Skopje, Makedonia

(Lisätty linkki kuva-albumiin ja päivitetty hiukan tekstiä 25.8.2013,
julkaistu alunperin 19.8.2013.)

image image

(Klikkaa kuvaa tai tästä nähdäksesi lisää kuvia)

Skopjeen – ja siis Makedoniaan toisen kerran, vietimmehän viikon Ohridissa muutama vuosi sitten – päädyimme, koska halusimme käydä Kosovossa, mikä Skopjesta onnistuu turvallisesti ja edullisesti.

Ja jottei tästä Balkan III -kiertomatkastamme muodostuisi liian raskasta oli suunnitelmissa Kosovon jälkeen yksi lepopäivä Skopjessa, ilman erityisempää ohjelmaa (tai edes oikeastaan etukäteisopiskelua kaupungin mahdollisista nähtävyyksistä).

Aloitimme aurinkoisen sunnuntaiaamun Skopjessa kävellen keskustaa kohti – hotellin olimme valinneet läheltä linja-autoasemaa, kun tiesimme sinne kulkevamme useamman kerran. Ensimmäisen puiston kohdalla pysähdyimme ihastelemaan kullattuja hevosia patsaskokonaisuudessa ja jo kohta kuljimme Makedonia Gaten ”riemukaaren” alta ja näimme valtavan ratsastajapatsaan, jota ympäröi suihkulähde ja musiikki. Matkalla Stone Bridgelle, ilmeisesti ainoa oikeasti vanha asia Skopjen keskustassa näimme lisää ja taas lisää patsaita. Aukiolla näkyi myös vuoden 1963 maanjäristyksestä muistuttavia laattoja monessa kohdin. Myöhemmin hotellille palattuamme oli pakko etsiä lisätietoa Skopjen patsaista ja opimme sittemmin, että ne ovat osa Skopje 2014-hanketta, jossa kaupungille rakennetaan mahtipontista uutta ”vanhaa” keskustaa, yhden ”perusmakedonialaisen” puolueen ideana, ison osan kansaa sitä hävetessä. Toisessa jutussa otsikoitiin asiasta: Skopje – kitschin pääkaupunki.

No, me kuvasimme kuitenkin, etenkin Stone Bridgeä, niin päivällä kuin illalla. Ja osa pienemmistä patsaista, jotka eivät liittyneet teemaan Aleksanteri Suuri, olivat oikeasti kivan vitsikkäitä: Vardal-jokeen uimaan menevä nainen, shoppailevat naiset ja puhelimeen puhuva nainen.

Kitsch-keskustan lisäksi katsastimme Mustafa Pashan moskeijan, jopa sisältä, ja Skopjessa syntyneen Äiti Teresan muistotalon.

Kaikki ateriat nautimme Pelister- ravintolassa, joka valikoitui aamupäivän kahvitauolle internet-yhteyksiensä takia ja jatkoimme sitten siellä illallisella ja myöhemmin vielä kuohuviinillä/oluella, kun olimme tuossa välillä ehtineet Tripadvisorista lukea, että se on kaupungin ykköspaikka!

Koko matkan, mutta ihan erityisesti Skopjen osalta, olimme huolissamme lämpötiloista, pahimmillaan ennusteet Skopjeen olivat näyttäneet jopa 38 astetta, mutta ajoittamalla kaupungilla liikkumisen aamupäivään ja iltaan lämpötilat olivat ihan siedettäviä, illalla jopa miellyttäviä. Turhan kuumaa koko matkalla toistaiseksi on ollut vain pyöräretkellä Belgradissa, mutta sekin siis osittain siksi, että 5 tunnin pyöräily tuo väkisin hien pintaan eikä pyöräillessä aina voi valita kadun varjoisaa puolta.

image

P.S. Mainittakoon vielä, että tällä kertaa onnistuimme käymään Makedoniassa joutumatta tekemisiin Makedonian poliisin kanssa. Tosin matkalla lentokentältä hotellille Skopjeen saapuessamme poliisi pysäytti käyttämämme taksin, luultavasti siksi, että taksi oli moottoritiemaksua vältelläkseen ajanut kiertotietä, mutta tätä ei ehkä voida laskea varsinaisesti meidän tapaamiseksi Makedonian poliisin kanssa.

Tags from the story
, ,
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *