Oslo 17. mai (ja 18. mai)

Oslo 17mai

Vietimme helatorstaiviikonloppua Oslossa. Päätös lähteä Osloon syntyi vanhenevien SASin pisteiden ja pistelentotarjouksen myötä kevättalvella ja varasimme matkan tietämättä edes, että 17. toukokuuta Norja juhlii näyttävästi perustuslakiaan joka vuosi. Mutta, ihan kivahan tuo oli, nähdä koko kaupunki juhlamielellä, lasten kulkua, Norjan kuninkaalliset vilkuttamassa Kuninkaanlinnan parvekkeelta ja kansallispuku arviolta joka kolmannella ihmisellä. Me saimme hotellilta liput ”vip”-alueelle – ilmeisesti norjalaiset haluavat tarjota turisteille näköalapaikat juhlaansa. Lassen 360-asteen kuvakoosteesta näkyy miten väljää meillä oli verrattuna kadunvarsien tungokseen. Muita kuvia näet klikkaamalla tästä tai alla olevaa kuvaa.

oslo

Torstai-iltapäivällä teimme retken Holmenkollenille, vaikkei talviurheilukausi ollutkaan. Lisäksi kävimme Vigelandin puistossa – kuten moni muukin, taitaa tuo veistospuisto olla Oslon suosituimpia nähtävyyksiä.
Siinä missä Vigelandin puisto ei ollut muuttunut runsaan kolmenkymmenen vuoden aikana, Akerbryggen ranta-alue sen sijaan oli. Uutta Oopperataloa – ensimmäinen Oopperatalo, jonka katolla voi kävellä – emme olleet nähneet aikaisemmin, Akerbryggeen olin kevyesti tutustunut 2000-luvun alkupuolen työmatkalla, mutta alkukesästä alue oli toki viehättävämpi kuin talvella. Hätkähdyttävä tiikeripatsas rautatieaseman lähellä oli sekin meille uusi.

Asuimme Radisson SAS Blu Scandinavia -hotellissa lähellä Kuninkaanlinnaa ja sijainniltaan hotelli olikin hyvä – muuten emme sitä suosittele: vanhahkon ison hotellin ilmastointi/ilmanvaihto ei oikein toiminut ja vaikka jopa vaihdoimme kerran huonetta siitä valitettuamme, niin ei tilanne paljoa parantunut. Myös jonot hotellin sisäänkirjoittautuessamme olivat pitemmät kuin varmaan missään hotellissa koskaan – toki oli 17.mai -juhlan aatto, mutta ei kai se hotellille mikään yllätys voinut olla?
Perjantaina kiertelimme myös hiukan kauppoja – bongasimme ison täytetyn jääkarhun Glasmagasinet -tavaratalossa ja kävelimme Karl Johanin lähes päästä päähän.
Ostoksia ei Norjan hintatasolla paljoa kannata tehdä ja hintataso tuntui myös syömisessä (McDonalds -ateria kahdelle n. 26 euroa) ja juomisessa (2 drinkkiä hotellin näköalabaarissa samoin n. 26 euroa).

Näimme myös keskustan hiukan kyseenalaisen nähtävyyden, Oslo Tingshusetin, jossa Breivikin oikeudenkäynti on meneillään – läheisellä aukiolla oli useita televisioautoja paikoitettuna ilmeisen pysyvästi koko oikeudenkäynnin ajan. Myös 17.mai -tapahtumia televisiossa kommentoitaessa muistettiin meneillään oleva oikeudenkäynti ja arvioitiin erityisesti maahanmuuttajalasten osallistuneen lasten paraatiin aikaisempaa enemmän osoittaakseen olevansa norjalaisia, kaikki.

Suomalaisia kaupungissa oli vähän – ehkä Oslon hintataso karkoittaa osan ja toisaalta Tukholman jälkeen ehkä seuraavaksi luontevin kaupunki Pohjoismaissa kuitenkin olisi, meillekin yleensä, Kööpenhamina. Mutta kun edellisestä kerrasta oikeasti Oslossa eikä vaan työmatkalla oli sen verran kauan, niin ajateltiin päivittää Oslo-tietoutemme ajan tasalle ja sen myötä voinemme nyt taas väittää, että jollain kevyellä tasolla omaamme käsityksen kaikista Pohjoismaisista pääkaupungeista, Tukholma, Oslo, Kööpenhamina ja Reykjavik.

(Norjan kuvia 1970-luvun lopun reissultamme voit katsella täältä.)

Tags from the story
, ,
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.