Darién Gap

Ecuadorissa ollessamme, jo vuosia sitten, teimme myös retken Quitosta Otavaloon – kuten kai useimmat sillä seudulla käyvät. Oppaamme mainitsi silloin pariin otteeseen, että ajamme Pan American Highwayta pitkin ja silloin tuli myös puheeksi se, että vaikkakin tien nimi on Pan American Highway, niin siitä puuttuu pätkä Kolumbian ja Panaman rajalla, eli tietä pitkin ei voi ajaa Etelä-Amerikasta Pohjois-Amerikkaan. Tämä yksityiskohta kuullosti sen verran mielenkiintoiselta, että muistan jo silloin etsineeni hiukan tietoa tästä Darien Gapistä.

Nyttemmin olen ajoittain lukenut Päivin ja Santerin, näiden globaalien nomadien, blogia ja siinä oli äskettäin linkki heidän kuvaamaansa videoon Darien Gapin ylittämisestä (linkki poistettu 3.6.2018, ilmeisesti video on poistettu)- ei siis autolla, sillä autolla sitä ei voi ylittää, vaan osittain moottoriveneellä ja osittain viidakossa vaeltaen. 40 minuutin filmi on melko hidastempoinen, välillä tylsäkin, mutta antaa kuitenkin kuvaa siitä, että minkälainen matka, jonka he tekivät perulais-sveitsiläisen pariskunnan kanssa, oli. Ja erityisesti paikka, joissa Päivi haastattelee perulaista naista on kaunis katsella! En suunnittele toistavani tuota veneretkeä ja viidakkovaellusta koskaan, mutta ihan mielenkiintoista oli kuitenkin nähdä minkälaista se olisi …

Mielenkiintoinen oli myös perulaisen naisen kommentti siitä, miten hänelle, latinona, noilla seuduilla on palveluille eri hinnat kuin pariskunnan sveitsiläiselle miehelle. Ja totesi myös, että vaaleille Päiville ja Santerille on lähtökohtaisesti aina eri hinnat.
Tämä taas muistutti mieleeni kirjassa Culture Shock! India kuvatun intialaisen käytännön kolmine hintoineen: hinnat paikallisille, hinnat paikallisille, jotka tekevät esimerkiksi ruokaostoksia länsimaalaisille ja hinnat länsimaalaisille.
Hinnat sen mukaan mikä arvioidaan ostajan maksukyvyksi – ihan loogista …

Päivin ja Santerin tapa suhtautua maailmaan ja heidän vuodesta 2004 alkanut ja edelleen jatkuva ”matkansa” herättää monissa ristiriitaisia ajatuksia – esimerkiksi blogissa Rannalta katsoen (linkki poistettu 3.6.2018, ilmeisesti blogi on poistunut) on kommentoitu heitä äskettäin. Omalta osaltani olen lähinnä vierastanut heidän ”suvaitsemattomuuttaan” muunlaisia elämäntyylejä kohtaan – sallin toki heille heidän valintansa ja on mielenkiintoista lukea heidän kokemuksistaan, mutta ”käännyttäminen” alkaa helposti tökkiä. Mutta toisaalta – tuo blogikirjoitus ja etenkin sen herättämät kommentit lähes kaikki tavalla tai toisella tuomitsevat Päivin ja Santerin valinnan – ilmeisen vaikeaa, joten ilmeisen vaikeaa, tuo suvaitsevaisuus, suuntaan jos toiseen!

Tags from the story
Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.