kulkeutui kotiin asti, kolikon toisella puolella olevan söpön ilveksen kuvan takia.

Torit

Oli Ohridissakin. Ja itse asiassa torilla oli ihan kiva kuljeskella, katsella hedelmälaatikoita. Ostimme jopa kirsikoita ja varastin yhden minikokoisen omenan, kun halusin tietää miltä ne maistuvat. Maistuivat happamilta, mutta paikalliset söivät niitä. En tiedä mikä hedelmä oli. Barcelonassa kävin tori/kauppahallialueella toisenkin kerran kaupungissa toiseen kertaan vieraillessani.

Vanhatkaupungit

Juu, kuljettiin läpi tällainen Ohridissakin. Ihasteltiin (?) matkamuistomyymälöiden ikkunoita (sisälle ei sentään eksytty). Kadut olivat melko helppokulkuisia, tosin nousu vanhalle teatterille ja linnoitukselle aika jyrkkä.

Panimot ja viinitilat

Tämä taisi jäädä väliin – hui kamalaa! Argentiinassa erityisesti tuli näillä vierailtua, siellä ihan kivoja paikkoja. Jossain tosin pidin enemmän viinitilalla olleesta mansikkaviljelmästä kuin maisteltavista viineistä.

Näköalapaikat

Näitä Ohridissa oli monta – linnoituksella ja paalukylällä ja erityisesti kun nousimme vuorten yli Prespajärvelle. Maisemassa näkyi taloja, vihreää ja aika paljon vettä. Vuorilta tosin vähemmän taloja. Mutta enemmän vihreää.

Eläintarhat

Puuttui Ohridista – vakava puute siis. Ei apinoita (vaikka Hesarin juttu taisi väittää, että niitä on joka maassa). Mutta merimetsoja, pelikaaneja, riikinkukkoja, kilpikonnia, sisiliskoja ja käärmeitä näkyi. Ihan ilman tarhaa. Mutta ei pidä mollata eläintarhoja – tiikeri Jaipurissa oli ihan pelottava vaikka häkissä olikin. Pekingissä olisi ollut kiva nähdä pandat, mutta työmatkalla oli pakko priorisoida kiinalaiset kolleegat pandojen yli.

Ostoskeskukset

Kävelykatu oli. Joitakin isompia marketteja. Tiranassa olisi kuulemma ollut joku pieni ostarikin, mutta ei innostuttu hakemaan. Tiranassa oli kivasti vanhojen kirjojen myyntiä silloilla ja toreilla – jos olisi ollut enemmän aikaa tutkia tarjontaa olisi voinut tehdä mielenkiintoisia löytöjä, jopa englanninkielisinä.

Tags from the story
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *