Matka-kirjoja

matka-kirjoja

 

Sain äskettäin luettua parikin matkailua vähän eri laidoilta käsittelevää kirjaa: Merja Mähkän kirjan Ihanasti hukassa ja miten sieltä pääsee pois – 543 päivän reppumatka ja Helena Balashin Eläkepäivät ulkomailla.

Edellinen kuvaa matkustustapaa, jota en ole koskaan harrastanut – ja tuskin tulen enää harrastamaankaan. Rinkan kanssa kulkeminen ja hostelleissa majoittuminen ei taida ihan olla minun juttuni. Mutta kiersi maailmaa sitten tavalla tai toisella, niin samat ne nähtävyydet tuntuvat olevan – kovasti olivat tutun tuntuisia Merjan kuvaukset vaikka Chobesta, Galapagos-saarilta tai kommentit siitä, että Kolumbiasta ei maanteitse pääse Panamaan, kun sillä välillä Trans-American highwaysta puuttuu pätkä. Tosin Merja vietti ison osan 1,5 vuodesta Aasiassa, jossa me olemme käyneet vähemmän ja vaikka Balille ehkä vielä joskus lähtisimmekin, niin taidamme päätyä tekemään jotain muuta kuin surffaamaan. Machu Picchukin voisi olla vielä jonkun tulevan matkan kohde. Mutta siis ehkä hiukan toisin kuin busseilla yön selässä Bolivian ja Perun rajaseuduilla. Merjan tekstiä oli ihan mukava lukea, mutta ihan kaikkea en olisi halunnut todellakaan kokea itse! Merja Mähkä kirjoitti matkansa aikana myös blogia: Sata maata, vaikka tähän 1,5 vuoden reissuun sitten lopulta sisältyikin ”vain” 35 maata. Blogi on sittemmin poistettu netistä, mutta sen Facebook-versio löytyy ainakin vielä.

Eläkepäivät ulkomailla -kirjaan innostuin jonkun aikakauslehden suosituksesta. Mutta itse kirja ei ollut kovin innostava – jos oikeasti asia olisi ajankohtainen, niin ehkä kirja osoittautuisi hyödylliseksi, mutta nyt se tuntui pykälä- ja lomakeluettelolta ja sitten toisaalta melko itsestään selvien asioiden toistamiselta, kuten esimerkiksi, ettei ehkä kannata suoraan ostaa asuntoa mistään eikä ainakaan tutustumatta siihen ja ympäristöön oikeasti eikä vain netissä. Ja jos vaikka minulla vähän ajatuksia yksittäisiä matkoja hiukan pitemmän ajan viettämisestä ulkomailla jossain vaiheessa olisikin, niin toistaiseksi ainakin nuo ajatukset ovat jääneet alle sen 183 päivän, joten asia, tuon kirjankin mukaan, olisi melko yksinkertainen kuvio. Ja asuntokin olisi varmasti vuokra-sellainen!

Näihin matka-aiheisiin kirjoihin liittyen vielä kommentti suomenkielisen kirjallisuuden e-kirjatarjonnasta – kumpaakaan ei löydy e-kirjana, vaikka erityisesti vaikka Merja Mähkän kirja olisi mukavaa luettavaa matkallakin, mutta mieluiten ilman fyysisen kirjan mukana kantamista!

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.