Belgrad, Serbia

(Lisätty linkki kuva-albumiin ja päivitetty hiukan tekstiä, mm. pyöräretkioppaamme Vladimirin kertomaa tekstin loppupuolella 27.8.2013, julkaistu alunperin 16.8.2013.)

IMG_5634 image

(Klikkaa kuvaa tai tästä nähdäksesi lisää kuvia)

Tavoitteemme käydä kaikissa Euroopan maissa hännille on jäänyt Itä-Euroopan maita, jotka eivät ole oikein houkutelleet (kuten vaikka Moldova) tai joita on vielä viime vuosiin asti pidetty jopa turisteille vaarallisina (kuten Serbia ja Kosovo). Olemme nyt viettäneet Belgradissa 3 päivää ja olen valmis lukemaan Serbian – tai ainakin Belgradin eurooppalaiseksi kaupunkilomakohteeksi siinä missä vaikka Palermo, jossa keväällä kävimme. Kaikki toimii, ihmiset osaavat riittävästi englantia, että kaupungissa turistina tulee toimeen, hintataso on erittäin edullinen ja etenkin kesällä Sava-joen rantamilla on kivasti tekemistä useammaksi päiväksikin (jos ei sitten edullinen hintataso ja hyvä tarjonta kaupoissa vie jo mennessään).

Suorilla lennoilla Belgradiin ei Suomesta pääse, mutta Tukholman kautta Norwegianilla helposti ja edullisesti – me lähdimme Helsingistä 1600, vaihdoimme konetta Tukholmassa ja olimme Belgradissa klo 2000, eli viidessä tunnissa, vaihdollisella lennolla, ei paha.[pullquote]Paras retkemme Belgradissa oli opastettu pyöräretki, jonka aikana kiersimme serbialaisen historianopettajan kanssa lähes 5 tuntia erityisesti Novo Belgradin aluetta[/pullquote] Hotelliksi valitsimme Hotel Evropan, kun halusimme varmistaa yli 30 asteen päivälämpötiloissa, että hotellissa ilmastointi toimii – mutta myös sen loistava sijainti houkutteli. Halvemmallakin kaupungissa olisi asunnut, erityisesti apartementos-tyyppistä majoitusta on tarjolla paljon edullisesti ja hotellivaraussivustojen kuvien perusteella ihan uutta ja laadukasta sellaista.

Paras retkemme Belgradissa oli opastettu pyöräretki, jonka aikana kiersimme serbialaisen historianopettajan kanssa lähes 5 tuntia erityisesti Novo Belgradin aluetta ja sen Jugoslavian aikaisia monumentteja, mutta näimme myös tavallisten ihmisten asuinkortteleita ja Sava-joen saaren rantoja ja kelluvia ravintoloita ja kesämökkejä. Ja kuulimme Serbian historiasta ja elämästä nyky-Serbiassa. Toisen sijan saa veneretki samaiselle Sava-joelle (ja vähän Tonavalle, johon Sava täällä yhtyy) – paitsi kelluvia kesämökkejä tällä retkellä näimme erityisesti siltoja iltavalaistuksessa: hienoja! Kolmanneksi sitten varmaan tulisi linnoitusalue, sotamuseon panssarivaunurivistöistä huolimatta. Lisäksi kävelimme tietysti pääkatua (Knez Milailova) kauppoihin kuin kahviloihin tutustuen, nautimme illallisia Skadarlijan boheemiseksi väitetyllä ravintola-alueella ja katsastimme kaupungin suurimman ostoskeskuksen (Usce). Saadaksemme kasaan tyypilliset joka kaupungin nähtävyydet kävimme myös Balkanin alueen suurimmassa ortodoksikirkossa (St Sava) ja torilla sen lähistöllä. Moskeijakin kaupungista olisi löytynyt, mutta sen vilkaisimme vain ulkoapäin – ja eläintarha, mutta sen osalta tyydyimme valokuvaamaan sen mahtavaa mosaiikkiaitaa.

Pyöräretkestä erityisen mielenkiintoisen teki serbioppaamme Vladimir (historiantuntija, joka harrastuksenaan veti aina joskus näitä retkiäkin) kertoessaan niin kommunistiajan historiasta kuin elämästään nykyisin. Mielenkiintoisia yksityiskohtia edustivat esimerkiksi asunnon, edes vuokraaminen, Belgradissa keskimäärin alle 500 euron kuukausipalkalla – monen osalta tämä ongelma on ratkennut sitä kautta, että kommunistisen Jugoslavian lakatessa olemassa ihmiset saivat ostaa asuntonsa hyvin edullisesti ja sen myötä vaikka Vladimirilla ja hänen siskollaan on kolme asuntoa Belgradissa perittynä isovanhemmiltaan ja vanhemmiltaan ja monen osalta tilanne on sama. Tietysti muualta Serbiasta Belgradiin muuttavilla on ongelma, mutta Vladimirin mielestä varsinaisesti belgradilaisilla ei sitä keskimäärin ole. Myös kommentit siitä, että serbinä ei ole kiva matkustaa vaikka sukulaisten luokse lomalle Kroatiaan tai Montenegroon olivat tavallaan koskettavia, miten koko kansa tuomitaan ja miten pitkään sodan jälkeen – serbit kuulemma lomailevatkin nykyisin erityisesti Kreikassa ja Turkissa, ne siis, joilla on varaa lähteä meren rannalle.
Katsoin ennen matkaamme ohjelman, jossa Elisabeth Rehn haastatteli Serbian edellistä presidenttiä Boris Tadicia ja vaikkakin mm. serbien tekemät sotarikokset ovat kauheita, niin alueen historia ja kansallisuuksien sekoittuminen mm. Jugoslavian aikana loivat pohjaa patriotismille, jonka myötä sitten monet alueen valtioista olivat osallisena Jugoslavian hajoamissodissa.

Lisää kommunistiajan rakennuksista, muista nähtävyyksistä ja retkistämme kuva-albumin kuvateksteissä.

Travellover-blogin pitäjä kirjoitti vuosi sitten myös Serbiasta, Belgradista ja Sava-joen kesämökeistä. Itsekin mietin erillisen kuva-albumin tekemistä Sava-joen uivista kesämökeistä, mutta hillitsin sitten itseni – vaikka vain muutaman kuvan valitseminen monen mukavannäköisen kuvan joukosta olikin vaikeaa!
IMG_5625 (2)

Tags from the story
,
Join the Conversation

3 Comments

 1. says: Annika

  Belgrad todella on eurooppalainen kaupunki siinä missä Länsi-Euroopankin kaupungit, ja varsinkin alennusmyyntiaikaan aivan mahtava ostosmatkakohde! Moldova, Ukraina ja Valko-Venäjä ovat toki toisenlaisia, mutta jokainen – ainakin pääkaupungit – on ehdottomasti näkemisen ja etenkin kokemisen arvoinen. Toisaalta jos niihin ei koe vetoa, ei ehkä pisteidenkään takia kannata mennä, noin niin kuin pakosta, niin paljon kai on maailmassa kiinnostaviakin paikkoja. :)

  1. says: Pirkko

   Kuten todettu :-) – samaa mieltä. Itse en enää (?) välitä oikein ostosmatkailusta, toisaalta yritän vähentää tavaroita (myös vaatteita) ja toisaalta olen vuosien varrella tehnyt etenkin matkoilta monta ostosta, joita ei sitten parin kerran jälkeen kotona kovin paljoa olekaan tullut käytettyä. Toki joitakin erinomaisia löytöjäkin, mutta ne ovat kuitenkin vähemmistönä.

 2. says: Annika

  Otin ostosmahdollisuudet puheeksi lähinnä siksi, että Itä-Eurooppaa ei ehkä pidetä vieläkään oikein shoppailupaikkana, vaikka esim. Moldovassakin on valtavia ostareita, Sofiassa Diorin saappaat olivat koitua kohtaloksi jne. Ostosten takia en minäkään kohteita valitse, mutta jokseenkin kaikki vaatteeni tulevat reissuista. Varmaankin hyvin samanlaista ostan muualta kuin kotoa, että harhaostoksia ei juurikaan.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *