Joululeivonnaisia maailmalta

jouluhalko

Tämä ei ole leivontablogi – mutta ehkä näin joulun alla matkablogiinkin mahtuu muutama leivonnainen, erityisesti jos ne ovat maailmalta.

Osallistuin Espoon työväenopiston yhden illan kurssille Joululeivonnaisia maailmalta. Nämä ruokakurssithan, ainakin täällä Espoossa, toimivat siten, että kokoonnutaan opetuskeittiössä, jossa on puoli tusinaa ”pieniä keittiöitä” uuneineen, opettaja käy läpi valitsemansa reseptit ja osallistujat saavat sitten valita niistä minkä kukin haluaa tehdä. Ystävät voivat yhdessä tehdä pari reseptiä niin halutessaan – ja kaikki saavat kulkea sen verran mitä ehtivät katsomassa myös mitä muut tekevät, joten kaikkien reseptien valmistusvaiheista saa jonkinlaisen kuvan ja lopuksi kaikki pääsevät maistamaan kaikkia tehtyjä ruokia, tässä tapauksessa leivonnaisia. Ja jos (kun) kaikkea ei jakseta syödä, niin lopuista voi viedä pieniä eriä maistiaisiksi kotiväellekin.

Joulua maailmalla eri maissa edustivat tällä kertaa:

 • ruotsalainen vörtbröd
 • norjalaiset mantelipikkuleivät (marvposteier)
 • englantilainen hedelmätäytepiiras (mincemeat pie) ja hedelmäkakku
 • saksalainen stollen
 • itävaltalainen joululeipä ja lebkuchenit
 • ranskalainen jouluhalko
 • italialainen panettone ja hunajapalloset (struffoli)
 • amerikkalainen kurpitsapiirakka
 • australialainen pavlova

Itse kiirehdin varaamaan työn alle itävaltalaisen joululeivän – resepti vaikutti minunkin kärsivällisyydelleni ja taidoilleni riittävän yksinkertaiselta – ja leivästä tuli jopa ihan hyvää! Myös toinen joululeipä, ruotsalainen vörtbröd oli minusta hyvää.

Itävaltalainen joululeipä
Itävaltalainen joululeipä
Ruotsalainen vörtbröd
Ruotsalainen vörtbröd

Norjalaisten mantelipikkuleipien tekoon osallistuin hiukan avustavana resurssina, sillä ne vaativat niin paljon käsityönä tehtävää näperrystä – mutta lopputulos ei minua innostanut, ei myöskään niiden vaatima työmäärä! Pikkuleivistä myöskään muut, lebkuchenit tai hunajapalloset eivät erityisesti innostaneet tai vakuuttaneet – vaikka olivat nuo hunajapalloset ihan kauniita (mutta vähän tahmeita tarttua!)

Joululeivonnaisia maailmalta Lebkuchen
Joululeivonnaisia maailmalta

Runsaasti hedelmiä sisältävät stollen, mincemeat pie ja hedelmäkakku olivat kaikki mieleeni. Stollenia taidan vielä tehdä kotonakin ennen joulua.
Myös italialainen panettone näin itse tehtynä ja kohokasvuoassa paistettuna oli ihan kelvollista – aikaisemmin olemme tähän törmänneet risteilyillä tai hotelleissa ja se on aina mielestämme ollut tylsää ja kuivaa. Ehkä siksi, että sitä jälkiruokaviiniä, jossa se ilmeisesti pitäisi ensin uittaa, ei ole ollut tarjolla.

stollen
Stollen, alla Panettone ja Mincemeat Pie

panettoneJoululeivonnaisia maailmalta

Opettajan vakuutteluista huolimatta, että kurpitsapiiras kuuluu myös jouluun Amerikassa, se ei oikein tuntunut jouluiselta. Sen enempää kuin pavlova Australian joulusta – saattaa se toki Australian kesään hyvin sopiakin, mutta ei oikein täkäläiseen talveen.

Joululeivonnaisia maailmaltaJoululeivonnaisia maailmalta

Niin – ja se jouluhalko. Tällaista olen monena jouluna suunnitellut tekeväni, erityisesti niinä vuosina, jolloin opiskelin ranskaa. Mutta tämän kurssin toteutus siitä oli jotenkin lattea, vaalea täytekakkupohja ja siihen suklainen täyte, jota käytettiin myös kuorrutukseen. Mielikuvani oikeasta jouluhalosta oli tiiviimpi, suklaisempi ja olin tähän pettynyt – vaikka jouluhalon valmistanut pari panostikin hienosti sen koristeluun!

jouluhalko

Resepteistä – koska tämä ei ole leivontablogi, tekstissä on linkit vain suosikkiresepteihini – mutta jos kuitenkin haluaisit vielä jonkun muunkin näistä resepteistä, niin pyydä sitä kommenteissa, niin lataan senkin tänne.

Myös jos tiedät muita hyviä joululeivonnaisia maailmalta, niin vinkkaa niistä kommenteissa!

 

 

Saattaisit olla kiinnostunut myös näistä:

Tags from the story
,
Join the Conversation

2 Comments

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentista! Pitääkin paneutua myös tuon alueen joululeivonnaisiin jossain vaiheessa – nuo eivät (onneksi) vaikuta erinomaisen jouluisilta suomalaisen silmään, jotenehkä ne voisi jättää tammikuullekin, ettei tule ihan liikaa kaikkea makeaa näille viikoille :-)

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.