Turistina Qatarissa, Bahrainissa ja Kuwaitissa

Hiukan yhteenvetoa pienestä Lähi-idän kiertomatkastamme, erityisesti näistä hiukan harvinaisemmista kohteista – Jordaniahan on jo ihan kunnon turistikohde.

jordania ymQatarissa, Bahrainissa ja Kuwaitissa turisteja oli vähän – ja tässä järjestyksessä kun maissa vierailimme, niin koko ajan vähemmän: Qatarissa turisteja oli jonkin verran, mutta Kuwaitissa saatoimme hyvinkin olla juuri noina päivinä ainoat länsimaiset turistit. Kuvaavaa ehkä, että kun yleensä ostamme jokaisesta maasta matkamuistomagneetin, niin Jordanian jälkeen sen ostaminen jäi lentokentälle, sillä turistirihkamakauppoja ei oikeastaan ollut, tai ainakin niitä olisi pitänyterikseen etsiä.

doha
Uuteen kaupunkiin tutustumisenaloitamme usein lyhyellä valmiilla kaupunkikierroksella saadaksemme vähän yleiskuvaa kaupungista. Qatarissa tämä olisi vielä ollut mahdollista, vaikka päädyimmekin sitten omatoimiseen retkeilyyn.
Bahrainissa ja Kuwaitissa valmista tarjontaa ei ole, tai ainakaan se ei ole helposti löydettävissä. Bahrainissa hotelli tilasi meille auton ja kuljettaja/oppaan, joka sitten toteutti meille kaupunkikierroksen haluamallamme tavalla. Tai melkein haluamallamme, pari kohdetta hän lisäsi listalle pyytämättä, mutta menivät nekin siinä sivussa.
Kuwaitissa ”nähtävyyksiä” on vähän ja yrityksemme nähdä edes ne kariutuivat siihen, että ne olivat remontissa tai kiinni.

Autoja KuwaitissaLiikkumiseen on pakko käyttää taksia. Kaupungit eivät kävelyä suosi eikä joukkoliikennettäkään sanottavasti ole, ainakaan satunnaiselle turistille avautuvassa muodossa. Taksien kanssa asioiminen onkin sitten vähän oma lukunsa – palaan vielä aiheeseen erikseen vähän myöhemmin. Autoja on paljon ja ne ovat isoja ja etenkin Kuwaitissa nopeita – urheiluautoja näkee paljon. Myös kolareita. Kuwaitissa matkalla lentokentälle taksimme ajoi aamuyöstä jopa 150 km/t pääosan matkaa.
Näissä öljyntuottajamaista vesi maksaa viisi kertaa enemmän kuin polttoaine, joten sitä ei paljoa säästellä. Qatarissa dyyniretken kuljettajamme sanoi bensiinin maksavan luokkaa 20 senttiä litra.

IMG_3696

Hotellimme olivat kaikki ihan hyviä, Mövenpickit Jordanian Petrassa ja Qatarin Dohassa lähes loistokkaita, Bahrainissa Manaman Golden Tulip oli jo hiukan nuhruinen, mutta uima-altaasta plussaa! Jordanian Aqaba Gulfia en ehkä suosittelisi, jos uudelleen matkan kasaisin, niin ottaisin Mövenpickin sielläkin. Kuwaitissa teimme valinnan Marinan ja Cornichen välillä, edullisemman Cornichen eduksi, mutta jos rantaelämästä arvostaa, niin Marina olisi ehdoton valinta. Pidin kyllä Cornichen raikkaasta, jotenkin skandinaavisesta sisustuksesta (ainakin osittain Ikeaa).

Hotelliaamiaisten lisäksi söimme monta kertaa hotelleilla, joko niiden ravintolassa tai tilasimme huonepalvelusta ruokaa. Tiiviillä kiertomatka-aikataululla päivät muodostuivat välillä pitkiksikin emmekä sitten enää illalla jaksaneet erikseen, taas taksilla, lähteä jonnekin muualle. Kuwaitissa hotellimme sijaitsi Marina Mallin vieressä ja kun se oli aina auki (24/7!) niin sen lukuisista ruokapaikoista löytyi helposti joka lähtöön jotakin.
Alkoholia ei enää Kuwaitista saanut lainkaan – Qatarissa ja Bahrainissa hotelleissa alkoholia oli tarjolla. Porsasta oli tarjolla niin vähän, että sen (ainoan) kerran, kun sitä oli, niin se piti ihan dokumentoida!

pork

Ostosmahdollisuudet olisivat kaikissa Persianlahden kaupungeissa olleet loistavat – isoja, uusia, ostoskeskuksia Dubain tyyliin. Ehkä niitä määrällisesti on hiukan vähemmän kuin Dubaissa per kaupunki, mutta varmasti riittävästi. Myös soukkeja on kaikissa näissä kaupungeissa jos paikallisempaa tarjontaa kaipaa. Bahrainissa Seef Mall oli mielestäni ”englantilainen” (ja minulle mieleinen!). Kuwaitin arviolta 25 ostoskeskuksesta tutustuimme vaan Marina Malliin, joka oli mielestäni ”amerikkalainen”. Hintataso kansainvälisissä ketjuliikkeissä oli edullinen, vaikken paljoa ostoksia tehnytkään, enkä siis asiaa kovin perusteellisesti tutkinut. Ostoskeskuksissa vierailimme yhdessä jokseenkin satunnaisesti valitussa per kaupunki, mutta netistä löytyy tarvittaessa kustakin kaupungista joku Shopping in Doha/Manama/Kuwait -tyyppinen ohje asiasta vakavammin kiinnostuneille.

voiteitaSiskontyttärien tuliaistoiveiden tiimoilta kiinnitimme erityistä huomiota Victoria’s Secret -liikkeisiin, joita oli tarjolla Istanbulin lentokentältä alkaen Jordaniaa lukuunottamatta kaikissa maissa.  Bahrainissa päädyimme jo sitten tekemään tuliaisostokset – ja tyttöjen toivetuoksujen lisäksi Pirkkokin päätyi  ostamaan muovisen läpinäkyvän matkakosmetiikkalaukun, lentoyhtiöiden hyväksymä, kuulemma – mutta ei taida Heathrowlla kelvata. Tällä matkallamme kosmetiikasta oltiin lentokentillä kiinnostuneita vain Helsingissä ja Istanbulissa – muualla meni läpi myös täydet vesipullot ongelmitta.

Yhteenvetona, kun Dubai ja Abu Dhabikin taitavat olla jo monelle suomalaiselle tuttuja useammaltakin matkalta, niin ainakin Doha on myös hyvä vaihtoehto jonkinlaista yhdistelmää aurinkoa, hiukan nähtävyyksiä ja shoppailua etsivälle.
Samoin Bahrain. Bahrainissa on viime vuosina muutamaan otteeseen ollut levottomuuksia, mutta kohdallemme ei osunut mitään niihin viittaavaakaan. Tietysti voi olla, että lähestyvät formula-kisat vaikuttivat asiaan.
Kuwait on näistä islamilaisin, naiset ovat pääosin hunnutettuja ja kuten edellä jo totesin, alkoholia ei maassa saa – mutta muuten nuo loman peruselementit löytyvät hyvin täältäkin.
Suorilla lennoilla Helsingistä ei vaikka Dohaan pääse, mutta esimerkiksi Istanbulin tai Dubain kautta yhteyksiä löytynee mukavasti.

IMG_3823Matkustamisesta arabimaissa matkabloggaaja-kolleegani Travellover kirjoitti hyvän yhteenvedon mm. Dohan kokemustensa perusteella.
Liian paljastava pukeutuminen ei meille ollut ongelma, hiukan ylipainoinen hiukan yli 50-vuotias peittää jo luontevasti polvensa ja hartiansa.
Valokuvaamiseen kysyimme joskus luvan ja joskus saimme sen, joskus emme – ja kuvia, joista ihmisiä ei millään voi tunnistaa otimme myös lupaa kysymättä.
Alkoholin vähäistä tarjontaa emme lyhyellä matkalla pitäneet ongelmana. Matkustusaikana maaliskuu oli hyvä, kesäkelit, muttei liian kuumaa – kesäkuukausina en näihin maihin lähtisi keskilämpötilojenkin lähennellessä 40 astetta. Shoppailuun kaikki nämä maat ovat mitä parhaita: tarjontaa riittää ja hintataso on edullinen. Turvallisuudesta olen samaa mieltä Travelloverin kanssa, että liikenne taitaa olla ainoa selkeä riski ja taksien käyttöön lupasin jo aikaisemmin palata vielä erikseen.

Tags from the story
, , , , , ,
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *