Hiroshima

Lisätty (3.12.) linkit kuva-albumiin Hiroshiman kuvista (kuva-albumiin pääset myös klikkaamalla mitä tahansa jutun kuvista).

Saavuimme Osakaan aikaisin aamulla, hiukan väsyneenä, kun yöllä tuli nukuttua korkeintaan 5 tuntia lennoilla ja Hongkongin kentällä. Mutta me emme olleet jäämässä Osakaan, vaan suuntasimme Hiroshimaan, sillä aina kun olen ajatellut matkaa Japaniin olen myös ajatellut Hiroshimaa.

Hiroshima ei kuulunut Aventuran matkaan, joten olimme etukäteen varanneet itsellemme oppaan Hiroshimassa Tours by Locals järjestön kautta. Mutta ennen sitä piti päästä Osakasta Hiroshimaan ja Aventuran paikallisoppan autettua,meidät alkuun, eli metroon Naomi- asemalla,löysimme tiemme Shin-Osaka -asemalle ja sieltä Skinkansen -junaan, joka vei meidät 80 minuutissa Hiroshimaan. Lippuja ostettaessa tarvittiin vähän piirtämistä englannin lisäksi, mutta saimme liput, löysimme junan ja oppaamme Hiroshimassa.

Ensimmäinen kohteemme oli japanilainen puutarha, jossa pääsimme ihastelemaan ruskan värejä, paikallisten morsiamien kauniita kimonoja ja lammikon karppeja. Kaiken kaikkiaan todella kaunis kokonaisuus!

IMG_1512 IMG_1497

Hiroshiman linnan hyppäsimme yli odottaessamme malttamattomina Peace Memorial Parkia.

Aloimme pommituksessa parhaiten säilyneestä rakennuksesta, joka sekin oli vaan rikkinäinen runko. Näimme joen, johon ihmiset pakenivat kuumuutta, mutta jonka vesi muuttuu kiehuvaksi. Ja näimme paikan, jonka yläpuolella 600 metrin korkeudessa pommi räjähti – 300 metriä sivussa varsinaisesta kohteestaan, millä ei tuhon kannalta ollut paljoa merkitystä.IMG_1552

Puistossa on useita erillisiä muistomerkkejä ja kiersimme luultavasti niistä kaikki. Puiston alue on käytännössä myös hautausmaa, sillä monet ruumiit paloivat poroksi siten, että koko alue on näiden ruumiiden päällä. Alueella on myös hautakumpu, jossa on erikseen tuhkattujen ruumiiden tuhkat. Päämuistomerkin alla on arkku, jossa on kirjoissa tähän mennessä kuolleiden n. 280 000 uhrin nimet – uhrejahan tuli itse pommitushetken jälkeen tulevina vuosina koko ajan lisää.

Kuulimme tytöstä, joka oli 2-vuotias pommituksen aikana, ja joka eli sitten vielä 10 vuotta ennen kuin kuoli leukemiaan ja joka sairastuttuaan alkoi tehdä paperikurkia, joita nyttemmin koululaiset Japanissa tekevät todella paljon ja joihin liittyen on oma lasten muistomerkkikin alueella. Mekin saimme oppaaltamme paperikurjet.

IMG_2233

IMG_1574

Lopuksi kävimme vielä museossa, joka kertasi ja kävi läpi koko Hiroshiman atomipommin historian. Museossa oli myös esillä replika kaupungin tuhonneesta pommista – vaatimattoman näköinen lieriö.

20131120-072400.jpg

Pimeän tultua matkustimme museolta takaisin hotellille raitiovaunulla, Shinkasen-junalla ja metrolla.
Tämä oli toinen kokemuksemme Tours by Locals -oppaasta ja tähänkin, japanilaiseen Miehen, olimme erinomaisen tyytyväisiä – juttu luisti niin atomipommista kuin yleisemmin elämästä Hiroshimassa ja Japanissa.

Tags from the story
, ,
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.