Työpäivä matkamessuilla

Messubloggaajat ovat matkamessuilla lehdistöstatuksella, joten olimme messuilla jo eilen(kin) ja pääsimme kuuntelemaan ammattilaisille suunnattuja luentoja (ja nauttimaan lehdistökeskuksen palveluista).

Aloitimme heti aamusta Destination Breakfastilla, jossa oli ensimmäinen mahdollisuus tavata näytteilleasettajia ja vaihtaa muutama sana mahdollisista yhteistyökuvioista – ja vaihtaa käyntikortteja.
Omalta osaltamme olemme viime viikkoina tehneet ja viritelleet joitakin tällaisia yhteistyökuvioita, joissa kerromme matkakokemuksiamme ja maabongauksesta harrastuksena ja saamme vastikkeeksi maininnan blogistamme esimerkiksi MTV:n tai Radio Novan sivuille. Samanlaisella konseptilla olemme myös sopineet kirjoittavamme muutamasta matkantarjoajasta, omien kokemustemme ja tekemiemme haastattelujen/tutustumiskäyntien perusteella.

Destination Breakfastilta jatkoimme NBE Key Note: Social Media can make a difference! -luennolle, joka koostui kolmen kansainvälisen vaikuttajan puheenvuorosta.
Andrew Chow Singaporesta muistutti sosiaalisen median ytimestä – sisältö on edelleen tärkein asia, keskustelu tulee vasta sen jälkeen. Myös hänen esimerkkinsä keskusteluun liittyen oli hauska – on hyvä esittää kysymyksiä, mutta keskustelun aloittajan on hyvä hallita mistä keskustellaan!
(Kuvassa alla oikealla huono esimerkki singaporelaisen presidenttiehdokkaan Facebook-sivuilta.)

Matkamessut NBE Finland Andrew Chow Matkamessut NBE Finland Andrew Chow

Googlen Jussi-Pekka Erkkola herätteli alan toimijoita videoiden tuloon – yhteenveto, jossa verrattiin YouTuben katsojamääriä Suomen televisiokanaviin ja yllättävän korkealla se asettui. Osa minunkin seuraamista matkabloggaajista onkin viime aikoina alkanut myös julkaista videoita blogeissaan, mutta ehkette ihan hetimmiten näe meitä täällä videolla. Osuus siitä miten ihmiset käyttävät nettiä matkavarauksensa eri vaiheissa ja miten mobiilialustojen merkitys nousee koko ajan tuntui jo tutummalta – tästä taidettiin puhua jo viime vuonnakin. Mutta tietysti paikalla olleita, lukuisia, bloggaajia, hiveli faktat siitä, että matkablogien merkitys matkakohteen valinnassa on ihan merkittävä.

Google Erkkilä Youtube

Matkamessut NBEFinland Shane DallasMelko aikaisen aamuluennon (ainakin sapattivapaalaiselle!) ehdoton tähti oli australialainen tarinankertoja Shane Dallas, The Travel Camel,  joka puhui Twitteristä. Viimeiset pari vuotta nomadielämää viettänyt herra on perustanut Twitterissä #TRLT -keskustelun (The Road Less Traveled) ja ainakin maabongari havahtui Shanen esittämään kuvaan Jemenin Sanasta. Ei niin, että hän olisi vielä vakuuttanut meidät siitä, että kannattaisi lähteä Jemeniinkin, mutta voisi olla mukava seurata tätä ryhmää ja nähdä kuvia ja kommentteja kohteista, jonne itse ei ehkä kuitenkaan lähtisi.

 

Matkamessut NBEFinland Shane Dallas

Toinen luento, jota seurasimme oli Googlen toimialakatsaus digitaaliseen murrokseen, joka kertoi Google-hakujen kautta mitä matkailualalla tapahtuu – esimerkiksi, että uudet lento- ja hotellivaraussivustot kiinnostavat entistä enemmän perinteisten matkanjärjestäjien kustannuksella ja muistutti tämäkin luento mobiilialustojen yleisyydestä – Suomessa 36 % hauista tehdään jo mobiililaitteilla.

Referaatti juttuun, jossa arvioitiin eri matkailualan ammattien säilymistä/häviämistä, oli myös mielenkiintoinen: luovat ammatit, kuten vaikka oppaan työ, säilyy, mutta toimisto- ja kirjanpitotyö voi hävitä. Samoin kuva tiettyihin kohteisiin kohdistuvista hauista – Suomen lama näkyy kotimaan kohteiden nousussa Top 15 siinä missä vaikka Ruotsissa ulkomaiset kohteet hallitsevat edelleen listaa.

Google matkamessut suomalaisten matkakohteet

Myös uusi Google-kääntäjän palvelu, jolla voi älypuhelimella kääntää vaikka venäjänkielisen kyltin suomeksi vain katsomalla sitä puhelimen kameralla vaikutti mielenkiintoiselta!

google kääntäjä venäjä

Päivän päätteeksi testasinkin heti Andrewn oppeja ja kerroin Maailmanmatkaajat -ryhmässämme, että tapasin messuilla Rauli Virtasen ja keskustelin alustavasti hänen kanssaan ja muotoilin asian siten, että jos vähintään 10 (alle 100 hengen Facebook -ryhmästämme) tykkää ideasta, niin pyrin sopimaan asiasta Raulin kanssa – ja muutamassa tunnissa ryhmä oli asian tällä tavalla ”sopinut”.

Rauli Virtanen Reissukirja matkamessut Maailmanmatkaajat

P.S.
Tuo esityksistä otetuista kuvissa näkyvä nbeFinland viittaa matkamessujen yhteydessä järjestettyyn bloggaajatapaamiseen. Viikon ajan nämä lähes 50 Suomeen kutsuttua kansainvälistä matkabloggaajaa tutustuvat Suomeen ja kirjoittavat siitä yhteensä 2,5 miljoonalle lukijalleen! Torstai-iltana olisi ollut tarjolla verkostoitumistilaisuuskin kansainvälisille ja suomalaisille matkabloggaajille, mutta olimme valitettavasti onnistuneet sopimaan muuta menoa samalle illalle :-(

Tags from the story
,
Join the Conversation

7 Comments

 1. says: Ulla

  Kiitos Pirkko hyvästä koosteesta päivän menoista! Itse missasin paljon töiden takia, joten tällaiset koosteet ovat tosi kivoja. Wau tuo app joka kääntää tekstin kuvaa näyttämällä. Tosi hieno keksintö!

  Ja tuo videoiden kasvu tulee kyllä joka tuutista. Pitäisköhän alkaa treenata sitä ennen ku on ”ihan liian myöhäistä” :P

 2. Voi vitsit, tämä oli ihan mielettömän hyvä ja informatiivinen kooste päivän tapahtumista (ja mielenkiintoinen lukea)! Mun täytyy myöntää että olen pitkälti skipannut kaikki kirjoitukset matkamessuista, mutta tässä oli monta hyvää juttua – kiitos!

 3. says: Pirkko

  Kiitos kommenteista – meillä tuo torstai oli tosiaan ”työ”päivä ja messujen ”värikkäämpään” puoleen ständeille paneudumme sitten huomenna ja sunnuntaina. Lisää juttujakin messuilta sitten niin meiltä kuin ehkä teiltäkin lähipäivinä!

 4. Kiitos tästä referaatista! Mielenkiintoisia juttuja messuilla on eilen ollut. Ja aika hieno tuo kyltinkääntäjäappsi! Monissa Aasian maissa olisi sille käyttöä, kuten toki Venäjälläkin.

 5. Onpa teillä leppoisa ja hyvin jäsennelty blogi!

  Luin mm. Madeirasta ja Azoreista kertovat artikkelit. Meillä oli omalla Madeiran-matkalla täsmälleen sama vaelluskirjakin, ja olemme vaeltaneet ainakin parikymmentä reittiä samaisesta kirjasta. Oikein mikään paikka ei vedä vertoja Madeiran kauneudelle. Ryhmävaellukset eivät ole meidän juttu, vaan luontoon on päästävä itsekseen.

  Azorit eivät olleet ollenkaan niin upeita kuin Madeira, mutta valaita siellä tosiaan näki, ja niitäkin enemmän delfiinejä. Mekin varasimme matkan juuri Hispanialta, mutta yritys meni konkurssiin vain parin päivän päästä siitä! Ensin pelotti rahojen puolesta, mutta saimme lopulta joka sentin takaisin ja lähdimme Azoreille seuraavana kesänä.

 6. says: Pirkko

  Kiitos kommentista Madeiraan ja Azoreihin liittyen. Me pidimme Azoreista, erityisesti vierailu Hortalla jäi mieleen – ja ne valaat. Ja ehkä meillä sitten oli Madeiralla hiukan huonoa tuuria reitin valinnassa, kun valitsimme juuri sellaisen (se kaupungista lähtevä), jonka sitten välillä hetimmiten hukkasimme!
  Ja hyvä, ettei teidän käynyt huonosti tuossa konkurssissa!

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *