Henkilöhaastattelu: Albina Hyvärinen, matkailuyrittäjä

Albina HyvärinenTutustuin Albinaan ja Ari-al Travel –matkatoimistoon Moldovaan suuntautuneella matkallamme viime syksynä. Albina oli oppaana innostava ja rauhallinen tilanteissa, joissa kaikki ei ehkä heti sujunut jokaisen ryhmäläisen toiveen mukaisesti. Arvostan suuresti tätä maahanmuuttajaa, joka on rohkeasti ryhtynyt yrittäjäksi ja hyödyntänyt työssään matkailua kohtaan tuntemaansa rakkautta.

Kuka olet?

”Olen Albina Hyvärinen Ari-al Travel –matkatoimistossa.”

Kerro hiukan taustastasi?

”Valmistuin aikanaan Pietarin talous- ja finanssiyliopistosta. Venäjältä Suomeen muutettuani suoritin matkailuvirkailijan ammattitutkinnon ja viisi vuotta sitten mieheni Ari perusti matkatoimiston.”

Miksi matkailualan yritys?

”Matkailu on aina ollut intohimoni ja pidän aivan erityisesti matkojen ideoinnista ja suunnittelusta. Matkatoimistomme on erikoistuneet Itä-Eurooppaan, entisiin neuvostotasavaltoihin ja Venäjälle suuntautuviin matkoihin ja voin hyödyntää työssäni tämän alueen tuntemustani: vastaankin meillä suunnnittelusta ja matkojen toteutuksesta. Mieheni huolehtii enemmän markkinoinnista ja asiakaskontakteista.”

Päivitys 17.11.2021: Matkatoimisto on ainakin toistaiseksi lopettanut toimintansa (korona-aika).

Miten luonnehtisit asiakaskuntaanne?

”Suurin osa asiakkaistamme on pääkaupunkiseudulta: sivistyneitä ja ennakkoluulottomia ihmisiä, jotka haluavat tutustua maailmaan laajasti. Ennen Krimin kriisiä sinne suuntautuville matkoillemme osallistui myös lapsiperheitä.”

Olemme lähdössä matkallenne Kirgiisiaan ja Kazakhstaniin maaliskuussa – kerro tämän matkan vaiheista!

”Tapasin Kazakhstanin edustajia viime vuonna matkamessuilla Moskovassa ja innostuin ideasta. Matkaa suunnitellessani selvitin ensin mitä kilpailijat tarjoavat: emme halua tarjota samanlaista matkaa kuin joku muu toimisto. Näillä messuilla sain kontakteja maahan, mutta hyödynnän tilanteen mukaan myös ystäviäni ja haen paljon tietoa verkosta. Yksityiskohtia kysyn myös puhelimitse. Soitin esimerkiksi äskettäin Kazakhstaniin ja kyselin tarkempia tietoja käyttämistämme junayhteyksistä. Räätälöimme myös matkojamme tarvittaessa asiakkaiden toiveiden mukaisesti ja tämänkin matkan Kirgiisia-osuuden lisäsimme siihen osallistujien toiveesta. Kuten useimpiin kohteisiimme, myös Kazakstaniin tarvitaan viisumi ja vakuutustodistus, ja näihin liittyvät yksityiskohdat on selvitettävä etukäteen. Juuri nyt, runsas kuukausi ennen matkaa, valmistelen asiakkaille ohjeita viisumianomuksiin liittyen.”

Mistä pidät erityisesti työssäsi?

”Rakastan matkustamista ja oppaana olenkin noin puolet ajasta asiakasryhmien kanssa matkoilla – tämä on parasta työssäni. Kotimaassa ollessani suunnittelen uusia matkakohteita ja sovin tulevien matkojen yksityiskohdista paikallisten kontaktieni kanssa. Matkoilla ollessani olen töissä ympäri vuorokauden, mutta pidän siitä! Kotimaassakin työajan säätely on joskus vaikeaa, sillä päivät voivat venyä pitkiksikin, yrittäjällähän ei ole työaikaa.”

Minkälaisia haasteita olet kohdannut työssäsi?

”Terveysongelmat ovat hankalia erityisesti kiertomatkoilla. Matkatavaroiden katoamistilanteet samoin. Humalahakuisia matkailijoita on onneksi osunut kohdallemme vain harvoin.
Matkojen markkinoinnin osalta on haastavaa löytää oikeat kanavat ja ymmärtää kaikkia uusia kanavia verkossa: Facebookia, Twitteriä ja blogeja. Aika ei tahdo riittää kaikkeen.”

Mitä muuta ehdit tekemään kuin töitä matkailuyrittäjänä?

”Talvisin käyn avannossa aina kun ehdin. Harrastan myös lenkkeilyä ja lukisin mielelläni enemmänkin, jos aikaa vain olisi.”

(Tämä henkilöhaastattelu on, paitsi blogimme aihepiiriin hyvin sopiva juttu, myös harjoitustyöni Johanna Nykoppin vetämälle Lehtikirjoittamisen peruskurssille, jolle osallistun tänä keväänä. Kurssin harjoitustyöt käsittävät mm. arvion, henkilöhaastattelun, henkilökuvan, kolumnin,  uutisen ja lehtiartikkelin. Näistä olet ehkä jo lukenut arviot, joita innostuin tekemään kaksikin: Edward Munch – Elämän tanssi ja Matka minuksi – bloggaamisen ahdistus. Loputkin harjoitustyöni saat lukea, jos onnistun toteuttamaan ne aiheiltaan blogiin sopivalla tavalla. Julkaistuja tekstejä olen kirjoittamisen jälkeen vielä muokannut Johannan kommenttien perusteella, joten ne saattavat olla teksteinä hiukan parempia kuin muut blogijuttumme!)

(Albinan haastattelun julkaisemiseen blogissamme ei liity taloudellisiä insentiivejä. Pyysin häntä haastateltavaksi esimerkkinä matkailuun liittyvästä henkilöstä ja hän ystävällisesti suostui.
Kuva on Albinan kotiarkistostaan ja julkaisen sen hänen luvallaan.)

Tags from the story
,
Join the Conversation

5 Comments

  1. says: Pirkko

    Kiitos Jenni! Kommenttisi innoitti minut sopimaan seuraavasta haastattelusta – maaliskuun alussa on vuorossa matkailualan opiskelijan haastattelu!

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *