Viisumi Valko-Venäjälle

Maailmanmatkaajat-klubin viime keväänä Kaliningradissa käyneen alaosaston suunnitelmissa on viettää pääsiäinen tänä keväänä Valko-Venäjällä – sopivasti juuri ennen Minskin jääkiekon maailmanmestaruuskisoja.

Kuten Venäjällekin tarvitaan Valko-Venäjälle viisumi ja kun halusimme järjestää matkamme itse, omalla aikataulullamme ja omalla ohjelmallamme, niin myös viisumeista piti selvitä omatoimisesti.

visaOmatoimimatkailija tarvitsee Valko-Venäjän viisumia varten todistuksen majoitusvarauksesta – ja maili esimerkiksi Booking.comilla tehdystä hotellivarauksesta ei riitä.
Netistä löytyi valkovenäläinen englanninkielinen sivusto, jonka kautta tuntui järjestyvän paitsi majoitus myös haluamamme retket, joten aloitin kirjeenvaihdon heidän kanssaan ja puolen tusinan mailin (ja majoitus- ja retkipaketin varausmaksun maksamisen) jälkeen meillä oli kutsu koko ryhmälle (6 henkeä).
Matkan varrella olin myös käynyt muutaman puhelinkeskustelun Valko-Venäjän Helsingin lähetystön kanssa kysellen prosessin yksityiskohtia ja ryhmäviisumin ehtoja.
Ostimme myös lentoliput (Minskiin pääsee suoralla lennolla Helsingistä)  jo ennen viisumianomusten jättämistä, kun kontaktimme Minskissä vakuutti, että nuhteettomille eurooppalaisilta ei hänen kokemuksensa mukaan ole koskaan viisumia evätty ja ryhmäviisumin saamisen ehtona on, että matkustamme samoilla lennoilla suuntaan ja toiseen.
Lopulta myös kaikkien viisumianomukset oli täytetty ja passit pinossa ja yksi ryhmämme jäsenistä kävi maanantaina viemässä ne lähetystöön ja saimme viisumit jo saman viikon torstaina – ja hintakin oli ryhmäviisumilla todella edullinen, 60 euroa koko ryhmältä, eli 10 euroa hengeltä.

minsk

Joten, täältä tullaan Minsk!

Viisumeista muuten vielä hiukan yleisemminkin.
Visamapper -työkalu (sittemmin hävinnyt verkosta, toimittajan huomautus 25.2.2016) havainnollistaa hyvin eri maiden kansalaisten mahdollisuuksia matkustaa eri maihin. Valitsemalla kansalaisuudeksi suomalaisen maailmasta iso osa on enemmän tai vähemmän vihreä, mutta vaikka kiinalaisille maailmassa ei paljon vihreää ole (alla olevassa kuvassa siis maailma suomalaisen kannalta keväällä 2014).

visamapper

Äskettäin julkaistiin myös Henley & Partnersien yhteenveto eri maiden passien paremmuudesta viisumitarpeen osalta.
Maailman parhailla passeilla – Suomi, Ruotsi tai Iso-Britannia – pääsee 173 maahan tai itsehallintoalueeseen ilman viisumia, siinä missä Afganistanin passilla pääsee vain 28 maahaan.

Tags from the story
, ,
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *