Angkorin temppelit

Matkailun ”Oletko jo nähnyt nämä?” -listoissa Angkorin alueelta listataan yleensä Angkor Wat. Angkorin alue on kuitenkin laaja, yli 200 neliökilometrin alueella yli 200 temppeliä ja vaikka vietimme alueella kolme vuorokautta, niin on tehtävä valintoja. Meidän tapauksessamme valinnat oli jo tehty, sillä kiersimme aluetta Olympian ihan kelvollisen tuntuisen suunnitelman mukaan. Alla kuvaukset temppeleistä, joilla vierailimme, siinä järjesteyksessä kun niillä kävimme – järjestys ei siis ota kantaa niiden kauneuteen tai merkityksellisyyteen.

Karta_AngkorWat

Ta Prohm

Aloitimme Ta Prohm -temppelistä, jossa puut kasvavat myös temppelien päällä ja mahtavien kapokkipuiden juuret syleilevät raunioita. Tämä kuningas Jayavarma VII:n äidilleen 1100-luvulla rakentama temppeli oli myös elokuvan Tomb Raider näyttämönä, Angelina Jolien esittäessä pääosaa – temppelille pääss nykyisin myös pyytämällä kyydin Angelina Jolie -temppelille.

Angkor Ta Prohm Angkor Ta Prohm Angkor Ta Prohm

Angkor Wat

Seuraavana olikin sitten jo vuorossa Angkor Wat. Iltapäivällä vaelsimme temppelille valtavan vallihaudan ylittävää siltaa – kuten tuhannet muutkin turistit, jotka olivat tulleet katsomaan auringonlaskua Angkor Watin alueelle. Angkor Wat -kompleksin tornit nousevat 65 metrin korkeuteen ja ennen kuin pääsemme (jonottamaan) nousua taivaan tasolle kuljemme läpi ihmiskunnan (alin) ja maan ja tasot. Seinillä on apsara-tanssijoiden hahmoja ja isoja reliefejä, joihin meitä hiukan perehdytettiin jo ensimmäisenä Siem Reapin iltanamme kansallismuseossa. Nousu taivaan tasolle tuntui tärkeältä, kun kaikki muutkin sinne halusivat, mutta näkymät sieltä eivät sitten ehkä kuitenkaan olleet häikäiseviä. Paras paikka ottaa niitä tyypillisimpiä Angkor Wat -kuvia oli lootuslammen rannalla, minkä toki matkamuistoja ja postikortteja kaupustelevat myyjätkin tiesivät.

Angkor Wat Kambodza Angkor Wat Kambodza
Angkor Wat Kambodza Angkor Wat Kambodza
Angkor Wat Kambodza

Banteay Srey

Banteay Srey -temppelillä, naisten temppeliksi kutsutulla, käymme toisen Siem Reap -päivämme aamuna. Naisten temppeliksi sitä kutsutaan, niin nimensä kuin sen koristelujen pitsimäisen herkkyyden takia. Banteay Srey on Angkor Watiin ja Ta Prohmiinkin verrattuna pieni ja sijaitsee 38 km Siem Reapistä. Punaisesta hiekkakivestä 1100-luvun lopulla rakennettu temppeli on kuitenkin ihan omanlaatuisensa ja sellaisena vierailun arvoinen. Rakennusten päätykolmioissa voi nähdä näitä pikkutarkkoja kuvia ja temppelin pihalla apinoiden ja apsara-tanssijoiden patsaita. Tämäkin temppeli on vallihaudan ympäröimä, mutta vallihautakin on tietysti pienempi eikä Angkor Watista kaikkien tyypillisesti ottamaa heijastuskuvaa oikein saa – tai jos vaikka jossain määrin saisikin, niin alueen turistimassat viimeistään pilaavat ne. Tännekin olisi pitänyt lähteä aamukuudelta, eikä vasta klo 9.

Angkor Angkor

Angkor Wat

Bayon ja Angkor Thom

Banteay Srey:ltä jatkoimme lounaan jälkeen Angkor Thomin alueelle. Aloitamme Bayonin temppelistä, joka Angkorin alueen oppaat mainitsevat Angkor Watin jälkeen seuraavaksi tärkeimmäksi alueella.
Myös Bayonista ”kuuluu” ensin ottaa kuva, jossa temppeli myös heijastuu sitä ympäröivään vallihautaan, paikallisopas näyttää kiven tarkkuudella, että tästä kohtaa saa parhaan kuvan. Seuraavaksi Bayonissa huomio kiinnittyy sen lukuisissa torneissa oleviin isoihin kasvokuviin – temppelialueen jäljellä olevissa 37 tornissa on edelleen n. 200 kasvokuvaa. Kasvokuvien lisäksi Bayonissa on erityisen rikkaita ja isoa reliefejä, metri toisensa jälkeen tarinoita menneisyydestä kaiverrettuna seiniin. Tuhansista niistä erotettavissa olevista yksittäisitä kuvista kurkien tanssi kuulemma ehkä kuuluisin. Myös täällä kiipeämme ylös temppelin keskelle – ei niin korkealle kuin Angkor Watissa, mutta päivän portaat kuitenkin. Ylös johtavien portaiden löytäminen, kun ensin kiertelin temppeliä hiukan sivummalta, enkä kävellyt suoraan siääntuloköytövöä eteenpäin meinasi muodostua ihan oikean reitin löytämiseksi labyrintissa, mutta löytyihän se lopulta! Lassekin oli palannut pääreitille, joten tunsin välillä olevani oikeasti yksin ja eksyksissä harmaassa kivilabyrintissa – harvinaista kyllä Bayonissa oli tosi vähän muita turisteja käyntimme aikana.

Angkor Thom Angkor ThomBayon Angkor Bayon Angkor
Bayon Angkor Bayon Angkor

Bayonin lisäksi katsastimme kevyesti Angkor Thomin alueen muista temppeleistä Baphuonin ja Phimeanakasin, mutta jotenkin alkoi siinä vaiheessa olla jo temppelikiintiö siltä illalta olla täynnä ja aurinkokin oli painumassa mailleen.

Angkor Thom

Angkor Thom Angkor Thom

Angkor Thomin alueelle saavuttaessa pysähdyimme sillalla, jonka vasemmalla puolella on hyviä esittävä patsasrivistö ja oikealla puolella pahoja. Eivät ne niin erilaisilta näyttäneet. Silta johtaa elefanttiportille, jota myös pysähdymme hetkeksi ihailemaan. Elefanttien näkeminen vaatii kyllä hiukan mielikuvitusta.
Lopuksi ennen Angkor Thomista lähtöämme katselemme vielä samanlaisia elefantteja elefanttiterassilla ja kuljemme rikkain reliefein koristeltua labyrinttia pitkin leprakuningasta katsomaan. Kuninkaalla ei ole varsinaisesti mitään tekemistä lepran kanssa, mutta kun patsas aikojen kuluessa särkyi siten, että se menetti sormiaan ja varpaitaan, niin sitä ruvettiin kutsumaan leprakuninkaan patsaaksi.

Siinä ne sitten olivat, Angkorin alueella näkemämme temppelit, sillat, portit ja terassit. Paljon jäi tietysti näkemättäkin, mutta koska emme nyt varsinaisesti tämön alueen historiasta tai arkeologiasta ole kiinnostuneita, niinihan riittävästi sitä oli tässäkin. Ja ryhmämatkamme mahdollistama tutustumisretkien jakaminen aamu/aamupäivä/alkuillan retkiin kunnon lounas ja iltapäivätauoin jaksoi melkein pitää mielenkiinnon vireillä kaikissa kohteissa – siitä huolimatta että lämpötila tänä marraskuun viikkona oli melko tasaisesti 33 astetta!

Lisää kuvia (myös) Angkorin temppeleistä myöhemmin, luultavasti joulukuussa, julkaistavissa Picasa-albumeissa – pysy kuulolla, jos Angkorin alue kiinnostaisi enemmänkin!

Samoilla seuduilla samaan aikaan matkaileva Unelmatrippi-blogi kirjoittaa Angkorista näin.

Matkailulehti Mondon juttu Angkorista jo jo vähän vanhempi, mutta eivätpä nuo temppelit paljoa muutamassa vuodessa muutu oltuaan tuolla viidakossa jo sen tuhat vuotta tai ylikin!

Tags from the story
, ,
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.