Kävellen, melkein, Santiago de Compostelaan

Tänään päämäärämme on oikeasti Santiago de Compostela – mutta sitä ennen ”pitää” katsastaa kolme kirkkoa ja yksi luostari.

Villafranca del Bierzan kylässä on Santiagon kirkko, johon asti matkaaminen tapasi riittää sairastuneille pyhiinvaeltajille, joiden kunto ei olisi kestänyt Santiago de Compostelaan asti – he vapautuivat synneistään jo täällä. minullakin on yksi rakko toisessa jalassa, mutta ehkä se ei vielä riittäisi …

???????????????????????????????

Villafrancassa näemme ensimmäisen kerran vaeltajien reppujen kuljetuspalvelua tarjoavan auton – ilmeisesti pyhiinvaeltamisessa on todellakin monia vaikeusasteita, raskainta versiota voi hiukan keventää kuljetuttamalla pääosan tavaroistaan autolla, vaikka reitin kävelisikin.

???????????????????????????????

O Cebreiron kylässä on kirkko, jonka täkynä on graalin malja, johon liittyy oikea ihme, vesi tai viini on todistetusti ?! muuttunut Jeesuksen vereksi. Harmaasta kivestä tehdyistä taloista koostuvassa pienessä kylässä on kahviloita ja pyhiinvaellusrihkamaa myyviä kauppoja vieri vieressä – ja pyhiinvaeltajia. Sadeviitoissaan, sillä pilvinen aamu on ainakin hetkellisesti muuttunut sateiseksi. O Cebreirossa olisi jo ollut tarjolla mustekalaa (pulpo), mutta siihen tutustuimme lähemmin vasta lounaalla Melidessä. Turistikylän hinnat olivat muuten jo pienissä kaupoissa Suomen tasoa, 1/2 litran cokis 1.60.

IMG_0225
IMG_0224

Samoksen kylässä näimme kauniin luostarin. Munkit tosin olivat ruokatauolla, joten emme käyneet sisällä luostarissa, mutta reitti joelle ja jokirantaa pitkin luostarin ympäri oli todella kaunis – myös sateessa, tai ehkä erityisesti sateessa, sillä kaikki oli niin vehreää. Olemme saapuneet matkamme viidenteen maakuntaan, Galiciaan, ja täällä kuulemma sataa usein ja siksi kuivat peltomaisemat ovatkin vaihtuneet vihreisiin, metsäisiin laaksoihin.

IMG_0228
IMG_0229 IMG_0227

Portomarinin kylässä pysähdyimme taas pikaisesti katsomaan vielä yhden kirkon – ja hakemaan taas yhden leiman, miksiköhän? Meliden kylässä poikkesimme pulperiaan, mustekalaravintolaan, ja vaikka matkamme onkin puolihoidolla, niin tänään myös mustekalalounas kuului hintaan. Tosin meistä vain Lasse uskaltautui niitä edes maistamaan. Jäätelö on paljon terveellisempi vaihtoehto!

IMG_0230 IMG_0231

Meliden jälkeen oli vihdoin vuorossa päivän kävelyosuus. Maisemana tänään sateinen lehtimetsä. Tarkoitus olin kävellä n. 4 km Boenten kylään, mutta onnistuimme olemaan huomaamatta siellä odottavaa bussiamme ja ehdimme kävellä lähes 7 km ennen kuin opas soitti ja kyseli missä olemme. Poimivat meidätkin sitten bussiin, matkalla Santiago de Compostelaan.

IMG_0232
IMG_0222
IMG_0223

Päivän kohokohdaksi tarkoitettu saapuminen Santiago de Compostelaan latistui hieman kun kuljettajamme ensin ajoi meidät hiukan väärään paikkaan ja kävelimme vielä tylsää tietä alas etsien oikeaa näköalapaikkaa, joka sitten lopulta löytyi ja näimme Santiago de Compostelan kirkon tornit ensimmäisen kerran. Matkaa kävellen sinne on tuolta näköalapaikalta vielä n. 5 km, mutta me emme sitä nyt kävelleet vaan majoituimme Gran Hotel Santiagoon ja jatkamme kirkolle vasta seuraavana päivänä.

IMG_0220

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *