Okonomiyaki ja Shabu Shabu

Japanilainen ruoka ei ole ollut meidän juttumme. Vuosia sitten ensimmäistä kertaa Japanin matkaa miettiessämme kävimme Helsingissä japanilaisessa ravintolassa ja kokemuksen jälkeen päädyimme silloin johonkin muuhun matkakohteeseen!

Maailmanympärimatkallamme vierailemista maista pidimme eniten Uudesta Seelannista ja Japanista totesimme, että sen ”sijoitusta” laskivat kieli ja ruoka.
Kalan ystäviä emme oikein ole, joten sushi ei ole meidän juttumme.
Ja sen verran mitä japanilaiseen ruokaan lyhyen vierailumme aikana pääsimme tutustumaan, niin vähintäänkin lievä outous jäi päällimmäiseksi vaikutelmaksi, ei niinkään ruuan herkullisuus.

Paikallisoppaamme kertoi meille okonomiyakista, pannukakkua, omelettia tai pizzaa muistuttavasta arkiruuasta ja kiinnostuimme siitä sen verran, että kävimme syömässä sellaiset yhtenä päivänä lounaaksi. Olivat japanilaiseksi ruuaksi itse asiassa ihan syötäviä – eivät nyt mitenkään erityisen herkullisia, mutta hyvää perusruokaa siinä missä vaikka munakas. Ja ainakin ne olivat tuoreita ja kuumia, kun okonomijakin jokaisen pöydän keskellä oli kuuma levy, jolle ne tuotiin – kuitenkin jo valmiiksi paistettuina.
Netistä löytyy okonomiyaki -reseptejä suomeksikin ihan kiitettävästi – ehkä jonain päivänä kokeilemme sitä kotonakin!

IMG_1687 IMG_1691

Läksiäisillallisen ryhmämme söi Kiotossa Shabu Shabu -paikassa. Shabu Shabu on jonkinlainen japanilainen versio hot potista – minä luulin ensin, että kyseessä on samantyyppinen ruoka kuin sveitsiläinen lihafondue, mutta erona oli, että lihat kypsennettiin pöytään tuoduissa padoissa, joissa ei ollut lihalientä vaan kiehuvaa vettä ja kun siinä esimerkiksi oli pekonin tyyppisesti leikattua sianlihaa keitetty muutama erä, niin liemi olikin sitten jo vähän inhottavan näköinen sekoitus vettä ja rasvaa. Sian- ja naudanlihan lisäksi liemessä keiteltiin erilaisia vihanneksia ja näitä kaikkia sitten syötiin erityyppisillä kastikkeilla maustettuina. Kuten okonomiyakikin, söihän tätäkin, mutta ei tästäkään sellaista oloa tullut, että tätä täytyy saada lisää!
Ruuan kanssa joimme sakea – ja ihan länsimaisesti puna- tai valkoviiniä.

IMG_2801 IMG_4936 IMG_4933

Kevyesti kysyimme oppaaltamme mahdollisuutta syödä Kiotossa Kobe-härkää, mikä ilmeisesti olisi ollut mahdollista kunhan olisi varannut pöydän ravintolasta etukäteen – mutta illat loppuivat sitten kesken ja niin jäi Kobe-härkä tällä matkalla syömättä.

Tags from the story
, ,
Join the Conversation

3 Comments

  1. says: Ravey

    Minä taas yllätyin positiivisesti Japanilaisesta ruuasta. Ihania ramen-keittoja, gyoza ”nyyttejä”, liha on aivan uskomattoman pehmeää ja maukasta, okonomiyaki Kiotossa pienessä vanhan rouvan omassa kodissa pitämässä lounaspaikassa oli älyttömän herkullista. En syönyt yhtäkään huonoa ateriaa ja mitä pienempi paikks, sen parempi ruoka.

    1. Kiitos Ravey! Minulla toisaalta ehkä tökki tuo, etten pidä sushista ja toisaalta arvioon vaikutti ehkä se, että olimme yli 10 hengen ryhmän kanssa liikkeellä emmekä voineet oikein päätyä kovin pieniin paikkoihin.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *