Linturetkellä 1930-luvulla


Helsingin Seudun Lintutieteellisen Yhdistyksen julkaisussa Tringa on numerossa 2/2013 julkaistu allaoleva lyhyt juttuni isäni Erik A. Heinon vanhoista lintuvalokuvista – ja kahden aukeaman verran näitä kuvia.

 

 

 

 

 

Vanhimmat valokuvat isäni valokuvakansiossa ovat keväältä 1931. Isäni oli tuolloin 10-vuotias – eli kuvat eivät olleet hänen ottamiaan vaan siististi pahvikartongeille liimattujen kuvien alle on kirjoitettu paitsi  kuvan aihe ja päivämäärä myös kuvaajan nimi:  kuvat ovat Leo Lehtosen ja Olavi Hytösen ottamia.

Kuvat vuosilta 1935-37 on otettu Viikistä ja Vanhankaupungin lahdelta.  Linnut on nimetty tieteellisillä nimillä ja lähikuvat ovat joko pesältä tai siten että kiinniotettu lintu on jonkun kädessä – käytettävissä olleilla kameroilla ei taidettu ottaa kuvia kovin kaukaa tai kuvia lentävistä linnuista. Linturetket ajoittuvat silloin – kuten kai nykyisinkin – aamuvarhaiseen:  ”Klo 4-8 Viikissä Olavin kanssa. Oltiin ulkona veneellä, mutta se täytyi vetää takaisin.”  Isäni päiväkirjoista (1937-1997) – mutta myös isäni satunnaisista maininnoista – tiedän erityisesti Olavi Hytösen olleen hänen lapsuudenystäviään.

Kesällä 1939 isäni pääsi Petsamon Heinäsaarelle ”turistien paimeneksi”  ja ystävystyi siellä rajavartijana olleen Veikko Salkion kanssa – linnuharrastus yhdisti. Heinäsaarelle oli tarkoitus palata seuraavanakin kesänä, mutta silloin Petsamo oli jo luovutettu Neuvostoliitolle. Ystävyys Veikon kanssa säilyi miesten koko elämän. Veikon elämäntyöhön voi edelleen tutustua Kokkolan Kieppi-museossa.

Vanhankaupungin lahdella isäni retkeili paljon myös 1940-luvulla, mm.  vanhempieni seurusteluaikaisista valokuvista useimmat sijoittuvat tänne.

Luonto ja linnut säilyivät isälleni aina läheisinä, vaikka haaveet biologian opiskelusta jäivätkin äidin ja sukulaisten muistuttaessa taloudellisista realiteeteista ja  isäni valmistuikin sotien jälkeen laivanrakennusinsinööriksi ja ura telakkateollisuudessa mahdollistikin sittemmin kesäpaikan hankkimisen Paraisilta ja siellä tontilla olevan suoalueen jättämisen luonnontilaan, linnuille.

Vanhoja lintukuvia voit halutessasi katsoa näistä linkeistä: Vanhankaupunginlahdella 1931-36, Helsingin ympäristön kareilla 1935-37 ja Petsamo 1937-39.

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.