Matkailun (melkein) ammattilaisia

Matka_Bloggaaja_logo13Joukko kotimaisia ja ulkomaisia matkabloggaajia sai tänä vuonna kutsun Matkamessuille ”messubloggaajaksi”. Ulkomaiset bloggaajat taisivat kaikki olla jo (lähes) ammattilaisia ja heille näytettiin Suomea messuja laajemminkin bloggaajaohjelman puitteissa – ajatuksena tietysti, että kirjoittavat blogeissaan Suomesta.

 

Kotimaiset bloggaajat saivat messupassin, jolla pääsi sisään koko messujen ajan, myös ammattilaispäivänä – ja hyödynsimmekin tätä sitten käymällä messuilla jo torstaina (yksi vapaapäivä töistä kesken vuodenvaihteen raportointi!) ja kuuntelemalla muutaman matkailun ammattilaisille suunnatun luennon.

Torstaina kuuntelimme Googlen maajohtaja Anni Ronkaisen ja matkailun toimialapäällikkö Niina Sauvolaisen Näkökulmia digitaalisuuteen matkailuyritysten kasvun tuojana – kahden ammattilaisen välissä oli vielä ”esimerkkikuluttajan” kertomus siitä, miten idea kesälomasta kiteytyi tietyn huvilan vuokraamiseen Toscanasta.

google1

Google marssitti esiin numeroita, esimerkiksi:

 • matkailuhaut ovat vuodessa kasvaneet 8%, risteilyhaut 16%
 • tilastojen valossa ideasta matkustaa matkavarauksen tekemiseen kuluu 63 päivää, asiaa tutkitaan 10 sivustolta ja netissä vietetään aiheen tiimoilta 2t 41 minuuttia
 • mobiililaitteiden käyttö on lisääntynyt todella paljon

”Esimerkkikuluttaja” kuvasi matkaansa verkossa seikkaperäisesti ja onnistui (tietysti) tuomaan esitykseensä monia Googlen tarjoamia mahdollisuuksia, myös omien paikkojen merkitsemisen Googlen kartalle, josta joku yleisöstä sitten arveli, että aika harva kai kuitenkaan tuota käyttää – miten niin ei osaa, me teimme sitä jo 2012 New Yorkin matkan yhteydessä ja syksyisen maailmanympärimatkan tiimoilta.

Matkailun toimialapäällikkö kertoikin jo sitten enemmän siitä miten alan yrittäjät voivat käyttää Googlen palveluita, esimerkiksi kohdistettua mainontaa Googlen Adwordsillä, mutta ehkä emme nyt kuitenkaan ihan kaupallisesti ala blogiamme mainostaa.

Iltapäivällä kuuntelimme vielä Rantapallon päätoimittaja Riitta Krennin esityksen Matkailun uusi menestysresepti – näin saat eniten irti blogiyhteistyöstä.

Rantapallo teki syksyllä tutkimuksen 2000 lukijansa keskuudessa blogeista ja sai selville esimerkiksi:

 • 37% lukijoista käyttää blogeja tietolähteenä oman matkansa suunnittelussa
 • blogeista etsitään eniten uusia kohdeideoita ja tietoa hotelleista ja majoituksesta, mutta myös kuvamateriaalia kohteista
 • eniten kiinnostavat Espanja, Italia, Thaimaa ja Kreikka – eli suomalaisten suosikkikohteet, mutta blogien vahvuutena pidetään myös niiden laajaa kattavuutta kohteiden suhteen
 • 62% vastaajista piti matkablogien tarjoamaa kohdetietoa luotettavana tai erittäin luotettavana
 • 41% vastaajista seuraa suosikkibloggaajiaan myös sosiaalisen median palveluissa, Facebookissa, Twitterissä ja Instagramissa.

Esityksessä käytiin myös läpi blogiyhteistyötä niin yrityksen kuin bloggaajan näkökulmasta.

rantap1 rantap2

Esitys oli (tietysti) suunnattu enemmän yrityksille, ohjeita ja ideoita siihen, miten blogeja voi hyödyntää markkinnoinnissa, mutta messubloggaaja-konseptista johtuen paikalla oli selvästi myös paljon bloggaajia.

Meriharakan olemme toistaiseksi – tätä messubloggaajakuviota lukuunottamatta – pitäneet puhtaasti harrastustoimintana. Paria ilmoitustakin sivustolle on tarjottu, mutta emme ole toistaiseksi ole innostuneet asiasta. Sen sijaan yritämme keskittyä olennaiseen ja pyrkiä näihin hyvän matkablogin tärkeimpiin ominaisuuksiin:

 1. Matkakohteen tunnelman välittäminen
 2. Hyvin kirjoitetut tekstit
 3. Laadukkaat kuvat
 4. Asiapitoisen kohdetiedon välittäminen

Näistä itsearviointina meillä olisi ehkä, insinööreinä, eniten kehittämisen varaa tuossa tunnelman välittämisessä – asiapitoisiahan nämä meidän juttumme enimmäkseen tapaavat olla.

Ja kun tuosta oli puhetta, että blogeja seurataan myös sosiaalisen median kautta, niin kertauksena, tämäkin, kohta kymmenen vuotta täyttävä, blogi on siis myös Facebookissa ja Rantapallon blogeissa. Twitter ja Instagram saavat vielä toistaiseksi odottaa.

Tags from the story
,
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.