Bloggarin ABC -kurssi

Päivitetty 6.2.2014
Lisäsin vielä muutaman asian listaan huomioista eiliseltä viimeiseltä kurssi-illalta kohtiin kuvienkäsittelyohjelmista ja kuvien käytöstä, kohdan Blogijuttujen jakamisesta ja jutun loppupuolelle pienen blogilistan.

Olemme tammikuussa osallistuneet Minni Niemelän pitämälle Bloggarin ABC -kurssille kolmena iltana – helmikuun alussa on vuorossa vielä neljäs kerta. Kurssia on pidetty (ja pidettäneen) monessa paikassa – me rehjusimme Etelä-Espoosta Malmille kurssin takia.

Ja heti alkuun – jos olet ”vaan” blogini lukija etkä ole kiinnostunut blogin kirjoittamiseen liittyvistä asioista, niin voit lopettaa lukemisen tähän ja palata asiaan lähipäivinä: siihen mennessä blogistamme löytyy varmaan taas jo jotain uutta matkailuaiheista luettavaa!


Pinterest taulu bloggaamisestaHaasteena tällä, kuten kovin monella muullakin kurssilla, on osallistujien (meitä taitaa olla n. 15) erilaiset taustat ja tavoitteet. Kurssi ei pyri olemaan ”nyt perustan blogin” -kurssi vaan blogimaailman esittely höystettynä olemassaolevilla blogeilla ja muutamilla käytännön pienillä vinkeillä. Veikkaisinkin, että jos joukkoon on eksynyt vasta oman blogin perustamista suunnittelevia, niin he taitavat olla kurssilla hiukan hukassa.
Me (ja monet muut) jo blogia jonkin aikaa pitäneet kurssilaiset olemme  kuitenkin kokeneet kurssin hyödylliseksi juuri käsiteltävän aineiston laajuuden takia – jos vaikka joku osio olisikin jo tuttua, niin seuraavassa voi olla jotain uutta ja hyödyllistä.

Pinterest taulu bloggaamisestaSeuraavassa muutama huomio mielestämme hyvistä vinkeistä kurssilla.
Hyviä juttuja oli varmasti muitakin, mutta emme kiinnittäneet erityistä huomiota meille jo tuttuihin asioihin, joten tälle listalle päätyneet aiheet ovat siinä mielessä täysin subjektiivisia valintoja.
Kurssin luentorunko on sama, jota Minni käytti joulukuussa verkossa seuraamassani luennossa, mutta tällä kurssilla se on toiminut lähinnä keskustelun runkona.
Erityisesti aloitteleville bloggaajille  suositeltiin myös Some osaksi arkea -blogin juttua Aloittelevan bloggarin muistilista ja WP-opasvideokokoelmaa.

Niin, niihin hyviin huomioihin.

 • Syötteenlukijat
  Minni aloittaa painottamalla, että älä vaan talleta yhtään blogia selaimesi kirjanmerkkeihin – ei niitä niin kannata lukea vaan syötteenlukijalla. Nyttemmin Minnikin suosittelee Bloglovinia siinä missä hän vielä jokin aika sitten piti Old Readeriä parhaana.
 • Sosiaalinen media
  Menestyvä blogi on läsnä kaikissa sosiaalisen median kanavissa: Facebook, Instagram, Twitter, Linkedin – ja Pinterest. Me uskoimme Pinterestiin vasta nyt, ainakin lähdemme kokeilemaan sitä. Minnillä on muuten Pinterestissä mahtava kokoelma bloggaamiseen liittyvää materiaalia! esimerkiksi taulut Blog ’til you drop ja Some osaksi arkea.
 • Linkkilistat blogeissa
  Minusta olen näitä nähnyt vähemmän ainakaan matkablogeissa nykyisin, mutta ilmeisesti näitäkin edelleen pitäisi/voisi harrastaa. Toisaalta tietysti linkki sivultamme tuonne Suomen parhaat matkablogit -sivustolle on tavallaan linkkilistaus.
 • Tavoitteellisuus
  Aseta blogillesi tavoitteita, lyhyellä ja pitemmällä aikavälillä – poislukien nyt ehkä ihan (aloittelevat) päiväkirjamaiset blogit. Tähän pitää kyllä vielä palata tämänkin blogin osalta!
 • SSS – Säännöllisyys, Suunnittelu, Seuranta
  Ylläpidä bloggausideavarastoa, luonnostele vaikka juttuaihoita myöhempää jatkokäsittelyä varten. Aiheesta riippuen vuosikalenterikin voisi olla hyvä idea. Ajasta juttuja mahdollisten lomien ajaksi jos olet opettanut lukijasi tiettyyn rytmiin.
 • Kuvankäsittelyohjelmia netissä – helppokäyttöisiä ja ilmaisia (ainakin alkuun)
  • Pixlr o-matic – kivoja efektejä kuviin
  • Pixlr editor – kuvankäsittely netissä
  • Pixlr express – kuvakollaaseja netissä
  • Canva – kuvankäsittely netissä, valmiit kuvakoot esimerkiksi Facebook -taustakuvaan
  • Picmonkey -kuvankäsittely
  • Pictochart – kuvien luominen tekstistä vaikka Pinterestiä varten
  • Juuri tällaisia olin jo ehtinyt pariin kertaan kaivatakin, erityisesti kuvakollaasien teon osalta, mutten ollut jaksanut paneutua asiaan, kun iPadin Photogridilläkin pärjäsi auttavasti ”pakkotilanteissa”
 • Kuvalähteistä ja kuvien käytöstä
  Kurssilla käytiin läpi perusjutut siitä miten kuvia saa käyttää Pupulandian tekstiä lainaten ja missä saa kuvata ja mitä rajoituksia kuvien julkaisussa on.
  Kuvien käytön perusohjeet tuntuivat olevan, että omien kuvien lisäksi voi käyttää Creative Commonsin kuvia ja selkeästi markkinointimateriaaliksi tuotettuja kuvia. Lähdeviittauksin, tietysti. Myös maksullisia kuvapankkeja kannattaa harkita, esimerkiksi Getty Images – kuvapaketteja voi ilmeisesti saada ”muutamilla kympeilläkin”.
  Kuvien käytöstä kerrattiin suunnilleen samat asiat kuin syksyisellä blogikuvauskurssillamme – kuvia pitää käyttää, mutta harkiten – ei kahta jokseenkin samanlaista kuvaa peräkkäin ja kuvakokoja kannattaa miettiä, monta pitkää kuvaa peräkkäin tekee jutusta vaikeasti luettavan (jos sitä on tarkoitus lukea!).
 • Kommentoinnista
  Kommentointi on pitkälti siirtynyt Facebookin puolelle. Kannattaa siedättää itsensä siihen, ettei kommentteja tule tai että kaikki eivät pidä näkökulmastasi. Esimerkkinä siitä miten lukijat alkavat parhaimmillaan puolustaa Sinua mainittiin kiva juttu Plussapallo uimapuvussa.
 • Linkit – älä päätä lukijan puolesta uuteen ikkunaan vai ei
  Linkkien ja kuvien osalta olinkin aina välillä miettinyt, että avatako ne uuteen ikkunaan vai ei ja olen jopa yrittänyt kevyesti hakea tähän ohjetta sitä selkeästi löytämättä – nyt sain selkeän ohjeen: älä päätä lukijan puolesta, linkkiä klikatessaan lukija voi itse tehdä valinnan toisella hiiren painikkeella (enpä ollut itse tullut tätä käyttäneeksi, nyt käytän tätä itsekin).
 • Verkko ei ole villi länsi
  Et voi kirjoittaa mitä tahansa – tarkista faktat ja linkitä alkuperäiseen lähteeseen, mutta:

  • Anna oman äänesi ja intohimosi kuulua ja näkyä!
  • Älä kirjoita jos ei ole mitään sanottavaa!
  • Mieti kenelle kirjoitat, vaikka tasan yhdelle ihmiselle, mutta tunnista kohdeyleisösi!
 • Blogijuttujen jakaminen

Pinterest taulu bloggaamisesta Pinterest taulu bloggaamisesta

(Kuvat ovat Minnin Niemelän Pinterest -taulusta Blog ’til you drop.)

Viimeisellä kerralla kävimme läpi myös osallistujien valitsemia blogeja (omia tai muiden) niitä arvioiden. Näistä seuraaviin voisi ehkä joskus vielä palatakin:

P.S. Hauskana esimerkkiblogina kurssilla Minni on käyttänyt myös omaa harrasteblogiaan Second Lifen alueella – mukava kurkistus ainakin minulle ihan uuteen aihepiiriin!

Minhilda -blogi

Join the Conversation

7 Comments

 1. says: Rimma

  Hei tämähän oli mielenkiintoinen! Pitäisi itsekin aktivoitua vielä lisää tuossa Pinterestin käytössä. Se on vähän unohtunut.

 2. says: Heli

  Itse olen saanut paljon vastaavaa tietoa Pink Bubble-blogista. Tosin viime aikoina sitä on päivitetty harvemmin ja postaukset ovat keskittyneet paljon ulkoasun muokkaamiseen Bloggerilla, mutta suosittelen silti. Tuo Pinterest on ollut pitkään työn alla, mutta kun tämä bloggaaminen alkaa epäilyttävästi muistuttaa kokopäivätyötä muutenkin. Miten tässä ehtii jotain juttuja kirjoittaa, jos sekin vielä pitää saada kuntoon :-)

 3. says: Pirkko

  Kiitos kaikille kommenteista, Rimma, Heli ja Kallion Kielo.
  Helille ihan erityisesti, niinhän tämä on, että jos blogistaan haluaisi myös ”teknisesti täydellisen”, niin aikaa menisi varmaan tuplasti se mitä juttujen kirjoittamiseen.
  Omalta osaltani innostus tähän pienimuotoiseen opiskeluun ja sen myötä joihinkin ”teknisiinkin” asioihin on kummunnut tästä meneillään olevasta puolen vuoden sapattivapaasta – niinä viikkoina kun emme ole matkoilla, niin pitäähän sitä jotain tekemistä olla :-)

 4. says: knowhow

  Bloglovin on kankea ja tekniikka vanhaa – eivät mm. tue pubsubhubbubia, joten tekevät *paljon* aivan turhaa pollausliikennettä servereille.

  Google+ jäänyt täysin mainitsematta tässä – ja kyllä, ainoastaan suomalaiset ovat hitaita ja jääräpäitä sen suhteen. Johtuu ehkä samasta kuin käsittämätön tapa ostaa nokian.. siis microshitin luureja, eikä ne tietenkään tue Googlen palveluita niin hyvin kuin pitäisi.

  Syötelukijoita palveluina esim:
  Inoreader, feedly, theoldreader, digg reader, aol reader, pulse, newsblur.

 5. says: Pirkko

  Kiitos kommentistasi knowhow!

  Taidetaan mennä jo mielipidealueella esimerkiksi Bloglovin vs. The Old Reader, jota myös olen kokeillut. Pidän Bloglovinin päivittäisistä maileistä ja käytän siitä lähinnä sitä – mutta hyvähän se on, että on erilaisia vaihtoehtoja, että jokainen löytää itselleen sopivan. Tuosta pollausliikenteestä ei ole osannut olla huolissani, kun en ylettömän tekninen henkilö ole.

  Google+ :aan en enää koske sen jälkeen kun kerran sinne erehdyin menemään sillä lopputuloksella, että tämän blogin kaikki Picasa-linkit hajosivat, kun vanhat linkit sen myötä muuttuivat toisiksi. Ja sieltä eroaminen oli sen verran työlästä, etten sitä toiseen kertaan aio yrittää. Ja tuo Lumioiden ja Googlen yhteensopiminen taitaa olla paremmalla tasolla kuin vaikka iPadin ja joidenkin Googlen tuotteiden, vaikka tuo mainitsemani Picasa, yhteensopiminen! Mutta tässäkin, hyvähän se on, että on erilaisia vaihtoehtoja.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.