Vappu Göteborgin saaristossa

Olemme viettäneet paljon aikaa Turun, Ahvenanmaan ja Tukholman saaristossa, mutta emme olleet aikaisemmin käyneet Göteborgin saaristossa. Suunnitelmissa on kyllä ollut ja jonain kesänä tutkin jo mahdollisuutta lähteä melko ex tempore pikkulomalle sinne, mutta olimme auttamattomasti liian myöhään liikkeellä, majoitusta saaristosta ei enää siinä vaiheessa löytynyt ja luovuimme ajatuksesta.

Tällä kertaa, aikaisin keväällä, tyydyimme hotelliin Göteborgin keskustassa ja päiväretkeen Göteborgin eteläiseen saaristoon. Ja kun halusimme myös nauttia siellä vappulounaan, niin kohteeksi valikoitui Styrsön saari ja siellä Pensionat Skäretin ravintola, Göteborgissa opiskelleen veljenpojan suosituksesta.

Göteborgin saaristokartta

Göteborgin saaristoon pääsee autoton ja veneetön todella helposti. Saaristoveneet ovat mukana kaupungin paikallisliikenteessä ja Reseplaneraren antoi meille suorimman ja nopeimman reitin aikatauluineen hotelliltamme ravintolaan asti: raitiovaunulla Saltholmenin laiturille ja sieltä eteenpäin Silvertärnan lautalla. Saaristolautat ovat myös osa paikallisliikennettä, eli jos ostat Göteborgissa vaikka 1 tai 3 päivän turistilipun paikallisliikenteeseen (tätä kirjoitettaessa 85 tai 170 kruunua) niin samaan hintaan pääset kiertämään saaristoa niin paljon kuin haluat!

Lautan lähtöä odotellessamme ehdimme hiukan kiertelemään Saltholmenin ison (vai pitäisikö sanoa isojen) pienvenesatamien maisemissa: osa veneistä oli jo vesillä, osaa valmisteltiin vesillelaskuun ja kevään voikukat puskivat kiven ja asvaltin läpi kesään!

  
  
  
 

Styrsössä nousimme maihin jo saaren pohjoisosassa, Brattenin laiturilla, ja kävelimme rantatietä viimeisen kilometrin ravintolaan, vaikka lautalla olisi päässyt myös Skäretin laiturille, jota sitten käytimmekin paluumatkalla.  Rantatiellä oli pientä ruuhkaakin, pientä, sillä pääosa saaren ajoneuvoista näyttivät olivan pieniä! Lauttamatka kestää vähän reitistä riippuen vartista puoleen tuntiin, riippuen siitä mille laitureille poiketaan.

 
 
 
 

Ravintolassa oli ihanan vanhanaikainen kesäinen tunnelma ja ruoka oli hyvää: valitsimme saaristolammasta ja punakampelaa ja jälkiruuaksi creme bruleeta. Parin viinilasin ja kahvin kera laskun loppusumma oli melko tarkkaan 1000 kruunua.

  
    
Paluumatkan lauttaa odotellessamme oli vielä aikaa vappukuvan ottoon …

Göteborg

Alkuillasta Göteborgiin palatessamme näimme tummien pilvien peittävän kaupungin, siinä missä saaristossa oli ollut aurinkoista, ja ratikkamatkalla Saltholmenista takaisin keskustaan satoikin välillä ihan reippaasti, joten taisikin olla sattumalta nappivalinta viettää tämä vapunpäivä saaristossa. Näinhän se usein on Turunkin saaristossa, merellä saattaa olla ihan aurinkoista, mutta Turun suunnalla näkyy pilviä ja kaupungissa sataa.

Tags from the story
,
Join the Conversation

19 Comments

 1. Sitä ollaan vietetty vappua niin sanotusti ihan juhlan synnynseuduilla :) Kuulostaa muuten todella kätevältä, että paikallisliikenteen lipuilla pääsee liikkumaan lautoillakin. Käyn aina silloin tällöin Göteborgissa työmatkalla ja jos se joskus sattuisi viikonloppua vasten, niin siihenhän olisi kiva yhdistää saarihyppely. Kiitos vinkeistä!

 2. Täytyy myöntää etten ole koskaan käynyt saaristossa edes Suomessa. Tai siis muutenkuin nähnyt Ruotsin laivoilta. Tämä harmittaa minua kovasti sillä pidän merestä ja olisi kiva viettää kaunista kesäpäivää meren äärellä, nauttia saaristofiiliksestä ja auringosta. Tämän takia varmaan olinkin jo ennen tätä postausta hyvin kiinnostunut tästä paikasta Someen laittamiesi kuvien perusteella, Göteborgkin kun on melko tuntematon paikka minulle. :) Kämppikseni täällä Lontoossa on ba:n lentoemäntä ja hän sanoi yhdeksi suosikkikohteekseen Göteborgin. Tykkäsi kovasti meren läheisyydestä ja kaupungin fiiliksestä. Tukholmaan on vaan jotenkin niin helppo mennä joten Göteborg jää harmittavasti aina paitsioon. Kiva postaus Pirkko! :)

 3. says: Tiia

  Kiva tietää, että myös autoton ja venetön pääsee saaristolla helposti. Saaristoista tulee aina mieleen Myrskyluodon Maija ja sitten yksi ruotsalainen lastensarja (tai kirja?), jonka nimeä en nyt muista.
  Tällä hetkellä pääsisi halvalla Göteboriin Finnair-pisteillä, en kaupunkista mitään tietä, joten oli kiva lukea saaristoreissusta.

 4. Oi ihana meri! Ja miten herkullisen näköiset ”eväät” teillä on ollut! Täällä Itävallassa ollessa rannikon tyttönä kaipaan eniten vettä ja Suomessa venekauden käynnistyminen ei helpota meri-ikävää ollenkaan. Todella upeita kuvia olet saanut otettua. Itselle työ Göteborgin ympäristö on vieras, mutta tämän perusteella olisin jo valmis matkustamaan heti. Luen nimittäin samaan aikaan erästä dekkaria, joiden tapahtumapaikat ovat juurikin Göteborgin saaristo…

 5. says: Virpi /Täynnä tie on tarinoita

  Tarkoittikohan Tiia tuossa edellisessä kommentissaan Saariston lapset sarjaa/kirjaa, se nimittäin minullekin tuli mieleen kun luin postausta! :)
  Mutta saaristo kiehtoo myös muuten, vaan enpä ole päässyt vierailemaan. Ehkäpä jonain päivänä. Kiitos kivasta matkakuumetta saaristoon nostattavasta postauksesta! :)

 6. says: Ansku BCN

  Sää näyttää täydelliseltä vapun ja saarihyppelyn viettoon! Kivan näköistä seutua :)

 7. says: Jenna

  Kaunista! Ruotsi on kohteena liian lähellä. Eipä ole tullut käytyä koskaan eteläisemmässä Ruotsissa. Näyttää oikein kivalta seudulta :)

 8. Hävettää ihan, että en ole liikkunut saaristossa Suomessa. Upean näköistä ja voi että, miten hyvän näköistä ruokaa. Ehkä voisikin ottaa tämän kesän tavoitteeksi käydä edes yhdellä saarella :).

 9. Olen aina välillä nähnyt tarjouslentoja Göteborgiin ja miettinyt että onkohan siellä mitään nähtävää, mutta näyttää olevan ainakin hienoja maisemia ja hyvännäköistä ruokaa! Pakko myöntää, että en edes tiennyt Göteborgin olevan saaristossa, voi hyvä ihme sentään ?.

 10. says: sarrrri

  Ihana vappukuva! En kyllä ole koskaan tullut ajatelleeksi, että lähtisin käymään Göteborgissa… Mutta miksipäs ei, jos sieltä saa noin hyvän näköistä ruokaa!

 11. says: Pirkko

  Kiitos kaikille jo tähän mennessä kommentoineille aluksi näin yhteisesti! Palaan tarkemmin näihin lähipäivinä, tänään tuompaluu Göteborgista vähän rajoitti aiheeseen keskittymistä.
  Kun yhteisenä nimittäjänä tuntuu olevan, että Göteborgin saaristo ja ehkä Göteborgkin on kohteena melko tuntematon monelle, niin täytyy jo etukäteen mainostaa, että varmaan ainakin pari-kolme juttua kaupungista on vielä lähiaikoina tulossa!

 12. Ruotsin saaristo on aivan upea! Ne ruotsalaiset tekevät senkin paljon paremmin!

  Vietin aikoinaan paljon aikaa työmatkaillen Tukholmaan ja joskus hotellit olivat niin täysiä että piti hakea lähikaupungeista yösijaa. Ihania ne vanhat ja niin tunnelmalliset villat. <3

 13. says: Heidi

  voi miten ihanan näköistä saaristoa! Olen joitain vuosia sitten viettänyt päivän Göteborgissa, mutta jatkoimme sieltä itärannikolle ja sieltä Ölandin saarelle juhannuksen viettoon! Suosittelen muuten Ölandia! Aivan mielettömän kaunis paikka!

  Ja tuo hotelliravintola, josta sinulla oli kuvia, oli kyllä myös tosi viehättävä!

 14. says: Pirkko

  Ravintolassa oli tosiaan kivasti menneiden kesien täysihoitolatunnelmaa, mutta ei mitenkään rapistuneella tavalla, kaikki oli hienossa kunnossa, miljöö, ruoka ja tarjoilu.

  Ölandin saarellakin on joskus tullut käytyä, ja tosiaan, on hieno paikka. Käynnistämme siellä on kyllä niin pitkä aika, ettei taida blogissamme olla siitä edes mainintaa, mutta joskus kun autolla kiersimme mm. Ruotsia, niin vietimme siellä(kin) yön.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.